Tiesību akts: spēkā esošs
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.1/3

Rīgā 2017.gada 26.janvārī (prot. Nr.4, 3.p.)
Noteikumi par prasībām dabasgāzes sadales sistēmas operatora neatkarībai
Izdoti saskaņā ar Enerģētikas likuma
45.panta piekto un sesto daļu
un likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem"
25.panta pirmo daļu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kādus dokumentus un informāciju dabasgāzes sadales sistēmas operators (turpmāk – sistēmas operators) iesniedz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (turpmāk – regulators), lai apliecinātu sistēmas operatora neatkarības atbilstību Enerģētikas likuma 45.panta trešajā daļā noteiktajām prasībām;

1.2. kārtību, kādā iesniedz, publicē un izvērtē sistēmas operatora ziņojumu par neatkarības nodrošināšanai veiktajiem pasākumiem.

2. Lai apliecinātu sistēmas operatora neatkarību, sistēmas operators iesniedz regulatoram šādus dokumentus un informāciju:

2.1. sistēmas operatora statūtus;

2.2. personu, kas atbildīgas par sistēmas operatora vadību (padomes locekļu, valdes locekļu, administratīvo struktūru vadītāju un prokūristu), amata aprakstus un darba līgumus vai citus civiltiesiskus līgumus, uz kuru pamata minētās personas darbojas sistēmas operatorā un kas apliecina, ka viena un tā pati persona nevar vienlaikus iesaistīties vertikāli integrēta dabasgāzes komersanta struktūrās, kas tieši vai netieši ir atbildīgas par dabasgāzes ražošanu, sašķidrinātās dabasgāzes pakalpojumu sniegšanu un tirdzniecību;

2.3. informāciju par pasākumiem, kas tiek veikti, lai nodrošinātu, ka personas, kuras atbild par sistēmas operatora vadību (padomes locekļi, valdes locekļi un prokūristi), var rīkoties neatkarīgi, un to pierādošus dokumentus, tajā skaitā informāciju par sistēmas operatora rīcībā esošajiem cilvēkresursiem, tehniskajiem, fiziskajiem un finanšu resursiem;

2.4. apliecinājumu, ka sistēmas operatora padomes locekļiem, valdes locekļiem un prokūristiem tiek nodrošinātas tiesības neatkarīgi no vertikāli integrēta dabasgāzes komersanta pieņemt lēmumus attiecībā uz aktīviem, kas nepieciešami dabasgāzes sadales tīkla ekspluatācijai, uzturēšanai vai attīstībai. Apliecinājumam pievieno pamatojošos dokumentus (piemēram, sistēmas operatora atalgojuma politiku);

2.5. atbilstības programmu, kurā noteikti konkrētu darbinieku pienākumi, kā arī pasākumi, kas veicami, lai nepieļautu diskriminējošu rīcību, un informāciju par personu vai struktūru, kas atbildīga par atbilstības programmas ieviešanas kontroli;

2.6. apliecinājumu, ka vertikāli integrētam dabasgāzes komersantam nav iespēju ietekmēt sistēmas operatora darbību, ja sistēmas operators ar vertikāli integrētu dabasgāzes komersantu kopīgi izmanto pakalpojumus (personāls, informācijas tehnoloģiju sistēmas, mītne u.tml.). Apliecinājumam pievieno aprakstu, kurā ietverti pasākumi, kas tiek veikti, lai nepieļautu vertikāli integrēta dabasgāzes komersanta ietekmi uz sistēmas operatora neatkarību un dokumentus, kas apliecina jebkādu interešu konfliktu neesamību (piemēram, dokumentus, kas apliecina, ka pakalpojumi no vertikāli integrēta dabasgāzes komersanta tiek saņemti, balstoties uz tirgus apstākļiem);

2.7. apliecinājumu, ka sistēmas operators nodrošina tās komerciālās informācijas konfidencialitāti, ko tas ieguvis, pildot savus pienākumus. Apliecinājumam pievieno sistēmas operatora veikto darbību komerciālās informācijas konfidencialitātes nodrošināšanai aprakstu, dokumentu (piemēram, instrukciju), kurā ietvertas atbildīgo darbinieku tiesības un pienākumi rīcībai ar komerciālu informāciju, un sertificēta informācijas tehnoloģiju (sistēmu) auditora atzinumu par to, ka informācijas tehnoloģijas (sistēmas) nodrošina tās komerciālās informācijas konfidencialitāti, kuru sistēmas operators ir ieguvis, pildot savus pienākumus.

3. Sistēmas operators ne vēlāk kā 30 dienu laikā pēc attiecīgo dokumentu apstiprināšanas informē regulatoru par statūtu grozījumiem, lēmumiem un līgumiem, kuru rezultātā mainās kompetences sadalījums:

3.1. starp sistēmas operatora pārvaldes institūcijām;

3.2. starp vertikāli integrēta dabasgāzes komersanta un tajā ietilpstošā sistēmas operatora pārvaldes institūcijām;

3.3. starp valdošā uzņēmuma un atkarīgās sabiedrības pārvaldes institūcijām, ja sistēmas operators ietilpst koncerna sastāvā.

4. Sistēmas operators katru gadu līdz 1.aprīlim rakstveidā iesniedz regulatoram ziņojumu par sistēmas operatora atbilstību neatkarības prasībām un atbilstības programmas izpildi iepriekšējā kalendārajā gadā. Ziņojumam pievieno dokumentus un informāciju atbilstoši šo noteikumu 2.punktam. Pirmo ziņojumu sistēmas operators iesniedz regulatoram Enerģētikas likuma pārejas noteikumu 31.punktā norādītajā termiņā.

5. Piecu dienu laikā no šo noteikumu 4.punktā noteiktā ziņojuma iesniegšanas regulatorā dienas sistēmas operators to publicē savā mājaslapā internetā.

6. Ja sistēmas operatora iesniegtie dokumenti un informācija ir nepietiekama vai neprecīza, regulators var pieprasīt papildu informāciju.

7. Regulators Administratīvā procesa likumā noteiktajā termiņā un kārtībā izvērtē sistēmas operatora iesniegto ziņojumu un sniedz atzinumu par neatkarības nodrošināšanai veikto pasākumu pietiekamību.

8. Iesniedzot pirmo šo noteikumu 4.punktā minēto ziņojumu, sistēmas operators papildus šo noteikumu 2.7.apakšpunktā noteiktajai informācijai iesniedz sistēmas operatora juridiskas nodalīšanas procesa aprakstu. Aprakstam pievieno informāciju par to, kā tika nodrošināts, ka komerciālā informācija, ko sistēmas operators ieguvis, darbojoties kā vertikāli integrēts dabasgāzes komersants, nodalīšanas rezultātā netika nodota tādam dabasgāzes apgādes komersantam, kas nodarbojas ar dabasgāzes ražošanu, sašķidrinātās dabasgāzes pakalpojumu sniegšanu un tirdzniecību.

9. Noteikumi stājas spēkā 2018.gada 1.janvārī.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētāja p.i. padomes loceklis G.Ābele
01.01.2018