Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS PADOMJU SOCIĀLISTISKĀS REPUBLIKAS LIKUMS

Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas PSR kriminālkodeksā, Latvijas PSR kriminālprocesa kodeksā un Latvijas PSR labošanas darbu kodeksā

Saskaņā ar PSRS Augstākās Padomes Prezidija 1989. gada 8. aprīļa dekrētu «Par grozījumiem un papildinājumiem PSRS likumā «Par kriminālatbildību par valsts noziegumiem» un dažos citos PSRS likumdošanas aktos», PSRS 1989. gada 31. jūlija likumu «Par PSRS Augstākās Padomes Prezidija 1989. gada 8. aprīļa dekrēta apstiprināšanu «Par grozījumiem un papildinājumiem PSRS likumā «Par kriminālatbildību par valsts noziegumiem» un dažos citos PSRS likumdošanas aktos»» un PSRS Augstākās Padomes Prezidija 1989. gada 16. maija dekrētu «Par grozījumiem PSR Savienības un savienoto republiku labošanas darbu likumdošanas pamatu 29. pantā» Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Augstākā Padome nolemj:

I. Izdarīt Latvijas PSR kriminālkodeksā šādus grozījumus un papildinājumus:

1. Izteikt 65. pantu šādā redakcijā:

«65. pants. Aicinājumi vardarbīgi gāzt vai grozīt padomju valsts un sabiedrisko iekārtu

Par publiskiem aicinājumiem vardarbīgi gāzt vai grozīt Latvijas PSR Konstitūcijā nostiprināto padomju valsts un sabiedrisko iekārtu, ka ari par tāda satura materiālu izplatīšanu šādā nolūkā -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar naudas sodu līdz diviem tūkstošiem rubļu.

Par tām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai tās izdarījusi organizēta personu grupa, -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem vai ar naudas sodu līdz pieciem tūkstošiem rubļu.

Par šā panta pirmajā vai otrajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarītas ārvalstu organizāciju vai to pārstāvju uzdevumā, -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.»

2. Izteikt 69. pantu šādā redakcijā:

«69. pants. Nacionālās un rasu vienlīdzības pārkāpšana

Par tīšām darbībām nolūkā musināt uz nacionālo vai rasu naidu vai nesaticību, uz nacionālā goda un cieņas pazemošanu, tāpat arī par pilsoņu tiesību tiešu vai netiešu ierobežošanu vai tiešu vai netiešu priekšrocību radīšanu pilsoņiem atkarība no viņu rases vai nacionālās piederības -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar naudas sodu līdz diviem tūkstošiem rubļu.

Par tām pašām darbībām, ja tās saistītas ar vardarbību, krāpšanu vai draudiem, kā arī ja tās izdarījusi amatpersona, -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar naudas sodu līdz pieciem tūkstošiem rubļu.

Par šā panta pirmajā vai otrajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarījusi personu grupa vai ja šīs darbības izraisījušas cilvēku bojāeju vai citas smagas sekas, -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.»

3. Papildināt kodeksu ar šāda satura 65.1 pantu:

«65.1 pants. Aicinājumi izdarīt noziegumus pret valsti

Par publiskiem aicinājumiem uz Dzimtenes nodevību, terora akta vai diversijas izdarīšanu -

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar naudas sodu līdz diviem tūkstošiem rubļu.»

4. Papildināt 7.1 panta otro daļu pēc vārdiem «sevišķi bīstami valsts noziegumi (59. - 68. pants)» ar vārdiem «nacionālās un rasu vienlīdzības pārkāpšana (69. panta otrā un trešā daļa).»

5. Izslēgt 59. panta pirmajā daļā vārdus «bēgšanu uz ārzemēm vai atteikšanos atgriezties no ārzemēm PSR Savienībā.»

6. Izslēgt 183.1 pantu.

II. Izdarīt Latvijas PSR kriminālprocesa kodeksā šādus grozījumus:

1. Izteikt 134. panta otro daļu šādā redakcijā:

«Pēc motivēta izmeklētāja lēmuma izmeklēšanas termiņu viena mēneša robežās var pagarināt prokurors, kurš uzrauga izmeklēšanu. Turpmāk izmeklēšanas termiņu sevišķi sarežģītās lietās var pagarināt Latvijas PSR prokurors, PSRS Bruņoto Spēku ieroču šķiras, kara apgabala, karaspēka grupas, flotes kara prokurors un tiem pielīdzinātais prokurors, transporta prokurors ar apgabala prokurora tiesībām vai viņu vietnieki.»

2. Papildināt 134. pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

«Laiks apsūdzētā un viņa aizstāvja iepazīstināšanai ar krimināllietas materiāliem netiek ieskaitīts izmeklēšanas termiņā.»

3. Aizstāt 127. panta trešajā daļā vārdus «59. - 65. pantā» ar vārdiem «59. - 65.1 pantā».

4. Svītrot 32. pantā un 127. panta trešajā daļā skaitli «183.1».

III. Atzīt par spēku zaudējušu Latvijas PSR labošanas darbu kodeksa 55. panta piekto daļu.

IV. Sakarā ar grozījumiem Latvijas PSR kriminālkodeksā un Latvijas PSR kriminālprocesa kodeksā atzīt par spēku zaudējušiem:

1. Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija 1961. gada 21. augusta dekrēta «Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas PSR kriminālkodeksā» (Latvijas PSR Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1961, Nr. 35) 5. pantu daļā, kas attiecas uz Latvijas PSR kriminālkodeksa 65. pantu.

2. Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija 1966. gada 11. oktobra dekrētu «Par Latvijas PSR kriminālkodeksa papildināšanu ar 183.1, 183.2 un 183.3 pantu» (Latvijas PSR Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1966, Nr. 42) daļā, kas paredz Latvijas PSR kriminālkodeksa papildināšanu ar 183.1 pantu.

3. Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija 1966. gada 11. oktobra dekrēta «Par Latvijas PSR kriminālprocesa kodeksa 32. un 127. panta grozīšanu» (Latvijas PSR Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1966, Nr. 42) 1. pantu daļā, kas nosaka iepriekšējās izmeklēšanas izdarīšanu krimināllietās par noziegumiem, kas paredzēti Latvijas PSR kriminālkodeksā 183.1 panta, un 2. pantu par šo krimināllietu piekritību Latvijas PSR Augstākajai Tiesai.

4. Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija 1982. gada 30. decembra dekrēta «Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas PSR kriminālkodeksā» (Latvijas PSR Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1982, Nr. 25) 85. pantu daļa, kas attiecas uz Latvijas PSR kriminālkodeksa 183.1 pantu.

Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1990. gada 1. martā

25.03.1990