Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES PREZIDIJA LĒMUMS

Par specializēto valsts lauksaimniecības uzņēmumu saraksta apstiprināšanu un par šo uzņēmumu privatizācijas īpatnībām

Saskaņā ar Latvijas Republikas 1991. gada 21. jūnija likuma «Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 31/32) 2. pantu Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijs nolemj:

1. Apstiprināt specializēto valsts lauksaimniecības uzņēmumu sarakstu saskaņā ar pielikumu un noteikt, ka šo uzņēmumu privatizācijā piemērojamas lēmumā minētās īpatnības.

2. Noteikt, ka šā lēmuma pielikumā minētajos lauksaimniecības tehnikumos uz valsts mantiskajās pretenzijās iekļauto mācību iestāžu un to apmācības bāzes pamata veidojamas patstāvīgas valsts mācību iestādes, bet pārējā šo tehnikumu īpašuma daļa privatizējama saskaņā ar Latvijas Republikas 1991. gada 21. jūnija likumu «Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju». Ja patstāvīgu mācību iestādi izveidot nav iespējams, atbildīgās valsts institūcijas pārstāvis vienojas ar privatizējamā lauksaimniecības tehnikuma pilnvarotu pārstāvi par kārtību, kādā mācību iestāde darbosies privatizētajā uzņēmumā, un mācību iestādei nepieciešamās mantas vērtība netiek iekļauta uzņēmuma kopējā kapitālā.

Personām, kuras strādā vai ir strādājušas šajās mācību iestādēs, par tajās nostrādāto laiku un par attiecīgajā laikā veikto darbu netiek noteiktas minētā likuma 8. pantā paredzētās saimniekošanas rezultātā radītā kapitāla daļas.

3. Noteikt, ka tajos gadījumos, kad valsts institūcija ir pieteikusi pretenzijas uz starprajonu nozīmes gaļas un piena pārstrādes ražotnēm, kuras ietilpst pielikumā minētajā privatizējamajā valsts lauksaimniecības produkcijas ražošanas un pārstrādes uzņēmumā, un privatizējamais uzņēmums šīs pretenzijas ir atzinis, attiecīgās ražotnes noformējamas kā tehnoloģiski un organizatoriski nedalāmi objekti. Šo objektu vērtību neiekļauj privatizējamā uzņēmuma kopējā kapitālā. Atbildīgās valsts institūcijas pārstāvis vienojas ar uzņēmuma pilnvarotu pārstāvi par kārtību, kādā šīs ražotnes darbosies privatizētajā uzņēmumā.

Personām, kuras strādā vai ir strādājušas minētajās ražotnēs, par tajās nostrādāto laiku un par attiecīgajā laikā veikto darbu netiek noteiktas minētā likuma 8. pantā paredzētās saimniekošanas rezultātā radītā kapitāla daļas.

Ja privatizējamā uzņēmuma privatizācijas un pārveidošanas sapulce pieņem lēmumu par uzņēmuma likvidāciju, uz minēto ražotņu bāzes veidojami patstāvīgi valsts uzņēmumi. Šo ražotņu privatizācija notiek saskaņā ar tiesiskajiem aktiem par lauksaimniecības produkcijas pārstrādes uzņēmumu privatizāciju,

4. Noteikt, ka atbildīgajām valsts institūcijām nav obligāti jāpiesaka valsts mantiskās pretenzijas pielikumā minētajiem specializētajiem mācību pētījumu, selekcijas, izmēģinājumu un citiem valsts lauksaimniecības uzņēmumiem, tomēr šo valsts institūciju pārstāvjiem minēto uzņēmumu privatizācijas komisijās ir tiesības pieprasīt vienīgi valstiski svarīgo funkciju veikšanai nepieciešamo mantu iekļaut tehnoloģiski un organizatoriski nedalāmos objektos, kuri nošķirami tikai minētā likuma 19. pantā noteiktajā kārtībā.

5. Uzdot Latvijas Republikas laikrakstam «Diena» līdz 1991. gada 10. novembrim publicēt šo lēmumu kopā ar pielikumu.

6. Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1991. gada 24. oktobrī

APSTIPRINĀTS
ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidija
1991. gada 24. oktobra lēmumu «Par specializēto valsts lauksaimniecības uzņēmumu
saraksta apstiprināšanu un par šo uzņēmumu privatizācijas īpatnībām»

Specializēto valsts lauksaimniecības uzņēmumu
SARAKSTI

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

24.10.1991