Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Daugavpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.18

Daugavpilī 2016.gada 28.aprīlī (prot. Nr.9, 34.§)

Grozījumi Daugavpils pilsētas domes 2007.gada 25.oktobra saistošajos noteikumos Nr.31 "Par Daugavpils pilsētas pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību
dzīvokļa jautājumu risināšanā" 7.panta sesto daļu,
9.panta pirmās daļas 4.punktu, 14.panta pirmās daļas
1.punkta "c" apakšpunktu, 14.panta pirmās daļas 6.punktu,
14.panta septīto daļu, 15.pantu, 24.pantu, likuma
"Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām"
5.panta ceturto daļu, 10.panta otro daļu,
likuma "Par dzīvojamo telpu īri" 26.pantu

Izdarīt Daugavpils pilsētas domes 2007.gada 25.oktobra saistošajos noteikumos Nr.31 "Par Daugavpils pilsētas pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" (LV, 189 (3765), 23.11.2007., 165 (3949), 23.10.2008., 28 (4220), 18.02.2010., 169 (4975), 30.08.2013., 254 (5314), 22.12.2014., 33 (5351), 17.02.2015, 229(5547) 23.11.2015., 254 (5572), 30.12.2015.) šādus grozījumus:

1. Svītrot noteikumu izdošanas tiesiskajā pamatojumā vārdus un skaitli "likuma "Par dzīvojamo telpu īri" 26.pantu".

2. Svītrot noteikumu 2.7.apakšpunktu.

3. Aizstāt noteikumu 6.3.apakšpunktā vārdu "pieci" ar vārdu "četri" un vārdu "desmit" ar vārdu "piecu".

4. Papildināt noteikumus ar 6.4. un 6.5.punktiem šādā redakcijā:

"6.4. daudzbērnu ģimenēm, kuru aizgādībā ir ne mazāk kā četri nepilngadīgi bērni, ja:

6.4.1. ģimenes locekļu dzīvesvieta nepārtraukti pēdējo piecu gadu laikā deklarēta Daugavpils pilsētas teritorijā;

6.4.2. ģimenes locekļu īpašumā/valdījumā nav dzīvošanai derīga nekustamā īpašuma;

6.4.3. ģimenei vismaz pēdējā gada laikā ir pastāvīgi ienākumi, kas mēnesī nepārsniedz valsts noteikto minimālās mēneša darba algas apmēru uz vienu personu.

6.5. vientuļai personai ar 1.grupas invaliditāti, ja:

6.5.1. personai dzīvesvieta nepārtraukti pēdējo piecu gadu laikā deklarēta Daugavpils pilsētas teritorijā;

6.5.2. personai īpašumā/valdījumā nav dzīvošanai derīga nekustamā īpašuma;

6.5.3. personas ienākumi mēnesī nepārsniedz Latvijā noteikto divu mēnešu vidējo bruto darba samaksu.".

5. Svītrot noteikumu 7.11.apakšpunktā vārdus "uzrādot oriģinālu".

6. Papildināt noteikumus ar 7.15. un 7.16. apakšpunktiem šādā redakcijā:

"7.15. šo noteikumu 6.4.punkta minētajām personām - uzrādot personu apliecinošo dokumentu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izziņu par ģimenes ienākumiem;

7.16. šo noteikumu 6.5.punkta minētajām personām - uzrādot personu apliecinošo dokumentu, invaliditātes apliecības kopija, uzrādot oriģinālu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izziņu par personas ienākumiem";

7. Izteikt noteikumu 17.punktu šādā redakcijā:

"17. Pašvaldība sniedz personai palīdzību īrētās dzīvojamās telpas apmaiņā pret citu īrējamo dzīvojamo telpu ar mazāku platību vai zemāku labiekārtojuma līmeni pie nosacījuma, ka:

17.1. personai nav parādu par dzīvojamās telpas īri un komunālajiem pakalpojumiem;

17.2. pašvaldība, apsekojot telpu, konstatēja, ka dzīvojamā telpa ir uzturēta pienācīgā kārtībā un atbilstoši īres līgumā noteiktajam ir veikts šīs telpas kārtējais remonts;

17.3. īrējamā dzīvojamā telpa tiks nodota pašvaldībai.

Lēmumu par dzīvojamo telpu apmaiņu pret citu īrējamu dzīvojamo telpu pieņem Komiteja.".

8. Svītrot noteikumu VII nodaļu.

9. Izteikt noteikumu 22. un 23.punktu šādā redakcijā:

"22. Papildus Likuma 7.panta piektajā daļā minētajam lēmumu par atteikumu atzīt personu par tiesīgu saņemt Likuma 3.panta 1.punktā minēto palīdzību pieņem šādos gadījumos:

22.1. piecus gadus no brīža, kad persona ir pasliktinājusi dzīves apstākļus, apmainot dzīvojamo telpu pret mazāku;

22.2. piecus gadus no brīža, kad personas īrētās dzīvojamās telpas īres līgums ticis izbeigts sakarā ar dzīvojamās telpas vai mājas bojāšanu vai citādu dzīvojamās telpas lietošanas noteikumu pārkāpumu.

23. Personu izslēdz no palīdzības reģistra šādos gadījumos:

23.1. ja persona atsakās no palīdzības, iesniedzot par to attiecīgu iesniegumu;

23.2. zuduši apstākļi, kuri bijuši par pamatu šīs personas reģistrēšanai palīdzības reģistrā;

23.3. persona saņēmusi iesniegumā norādīto pašvaldības palīdzību;

23.4. ja persona bez būtiska iemesla trīs reizes atsakās no izīrēšanai piedāvātās dzīvojamās telpas. Par būtiskiem tiek uzskatīti iemesli, kas saistīti ar veselības stāvokli, nepietiekošiem ienākumiem īres un komunālo maksājumu segšanai.".

10. Aizstāt visā noteikumu tekstā vārdus "personu apliecinoša dokumenta kopija" ar vārdiem "uzrādot personu apliecinošu dokumentu".

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs J.Lāčplēsis



Daugavpils pilsētas domes 2016.gada 28.aprīļa saistošo noteikumu Nr.18 "Grozījumi Daugavpils pilsētas domes 2007.gada 25.oktobra saistošajos noteikumos Nr.31 "
Par Daugavpils pilsētas pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Ņemot vērā likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 15.pantā paredzēto, ka pašvaldības dome savos saistošajos noteikumos var noteikt arī citas personu kategorijas, kuras nav minētas šā likuma 13. un 14.pantā un kurām sniedzama palīdzība, izīrējot dzīvojamo telpu, nolūkā atbalstīt daudzbērnu ģimenes, kuru aizgādībā ir ne mazāk kā četri nepilngadīgi bērni un ģimenei vismaz pēdējā gada laikā ir pastāvīgi ienākumi, kā arī vientuļas personas ar 1.grupas invaliditāti, kuru ienākumi ir pietiekoši dzīvojamās telpas apsaimniekošanas un uzturēšanas, komunālo pakalpojumu izdevumu segšanai.

Ar 2016.gada 18.aprīli stājas spēkā grozījumi likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā", kas paredz pašvaldībai tiesības izīrēt dzīvojamo telpu kvalificētam speciālistam saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

2. Īss projekta satura izklāsts

Ar grozījumiem paredzēts noteikt, ka dzīvojamā telpa vispārējā kārtībā izīrējama daudzbērnu ģimenēm, kuru aizgādībā ir ne mazāk kā četri nepilngadīgi bērni, kas dzīvesvietu Daugavpils pilsētas administratīvajā teritorijā ir deklarējušas 5 gadu laikā. Papildus paredzēts sniegt palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā daudzbērnu ģimenēm, kuru aizgādībā ir ne mazāk kā četri nepilngadīgi bērni, un vientuļai personai ar 1.grupas invaliditāti, ja ģimenei/personai dzīvesvieta nepārtraukti pēdējo piecu gadu laikā deklarēta Daugavpils pilsētas teritorijā; ģimenei/personai īpašumā/valdījumā nav dzīvošanai derīga nekustamā īpašuma; ģimenei vismaz pēdējā gada laikā ir pastāvīgi ienākumi un kas mēnesī nepārsniedz valsts noteikto minimālās mēneša darba algas apmēru uz vienu personu; personas ar 1.grupas invaliditāti ienākumi mēnesī nepārsniedz Latvijā noteikto divu mēnešu vidējo bruto darba samaksu.

Ar grozījumiem precizēts 22. un 23.punkts - nosacījumi atteikumam atzīt personu par tiesīgu saņemt likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 3.panta 1.punktā minēto palīdzību, kā arī nosacījumi personas izslēgšanai no palīdzības reģistra.

Ievērojot normatīvo aktu prasības, noteikumu tekstā prasība iesniegt personu apliecinoša dokumenta kopiju aizstāta ar prasību uzrādīt personu apliecinošu dokumentu.

Ar grozījumiem papildināti 17.punktā noteiktie nosacījumi īrētās dzīvojamās telpas apmaiņai pret citu īrējamo dzīvojamo telpu ar mazāku platību vai zemāku labiekārtojuma līmeni, proti - ja dzīvojamā telpa uzturēta pienācīgā kārtībā un atbilstoši īres līgumā noteiktajam ir veikts telpas kārtējais remonts; ja īrējamā dzīvojamā telpa tiks nodota pašvaldībai.

Ar grozījumiem tiek svītrota nodaļa par dienesta telpu izīrēšanu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav attiecināms.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Administratīvās procedūras netiek mainītas.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas notikušas ar daudzbērnu ģimenēm, invalīdu biedrībām, atbildīgajiem speciālistiem.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs J.Lāčplēsis

04.06.2016