Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 19.01.2024. - ... / Spēkā esošā
Ministru kabineta noteikumi Nr. 131

Rīgā 2017. gada 7. martā (prot. Nr. 11 10. §)
Noteikumi par juridiskās vai fiziskās personas resursu iesaistīšanu reaģēšanas un seku likvidēšanas pasākumos vai ugunsgrēka dzēšanā, vai glābšanas darbos, kā arī tai radušos izdevumu un zaudējumu kompensācijas aprēķināšanas kārtību
I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā valsts vai pašvaldības institūcija (turpmāk – institūcija) iesaista reaģēšanas un seku likvidēšanas pasākumos juridiskās vai fiziskās personas rīcībā esošos resursus;

1.2. kārtību, kādā juridiskajai vai fiziskajai personai kompensējami izdevumi un zaudējumi, kas radušies, tās resursus iesaistot reaģēšanas un seku likvidēšanas pasākumos, kā arī kompensācijas apmēra aprēķināšanas kārtību;

1.3. kārtību un apmēru, kādā atlīdzināmi izdevumi un zaudējumi, kas radušies, ugunsgrēka dzēšanā vai glābšanas darbos iesaistot fizisko vai juridisko personu resursus.

II. Resursu iesaistīšanas kārtība

2. Lēmumu par resursu iesaistīšanu pieņem:

2.1. reaģēšanas pasākumos un seku likvidēšanas pasākumos – reaģēšanas un seku likvidēšanas darbu vadītājs;

2.2. ugunsgrēka dzēšanā vai glābšanas darbos – ugunsgrēka dzēšanas un glābšanas darbu vadītājs.

3. Reaģēšanas un seku likvidēšanas darbu vadītājs un ugunsgrēka dzēšanas un glābšanas darbu vadītājs (turpmāk – darbu vadītājs) par šo noteikumu 2. punktā minēto lēmumu informē institūcijas vadītāju vai viņa pilnvaroto personu, kā arī resursu īpašnieku (valdītāju) vai viņa pilnvaroto personu, vienlaikus norādot, ka to rīcībā esošo resursu iesaiste un izdevumu un zaudējumu kompensācija notiks saskaņā ar šajos noteikumos noteikto kārtību.

(MK 16.01.2024. noteikumu Nr. 41 redakcijā)

4. Darbu vadītājs un resursu īpašnieks (valdītājs) vai viņa pilnvarota persona, ja iespējams, notikuma vietā noslēdz rakstisku vienošanos par resursu iesaistīšanu (1. pielikums).

5. Ja notikuma vietā noslēgt rakstisku vienošanos nav iespējams, darbu vadītājs un resursu īpašnieks (valdītājs) vai viņa pilnvarota persona rakstisku vienošanos noslēdz piecu darbdienu laikā pēc resursu iesaistīšanas attiecīgajā pasākumā.

III. Izdevumu un zaudējumu atlīdzināšanas un kompensācijas apmēra aprēķināšanas kārtība

6. Faktiskos izdevumus un zaudējumus, kas radušies, iesaistot resursus reaģēšanas un seku likvidēšanas pasākumos vai ugunsgrēka dzēšanā, vai glābšanas darbos (turpmāk – darbi), kompensē pilnā apmērā.

(MK 16.01.2024. noteikumu Nr. 41 redakcijā)

7. Lai saņemtu kompensāciju, fiziskā vai juridiskā persona divu mēnešu laikā pēc tās īpašumā vai valdījumā esošo resursu iesaistīšanas darbos iesniedz noslēgtās vienošanās tekstā norādītajā institūcijā rakstisku iesniegumu par izdevumu un zaudējumu kompensēšanu (2. pielikums).

8. Iesniegumam pievieno dokumentu kopijas, kas apliecina fiziskās vai juridiskās personas resursu īpašuma vai valdījuma tiesības, kā arī faktisko izdevumu un zaudējumu apmēru.

9. Institūcija, nosakot kompensācijas apmēru, ņem vērā resursa vidējo tirgus cenu Latvijā, ja nepieciešams, piesaistot neatkarīgu ekspertu. Resursa vidējo tirgus cenu nosaka, veicot tirgus izpēti, un aprēķina kā vidējo vērtību no vismaz triju juridisko vai fizisko personu piedāvājumiem Latvijas tirgū, izņemot gadījumu, ja Latvijas tirgū ir pieejams tikai viens šāds resurss. Izdevumu un zaudējumu kompensācijas apmērs drīkst pārsniegt ne vairāk kā 10 % no aprēķinātās resursa vai tam līdzvērtīga resursa vidējās tirgus cenas.

(MK 16.01.2024. noteikumu Nr. 41 redakcijā)

10. Institūcija pārbauda šo noteikumu 8. un 9. punktā minētos dokumentus un Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā pieņem lēmumu par izdevumu un zaudējumu kompensēšanu.

11. Institūcija par pieņemto lēmumu informē fizisko vai juridisko personu Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā.

12. Pieņemto lēmumu fiziskā vai juridiskā persona ir tiesīga apstrīdēt un pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

13. Izdevumu un zaudējumu kompensāciju izmaksā fiziskajai vai juridiskajai personai, attiecīgo summu pārskaitot uz iesniegumā norādīto norēķinu kontu kredītiestādē.

14. Izdevumu un zaudējumu kompensāciju izmaksā no institūcijai kārtējam saimnieciskajam gadam piešķirtā finansējuma vai no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

IV. Noslēguma jautājums
Ministru prezidents Māris Kučinskis

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis
1. pielikums
Ministru kabineta
2017. gada 7. marta
noteikumiem Nr. 131

(Pielikums MK 16.01.2024. noteikumu Nr. 41 redakcijā)

Vienošanās par resursu iesaistīšanu
   
(vietas nosaukums) (datums*)

Darbu vadītājs ______________________, kas rīkojas saskaņā ar _______________________________________________ likumu (turpmāk – darbu vadītājs), no vienas puses, un

 
(juridiskās personas pilns nosaukums, reģistrācijas numurs, adrese, tālruņa numurs vai fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods)

___________________________________________, kas rīkojas no brīvas gribas (turpmāk – resursu īpašnieks (valdītājs)), no otras puses, turpmāk kopā saukti Puses, noslēdz šo vienošanos, lai attiecīgos resursus iesaistītu reaģēšanas pasākumos vai seku likvidēšanas pasākumos, vai ugunsgrēka dzēšanā, vai glābšanas darbos (turpmāk – darbi).

1. Resursu īpašnieks (valdītājs) nodod un darbu vadītājs pieņem šādus resursus:

VeidsDaudzumsStāvoklis un cita informācija
 
 
 

2. Izdevumus un zaudējumus, kas rodas, iesaistot šīs vienošanās 1. punktā minētos resursus darbos, sedz pēc resursu īpašnieka (valdītāja) rakstiska iesnieguma par izdevumu un zaudējumu kompensēšanu iesniegšanas

 ,
(iestādes vai pašvaldības nosaukums, kurai iesniedz iesniegumu) 

pamatojoties uz Ministru kabineta 2017. gada 7. marta noteikumiem Nr. 131 "Noteikumi par juridiskās vai fiziskās personas resursu iesaistīšanu reaģēšanas un seku likvidēšanas pasākumos vai ugunsgrēka dzēšanā, vai glābšanas darbos, kā arī tai radušos izdevumu un zaudējumu kompensācijas aprēķināšanas kārtību".

3. Vienošanās sastādīta latviešu valodā uz __ lappusēm. Parakstītā vienošanās glabājas pie katras Puses.

Darbu vadītājs Resursu īpašnieks (valdītājs)
   
(iestādes vai pašvaldības nosaukums) (vārds, uzvārds)
   
(amats) (personas kods)
   
(vārds, uzvārds) (adrese, tālruņa numurs)
   
 (paraksts*)  (paraksts*)

Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "paraksts" un "datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

2. pielikums
Ministru kabineta
2017. gada 7. marta
noteikumiem Nr. 131

(Pielikums MK 16.01.2024. noteikumu Nr. 41 redakcijā)

Iesniegums par izdevumu un zaudējumu kompensēšanu
1. Atlīdzības pieprasītājs 
 (juridiskās personas pilns nosaukums, reģistrācijas numurs, adrese, tālruņa numurs vai fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods, adrese, tālruņa numurs)
   
2. Fiziskās vai juridiskās personas resursi iesaistītinolīdz
 (datums, laiks)(datums, laiks)

3. Iesaistīto resursu apraksts, izdevumu un zaudējumu aprēķins:

Nr. p. k.Iesaistīto resursu veids, nosaukums, tips vai veiktās darbībasMērvienībaDaudzumsIzmaksas par vienu vienību
(euro)
Kopējās izmaksas (euro)
      
     Kopā 
 
4. Norēķinu konts kredītiestādē, uz kuru pārskaitāmi kompensācijai paredzētie līdzekļi
  
5. Paziņojuma veids lēmuma saņemšanai par faktisko izdevumu un zaudējumu kompensēšanu
  
 

Pielikumā

 
 (dokumenti, kas apliecina izdevumus un nodarītos zaudējumus un fiziskās vai juridiskās personas resursu īpašuma vai valdījuma tiesības, kā arī izdevumu un zaudējumu apmēru*)
  
 (paraksts**, vārds, uzvārds)
  
(datums**) 

Piezīmes.

1. * Piemēram, tehnikas un personāla pakalpojumu cenrādis, ceļazīme, iesaistītā personāla darba laika uzskaites tabula, cits dokuments.

2. ** Dokumenta rekvizītus "paraksts" un "datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

19.01.2024