Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 75

Rīgā 2016. gada 2. februārī (prot. Nr. 5 14. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2011. gada 20. decembra noteikumos Nr. 988 "Kārtība, kādā veic brucelozes profilakses un apkarošanas pasākumus aitām un kazām"

Izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma
25. panta 4. punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2011. gada 20. decembra noteikumos Nr. 988 "Kārtība, kādā veic brucelozes profilakses un apkarošanas pasākumus aitām un kazām" (Latvijas Vēstnesis, 2011, 204. nr.; 2012, 51. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 14., 15. un 16. punktu šādā redakcijā:

"14. Institūts pēc parauga laboratoriskās izmeklēšanas nosūta izmeklējumu rezultātus:

14.1. datu centram - elektroniski;

14.2. personai, kas iesūtījusi paraugu, - rakstveidā;

14.3. dienestam un attiecīgajai teritoriālajai struktūrvienībai - rakstveidā, ja iegūts pozitīvs rezultāts.

15. Dzīvnieku īpašnieks vai turētājs un institūts brucelozes laboratorisko izmeklējumu rezultātus glabā elektroniski vai papīra formā vismaz trīs gadus pēc to saņemšanas, bet izolēto brucelozes ierosinātāju no tā izolēšanas brīža institūts uzglabā tā, lai brucelozes ierosinātājs vismaz sešus mēnešus saglabātu bioloģiskās īpašības.

16. Dzīvnieku īpašnieks vai turētājs:

16.1. nodrošina kontroles paraugu ņemšanu un izmeklēšanu šo noteikumu 8. punktā minētajiem dzīvniekiem;

16.2. sedz izdevumus par kontroles paraugu ņemšanu, to nosūtīšanu uz institūtu un laboratorisko izmeklēšanu."

2. Aizstāt 21. punktā vārdus "Dzīvnieku īpašnieks vai turētājs izmanto, pārstrādā vai likvidē dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam, saskaņā ar dienesta inspektora norādījumiem" ar vārdiem "Dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam, dzīvnieku īpašnieks vai turētājs izmanto, pārstrādā vai likvidē".

3. Papildināt noteikumus ar 21.1 punktu šādā redakcijā:

"21.1 Dienests novietnei atceļ no brucelozes brīvas novietnes vai no brucelozes oficiāli brīvas novietnes statusu triju darbdienu laikā pēc tam, kad konstatēts viens no šādiem gadījumiem:

21.1 1. dzīvnieku īpašnieks vai turētājs novietnē ievieto dzīvniekus, kas neatbilst šo noteikumu 26., 29. vai 35. punktā noteiktajām prasībām;

21.1 2. dzīvnieki nav reģistrēti datu centra datubāzē vai to pārvietošana nav notikusi atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības dzīvnieku, to ganāmpulku un novietņu reģistrēšanas kārtību un lauksaimniecības dzīvnieku apzīmēšanas kārtību;

21.1 3. nav izpildītas šo noteikumu 2. un 3. nodaļā noteiktās prasības;

21.1 4. pilnvarotajam veterinārārstam vai dienesta inspektoram ir aizdomas par saslimšanu ar brucelozi vai pilnvarotais veterinārārsts vai dienesta inspektors ir apstiprinājis brucelozes diagnozi;

21.1 5. novietnē neaudzē vai netur dzīvniekus."

4. Izteikt 25.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.2. otrajā gadā un turpmākajos gados seroloģiski izmeklēti ir pieci procenti dzīvnieku, kas vecāki par sešiem mēnešiem. Dzīvniekiem, kas atrodas novietnē, kurai piešķirts no Maedi-Visna oficiāli brīvas novietnes statuss, kontroles parauga izmeklējuma periods atbilst normatīvajā aktā par kārtību, kādā aitu sugas dzīvniekiem veic slimības Maedi-Visna uzraudzību, kontroli un apkarošanu, minētajam kontroles parauga izmeklējuma periodam, kas noteikts, lai saglabātu no Maedi-Visna oficiāli brīvas novietnes statusu."

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs

05.02.2016