Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 29

Rīgā 2017. gada 10. janvārī (prot. Nr. 2 19. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 30. novembra noteikumos Nr. 1080 "Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma
10. panta 1.4 daļu un 10.2 panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2010. gada 30. novembra noteikumos Nr. 1080 "Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2010, 192. nr.; 2012, 154. nr.; 2014, 75. nr.; 2015, 254. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 19.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"19.7. transportlīdzekļa izgatavotāja vai tā oficiālā pārstāvja Latvijā, kurš noslēdzis sadarbības līgumu par informācijas apmaiņu ar CSDD, un transportlīdzekļa ieguvēja pilnvarotā persona, ja tiek reģistrēts šā komersanta pārdots transportlīdzeklis. Komersantam iesniegto īpašnieka (ieguvēja) pilnvarojumu reģistrēt transportlīdzekli personas īpašumā un turējumā komersanta pilnvarotā persona apliecina iesniegumā;".

2. Izteikt 20. punktu šādā redakcijā:

"20. Agregātu numuru salīdzināšana ir transportlīdzekļa vai numurētā agregāta apskate, izmantojot arī tehniskus līdzekļus, lai pārliecinātos par reģistrāciju pamatojošajos dokumentos norādīto uzskaites un citu tehnisko datu atbilstību patiesajam stāvoklim, kā arī lai noteiktu trūkstošos datus. Agregātu numuru salīdzināšanas gaitā noteiktos datus pēc transportlīdzekļa apskates nekavējoties ievada transportlīdzekļu reģistrā, noformējot izziņu par agregātu numuru salīdzināšanu."

3. Izteikt 25. punktu šādā redakcijā:

"25. Pirms agregātu numuru salīdzināšanas persona, kas uzrāda transportlīdzekli vai numurēto agregātu, uzrāda arī transportlīdzekļa vai numurētā agregāta uzskaites tehniskos datus apliecinošu dokumentu (reģistrācijas apliecību vai izcelsmes dokumentu) un īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu. Ja transportlīdzeklis vai numurētais agregāts ievests no ārvalsts un minētos dokumentus neuzrāda, agregātu numuru salīdzināšanu neveic."

4. Papildināt noteikumus ar 35.1 punktu šādā redakcijā:

"35.1 Transportlīdzekļa vai numurētā agregāta, kura pēdējā reģistrācijas valsts vai valsts, no kuras transportlīdzeklis vai tā numurētais agregāts ir ievests (kurā tas atradies tieši pirms ievešanas) Latvijā, nav Eiropas Savienības dalībvalsts, pirmo vai atkārtotu pirmo reģistrāciju Latvijā veic, ja Valsts ieņēmumu dienesta informācijas sistēmā ir pieejama informācija, ka attiecīgā transportlīdzekļa ievešana Latvijā ir noformēta normatīvajos aktos par muitas lietām noteiktajā kārtībā. Ja transportlīdzeklis vai numurētais agregāts ir iegādāts vai tā ievešana Eiropas Savienībā ir noformēta citā Eiropas Savienības dalībvalstī, reģistrāciju Latvijā veic, ja ieguvējs šo faktu apliecina iesniegumā. Tirdzniecības uzņēmumā iegādāta transportlīdzekļa vai numurētā agregāta pirmo reģistrāciju Latvijā veic, ja īpašumtiesību apliecībā ir tirdzniecības uzņēmuma izdarīta atzīme "ES preces statuss"."

5. Izteikt 39.1.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"39.1.4. ārvalstī izdotu īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu vai, ja transportlīdzeklis atsavināts Latvijā, - īpašumtiesību apliecību, vai zvērināta notāra vai citas Civillikuma 1474. pantā norādītās personas apliecinātu līgumu;".

6. Svītrot 39.1.5. apakšpunktu.

7. Izteikt 39.5.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"39.5.1. ja transportlīdzekli normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā kā preci Latvijā ieved un atsavina tirdzniecības uzņēmums;".

8. Izteikt 45.1.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"45.1.3. reģistrācijas apliecību, ārvalsts reģistrācijas dokumentu vai izcelsmes dokumentu jaunam, iepriekš nereģistrētam transportlīdzeklim;".

9. Papildināt noteikumus ar 46.2.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"46.2.3. izziņu par agregātu numuru salīdzināšanu šo noteikumu 46.3. un 46.4. apakšpunktā minētajos gadījumos;".

10. Izteikt 56.1.3.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"56.1.3.1. ārvalstī izdotu numurētā agregāta uzskaites tehniskos datus un īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu;".

11. Izteikt 65.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"65.2. transportlīdzekļu reģistrā izdara atzīmi par noņemšanu no uzskaites atsavināšanai Latvijā un atļauju piedalīties ceļu satiksmē piecas dienas pēc noņemšanas no uzskaites. Transportlīdzekli atļauts atsavināt arī pēc transportlīdzekļu reģistrā norādītā termiņa beigām, bet, lai to izmantotu ceļu satiksmē, transportlīdzeklis atkārtoti jāreģistrē uzskaitē, izņemot gadījumu, ja transportlīdzeklis nodots realizācijai tirdzniecības uzņēmumam;".

12. Papildināt 66. punkta ievaddaļu aiz vārdiem "noņem no uzskaites" ar vārdiem "ne ātrāk kā piecas darbdienas pēc tā pirmās reģistrācijas vai atkārtotas pirmās reģistrācijas Latvijā".

13. Aizstāt 68.2. apakšpunktā skaitli "30" ar vārdu "piecas".

14. Izteikt 72. punktu šādā redakcijā:

"72. Transportlīdzekli vai numurēto agregātu izslēdz no transportlīdzekļu reģistra un atjauno šādā kārtībā:

72.1. transportlīdzekli vai numurēto agregātu no transportlīdzekļu reģistra izslēdz CSDD, transportlīdzekļu reģistrā izdarot atzīmi "Izslēgts no reģistra". Šādā gadījumā transportlīdzeklim izsniegtā valsts reģistrācijas numura zīme un reģistrācijas apliecība transportlīdzekļu reģistrā tiek anulēta un uzskatīta par nederīgu un ar transportlīdzekli aizliegts piedalīties ceļu satiksmē;

72.2. no transportlīdzekļu reģistra izslēgtu transportlīdzekli vai numurēto agregātu atjauno uzskaitē, uzrādot to agregātu numuru salīdzināšanai un veicot reģistrācijas darbību, atjaunojot anulēto valsts reģistrācijas numura zīmi un reģistrācijas apliecību, vai transportlīdzeklim veicot valsts tehnisko apskati."

15. Svītrot 74.1.5. apakšpunktu. 

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Satiksmes ministrs Uldis Augulis

20.01.2017