Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES PREZIDIJA LĒMUMS

Par kārtību, kādā personas atbrīvojamas no kriminālatbildības sakarā ar Latvijas kriminālkodeksa 150.4, 152. un 208.1 panta atcelšanu

 

Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijs nolemj:

1. Atbrīvot no visiem soda veidiem (pamatsoda un papildsoda) personas, kuras notiesātas pēc Latvijas kriminālkodeksa 150.4, 152. un 208.1 panta, tas ir, par nodarījumiem, kas saskaņā ar Latvijas Republikas 1993. gada 19. janvāra likumu «Par papildinājumiem un grozījumiem Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā un dažos citos likumdošanas aktos» netiek atzīti par noziedzīgiem.

2. Izbeigt tiesu, iepriekšējās izmeklēšanas iestāžu un izziņas iestāžu lietvedībā esošās krimināllietas par nodarījumiem, kas paredzēti Latvijas kriminālkodeksa 150.4, 152. un 208.1 pantā un kas saskaņā ar šā lēmuma 1. punktā norādīto likumu netiek atzīti par noziedzīgiem.

3. Grozīt sodu personām, kuras notiesātas par vairāku noziegumu izdarīšanu pēc Latvijas kriminālkodeksa 150.4, 152. vai 208.1 panta un citiem Latvijas kriminālkodeksa pantiem, ņemot vērā, ka saskaņā ar šā lēmuma 1. punktu šīs personas atbrīvojamas no visiem soda veidiem, kuri tām noteikti par Latvijas kriminālkodeksa 150.4, 152. un 208.1 pantā paredzētajiem nodarījumiem.

4. Atzīt par nesodītām personas, kuras atbrīvotas no soda sa­skaņā ar šā lēmuma 1. punktu, kā arī personas, kuras jau agrāk izcietušas sodu vai atbrīvotas pirms termiņa, ja tās bijušas notie­sātas par nodarījumiem, kas paredzēti Latvijas kriminālkodeksa 150.4, 152. un 208.1pantā.

5.  Uzdot šā lēmuma izpildi:

1) attiecībā uz lēmuma 1. un 3. punktā minētajām personām, ko sodījušas republikas tiesas un kas sodu izcieš Latvijas Republikas teritorijā, - rajonu (pilsētu) tiesām pēc soda izciešanas vietas, bet attiecībā uz personām, kuras sodu izcieš ārpus republikas robe­žām, - tiesām, kas taisījušas spriedumus, vai Latvijas Republikas Augstākajai Tiesai.

Iestādēm, kas izpilda spriedumus, jāiesniedz tiesām nepiecieša­mās ziņas par personām, kuras izcieš sodus par Latvijas Republikas teritorijā izdarītajiem noziegumiem.

Jautājumus par atbrīvošanu no soda vai soda samazināšanu tiesas izskata tiesas sēdēs, piedaloties prokuroram. Uz tiesas sēdi var uzaicināt arī notiesāto;

2) attiecībā uz krimināllietām, kas izbeidzamas saskaņā ar šā lēmuma 2. punktu, - izziņas un iepriekšējās izmeklēšanas iestādēm un tiesām.

Lietas, kuras izbeidzamas, tiesas izskata tiesas sēdēs; izmeklē­tājā un izziņas iestāžu lēmumus par lietas izbeigšanu apstiprina prokurors.

6.  Mantas konfiskāciju saskaņā ar šā lēmuma 1. un 3. punktu nepiemēro tādā gadījumā, ja līdz Latvijas Republikas 1993. gada 19. janvāra likuma «Par papildinājumiem un grozījumiem Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā un dažos citos likumdošanas aktos» speķa stāšanās brīdim spriedums daļā par mantas konfiskāciju nav izpildīts un manta nav izņemta.

7.   Šis lēmums stājas spēkā reizē ar Latvijas Republikas 1993. gada 19. janvāra likumu «Par papildinājumiem un grozījumiem Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā un dažos citos likumdošanas aktos».

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1993. gada 28. janvārī

10.02.1993