Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 219

Rīgā 2017. gada 25. aprīlī (prot. Nr. 21 21. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 9. jūlija noteikumos Nr. 366 "Noteikumi par aviācijas darbību dalību Eiropas Savienības emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par piesārņojumu"
11. panta otrās daļas 17. punktu,
32.2 panta astoto daļu, 45. panta pirmo un 7.1 daļu
un likuma "Par atbilstības novērtēšanu"
7. panta pirmo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2013. gada 9. jūlija noteikumos Nr. 366 "Noteikumi par aviācijas darbību dalību Eiropas Savienības emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā" (Latvijas Vēstnesis, 2013, 134. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt noteikumus ar 1.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.7. gaisa kuģa operators sniedz informāciju par veiktajiem siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas pasākumiem un to finanšu līdzekļu izlietojumu, kuri gūti no darījumiem ar tam bez maksas piešķirtajām emisijas kvotām."

2. Aizstāt 3.3. apakšpunktā vārdu "pielikumā" ar skaitli un vārdu "1. pielikumā".

3. Papildināt noteikumus ar 3.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.6. saskaņā ar likuma "Par piesārņojumu" 45. panta 7.1 daļu sagatavo informāciju par to finanšu līdzekļu izlietojumu, kurus gaisa kuģa operators attiecīgajā kalendāra gadā ir guvis, pārdodot tam bez maksas piešķirtās emisijas kvotas. Sagatavojot minēto informāciju, norāda iegūto finanšu līdzekļu apjomu un norāda, kādiem normatīvajos aktos par piesārņojumu minētajiem pasākumiem šie finanšu līdzekļi ir tikuši izlietoti. Informācijas sagatavošanai gaisa kuģa operators izmanto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādāto finanšu līdzekļu izlietojuma veidlapu (Excel datnes formātā), kas izveidota atbilstoši šo noteikumu 2. pielikumā minētajam veidlapas saturam un ir pieejama Civilās aviācijas aģentūras tīmekļa vietnē (www.caa.lv)."

4. Aizstāt 14.1.1. apakšpunktā vārdu "pielikumā" ar skaitli un vārdu "1. pielikumā".

5. Papildināt noteikumus ar 24.1 punktu šādā redakcijā:

"24.1 Gaisa kuģa operators, kurš saskaņā ar šo noteikumu III un IV nodaļu ir saņēmis bezmaksas emisijas kvotas, kopā ar šo noteikumu 24. punktā minēto emisiju ziņojumu iesniedz Civilās aviācijas aģentūrā aizpildītu šo noteikumu 3.6. apakšpunktā minēto veidlapu. Gaisa kuģa operators veidlapā iekļauj šo noteikumu 3.6. apakšpunktā minēto informāciju vai apstiprinājumu, ka gaisa kuģa operators nav ieguvis finanšu līdzekļus, pārdodot tam bez maksas piešķirtās emisijas kvotas, un nav veicis siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas pasākumus, un pievieno to pamatojošo dokumentāciju, kā arī verificētāja apstiprinājumu par veiktajiem pasākumiem."

6. Papildināt V nodaļu ar 30.1 punktu šādā redakcijā:

"30.1 Civilās aviācijas aģentūra katru gadu līdz 7. maijam iesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā šo noteikumu 24.1 punktā minēto informāciju."

7. Svītrot VII nodaļu.

8. Papildināt noteikumus ar 38.1 un 38.2 punktu šādā redakcijā:

"38.1 Verificētājs, emisiju ziņojuma verificēšanas laikā apmeklējot gaisa kuģa operatoru, pārbauda arī to, vai gaisa kuģa operators ir veicis pasākumus, kurus norādījis šo noteikumu 3.6. apakšpunktā minētajā informācijā. Verificētājs verificē, ka gaisa kuģa operatora sniegtā informācija par veiktajiem pasākumiem atbilst patiesībai.

38.2 Emisiju ziņojums ir uzskatāms par verificētu, ja mazais emitētājs, kura radītais siltumnīcefekta gāzu emisiju apjoms iepriekšējā kalendāra gadā nepārsniedza 25 000 tonnu oglekļa dioksīda, iepriekšējā kalendāra gadā radīto siltumnīcefekta gāzu emisiju apjomu ir noteicis, izmantojot Komisijas 2010. gada 9. jūlija Regulas (ES) Nr. 606/2010, ar ko apstiprina Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas (Eurocontrol) izstrādātu vienkāršotu instrumentu degvielas patēriņa aplēsēm konkrētiem gaisa kuģu ekspluatantiem, kas ir mazie emitētāji, 1. pantā minēto rīku."

9. Aizstāt pielikumā vārdu "Pielikums" ar skaitli un vārdu "1. pielikums".

10. Papildināt noteikumus ar 2. pielikumu šādā redakcijā:

"2. pielikums
Ministru kabineta
2013. gada 9. jūlija
noteikumiem Nr. 366

Informācija par to finanšu līdzekļu izlietojumu, kuri gūti, pārdodot bezmaksas emisijas kvotas

1. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izstrādā veidlapu informācijas sagatavošanai par to finanšu līdzekļu izlietojumu, kurus gaisa kuģa operators attiecīgajā kalendāra gadā ir guvis, pārdodot tam bez maksas piešķirtās emisijas kvotas.

2. Veidlapā iekļauj šādu informāciju:

2.1. gaisa kuģa operatora identifikācijas informācija un kontaktinformācija;

2.2. ziņas par verificētāju;

2.3. saņemtais bezmaksas emisijas kvotu daudzums;

2.4. ziņošanas gadā veiktie darījumi ar emisijas kvotām;

2.5. gūtie finanšu līdzekļi no darījumiem ar gaisa kuģa operatoram bez maksas piešķirtajām emisijas kvotām;

2.6. ziņošanas gadā veiktie emisijas samazināšanas pasākumi saskaņā ar likuma "Par piesārņojumu" 32.3 panta 8.1 daļu;

2.7. emisiju samazināšanas pasākumos ieguldīto finanšu līdzekļu apmērs.

3. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādāto veidlapu publicē Civilās aviācijas aģentūras tīmekļa vietnē (www.caa.lv)."

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs

28.04.2017