Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Stratēģiskas nozīmes preču aprites likumā

Izdarīt Stratēģiskas nozīmes preču aprites likumā (Latvijas Vēstnesis, 2007, 107.nr.; 2009, 51.nr.; 2010, 91.nr.; 2011, 117., 155.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā vārdus "speciālās ierīces" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "speciālās ierīces un programmatūra" (attiecīgā locījumā).

2. Papildināt 1.panta 1.punktu pēc skaitļa un vārda "1.pielikumā" ar vārdiem un skaitļiem "Padomes 2014.gada 31.jūlija regulas (ES) Nr. 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā (turpmāk - regula 833/2014), 2.pielikumā".

3. Papildināt 3.panta otro daļu pēc vārdiem "tranzīta sūtījumam" ar vārdiem un skaitļiem "katram regulas 833/2014 2.pielikumā minēto preču eksporta sūtījumam, tai skaitā pārdošanai, piegādei un nodošanai".

4. 4.pantā:

papildināt panta nosaukumu pēc vārda "importa" ar vārdiem "eksporta, pārvietošanas";

papildināt pirmo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Stratēģiskas nozīmes preču eksporta licence nav nepieciešama, ja Iekšlietu ministrijas un Aizsardzības ministrijas pakļautībā vai pārraudzībā esošās iestādes Eiropas Savienības Kopējā militāro preču sarakstā minētās preces pārvieto uz citu Eiropas Savienības dalībvalsti vai eksportē bez komersantu starpniecības un ja minētās preces šīm iestādēm ir nepieciešamas Ziemeļatlantijas līguma organizācijas, Eiropas Savienības, Apvienoto Nāciju Organizācijas vai Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas misiju ietvaros.";

papildināt pantu ar sesto un septīto daļu šādā redakcijā:

"(6) Stratēģiskas nozīmes preču importa licence nav nepieciešama, ja regulas 428/2009 2.a-2.f pielikumā minētās preces importē no šajos pielikumos minētajām valstīm.

(7) Stratēģiskas nozīmes preču tranzīta licence nav nepieciešama, ja Eiropas Savienības Kopējā militāro preču sarakstā minētās preces pārvieto tranzītā no vienas Eiropas Savienības dalībvalsts uz citu Eiropas Savienības dalībvalsti un precēm ir pievienota eksportētājvalsts iestāžu izsniegta eksporta licence un importētājvalsts iestāžu izsniegta importa licence."

5. Aizstāt 5.panta desmitajā daļā skaitļus un vārdus "2., 3. un 4.klases uguņošanas ierīču un T2 klases" ar skaitļiem un vārdiem "F2, F3 un F4 kategorijas uguņošanas ierīču un T2 kategorijas".

6. 5.1 pantā:

izteikt panta nosaukumu un pirmo daļu šādā redakcijā:

"5.1 pants. Sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem vai to traucēšanai speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu un to komponentu un programmatūru aprite

(1) Fiziskajām personām aizliegts iegādāties, glabāt un lietot Latvijas Republikas Nacionālajā stratēģiskas nozīmes preču un pakalpojumu sarakstā minētas, sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem vai to traucēšanai speciāli radītas vai pielāgotas iekārtas, ierīces vai instrumentus un to komponentus (turpmāk - speciālās ierīces) un programmatūru.";

papildināt piekto daļu pēc vārda "(licence)" ar vārdiem "un eksporta, importa, tranzīta vai pārvietošanas licence";

papildināt pantu ar vienpadsmito daļu šādā redakcijā:

"(11) Drošības policija dienesta lietošanai veido speciālo ierīču kolekciju tehnoloģiskās un salīdzinošās izpētes vajadzībām, apkopojot tajā speciālās ierīces, kas iegādātas vai dāvinātas, konfiscētas vai atsavinātas, ieskaitot pašizgatavotas, speciāli pielāgotas vai citādi izveidotas speciālās ierīces. Speciālās ierīces šajā kolekcijā iekļauj ar Drošības policijas lēmumu."

7. Izteikt 7.panta оtro un trešo daļu šādā redakcijā:

"(2) Iepriekšējās piekrišanas dokumenta šaujamieroču un munīcijas vai sprāgstvielu pārvietošanai starp Eiropas Savienības dalībvalstīm izsniegšanas, apturēšanas un anulēšanas prasības nosaka Ministru kabinets.

(3) Valsts nodevu par šā panta pirmajā daļā minēto dokumentu izsniegšanu nemaksā, ja stratēģiskas nozīmes preces:

1) ieved vai izved uz laiku (remontam, izstādēm vai preču paraugiem);

2) ieved vai izved no valsts budžeta finansētās iestādes un institūcijas;

3) izved stratēģiskas nozīmes preču aprites subjekts, kas ir šo preču ražotājs, un Komitejai ir iesniegts apliecinājums, ka preces ražotas Latvijas Republikā."

8. Izteikt 11.panta ceturtās daļas 5.punktu šādā redakcijā:

"5) sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītām vai pielāgotām iekārtām, ierīcēm vai instrumentiem un to komponentiem un programmatūrai - Drošības policijas norīkoti eksperti."

9. 12.pantā:

izteikt ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Komiteja ir tiesīga anulēt jau izsniegtās un turpmāk neizsniegt stratēģiskas nozīmes preču licences vai starptautiskos importa sertifikātus stratēģiskas nozīmes preču aprites subjektiem, kuri atkārtoti neievēro šā likuma prasības vai par kuriem Komitejas rīcībā ir informācija, ka konkrētās preces var pilnībā vai daļēji izmantot saistībā ar ķīmisko ieroču, bioloģisko ieroču vai kodolieroču izstrādāšanu, ražošanu, lietošanu, palaišanu, apkalpošanu, glabāšanu, atklāšanu, identificēšanu vai izkliedēšanu, kā arī tādu raķešu izstrādi, ražošanu, apkalpošanu vai glabāšanu, kas var nest šādus ieročus.";

papildināt pantu ar 9.1 daļu šādā redakcijā:

"(91) Komiteja ir tiesīga neizsniegt stratēģiskas nozīmes preču licences, ja to izsniegšana ir pretrunā ar citu normatīvo aktu prasībām."

10. Papildināt pārejas noteikumus ar 11.punktu šādā redakcijā:

"11. Ministru kabinets līdz 2016.gada 31.maijam izdod šā likuma 7.panta otrajā daļā minētos noteikumus. Līdz to spēkā stāšanās dienai ir piemērojami Ministru kabineta 2007.gada 6.novembra noteikumi Nr.736 "Kārtība, kādā Valsts policija izsniedz iepriekšējās piekrišanas dokumentus šaujamieroču un munīcijas vai sprāgstvielu pārvietošanai starp Eiropas Savienības dalībvalstīm", ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu."

Likums Saeimā pieņemts 2016.gada 31.martā.

Valsts prezidents R.Vējonis

Rīgā 2016.gada 13.aprīlī

27.04.2016