Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

LATVIJAS REPUBLIKAS CENTRĀLĀS VĒLĒŠANU KOMISIJAS
lēmums Nr. 15

Par «Instrukcijas par iecirkņa vēlēšanu komisijas darbību» apstiprināšanu

Centrālā vēlēšanu komisija nolemj:

Apstiprināt «Instrukciju par iecirkņa vēlēšanu komisijas darbību».

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A. KRAMIŅŠ

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre S. DREIMANE

Rīgā 1993. gada 19. februārī

INSTRUKCIJA
par iecirkņa vēlēšanu komisijas darbību

1. Iecirkņa vēlēšanu komisiju uz pirmo sēdi sasauc un sēdi atklāj attiecīgā pagasta vai rajona pilsētas Tautas deputātu padomes vai pagaidu valdes priekšsēdētājs.

2. Iecirkņa vēlēšanu komisija pirmajā sēdē ievēlē priekšsēdētāju, viņa vietnieku un sekretāru. Iecirkņa vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam ir zīmogs.

Lēmumus iecirkņa vēlēšanu komisija pieņem ar balsu vairākumu no komisijas locekļu kopskaita.

3. Iecirkņa vēlēšanu komisija iekārto pašvaldības ierādītās vēlēšanu telpas atbilstoši likumam «Par 5. Saeimas vēlēšanām». Vēlēšanu telpas jāiekārto tā, lai tajās būtu atsevišķas istabas vai nodalījumi, kuros vēlētājs netraucēti un aizklāti varētu izdarīt atzīmes vēlēšanu zīmē un ielikt to aploksnē. Lai novērstu drūzmēšanos, ieeja vēlēšanu telpās un izeja no tām jāierīko pilnīgi atsevišķi. Vēlēšanu telpas pēc iespējas iekārtojamas pašvaldību ēkās.

4. Aplokšņu iemešanai jāsagatavo viena vai vairākas vēlēšanu kastes. Tām jābūt neizjaucamām, viscaur cieši noslēgtām, ar spraugu virspusē un atveramu vāku.

5. Līdzīgi sagatavojamas arī mazākas kastes, lai varētu organizēt balsošanu vēlētāju atrašanās vietā, ja viņi veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu telpās.

6. Ne vēlāk kā 1993. gada 26. maijā vēlēšanu iecirkņa telpās redzamā vietā jāizliek visi apgabalā pieteikto kandidātu saraksti.

7. Sākot ar 1993. gada 29. maiju, iecirkņa vēlēšanu komisija izsniedz katram vēlētājam, kurš to vēlas, pa vienam eksemplāram no katra apgabalā pieteikto kandidātu saraksta.

8. 1993. gada 4. jūnijā iecirkņa vēlēšanu komisijai jāsaņem vēlēšanu zīmes un aploksnes. Tās glabājamas policijas apsardzībā.

9. Vēlēšanu dienās - 1993. gada 5. un 6. jūnijā - vēlēšanu telpām jābūt atvērtām no pīkst. 8.00 rītā līdz pulks. 8.00 vakarā.

10. Pie vēlēšanu telpu ieejas vai priekšistabā iecirkņu vēlēšanu komisijas locekļiem jāpārbauda vēlētāju dokumenti. Vēlēšanu telpās ielaižami vienīgi tie pilsoņi, kuri bauda vēlēšanu tiesības. Dokumentu kontrole jāveic kādam no komisijas locekļiem. Vēlēšanu telpās neatkarīgi no vēlētāju dzīvesvietas ielaižami vienīgi tie vēlētāji, kuri var uzrādīt Latvijas Republikas pasi vai PSRS pasi ar Latvijas Republikas pilsoņa reģistrācijas atzīmi, vai Latvijas Republikas Pilsonības un imigrācijas departamenta izdotu reģistrācijas lapu ārvalstīs dzīvojošiem Latvijas pilsoņiem. Citi dokumenti nav pieņemami. Visus strīdīgos gadījumus izšķir iecirkņa vēlēšanu komisija.

Vēlētājs, kurš fizisku trūkumu dēļ nevar patstāvīgi izdarīt nepieciešamās ar vēlēšanām saistītās darbības, ir tiesīgi ņemt līdz vēlē­šanu iecirknī uzticības personu.

Piezīme. Vēlēšanu tiesības bauda visi Latvijas pilsoņi, kuri ir dzimuši pirms 1975. gada 6. jūnija un uz kuriem neattiecas likuma «Par 5. Saeimas vēlēšanām» 2. un 3. pants.

11. Pirmo vēlētāju klātbūtnē jāpārliecinās, ka vēlēšanu kastes nav bojātas un ir tukšas. Tad tās aizzīmogojamas. Arī vēlētājiem ir tiesības ar savu zīmogu aizzīmogot kastes. Līdzīgi sagatavojamas mazās kastes.

12. Par vēlēšanu gaitu iecirkņa komisijā jāraksta protokols, atzīmējot tajā visus starpgadījumus un traucējumus, kā arī vēlētāju protestus, sūdzības un sakarā ar tiem pieņemtos lēmumus.

13. Visi vēlētāji reģistrējami atsevišķā sarakstā, atzīmējot tajā vēlētāja vārdu, uzvārdu, pases numuru un personas kodu, bet viņu pasēs izdarāma atzīme par piedalīšanos vēlēšanās. Latvijas Republikas pasēs atzīme izdarāma 14. lappusē, PSRS pasēs - 27. lappusē. Atzīme izdarāma arī reģistrācijas lapā, ko ārvalstīs dzīvojošiem Latvijas Republikas pilsoņiem izdevis Latvijas Republikas Pilsonības un imigrācijas departaments.

Vēlēšanu komisijas loceklis izsniedz katram vēlētājam visu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmes un īpašu aploksni, kura ir apzīmogota ar iecirkņa vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja zīmogu.

14. Vēlētājs vienatnē ieliek aploksnē vienu vēlēšanu zīmi un aploksni aizlīmē. Aizlīmēto aploksni vēlētājs komisijas atklātā sēdē personiski nodod vienam no vēlēšanu komisijas locekļiem, kuram vēlētāja klātbūtnē aploksne jāiemet aizzīmogotā kastē.

Vēlētājs ar fiziskiem trūkumiem ir tiesīgs šīs darbības uzticēt savai uzticības personai.

Ja iecirkņa teritorijā ir vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu telpās, iecirkņa vēlēšanu komisija pēc viņu lūguma var uzdot diviem komisijas locekļiem organizēt balsošanu šo vēlētāju atrašanās vietā, ievērojot šīs instrukcijas attiecīgās prasības.

15. Karavīri vēlēšanu laikā atbrīvojami no dienesta pienākumiem uz laiku, kas nepieciešams balsošanai, un viņiem uz šo laiku izsniedzamas pases.

16. Abās vēlēšanu dienās vēlēšanu zīmes var saņemt un nodot tikai tie vēlētāji, kuri līdz pulks. 8 vakarā ieradušies vēlēšanu telpās. Pēc tam vēlēšanu telpas slēdz. Kastes ar vēlēšanu pirmajā dienā nodotajām balsīm atstājamas vēlēšanu telpās policijas un komisijas locekļu uzraudzībā. Kastes sprauga pirmās vēlēšanu dienas beigās jāaizzīmogo, un par to jāizdara atzīme protokolā. Zīmogs noņemams otrajā vēlēšanu dienā atnākušo vēlētāju klātbūtnē, un par to jāizdara atzīme protokolā.

Kastu uzraudzīšanā var piedalīties arī pa vienam priekšstāvim no katras organizācijas vai vēlētāju grupas, kura attiecīgajam apgabalam iesniegusi kandidātu sarakstu. Kandidātu sarakstu priekšstāvjiem jāuzrāda organizācijas vai tās vietējās nodaļas pilnvara vai kandidātu saraksta iesniedzēju pilnvara.

17. Vēlēšanu laikā uzraudzību par kārtību vēlēšanu telpās veic vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs vai viņa vietnieks. Viņi raugās, lai vēlēšanu telpās un pie to ieejas netiktu pieļauta vēlēšanu brīvības ierobežošana un kārtības traucēšana, kā arī aģitācija.

Abās vēlēšanu dienās aizliegta jebkāda aģitācija 50 metru attālumā no ieejas vēlēšanu telpās.

18. Vēlēšanu telpās ielaižami ne tikai vēlētāji, bet arī augstāku vēlēšanu komisiju locekļi un to pilnvarotas personas, kandidātu sarakstu priekšstāvji, kuriem ir šīs instrukcijas 16. punktā minētais pilnvarojums, masu informācijas līdzekļu pārstāvji un starptautiskie novērotāji.

Vēlētāji, kuru pasē jau ir atzīmes par piedalīšanos vēlēšanās, vēlēšanu telpās nav ielaižami.

19. Balsu skaitīšana vēlēšanu iecirknī izdarāma nekavējoties 6. jūnija vakarā pēc pabeigtas vēlēšanu zīmju pieņemšanas tādā kārtībā, kādu nosaka īpaša instrukcija. Dokumenti ar vēlēšanu rezultātiem nekavējoties jānogādā rajona, Rīgas pilsētas rajona (priekšpilsētas) vai pilsētas vēlēšanu komisijai.

20. Iecirkņa vēlēšanu komisijas izdevumi tiek segti no valsts budžeta. Iecirkņa vēlēšanu komisijas izdevumu uzskaiti, norēķinus un pārskatus kārto attiecīgā rajona, Rīgas pilsētas rajona (priekšpilsētas) vai pilsētas valdes grāmatvedība atbilstoši tāmei un iecirkņa vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja rīkojumiem no budžeta līdzekļiem, kas iedalīti attiecīgajai vēlēšanu komisijai.

21. Iecirkņa vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs, viņa vietnieks, sekretārs un komisijas locekļi laikā, kad viņi pilda ar vēlēšanām saistītos pienākumus, ir jāatbrīvo no pienākumiem savā darba vietā, saglabājot viņu amatu (darbavietu).

Par laiku, kurā komisijas loceklis pilda savus pienākumus iecirkņa vēlēšanu komisijā, tiek maksāts atalgojums atbilstoši viņa kvalifikācijas kategorijai darba vietā, taču priekšsēdētājam tas nedrīkst būt mazāks par 5. kvalifikācijas kategorijas atalgojumu, priekšsēdētāja vietniekam un sekretāram - par 6. kvalifikācijas kategorijas atalgojumu, komisijas locekļiem - par 7. kvalifikācijas kategorijas atalgojumu.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A. KRAMIŅŠ

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre S. DREIMANE

19.02.1993