Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 1/16

Rīgā 2016.gada 25.augustā (prot. Nr.32, 6.p.)

Grozījums Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2009.gada 11.novembra lēmumā Nr.1/5
"Noteikumi par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniedzamo informāciju"

Izdots saskaņā ar likuma
"Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem"
25.panta pirmo daļu,
Elektronisko sakaru likuma 35.panta pirmo daļu
un Pasta likuma 12.pantu

1. Izdarīt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2009.gada 11.novembra lēmumā Nr.1/5 "Noteikumi par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniedzamo informāciju" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 183.nr.; 2010, 177.nr.; 2011, 169.nr.; 2012, 92.nr.; 2013, 241.nr.; 2015, 5.nr., 2015, 250 nr., 2016, 79.nr.) šādu grozījumu:

"Izteikt 4.pielikumu šādā redakcijā:

4.pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2009.gada 11.novembra lēmumam Nr.1/5
"Noteikumi par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniedzamo informāciju"

Elektronisko sakaru komersanta nosaukums    
Vienotais reģistrācijas numurs    
Informācija par situāciju uz _________ gada 1. janvāri/ 1.jūliju (vajadzīgo pasvītrot)

Informācija par publiskiem interneta piekļuves pakalpojumiem, izmantojot platjoslas sistēmas[1]

(Lūdzam norādīt aktīvo piekļuves līniju skaitu fiziskām un juridiskām personām)

Nr.
p.k.

Piekļuves veids/pieslēguma datu pārraides ātrums

≥256 kbit/s
līdz
< 2 Mbit/s

≥2 Mbit/s
līdz
< 10 Mbit/s

≥10 Mbit/s
līdz
< 30 Mbit/s

≥30 Mbit/s
līdz
< 100 Mbit/s

≥ 100 Mbit/s
< 200 Mbit/s

≥ 200 Mbit/s
< 400 Mbit/s

≥ 400
Mbit/s

Tīkla operators[7]

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

DSL līniju[2] skaits, kas tiek nodrošinātas, izmantojot:

Savu tīklu

             

2

Pilnīgu piekļuvi abonentlīnijai[3]

               

3

Kopēju piekļuvi abonentlīnijai[4]

               

4

Piekļuvi datu plūsmai[5]

               

5

Tālāk pārdošanu (pārpārdošana)[6]

               

6

Piekļuves līniju skaits, kas tiek nodrošinātas, izmantojot:

Kabeļa modemu[8]

             

7

Fiksēto bezvadu piekļuvi (FWA)[9]

             

8

WiMAX[10]

             

9

Ethernet protokolu

             

10

WIFI bezvadu interneta pieslēguma punktus

             

11

Satelītu

             

12

2G, 3G, 4G[11]

             

13

NGA[12]līniju skaits, kas tiek nodrošinātas, izmantojot:

VDSL[13]

             

14

VDSL2 Vectoring[14]

             

15

FTTH[15]

             

16

FTTB[16]

             

17

DOCSIS 3.0 / DOCSIS 3.1[17]

             

18

Atsaistītu piekļuvi abonentlīnijai, piekļuvi datu plūsmai vai tālāk pārdošanu[18]

               

19

 

Citus (komentāros norādīt, kādus)[19]

               
Komentāri:

Šajā pielikumā lietoti šādi termini un saīsinājumi:
2G (2nd generation) - mobilā tīkla otrā paaudze, tas ir GSM un DCS;
3G (3rd generation) - mobilā tīkla trešā paaudze, tas ir UMTS un CDMA;
4G (4th generation) - mobilā tīkla ceturtā paaudze, tas ir LTE;
CDMA (code division multiple access) - koddales daudzkārša piekļuve;
DOCSIS (data over cable service interface specification) - tehnoloģija, kas ļauj nodrošināt datu pārraidi hibrīdajā optikas koaksiālo kabeļu tīklā;
DSL (digital subscriber loop) - abonenta ciparu (digitālā) cilpa;
FTTB (fiber to the building) - optiskās šķiedras kabeļu nodrošināšana līdz ēkai;
FTTH (fiber to the home) - optiskās šķiedras kabeļu nodrošināšana līdz galalietotāja telpām;
FTTN (fiber to the node) - optiskās šķiedras kabeļu nodrošināšana līdz sadales skapim;
FWA (fixed wireless access) - fiksētā bezvadu piekļuve;
NGA (next generation access) - nākamās paaudzes piekļuves tīkls;
SIM (subscriber identity module) - abonenta identitātes modulis;
Tīkla operators - elektronisko sakaru komersants, kura elektronisko sakaru tīkls tiek izmantots, saņemot vairumtirdzniecībā sniegtu pakalpojumu: atsaistītu piekļuvi abonentlīnijai, piekļuvi datu plūsmai vai tālākpārdošanu (pārpārdošanu);
VDSL (very high speed digital subscriber line) - ļoti ātrdarbīga abonenta ciparlīnija;
WiFi - bezvadu tīkla tehnoloģija, kas izmanto radioviļņus, lai nodrošinātu internetu;
WiMAX (worldwide interoperability for microwave access) - bezvadu sakaru tehnoloģija;
WWW (world wide web) - globālais tīmeklis.

[1] Iespēja nodrošināt publisko interneta piekļuves pakalpojumu galalietotājiem (gan fiziskām, gan juridiskām personām) ar datu pārraides ātrumu vienādu vai lielāku par 256 kbit/s. Jānorāda tikai mazumtirdzniecības (kopējais) aktīvo piekļuves līniju skaits, t.i., piekļuve galalietotājam (izņemot bezvadu interneta pieslēguma punktus (WiFi). Piekļuves līniju skaits jānorāda vienu reizi, t.i., jāizvairās no dubultās uzskaites.
[2] VDSL tehnoloģija šajā kategorijā nav jāiekļauj.
[3] Piekļuves līniju skaits galalietotājiem, ko elektronisko sakaru komersants (kas aizpilda šo pielikumu) nodrošina, izmantojot vairumtirdzniecības pakalpojumu - pilnīgi atsaistītu piekļuvi abonentlīnijai. Atsaistīta piekļuve abonentlīnijai ir vairumtirdzniecībā saņemts elektronisko sakaru pakalpojums no cita elektronisko sakaru komersanta, kam pieder elektronisko sakaru tīkls (tīkla operators), un attiecas uz situāciju, kad elektronisko sakaru komersants (kas aizpilda šo pielikumu) nomā jeb pilnīgi atsaista tīkla operatora piekļuves tīkla līniju - abonentlīniju (vara kabeli (vīto pāri)/optiskās šķiedras kabeli) vai tās segmentu, lai sniegtu publisko interneta piekļuves un citus elektronisko sakaru pakalpojumus galalietotājiem. Tātad nomātā piekļuves tīkla līnija (abonentlīnija) vai tās segments ir no galalietotāja pieslēguma punkta līdz piekļuves punktam, kurā elektronisko sakaru komersantam tiek nodrošināta piekļuve šim vairumtirdzniecības pakalpojumam. Piekļuves punkts var būt piekļuves mezgls (vieta, kurā ir savienots piekļuves tīkls un pamattīkls) vai sadales skapis u.c. Datu pārraidi un aktīvās iekārtas šajā gadījumā nodrošina pats elektronisko sakaru komersants, nevis tīkla operators. Pilnīgas piekļuves gadījumā elektronisko sakaru komersants iegūst pilnīgu kontroli pār atsaistīto piekļuves tīkla līniju un pats var izvēlēties, kādus elektronisko sakaru pakalpojumus galalietotājiem pa to nodrošināt.
[4] Piekļuves līniju skaits galalietotājiem, ko elektronisko sakaru komersants (kas aizpilda šo pielikumu) nodrošina, izmantojot vairumtirdzniecības pakalpojumu - daļēji atsaistītu (kopēju) piekļuvi abonentlīnijai. Atšķirībā no pilnīgi atsaistītas piekļuves abonentlīnijai, kopējas piekļuves gadījumā tīkla operators turpina nodrošināt balss telefonijas pakalpojumu, bet elektronisko sakaru komersants nodrošina publisko interneta piekļuves pakalpojumu pa vienu un to pašu abonentlīniju.
[5] Piekļuves līniju skaits galalietotājiem, ko elektronisko sakaru komersants (kas aizpilda šo pielikumu) nodrošina, izmantojot vairumtirdzniecības pakalpojumu - piekļuvi datu plūsmai. Piekļuve datu plūsmai ir vairumtirdzniecībā saņemts elektronisko sakaru pakalpojums no elektronisko sakaru komersanta, kam pieder elektronisko sakaru tīkls (tīkla operators), un attiecas uz situāciju, kad elektronisko sakaru komersants izmanto tīkla operatora elektronisko sakaru tīklu, lai tas savukārt sniegtu publisko interneta piekļuves un citus elektronisko sakaru pakalpojumus galalietotājiem. Tātad piekļuve datu plūsmai sastāv no fiziskas līnijas un datu pārraides no galalietotāja pieslēguma punkta līdz konkrētam piekļuves punktam (DSLAM, Ethernet komutatoram, IP komutatoram vai BRAS u.c. vietējā, reģionālajā vai nacionālajā līmenī) tīkla operatora pamattīklā, kurā elektronisko sakaru komersantam tiek nodrošināta piekļuve šim vairumtirdzniecības pakalpojumam. Piekļuve datu plūsmai neattiecas uz vairumtirdzniecībā saņemtu pakalpojumu - pieeju globālajam tīmeklim (WWW), kas ļauj jūsu galalietotājiem piekļūt nacionālajiem vai starptautiskiem interneta resursiem 24 stundas diennaktī.
[6] Piekļuves līniju skaits galalietotājiem, ko elektronisko sakaru komersants (kas aizpilda šo pielikumu) nodrošina, izmantojot vairumtirdzniecības pakalpojumu - pārpārdošanu. Pārpārdošana ir vairumtirdzniecībā saņemts pakalpojums no tīkla operatora, ar kuru ir noslēgts līgums par publisko interneta piekļuvi un citiem elektronisko sakaru pakalpojumiem vairumtirdzniecībā, bez iespējām mainīt pakalpojuma raksturlielumus, lai pārpārdotu šos pakalpojumus galalietotājiem.
[7] Tas tīkla operators (elektronisko sakaru komersants, kam pieder elektronisko sakaru tīkls), kura elektronisko sakaru tīkls (t.i., kāds segments vai viss elektronisko sakaru tīkls) tiek izmantots, saņemot tīkla operatora vairumtirdzniecībā sniegtu pakalpojumu: atsaistītu piekļuvi abonentlīnijai, piekļuvi datu plūsmai vai pārpārdošanu, un ar kuru ir noslēgts līgums par konkrēto vairumtirdzniecības pakalpojumu.
[8] Jānorāda datu pārraide pa eksistējošām koaksiālo kabeļu TV tīklu līnijām, izmantojot DOCSIS tehnoloģiju pirms versijas 3.0. Tehnoloģija DOCSIS 3.0 vai DOCSIS 3.1 nav jāiekļauj.
[9] Galalietotāju skaits, izmantojot fiksēto bezvadu piekļuvi (FWA). Publiski pieejamie WIFI piekļuves punkti, WiMAX, CDMA un 2G/3G/4G tehnoloģijas nav jāiekļauj.
[10] Galalietotāju skaits, izmantojot WiMAX bezvadu sakaru tehnoloģiju.
[11] Mobilā platjoslas interneta galalietotāju skaits (aktivizēto SIM karšu skaits), kuri 90 dienu laikā pirms datuma, par kuru jāiesniedz informācija, faktiski izmantoja mobilā platjoslas interneta pakalpojumu. Norādot mobilā platjoslas interneta galalietotāju skaitu pa tehnoloģijām (2G, 3G vai 4G), ir jāizvairās no dubultās uzskaites.
[12] Vadu piekļuves tīkli, kas pilnībā vai daļēji sastāv no optiskās šķiedras elementiem un kas spēj nodrošināt platjoslas piekļuves pakalpojumus ar uzlabotiem parametriem (piemēram, lielāku caurlaidspēju) salīdzinājumā ar tiem, ko nodrošina ar vara kabeļu tīkliem.
[13] Very High Speed Digital Subscriber Line - ļoti ātrdarbīga abonenta ciparlīnija, kur tiek izmantots vara tīkls piekļuves daļā. Šajā kategorijā optiskās šķiedras kabeļu nodrošināšana līdz sadales skapim (FTTN) + VDSL ir jāiekļauj. VDSL2 Vectoring šajā sadaļā nav jāiekļauj.
[14] Ļoti ātrdarbīga abonenta ciparlīnija, izmantojot troksni slāpējošu tehnoloģiju, kas spēj nodrošināt augstākus datu pārraides ātrumus nekā VDSL.
[15] Fiber to the home jeb optiskās šķiedras kabeļu nodrošināšana līdz galalietotāja telpām. Šajā kategorijā jānorāda piekļuves līniju skaits galalietotājiem, ja optiskās šķiedras kabelis šķērso abonenta telpu robežu un tiek pabeigts telpu iekšienē vai abonenta telpas ārējā sienā, vai ne tālāk kā 2 metrus no abonenta telpas ārējās sienas. Šī FTTH definīcija neiekļauj tādu elektronisko sakaru tīkla arhitektūru, kur optiskās šķiedras nodrošināšana tiek pabeigta publiskās vai privātās teritorijās, nesasniedzot telpas.
[16]Fiber to the building jeb optiskās šķiedras kabeļu nodrošināšana līdz ēkai. Šajā kategorijā jānorāda piekļuves līniju skaits galalietotājiem, kad optiskās šķiedras kabelis sasniedz ēkas robežu, piemēram, daudzdzīvokļu mājas pagrabu un beigu savienojums (no pēdējā sadales punkta līdz galalietotāja pieslēguma punktam) tiek nodrošināts ar citu pārraides vidi, kas nav optiskā šķiedra.
[17] Ļoti ātrdarbīga datu pārraide pa eksistējošām optikas koaksiālo kabeļu TV tīklu līnijām, izmantojot DOCSIS 3.0 tehnoloģiju. Tipiski fiziskā tīkla saskarnes piegādes punktā abonenta mājā varētu būt F tipa konektors. DOCSIS 3.1 tehnoloģija arī ir jāiekļauj, ja tāda tiek izmantota.
[18] Piekļuves līniju skaits galalietotājiem, ko elektronisko sakaru komersants (kas aizpilda šo pielikumu) nodrošina, izmantojot vairumtirdzniecības pakalpojumu: atsaistītu piekļuvi abonentlīnijai, piekļuvi datu plūsmai vai pārpārdošanu (skatīt 3, 5 un 6 zemteksta piezīmes). Šī kategorija attiecas uz NGA tīklu arhitektūrām.
[19] Piekļuves līniju skaits galalietotājiem, izmantojot jebkādu citu tehnoloģiju (piemēram, nomātās līnijas u.c.)

Datums ______.______._____________________.
Persona, kura ir tiesīga pārstāvēt komersantu  
 

/paraksts un tā atšifrējums/


   

/sagatavotāja vārds, uzvārds/

 
Tālrunis    
e-pasts   "

2. Lēmums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R.Irklis

02.09.2016