Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS PSR MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 123

Par pagaidkārtību, kādā izveidojami, reģistrējami un darbojas ārpusresoru uzņēmumi, apvienības un organizācijas, kuri veic uzņēmējdarbību

 

Latvijas PSR Ministru Padome nolemj:

1. Noteikt, ka saimnieciskās darbības (uzņēmējdarbības) veikšanai republikas interesēs, kas saistīta ar preču ražošanu, darbu izpildi un pakalpojumu sniegšanu, kā arī finansu un citām operācijām ar nolūku gūt ienākumus (peļņu, dividendi, procentus), Latvijas PSR teritorijā var izveidot ārpusresoru formējumus (apvienības, uzņēmumus, koncernus, konsorcijus, saimnieciskās asociācijas un dažāda veida citas organizācijas),* kuri veic uzņēmējdarbību.

2. Ārpusresora uzņēmumu izveido pēc ministriju, resoru, vietējo pašvaldības orgānu, apvienību, uzņēmumu, kooperatīvu, sabiedrisko un citu organizāciju iniciatīvas, kā arī pēc uzņēmumu (apvienību) un organizāciju darba kolektīvu iniciatīvas.

3. Ārpusresora uzņēmums tiek reģistrēts Finansu ministrijā. Ārpusresora uzņēmuma izveidošanas iniciatori tā reģistrācijai iesniedz šādus dokumentus:

3.1. iniciatoru priekšlikumu par ārpusresora uzņēmuma izveidošanu;

3.2. ekonomisko pamatojumu par nepieciešamību izveidot ārpusresora uzņēmumu (pēc Ekonomikas ministrijas pieprasījuma);

3.3. Ekonomikas ministrijas atzinumu par ārpusresora uzņēmuma izveidošanas lietderību;

3.4. vietējo pašvaldības orgānu (pēc ārpusresora uzņēmuma un tā galveno ražošanas struktūrvienību - cehu, filiāļu un ražotņu - atrašanās vietas) lēmumu par šī uzņēmuma funkcionēšanas lietderību attiecīgajā teritorijā;

3.5. ārpusresora uzņēmuma statūtus, kurus apstiprinājuši tā izveidošanas iniciatori un kuros ir šādas ziņas: ārpusresora uzņēmuma nosaukums un atrašanās vieta, tā darbības mērķis un pamatvirzieni, attiecības ar valsts un vietējiem pašvaldības orgāniem, iniciatoru sastāvs, pienākumi un tiesības, pārvaldes orgānu un kontroles orgānu struktūra un funkcijas, darbības reorganizācijas un izbeigšanas kārtība, kā arī ārpusresora uzņēmuma rīcībā paliekošo ienākumu sadales kārtība.

4. Noteikt, ka visi Latvijas PSR teritorijā agrāk izveidotie ārpusresoru uzņēmumi līdz 1990. gada 1. jūlijam jāreģistrē Finansu ministrijā.

Lai tiktu reģistrēti agrāk izveidotie ārpusresoru uzņēmumi, jāiesniedz statūti.

5. Finansu ministrijai mēneša laikā jāizskata iesniegtie materiāli par ārpusresora uzņēmuma reģistrāciju un jāpieņem lēmums.

Ja ārpusresora uzņēmuma reģistrācija tiek atteikta, Finansu ministrija tā izveidošanas iniciatoriem izsniedz attiecīgu dokumentu, kurā ir šī lēmuma motivējums.

Finansu ministrijas atteikumu reģistrēt ārpusresora uzņēmumu var pārsūdzēt Latvijas PSR Ministru Padomē. Latvijas PSR Ministru Padomes lēmums ir galīgs.

6. Noteikt, ka visas ar ārpusresora uzņēmuma darbības raksturu saistītās izmaiņas jāizdara tā statūtos un tās noteiktā kārtībā jāreģistrē Finansu ministrijā.

7. Noteikt, ka attiecībā uz ārpusresoru uzņēmumiem spēkā paliek agrāk apstiprinātie 1990. gada maksājumi par resursiem un budžetā izdarāmo atskaitījumu normatīvi. Kārtību, kādā citām organizācijām nomaksājami noteiktie atskaitījumi, un agrāk plānos paredzēto līdzekļu iedalīšanu no ministriju un resoru centralizētajiem fondiem un rezervēm nosaka Finansu ministrija.

8. Lai veiktu statistisko uzskaiti, reģistrētajam ārpusresora uzņēmumam 10 dienu laikā jāiesniedz Valsts statistikas komitejā savi statūti un Finansu ministrijas lēmums par reģistrāciju.

9. Aizliegt Latvijas PSR bankām atvērt ārpusresoru uzņēmumiem kontus, ja šie uzņēmumi nav iesnieguši statūtus, Finansu ministrijas lēmumus par reģistrāciju un Valsts statistikas komitejas izziņas par to uzņemšanu uzskaitē.

10. Lai nodrošinātu ārpusresoru uzņēmumu efektīvu uzņēmējdarbību Latvijas PSR interesēs, uzlikt par pienākumu Ekonomikas ministrijai un Finansu ministrijai:

analizēt ārpusresoru uzņēmumu uzņēmējdarbību un šīs darbības atbilstību republikas interesēm;

līdz 1990. gada 1. oktobrim iesniegt Latvijas PSR Ministru Padomei priekšlikumus par ārpusresoru uzņēmumu darbības tālāku attīstību.

_____________________________________
* Tālāk tekstā - «ārpusresora uzņēmums».

Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētājs V. BRESIS

Latvijas PSR Ministru Padomes lietu pārvaldnieks K. LĪCIS

Rīgā 1990. gada 27. aprīlī

 

27.04.1990