Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 29. septembra noteikumus Nr. 180 "Normatīvie noteikumi par noguldītājam sniedzamo informāciju".
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 166

Rīgā 2015. gada 7. oktobrī

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 36 2. p.)
Normatīvie noteikumi par noguldītājam sniedzamo informāciju
Izdoti saskaņā ar Noguldījumu garantiju likuma
28. panta otro daļu

1. "Normatīvie noteikumi par noguldītājam sniedzamo informāciju" (tālāk tekstā – Noteikumi) apstiprina veidlapas formu un to informācijas apjomu (tālāk tekstā – noguldītāja veidlapa), ko noguldījumu piesaistītājs atbilstoši Noguldījumu garantiju likuma noteikumiem sniedz saviem noguldītājiem, kā arī citus ar noguldītāja veidlapas izplatīšanu saistītus jautājumus.

2. Noteikumi ir saistoši noguldījumu piesaistītājiem.

3. Noguldījumu piesaistītājs sagatavo noguldītāja veidlapu valsts valodā, lietojot viegli salasāmu burtu fontu, piemēram, Arial vai Times New Roman, ne mazāku kā 10 punktu fontā.

4. Noguldījumu piesaistītājs noguldītājam pēc tā pieprasījuma var izsniegt noguldītāja veidlapu arī citā valodā, kuru noguldītājs pārvalda.

5. Noguldījumu piesaistītājs var noguldītāja veidlapai papildus pievienot arī savus rekvizītus, logo un kontaktinformāciju.

6. Ja noguldītāja veidlapa tiek parakstīta papīra formā, noguldījumu piesaistītājs nodrošina, ka noguldītājs veidlapu paraksta divos eksemplāros, no kuriem viens tiek izsniegts noguldītājam, bet otrs tiek glabāts pie noguldījumu piesaistītāja.

7. Papildus noguldītāja veidlapā noradītajai informācijai noguldījumu piesaistītājs noguldītājam nodrošina informāciju par Noguldījumu garantiju likuma normām, kas nosaka garantētās atlīdzības apmēru, izmaksas termiņu un noguldījumu veidus, par kuriem garantētās atlīdzības izmaksa netiek veikta.

8. Papildus Noguldījumu garantiju likumā un Noteikumos noteiktajam noguldītāja informēšanas pienākumam noguldījumu piesaistītājs noguldītājam var sniegt arī citu ar garantēto atlīdzību izmaksas procesu saistītu informāciju, kas nav maldinoša un nav pretrunā normatīvo aktu prasībām.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
priekšsēdētāja vietnieks P.Putniņš
Pielikums
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
07.10.2015. normatīvajiem noteikumiem Nr. 166
Pamatinformācija
par valsts garantēto noguldījumu aizsardzību
Garantijas noguldījumiem kredītiestādē vai krājaizdevu sabiedrībāJūsu noguldījumu drošību garantē noguldījumu garantiju sistēma, kas izveidota saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu. Ja iestātos noguldījumu nepieejamība kredītiestādē vai krājaizdevu sabiedrībā, Jūsu noguldījumus līdz 100 000 euro atmaksātu noguldījumu garantiju fonds.
Maksimālais garantētās atlīdzības apmērsMaksimālais garantētās atlīdzības apmērs ir 100 000 euro katram kredītiestādes vai krājaizdevu sabiedrības noguldītājam. Garantētās atlīdzības izmaksa tiek veikta euro valūtā. Garantētās atlīdzības izmaksa netiek veikta par Noguldījumu garantiju likuma 23. pantā minētajiem noguldījumiem.
Papildu garantētās atlīdzības maksimālais apmērsPapildus maksimālajai garantētajai atlīdzībai 100 000 euro apmērā noguldītājam ir tiesības saņemt garantēto atlīdzību līdz 200 000 euro, ievērojot Noguldījumu garantiju likuma 4. pantā minētos noguldījumu veidus un nosacījumus.
Garantētās atlīdzības aprēķināšana, ja ir vairāki noguldījumi kredītiestādē vai krājaizdevu sabiedrībāVisi Jūsu noguldījumi kredītiestādē vai krājaizdevu sabiedrībā tiek summēti, un kopsummai piemēro maksimālo garantētās atlīdzības apmēru – 100 000 euro.
Garantētās atlīdzības aprēķināšana, ja ir kopīgs noguldījums ar citu(-ām) personu(-ām)Ja kontā ir vairāk nekā 100 000 euro, garantēto atlīdzību līdz 100 000 euro var saņemt katrs noguldītājs atsevišķi ar nosacījumu, ka šis noguldītājs ir identificēts pirms noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas.
Garantētās atlīdzības izmaksas uzsākšanas termiņš noguldījumu nepieejamības gadījumāSākot ar 21. darbdienu no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas, ja noguldījumu nepieejamība ir iestājusies līdz 2018. gada 31. decembrim.

Sākot ar 16. darbdienu no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas, ja noguldījumu nepieejamība ir iestājusies pēc 2019. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. decembrim.

Sākot ar 10. darbdienu no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas, ja noguldījumu nepieejamība ir iestājusies pēc 2021. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31. decembrim.

Sākot ar 8. darbdienu no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas, ja noguldījumu nepieejamība ir iestājusies pēc 2024. gada 1. janvāra.

Informācija par prasījumu saistību savstarpējā ieskaita iespējamībuAprēķinot noguldītājam pienākošos garantēto atlīdzību, var tik ņemtas vērā noguldītāja saistības pret kredītiestādi vai krājaizdevu sabiedrību, tās savstarpēji dzēšot.
KontaktinformācijaFinanšu un kapitāla tirgus komisija: Kungu iela 1, Rīga, LV-1050, tel. 6777 4800. Mājas lapas adrese: www.fktk.lv.
Noguldītāja apliecinājums par informācijas saņemšanuVārds, uzvārds un personas kods (fiziska persona), juridiskās personas nosaukums un reģistrācijas numurs (juridiska persona), paraksts, datums.
09.10.2015