Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES PREZIDIJA LĒMUMS

Par Latvijas Republikas karavīra zvēresta teksta un «Nolikuma par Latvijas Republikas karavīra zvēresta nodošanas kārtību» apstiprināšanu 

Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijs nolemj:

Apstiprināt Latvijas Republikas karavīra zvēresta tekstu un «Nolikumu par Latvijas Republikas karavīra zvēresta nodošanas kārtību»

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1991. gada 7. novembrī

APSTIPRINĀTS
 ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidija
1991. gada 7. novembra lēmumu 

LATVIJAS REPUBLIKAS KARAVĪRA ZVĒRESTS  

Es, Latvijas karavīrs, apzinoties atbildību savas tautas un likuma priekšā, apsolos un zvēru:

- būt uzticīgs Latvijas Republikai un tās likumīgajai valdībai,

- netaupot spēkus, veselību un dzīvību, sargāt Latvijas valsti un tās neatkarību,

- pēc labākās sirdsapziņas veikt man uzticētos karavīra pienākumus,

- bez ierunām pakļauties militārajai disciplīnai, vienmēr pildīt savu priekšnieku pavēles un rīkojumus atbilstoši Latvijas Republikas likumiem.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

APSTIPRINĀTS
ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidija
1991. gada 7. novembra lēmumu

NOLIKUMS
par Latvijas Republikas karavīra zvēresta nodošanas kārtību

1. Katrs karavīrs, stājoties Latvijas Republikas Aizsardzības spēkos, individuālā kārtā nodod karavīra zvērestu un apliecina to ar savu personīgo parakstu.

2. Karavīra zvērestu kareivji un matroži nodod pēc tam, kad ir apgūta pirmapmācības programma, kareivja (matroža) galvenie pienākumi un militārās disciplīnas reglaments, bet ne vēlāk kā pusotru mēnesi pēc ierašanās daļā.

3. Kareivji (matroži) zvērestu nodod Aizsardzības spēku daļas komandiera pavēlē noteiktajā laikā un vietā, viņa vadībā.

4. Noteiktajā laikā Aizsardzības spēku daļa ar karogu un orķestri nostājas kājnieku ierindā parādes formas tērpā, bet kara laikā - kaujas formas tērpā ar ieročiem. Kareivji (matroži), kuriem jānodod zvērests, nostājas pirmajās rindās (līnijās). Daļas komandieris īsā uzrunā izskaidro kareivjiem (matrožiem) karavīra zvēresta, kā arī attiecīgo Latvijas Republikas Satversmes (Konstitūcijas) pantu nozīmi.

Pēc komandas «Brīvi!» daļas komandieris pavēl apakšvienību komandieriem sākt karavīra zvēresta pieņemšanu.

Rotu (bateriju) un citu apakšvienību komandieri pēc kārtas izsauc karavīrus no ierindas zvēresta nodošanai. Katrs, kurš nodod zvērestu, ierindas priekšā skaļi nolasa zvēresta tekstu, parakstās speciālā sarakstā, kura pirmajā lappusē ir Latvijas Republikas ģerbonis un karavīra zvēresta teksts, un atgriežas ierindā.

Pēc zvēresta pieņemšanas daļas komandieris apsveic kareivjus (matrožus) sakarā ar karavīra zvēresta nodošanu, bet visu daļu - sakarā ar jaunu pilntiesīgu karavīru (matrožu) papildinājumu. Pēc tam orķestris spēlē Latvijas Republikas valsts himnu.

Pēc valsts himnas izskanēšanas daļa soļo svinīgā maršā.

Kareivji (matroži), kuri nav nodevuši zvērestu noteiktajā dienā, nodod to atsevišķi daļas komandiera noteiktajā kārtībā.

5. Karavīra zvēresta pieņemšanas diena Aizsardzības spēku daļā ir brīvdiena.

6. Karavīra zvērestu nodevušo kareivju (matrožu) saraksti - sanumurēti, cauraukloti un apzīmogoti ar zīmoglakas zīmogu - glabājas daļas štābā atsevišķos vākos. Pēc noteikta termiņa izbeigšanās saraksti jānodod arhīvā.

Karavīra dienesta apliecībās (dienesta lapās) izdarāms ieraksts par zvēresta nodošanu.

7. Obligātajam militārajam dienestam pakļautie, kuri agrāk nav nodevuši karavīra zvērestu, nodod to militārās sagatavošanas laikā, bet ne vēlāk kā piecu dienu laikā pēc ierašanās daļā.

8. Ar vispārējās un daļējās mobilizācijas izsludināšanu visi Aizsardzības spēku rezervisti, kuri nav nodevuši karavīra zvērestu miera laikā, nodod to, ierodoties daļā.

9. Par savlaicīgu un tiešu šā nolikuma izpildi, karavīra zvērestu nodevušo karavīru uzskaiti un sarakstu glabāšanu atbild daļas komandieris.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

 

10.12.1991