Darbības ar dokumentu

Darbības ar dokumentu
Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

MINISTRIJU DOKUMENTI, ZIŅAS

Zemkopības ministrijas rīkojums nr.75-r

1995.gada 12.jūlijā

Par licenču izsniegšanas kārtību tirdzniecībai ar augu aizsardzības līdzekļiem

Pamatojoties uz Latvijas Republikas "Augu aizsardzības likumu", likumu "Par uzņēmējdarbību" un Latvijas Republikas Ministru Padomes 1993. gada 27. maija lēmumu Nr. 266 "Par kārtību, kādā izsniedzamas speciālās atļaujas (licences) atsevišķu uzņēmējdarbības veidu veikšanai" :

1. Apstiprināt pievienoto "Instrukciju par speciālo atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību tirdzniecībai ar augu aizsardzības līdzekļiem.

2. Zemkopības ministrijas Valsts augu aizsardzības stacijai ar 1995. gada 1. augustu uzsākt licenču izsniegšanu.

3. Noteikt, ka bez licences no 1995. gada 1. septembra augu aizsardzībs līdzekļu tirdzniecība ir aizliegta.

Zemkopības ministrijas valsts sekretārs J.Lapše

Instrukcija

par speciālo atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību
tirdzniecībai ar augu aizsardzības līdzekļiem

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Instrukcija izstrādāta, pamatojoties uz 1990.gada 26. septembra likumu "Par uzņēmējdarbību", 1994. gada 5. oktobra "Augu aizsardzības likumu" un Latvijas Republikas Ministru Padomes 1993. gada 27. maija lēmumu Nr. 266 "Par kārtību, kādā izsniedzamas speciālās atļaujas (licences) atsevišķu uzņēmējdarbības veidu veikšanai".

1.2. Instrukcija nosaka kārtību, kādā tiek izsniegtas atļaujas (turpmāk tekstā - "licences") tirdzniecībai ar augu aizsardzības līdzekļiem, kā arī kārtību, kādā šīs licences tiek anulētas vai to darbība apturēta uz laiku.

1.3. Licenci augu aizsardzības līdzekļu tirdzniecībai var saņemt Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta juridiska persona, kuras reģistrācijas apliecībā un (vai) statūtos paredzēta šāda veida tirdzniecības darbība.

1.4. Licence ir stingrās uzskaites dokuments, tai ir noteikta forma (1. pielikums).

1.5. Licenci aizliegts nodot citai juridiskai personai.

1.6. Licence nepieciešama katrai tirdzniecības vietai, kurā nodarbojas ar augu aizsardzības līdzekļu tidzniecību, un kura atbilst šīs Instrukcijas prasībām.

1.7. Šīs instrukcijas ievērošana ir obligāta visiem uzņēmumiem neatkarīgi no to īpašuma formas, ja tie nodarbojas ar augu aizsardzības līdzekļu tirdzniecību.

1.8. Licenču izsniegšanai Valsts Augu aizsardzības stacija izveido licencēšanas komisiju (turpmāk tekstā - "Komisija") ne mazāk kā trīs cilvēku sastāvā.

1.9. Komisijas sastāvu nosaka Valsts augu aizsardzības stacijas direktors, kurš ir šīs komisijas priekšsēdētājs.

1.10. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumu, ja sēdē piedalās vairāk nekā puse no Komisijas locekļu skaita.

 

2. Pieteikumu izskatīšana, licences izsniegšanas kārtība

2.1. Lai saņemtu licenci augu aizsardzības līdzekļu tirdzniecībai, Valsts augu aizsardzības stacijai jāiesniedz šādi dokumenti :

2.1.1. pieteikums, kurā norādīti uzņēmuma rekvizīti, visu veikalu adreses, noliktavu adreses, kā arī norādīts ar kādas reģistrācijas grupas augu aizsardzības līdzekļu tirdzniecību uzņēmums nodarbosies;

2.1.2. Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra izsniegtās reģistrācijas apliecības kopija (jāuzrāda oriģināls);

2.1.3. statūtsabiedrībām - uzņēmuma statūtu kopija;

2.1.4. Valsts ieņēmuma dienesta izziņa par stāšanos nodokļu maksātaju uzskaitē un pilnīgu norēķināšanos ar valsts budžetu;

2.1.5. Pilsētas, pilsētas rajona, pagasta pašvaldības rakstiska piekrišana par tirdzniecības punkta atvēršanu pieteikumā norādītajā vietā.

2.1.6. Rajona vides veselības centra izsniegta atļauja augu aizsardzības līdzekļu uzglabāšanai.

2.1.7. Darbinieka - augu aizsardzības konsultanta apliecības kopija.

2.2. Lai licencēts uzņēmums saņemtu licenci jaunai tirdzniecības vietai, Valsts augu aizsardzības stacijai jāiesniedz punktos 2.1.1., 2.1.5., 2.1.6. un 2.1.7. norādītie dokumenti.

2.3. Komisijai trīs dienu laikā pēc pieteikuma izskatīšanas, bet ne vēlāk kā trīsdesmit dienas no pieteikuma saņemšanas dienas jāizsniedz licence vai motivēts atteikums. Atteikumu izdot licenci izsniedz rakstveidā, un tam jābūt argumentētam. Šo atteikumu var pārsūdzēt tiesā.

2.4. Licences pieteicēja pārstāvis pieteikuma izskatīšanas laikā ir tiesīgs piedalīties Komisijas sēdē.

2.5. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu jautājuma objektīvai izlemšanai vai arī pilnībā nav nokārtotas saistības ar budžetu, Valsts augu aizsardzības stacijai trīs dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas jānosūta pieteicējam attiecīgs paziņojums, kurā jānorāda trūkstošās ziņas un (vai) dokumenti.

Ja desmit dienu laikā pēc minētā paziņojuma saņemšanas dienas pieteicējs nav sniedzis trūkstošās ziņas un(vai) dokumentus, tad pieteikums netiek izskatīts un to nosūta atpakaļ pieteicējam. Atkārtotu pieteikumu var iesniegt tikai pēc visu attiecīgajā paziņojumā minēto trūkumu novēršanas.

2.6. Licence tiek izsniegta uz trim gadiem par noteiktu samaksu, kura noteikta saskaņā ar Latvijas Republikas 1995. gada 31. marta Ministru kabineta noteikumu Nr. 77 1.18, 1.19. un 2. punktiem .

2.7. Uzņēmuma veikalam licence tiek izsniegta uz veikala vai noliktavas telpu nomas laiku, bet nepārsniedzot licences darbības laiku.

2.8. Licence dod tiesības nodarboties ar augu aizsardzības līdzekļu tirdzniecību tikai tam uzņēmuma veikalam, kuram tā izsniegta.

2.9. Augu aizsardzības līdzekļu tirdzniecību atļauts veikt tikai licencē norādītajā vietā. Licencei jābūt izliktai redzamā vietā tirdzniecības telpās.

2.10. Uzņēmumam jāievēro "Augu aizsardzības līdzekļu tirdzniecības un lietošanas noteikumi".

2.11. Uzņēmumam jānodrošina pārdošanai saņemto augu aizsardzības līdzekļu dokumentu saglabāšana.

2.12. Licenču, kā arī to saņemšanai nepieciešamo dokumentu uzskaiti un glabāšanu veic Valsts augu aizsardzības stacija.

 

3. Licences darbības apturēšana uz laiku un licences anulēšana

3.1. Komisija ir tiesīga apturēt izsniegtās licences darbību uz laiku vai licenci anulēt.

3.2. Ja uzņēmumam ir izsniegtas vairākas licences, tad vienas licences darbības apturēšana uz laiku vai tās anulēšana neizsauc citu šī uzņēmuma veikalu darbības ierobežošanu.

3.3. Izsniegtās licences darbību var apturēt uz laiku šādos gadījumos :

3.3.1. ja tiek pārkāpti 1995. gada 30. jūnijā apstiprinātie "Augu aizsardzības līdzekļu tirdzniecības un lietošanas noteikumi";

3.3.2. ja ir pamatoti valsts institūciju rakstiski pieprasījumi par trūkumu novēršanu, kuru veikšanai ir nepieciešams noteikts laiks.

3.4. Izsniegto licenci var anulēt šādos gadījumos:

3.4.1. ja tiek konstatēts, ka licences turētājs savā darbībā pārkāpis Latvijas Republikas likumus vai citus normatīvos aktus, un ja par izdarītajiem pārkāpumiem paredzēta izsniegtās licences anulēšana;

3.4.2. ja licences turētājs pats atsakās no licences izmantošanas;

3.4.3. ja ir pamatoti valsts institūciju rakstiski pieprasījumi par licences anulēšanu;

3.4.4. ja pārkāptas šīs Instrukcijas prasības;

3.4.5. ja sistemātiski tiek pārkāpti "Augu aizsardzības līdzekļu tirdzniecības un lietošanas noteikumi";

3.4.6. ja licences saņemšanai iesniegtās ziņas neatbilst īstenībai;

3.4.7. kā arī gadījumos, kas paredzēti likumā "Par uzņēmumu, organizāciju un iestāžu darbības apturēšanu".

3.5. Jautājumu par licences anulēšanu, tās darbības apturēšanu uz laiku, izskata Komisijas sēdē. Uz komisijas sēdi tiek uzaicināts licences turētājs, kuru iepriekš informē par pretenziju būtību. Licences turētāja neierašanās uz Komisijas sēdi nav par pamatu jautājuma izskatīšanas atlikšanai.

3.6. Gadījumos, kad pēc Komisijas lēmuma licences darbība tiek apturēta uz laiku vai anulēta, licence norādītajā laikā ir jānodod Valsts augu aizsardzības stacijai.

3.7. Lēmumu par licences anulēšanu uzņēmējs var pārsūdzēt tiesā.

Valsts augu aizsardzības stacijas direktors G.Galviņš

MKTA1.GIF (9267 BYTES)

12.07.1995