Darbības ar dokumentu

Darbības ar dokumentu
Tiesību akts: spēkā esošs

LATVIJAS REPUBLIKAS CENTRĀLĀS VĒLĒŠANU KOMISIJAS 
lēmums Nr. 8

Par «Instrukcijas par apgabalu vēlēšanu komisiju izveidošanu» apstiprināšanu

Centrālā vēlēšanu komisija nolemj:

Apstiprināt «Instrukciju par apgabalu vēlēšanu komisiju izveidošanu».

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A. KRAMIŅŠ

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre S. DREIMANE

Rīgā 1993. gada 28. janvārī

INSTRUKCIJA PAR APGABALA VĒLĒŠANU KOMISIJU IZVEIDOŠANU

I. Vispārīgie noteikumi

1. Saskaņā ar likumu «Par 5. Saeimas vēlēšanām» Saeimas vēlēšanu vadīšanai Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē izveidojamas attiecīgi:

1) Rīgas vēlēšanu apgabala vēlēšanu komisija;

2) Vidzemes vēlēšanu apgabala vēlēšanu komisija;

3) Latgales vēlēšanu apgabala vēlēšanu komisija;

4) Kurzemes vēlēšanu apgabala vēlēšanu komisija;

5) Zemgales vēlēšanu apgabala vēlēšanu komisija.

2. Vēlēšanu apgabalu (turpmāk - apgabalu) vēlēšanu komisijas izveidojamas no personām, kas ir reģistrētas kā Latvijas pilsoņi, sasniegušas 18 gadu vecumu un kam saskaņā ar likumu «Par 5. Saeimas vēlēšanām» ir tiesības vēlēt.

3. Tiesības pieteikt apgabala vēlēšanu komisijas locekļu kandidātus ir sabiedriskajām organizācijām, atsevišķiem vēlētājiem vai to grupām.

Pieteikumā jānorāda kandidāta vārds, uzvārds, dzimšanas gads, personas kods, viņa darbavieta un nodarbošanās. Tam pievieno pieteiktā kandidāta rakstveida paziņojumu, ka viņš piekrīt savas kandidatūras izvirzīšanai.

4. Par apgabala vēlēšanu komisijas locekļa kandidātu var pieteikt jebkuru vēlētāju no attiecīgā vēlēšanu apgabala.

5. Apgabala vēlēšanu komisijas locekļu kandidāti ir jāpiesaka līdz 1993. gada 15. martam.

6. Viena un tā pati persona vienlaikus nevar būt citas vēlēšanu komisijas loceklis.

Persona, kas pieteikta par deputāta kandidātu nevar būt apgabala vēlēšanu komisijas loceklis.

II. Centrālās vēlēšanu komisijas un Augstākās Tiesas priekšstāvji

7. Centrālās vēlēšanu komisijas priekšstāvju kandidātus apgabalu vēlēšanu komisijās piesaka Centrālajā vēlēšanu komisijā līdz 1993. gada 15. martam, ievērojot šīs instrukcijas 2.- 6. punkta noteikumus.

8. Centrālā vēlēšanu komisija atklātā sēdē, noteiktajā kārtībā balso par visiem pieteiktajiem kandidātiem un nosaka savu priekšstāvi (priekšstāvjus) katrā apgabala vēlēšanu komisijā.

9. Augstākas Tiesas plēnums no Augstākās Tiesas tiesnešiem nosaka savus priekšstāvjus katra apgabala vēlēšanu komisijā.

10. Sava priekšstāvja noteikšanu Augstākās Tiesas plēnums noformē ar lēmumu, kas līdz 1993. gada 2. aprīlim jāiesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai.

III. Apgabalu vēlēšanu komisiju locekļu vēlēšana pašvaldību institūcijās

11. Rīgas Dome ievēlē trīs Rīgas vēlēšanu apgabala vēlēšanu komisijas locekļus.

Cēsu rajona padome ievēlē divus Vidzemes, bet Kuldīgas rajona padome - divus Kurzemes vēlēšanu apgabala vēlēšanu komisijas locekļus.

Rēzeknes pilsētas pagaidu valde un Rēzeknes rajona padome katra ievēlē vienu Latgales vēlēšanu apgabala vēlēšanu komisijas locekli.

Jelgavas pilsētas padome un Jelgavas rajona padome katra ievēlē vienu Zemgales vēlēšanu apgabala vēlēšanu komisijas locekli.

12. Apgabala vēlēšanu komisijas locekļu kandidāti ir jāpiesaka iepriekšējā punktā minētajām pašvaldību institūcijām, ievērojot šīs instrukcijas 2.- 5. punkta prasības.

13. Balsošana par pieteiktajiem kandidātiem notiek likumos par pašvaldībām noteiktajā kārtībā. Par ievēlētiem uzskatāmi tie kandidāti, kuri saņēmuši visvairāk balsu, taču ne mazāk kā nepieciešams lēmuma pieņemšanai.

14. Apgabalu vēlēšanu komisiju locekļu ievēlēšanu noformē ar lēmumu, kas līdz 1993. gada 2. aprīlim jāiesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Nobeiguma noteikumi

15. Pēc tam kad norādītās pašvaldību institūcijas ir iesniegušas lēmumus par apgabalu vēlēšanu komisiju locekļu ievēlēšanu, kā arī Augstākās Tiesas plēnums un Centrālā vēlēšanu komisija ir noteikusi savus priekšstāvjus apgabalu vēlēšanu komisijās, Centrālā vēlēšanu komisija konstatē, ka apgabalu vēlēšanu komisijas ir izveidotas, un līdz 1993. gada 6. aprīlim paziņo to sastāvu.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A. KRAMIŅŠ

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre S. DREIMANE

28.01.1993