Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

LATVIJAS REPUBLIKAS VALDĪBAS UN AMERIKAS SAVIENOTO VALSTU VALDĪBAS
SAPRAŠANĀS MEMORANDS
PAR FULBRAITA AKADĒMISKĀS APMAIŅAS PROGRAMMU

Latvijas Republikas valdība un Amerikas Savienoto Valstu valdība (turpmāk tekstā kopā sauktas "Dalībnieki" un atsevišķi "Latvijas Dalībnieks," un "ASV Dalībnieks"),

ņemot vērā ilgstošo veiksmīgo sadarbību izglītības un zinātnes jomā,

ņemot vērā mērķus, kas ir noteikti 2006.gada 21.jūnijā Vīnē parakstītajā Nolīgumā starp Eiropas Kopienu un Amerikas Savienotajām Valstīm, ar ko atjauno programmu sadarbībai augstākās izglītības un arodizglītības un arodapmācību jomā,

ņemot vērā Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības saprašanās memorandu par Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmu, kas bija spēkā līdz 2015.gada 28.jūnijam,

tiecoties attīstīt sadarbību starp Latvijas Republikas un Amerikas Savienoto Valstu izglītības, zinātnes, un pētniecības institūcijām, papildus veicinot savstarpējo sapratni, un draudzību starp abām mūsu tautām, un

atzīstot par nozīmīgiem Latvijas Dalībnieka centienus sasniegt paritāti Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmas atbalstam Latvijā,

ir vienojušās par turpmāko:

1. PANTS

Šī Saprašanās memoranda mērķis ir stiprināt un attīstīt saites starp Dalībniekiem Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmas (turpmāk tekstā - "Fulbraita programmas") īstenošanas procesā izglītības, zinātnes un pētniecības jomā, pamatojoties uz savstarpēji izdevīgiem nosacījumiem.

2. PANTS

Šī Saprašanās memoranda koordinators Latvijas Dalībnieka vārdā ir Izglītības un zinātnes ministrija (vai nozīmēts Latvijas pārstāvis) un ASV Dalībnieka vārdā - ASV vēstniecības Rīgā Preses un kultūras nodaļa (vai ASV vēstniecības iecelts pārstāvis).

3. PANTS

Dalībnieki plāno apmainīties ar informāciju par savas valsts izglītības iestāžu, zinātnisko un pētniecības institūciju piedalīšanos Fulbraita programmā, lai noteiktu savas izglītības, zinātnes un pētniecības prioritārās vajadzības.

4. PANTS

Dalībnieki paredz, ka viņu piedalīšanās Fulbraita programmā veicinās izglītības iestāžu, zinātnisko un pētniecības institūciju sadarbību to valstīs, un rosinās akadēmiskās jomas speciālistu, pētnieku un pasniedzēju, un studentu kvalifikācijas pilnveidošanu, un kopīgu zinātniski pētniecisku projektu veicināšanu.

5. PANTS

Izpildot šo Saprašanās memorandu, ASV Dalībnieks paredz koordinēt Fulbraita programmas administrēšanu Latvijas Republikā, organizēt sākotnējo programmas kandidātu atlasi, kā arī zinātniskās un apmācības aktivitāšu attīstību, un izzināt nepieciešamību pēc papildus akadēmiskajām apmaiņām. Kandidātu atlase notiek atklāti, izvērtējot kandidātu sasniegumus un ievērojot Amerikas Savienoto Valstu Dž.Viljama Fulbraita Ārzemju stipendiju padomes noteiktos principus.

6. PANTS

Katru gadu ASV Dalībnieks paredz izvirzīt Latvijas Republikas augstākās izglītības iestāžu studentus studijām ASV augstskolās un koordinēt ASV studentu nosūtīšanu uz Latvijas Republikas akadēmiskajām institūcijām un izglītības iestādēm studiju, pētnieciskās vai akadēmiskās stažēšanās nolūkā.

7. PANTS

Katru gadu ASV Dalībnieks paredz izvirzīt pētniekus un pasniedzējus no Latvijas Republikas, lai nolasītu lekcijas un (vai) veiktu pētniecību ASV augstskolās, un zinātniskajās institūcijās, un koordinēt ASV, pētnieku un pasniedzēju nosūtīšanu uz Latvijas Republikas akadēmiskajām institūcijām un izglītības iestādēm uz laiku no trīs (3) līdz deviņiem (9) mēnešiem, pētniecības vai apmācību veikšanai.

8. PANTS

ASV Dalībnieks paredz koordinēt Fulbraita programmas finansēšanu un īstenošanu Latvijas Republikā un Amerikas Savienotajās Valstīs. ASV Valsts departamenta Izglītības un kultūras lietu birojs piešķir stipendijas, uzturlīdzekļus un veselības apdrošināšanu studentiem, pasniedzējiem, un pētniekiem, kas piedalās Fulbraita programmā, atkarībā no līdzekļu pieejamības.

9. PANTS

A. Lai turpmāk atbalstītu Fulbraita programmas pārvaldi un administrēšanu Latvijā, Dalībnieki ir izveidojuši atlases komisijas, kuras nodarbojas ar pieteikumu izskatīšanas jautājumiem, intervijām un kandidātu atlasi Programmai.

B. ASV Dalībnieks sagaida, ka tiks nodrošināta Latvijas Dalībnieka pārstāvība ar vienas balss tiesībām katrā apmaiņas studentu un apmaiņas pētnieku un pasniedzēju programmu atlases komisijā. Latvijas Dalībnieka pārstāvis(-ji) var tikt izvirzīti pēc Latvijas Dalībnieka ieskatiem, taču katru gadu ikvienu šo amatu jāieņem jaunam pārstāvim. Tiek sagaidīts, ka visiem pārstāvjiem ir ļoti labas angļu valodas zināšanas un pieredze (piem., izglītība un darba pieredze) izglītībā vai izglītības jautājumu administrēšanā.

10. PANTS

Izpildot šo Saprašanās memorandu, Latvijas Dalībnieks saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošajiem likumiem un citiem tiesību aktiem, paredz rosināt valsts un izglītības iestādes, zinātniskās un pētniecības institūcijas radīt vislabvēlīgākos apstākļus Fulbraita programmas īstenošanai Latvijas Republikā.

11. PANTS

Latvijas Dalībnieks paredz nodrošināt savlaicīgu uzturēšanās atļauju un citu juridisko dokumentu apstiprināšanu un izsniegšanu, kas nepieciešami studentiem, pasniedzējiem un pētniekiem (un laulātajiem un apgādājamiem, kuri viņus pavada), lai piedalītos Fulbraita programmā Latvijas Republikā.

12. PANTS

Latvijas Dalībnieks paredz sadarboties ar savām izglītības iestādēm, zinātniskajām un pētniecības institūcijām, kuras uzņem Fulbraita programmas dalībniekus, lai nodrošinātu tos ar akadēmiskajai pētniecībai piemērotām telpām un aprīkojumu, kas nepieciešams akadēmiskajai pētniecībai; nepieciešamības gadījumā norīkotu konsultantus; nodrošinātu piekļuvi uzņemošo institūciju bibliotēkām un arhīviem; un ļautu dalībniekiem apmeklēt programmas, kursus, lekcijas un seminārus pēc viņu izvēles.

13. PANTS

Latvijas Dalībnieks paredz katru apmaiņas pētnieku, pasniedzēju un apmaiņas studentu no Latvijas, kurš piedalās Fulbraita programmā, turpināt nodrošināt ar vienu divvirzienu lidmašīnas biļeti vai divām vienvirziena lidmašīnas biļetēm.

14. PANTS

Latvijas Dalībnieks paredz veicināt turpmāku sadarbību ar ASV Dalībnieku, tiecoties panākt papildu resursu piešķiršanu Fulbraita programmas stipendijām Latvijas studentiem un pētniekiem un pasniedzējiem, jomās, kurās Latvijai ir īpašas intereses. Vienošanās par šādām iespējām būtu jāizstrādā atsevišķi.

15. PANTS

Dalībnieki paredz, ka šajā Saprašanās memorandā plānotās akadēmiskās apmaiņas tiks īstenotas saskaņā ar to attiecīgajās valstīs spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, ieskaitot tos, kas attiecas uz līdzekļu pieejamību.

16. PANTS

Dalībnieki paredz apmainīties ar informāciju par šī Saprašanās memoranda īstenošanu un jebkādus strīdus vai neskaidrības risināt draudzīgi savstarpējo konsultāciju, vai sarunu ceļā.

17. PANTS

A. Šis Saprašanās memorands stājas spēkā brīdī, kad to parakstījuši abi Dalībnieki, un ir spēkā piecus (5) gadus. Tā darbība tiek automātiski pagarināta uz nākamo piecu gadu periodu, izņemot, ja viens no Dalībniekiem par to rakstiski iebilst otram Dalībniekam.

B. Šo saprašanās memorandu var rakstiski grozīt ar Dalībnieku abpusēju piekrišanu.

C. Šī Saprašanās memoranda darbību jebkurā brīdī var pārtraukt jebkurš no Dalībniekiem. Dalībnieks, kurš vēlas pārtraukt sadarbību, vismaz sešus (6) mēnešus iepriekš rakstiski informē otru Dalībnieku par savu nodomu pārtraukt šī Saprašanās memoranda darbību. Ja vien netiek nolemts citādi, Dalībniekiem nav nolūka šī Saprašanās memoranda pārtraukšanas dēļ ietekmēt programmas vai projektus, kuri jau tiek īstenoti saskaņā ar Saprašanās memorandu, bet nav vēl pabeigti tā pārtraukšanas brīdī.

Parakstīts Rīgā divos eksemplāros 2016.gada 16.decembrī, latviešu un angļu valodā.
 

Latvijas Republikas valdības vārdā:
izglītības un zinātnes ministrs
Kārlis Šadurskis

Amerikas Savienoto Valstu valdības vārdā:
ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijas Republikā
Nensija Bikofa Petita

16.12.2016