Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS PADOMJU SOCIĀLISTISKĀS REPUBLIKAS LIKUMS

Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas PSR dzīvokļu kodeksā

Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Augstākā Padome nolemj:

Izdarīt Latvijas PSR dzīvokļu kodeksā šādus grozījumus un papildinājumus:

1. Papildināt 4. panta otrās daļas piekto rindkopu pēc vārdiem «dzīvojamās mājas» ar vārdiem «un dzīvokļi».

2. Papildināt 9. panta trešo daļu pēc vārdiem «dzīvojamā māja (mājas daļa)» ar vārdiem «vai dzīvoklis».

3. Izslēgt 22. panta trešo daļu, izsakot tās saturu 58.1 pantā.

4. Papildināt 31. panta otro daļu pēc vārdiem «dzīvojamā māja» ar vārdiem «vai dzīvoklis».

5. 33. pantā:

papildināt pirmās daļas 4. punktu ar vārdiem «un kuru nav iespējams kapitāli remontēt»;

papildināt pantu pēc otrās daļas ar šāda satura jaunu trešo daļu:

«Virsnieku sastāva personas, praporščiki, mičmaņi un virsdienesta karavīri, kuri ieskaitīti rezervē vai atvaļināti no PSRS Bruņotajiem Spēkiem, robežsargu, iekšējā, dzelzceļa karaspēka, kā arī PSRS Valsts drošības komitejas iestādēm veselības stāvokļa, vecuma vai štatu samazināšanas dēļ, atzīstami par tādiem, kam nepieciešams uzlabot dzīvokļa apstākļus pēc iesaukšanas vietas, ja viņi dienestā iesaukti (iestājušies) no Latvijas PSR un nav nodrošināti Latvijas PSR teritorijā ar dzīvojamo platību atbilstoši noteiktajām normām»;

trešo daļu uzskatīt par ceturto daļu un no tās izslēgt vārdus «PSRS un».

6. Papildināt desmito nodaļu ar šāda satura 33.1 pantu:

«33.1 pants. Pilsoņu, kuriem nepieciešams uzlabot dzīvokļa apstāk­ļus, tiesības izvēlēties uzskaitē stāšanās vietu

Pilsoņi, kuriem nepieciešams uzlabot dzīvokļa apstākļus, pēc savas izvēles var būt uzskaitē pēc dzīvesvietas vai pēc darbavietas.»

7. Izteikt 34. pantu šādā redakcijā:

«34. pants. Pilsoņu, kuriem nepieciešams uzlabot dzīvokļa apstākļus, uzskaite pēc dzīvesvietas

Pilsoņus, kuriem nepieciešams uzlabot dzīvokļa apstākļus, uzskaitē pēc dzīvesvietas ņem rajona, pilsētas, pilsētas rajona, ciemata vai ciema Tautas deputātu padomes izpildkomitejā. Latvijas PSR Ministru Padomes noteiktajos gadījumos un kartībā pilsoņus var ņemt uzskaitē arī ārpus viņu dzīvesvietas.»

8. 35. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

«Pilsoņus, kuriem nepieciešams uzlabot dzīvokļa apstākļus, uzskaitē pēc darbavietas ņem uzņēmumos, iestādēs un organizācijās, kam ir dzīvokļu fonds un kas veic dzīvokļu celtniecību vai ar līdzdalības līdzekļiem piedalās dzīvokļu celtniecība. Tāpat kā strādājošos, ņem uzskaitē pilsoņus, kas atstājuši darbu šajos uzņēmumos, iestādēs vai organizācijās sakarā ar aiziešanu pensijā»;

izslēgt otrajā daļā vārdus «PSRS un».

9. Izslēgt no 36. panta vārdus «PSRS likumdošana».

10. 38. pantā:

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

«Ja uzskaitē esošais pilsonis miris vai aizbraucis uz citu pastāvīgu dzīvesvietu un ģimenes locekļiem nav zuduši pamati viņus atzīt par tādiem, kam nepieciešams uzlabot dzīvokļa apstākļus, viņa vietā uzskaitē tiek ņemts viens no ģimenes locekļiem, turklāt uzskaitē esošā pilsoņa izbraukšanas gadījumā uzskaitē pēc darbavietas ģimenes locekli ņem tikai tad, ja viņš strādā attiecīgajā uzņēmumā, iestādē vai organizācijā.»;

papildināt pantu ar šāda satura trešo daļu:

«Kārtību, kādā pilsoņi, kuriem nepieciešams uzlabot dzīvokļa apstākļus, pāriet uzskaitē no dzīvesvietas uz darbavietu un no darbavietas uz dzīvesvietu, nosaka Latvijas PSR Ministru Padome.»

11. Papildināt 39. panta pirmo daļu ar šāda satura 7. punktu:

«7) pilsonis nosacīti notiesāts ar brīvības atņemšanu, obligāti iesaistot darbā, uz laiku, ilgāku par sešiem mēnešiem, un sodu izcieš ārpus savas dzīvesvietas.»

12. Izteikt 43. pantu šādā redakcijā:

«Dzīvojamās telpas saņemšanas secību var pārcelt uz vēlāku laiku pilsoņiem, kas sistemātiski pārkāpj aizņemtās dzīvojamās telpas īres līgumu vai darba disciplīnu, pilsoņiem, kam piemēroti administratīvie sodi vai sabiedriskās ietekmēšanas līdzekļi par žūpību vai huligānismu, darbiniekiem, kas izlaupījuši valsts vai sabiedrisko īpašumu, kā arī par nozieguma izdarīšanu notiesātajiem, ja pie tam viņi nav noņemami no dzīvokļa apstākļu uzlabošanas uzskaites saskaņā ar šā kodeksa 39. panta 6. un 7. punktu.»

13. 44. pantā:

aizstāt pirmās daļas 3. punktā vārdus «PSRS likumdošanā» ar vārdiem «Latvijas PSR Ministru Padomes»;

papildināt pirmās daļas 4. punktu ar vārdiem «un pildījušas internacionālo pienākumu»;

izteikt pirmās daļas 5. punktu šādā redakcijā:

«5) I un II grupas invalīdiem;»;

izteikt pirmās daļas 7. punktu pēc vārda «godprātīgi» šādā redakcijā: «nostrādājuši vienā uzņēmumā, iestādē vai organizācijā»;

izslēgt pirmās daļas 8. punktā vārdus «un vientuļajām mātēm»;

izslēgt otrajā daļā vārdus «PSRS un».

14. 46. pantā:

izteikt 2. punktu šādā redakcijā:

«2) bērniem bāreņiem un bērniem, kas palikuši bez vecāku aizgādnības un tika audzināti bērnu iestādē vai pie aizbildņa (aizgādņa), - pēc tam, kad beigusies viņu uzturēšanās bērnu iestādē vai pie aizbildņa (aizgādņa), kā arī tad, kad viņi pabeiguši mācības mācību iestādē, vai pēc obligātā karadienesta termiņa beigšanas, ja viņiem nav iespējams iemitināties agrāk aizņemtajā dzīvojamā telpā;»;

papildināt 3. punktu ar vārdiem «vai ja viņas atgriežas savā pastāvīgajā dzīvesvietā un viņu kā jauno speciālistu pieņemšana darbā ir saskaņota Latvijas PSR Ministru Padomes noteiktajā kārtībā»;

izslēgt 5. punktā vārdus «PSRS un».

15. Izteikt 48. panta otro daļu šādā redakcijā:

«Papildu dzīvojamās platības piešķiršanas kārtību un nosacījumus un pilsoņu kategoriju sarakstu, kuriem ir tiesības to saņemt, nosaka Latvijas PSR likumdošana.»

16. 49. pantā:

papildināt pirmo daļu pēc vārda «apdzīvošanai» ar vārdu «parasti»;

papildināt pantu pēc pirmās daļas ar šāda satura jaunu otro un trešo daļu:

«Pilsoņiem, kuri attiecīgajā apdzīvotajā vietā dzīvo mazāk kā pēdējos desmit gadus, var piešķirt jebkuru sanitārajām un tehniskajām prasībām atbilstošu dzīvojamo telpu.

Piešķiramo dzīvojamo telpu labiekārtojuma līmeņa noteikšanas kārtību nosaka Latvijas PSR Ministru Padome.»;

otro, trešo un ceturto daļu uzskatīt attiecīgi par ceturto, piekto un sesto daļu;

izteikt panta sesto daļu šādā redakcijā:

«Nav pieļaujama iemitināšana dzīvojamās telpās, kas atbrīvojušās mājās, kuras neatbilst noteiktajām sanitārajām un tehniskajām prasībām, kā arī tādās mājās, kuras paredzēts nojaukt, kapitāli remontēt vai ieskaitīt neapdzīvojamās.»

17. Papildināt 50. panta trešo daļu pēc vārda «invalīdiem» ar vārdiem «kara un darba veterāniem».

18. Izteikt 54. panta pēdējo teikumu šādā redakcijā:

«Minēto kārtību telpu ierādīšanā apdzīvošanai ievēro pirmajos divdesmit gados pēc dzīvojamās mājas nodošanas ekspluatācijā.»

19. Izteikt 57. pantu šādā redakcijā:

«57. pants. Pamati un kārtība dzīvojamās telpas ordera atzīšanai par spēkā neesošu

Dzīvojamās telpas orderi tiesa var atzīt par spēkā neesošu, ja pilsoņi snieguši nepatiesas ziņas par nepieciešamību uzlabot dzīvokļa apstākļus, ja pārkāptas citu pilsoņu vai organizāciju tiesības uz orderī norādīto dzīvojamo telpu, kā arī citos dzīvojamo telpu piešķiršanas kārtības un noteikumu pārkāpšanas gadījumos.

Prasību atzīt orderi par spēkā neesošu var iesniegt triju gadu laikā no ordera izsniegšanas dienas.»

20. Papildināt kodeksu ar šāda satura vienpadsmito - A nodaļu:

«VIENPADSMITĀ -A NODAĻA

Pilsoņu nodrošināšana ar dzīvojamām telpām uzņēmumu, organizāciju, kolhozu un citu lauksaimniecības kooperatīvu un radošo savienību mājās

58.1 pants. Īpatnības, nodrošinot pilsoņus ar dzīvojamam telpām uzņēmumu un organizāciju mājās

Ar uzņēmumu un organizāciju darba kolektīvu lēmumu kolektīvajos līgumos strādniekiem un kalpotājiem, kam ir priekšrocības tiesības saņemt dzīvojamās telpas, kā arī novatoriem un ražošanas pirmrindniekiem, kas guvuši augstus rādītājus darbā un aktīvi piedalās sabiedriskajā dzīvē, var paredzēt atvieglotus noteikumus viņu atzīšanai par tādiem, kam nepieciešams uzlabot dzīvokļa apstākļus, nodrošinot ar dzīvojamo platību darbavietā, kā arī var paredzēt šiem mērķiem piešķiramās dzīvojamās platības apmēru. Kolektīvajos līgumos minētajiem novatoriem un ražošanas pirmrindniekiem var paredzēt priekšrocības dzīvojamo telpu saņemšanā.

58.2 pants. Īpatnības, nodrošinot pilsoņus ar dzīvojamām telpām kolhozu un citu lauksaimniecības kooperatīvu mājās

Ja pilsoņus ar dzīvojamām telpām nodrošina kolhoziem piederošās mājās, kolhoziem ir tiesības noteikt kolhozniekiem, personām, kas strādā kolhozos pēc darba līgumiem, un citiem pilsoņiem, kuriem piešķir dzīvojamās telpas šais mājās, atvieglotus noteikumus viņu atzīšanai par tādiem, kuriem nepieciešams uzlabot dzīvokļa apstākļus. Kolhoza biedrus un citus darbiniekus var ņemt uzskaitē dzīvokļa apstākļu uzlabošanai un nodrošināt ar dzīvojamo platību kolhoziem piederošajās mājās neatkarīgi no dzīvesvietas, ja viņi pastāvīgi dzīvo Latvijas PSR teritorijā.

Atsevišķiem augsti kvalificētiem speciālistiem un citiem darbiniekiem, ievērojot viņu darba ieguldījumu, kā arī personām, kuras uzaicina darbā kolhozā, dzīvojamās telpas kolhoziem piederošajās mājās var piešķirt ārpusrindas kārtībā.

Dzīvojamo platību kolhoziem piederošajās mājās var piešķirt, pārsniedzot šī kodeksa 47. pantā noteikto dzīvojamās platības normu.

Lēmumus par to, ka kolhozos tiek paredzēti šajā pantā minētie atvieglotie noteikumi pilsoņu nodrošināšanai ar dzīvojamām telpām kolhoziem piederošajās mājās, kā arī par dzīvojamās platības daudzumu, kura piešķirama pilsoņu nodrošināšanai ar dzīvojamām telpām ārpusrindas kārtībā, pieņem kolhoza biedru kopsapulce vai tā pilnvaroto sapulce pēc iepriekšējas apspriešanas kolhoza valdē un arodbiedrības komitejā.

Citiem lauksaimniecības kooperatīviem lauku apvidos, piešķirot dzīvojamās telpas tiem piederošajās mājās, ir tādas pašas tiesības kā kolhoziem.

58.3 pants. Īpatnības, nodrošinot pilsoņus ar dzīvojamām telpām radošo savienību mājās

Ja pilsoņus ar dzīvojamām telpām nodrošina radošajām savienībām piederošās mājās, tām ir tiesības noteikt saviem biedriem, kuriem piešķir dzīvojamās telpas šais mājās, atvieglotus noteikumus viņu atzīšanai par tādiem, kuriem nepieciešams uzlabot dzīvokļa apstākļus, piešķirt dzīvojamo platību, pārsniedzot šī kodeksa 47. pantā noteikto dzīvojamās platības normu, kā arī piešķirt saviem biedriem dzīvojamās telpas ārpusrindas kārtībā, ievērojot viņu darba ieguldījumu.

Lēmumus par to, ka radošajās savienībās tiek paredzēti šajā pantā minētie atvieglotie noteikumi pilsoņu nodrošināšanai ar dzīvojamām telpām radošajām savienībām piederošajās mājās, kā arī par dzīvojamās platības daudzumu, kura piešķirama pilsoņu nodrošināšanai ar dzīvojamo platību ārpusrindas kārtībā, pieņem radošās savienības kopsapulce (konference).»

21. Izteikt 70. panta pirmās daļas 4. punktu šādā redakcija:

«4) ja ārstējas ārstniecības iestādē, ārstnieciskajā profilaktorijā vai ārstnieciskajā darba profilaktorijā, - visu uzturēšanās laiku tajā;».

22. Papildināt 77. panta pirmo daļu pēc vārdiem «dzīvokļu celtniecības kooperatīva biedru» ar vārdiem «vai ar dzīvojamās mājas (mājas daļas), dzīvokļa īpašnieku».

23. Aizstāt 80. panta vārdus «PSRS likumdošana» ar vārdiem «Latvijas PSR likumdošana».

24. Izslēgt 81. panta 6. punktā vārdus «PSRS un».

25. 85. pantā:

izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā:

«85. pants. Īrnieka tiesības pieprasīt citas dzīvojamās telpas pie­šķiršanu aizņemtās dzīvojamās telpas vietā»;

papildināt pirmo daļu ar vārdiem «izmaksājot īrniekam kompensāciju»;

papildināt pantu ar šāda satura otro un trešo daļu:

«Kara un darba veterāniem, invalīdiem un gados veciem pilsoņiem ir tiesības prasīt aizņemtās dzīvojamās telpas vietā augšējos stāvos mājās bez lifta piešķirt līdzvērtīgas dzīvojamās telpas zemākos stāvos.

Kārtību, kādā pilsoņiem piešķir citu dzīvojamo telpu aizņemtās dzīvojamās telpas vietā, un kompensācijas apmēru nosaka Latvijas PSR Ministru Padome.»

26. Aizstāt 105. un 108. panta nosaukumos un 105., 106., 107. un 108. panta tekstā vārdus «citu labiekārtotu» ar vārdiem «labiekārtotu vai citu».

27. 109. pantā:

aizstāt nosaukumā un tekstā vārdus «labiekārtotas» vai «citu labiekārtotu» attiecīgi ar vārdiem «labiekārtotas vai citas», «labiekārtotu vai citu»;

papildināt otro daļu ar šāda satura teikumu:

«Ja īrnieks agrāk aizņēmis labiekārtotu dzīvokli, viņam piešķir labiekārtotas dzīvojamās telpas.»

28. 117. pantā:

izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā:

«Dienesta dzīvojamās telpas kolhozu un padomju saimniecību mājās»;

papildināt pantu ar šāda satura otro daļu:

«Dzīvojamās telpas padomju saimniecībām piederošajās dzīvojamās mājās neatkarīgi no tā, kad tās nodotas ekspluatācijā, ir dienesta dzīvojamās telpas.»

Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1990. gada 1. martā

24.03.1990