Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.57

Rēzeknē 2014.gada 19.decembrī (prot. Nr.47, 7.p.)

Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 2011.gada 23.decembra saistošajos noteikumos Nr.28 "Par sociālajiem pakalpojumiem Rēzeknes pilsētas pašvaldībā"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3.panta otro un trešo daļu, Ministru kabineta noteikumu Nr.275
"Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu
samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas
 tiek segtas no pašvaldības budžeta" 6.punktu

Izdarīt Rēzeknes pilsētas domes 2011.gada 23.decembra saistošajos noteikumos Nr.28 "Par sociālajiem pakalpojumiem Rēzeknes pilsētas pašvaldībā" (Latvijas Vēstnesis, 2012, Nr.22) (turpmāk - saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1. aizstāt visā saistošo noteikumu tekstā vārdus "īpašām vajadzībām" ar vārdiem "funkcionāliem traucējumiem" attiecīgā locījumā;

2. Papildināt saistošos noteikumus ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"6.1 Pārvaldes vadītājam ārkārtas situācijās ir tiesības mainīt pakalpojumu sniedzēju darba laiku un pakalpojumu apjomu."

3. aizstāt 12.punktā vārdus un skaitli "Rēznas ielā 41" ar vārdiem un skaitli "Viļānu ielā 10";

4. Svītrot 21.punktu.

5. Izteikt 68.punktu šādā redakcijā:

"68. Tiesības saņemt sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu ir pirmsskolas vecuma bērniem ar funkcionāliem traucējumiem no 3 gadiem."

6. Aizstāt 70.3.apakšpunktā saīsinājumu un skaitļus "Nr.026/u" ar saīsinājumu un skaitļiem "Nr.027/u";

7. Svītrot 70.4.apakšpunktu;

8. Izteikt 74.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"74.2. sasniedzis obligātās izglītības vecumu;"

9. Svītrot 86.punktā vārdus "kuras patstāvīgi vai ar likumisko pārstāvju palīdzību var apmeklēt PSPC un pēc nodarbībām nokļūt atpakaļ mājās.";

10. Svītrot 97.punktā vārdus "un izziņu par pēdējo deklarēto dzīvesvietu. Ja izziņu par pēdējo dzīvesvietu objektīvu apstākļu dēļ personai nav iespējams iesniegt iestāšanās dienā, tad personai ir pienākums izziņu iesniegt nākamajā darba dienā";

11. Aizstāt 102.punktā skaitli un vārdu "103.punktā" ar skaitļiem un vārdiem "103., 103.1 un 103.2 punktā";

12. Papildināt saistošos noteikumus ar 103.1 un 103.2 punktu šādā redakcijā:

"103.1 Ja Naktspatversme pieņem lēmumu par sociālā pakalpojuma Naktspatversmē atteikumu, saistošo noteikumu 98.punktā noteiktais uzturēšanās laiks Naktspatversmē personai ir bez maksas.

103.2 Ārkārtas apstākļu gadījumā, Pārvaldes vadītājs, izdodot rīkojumu, var atvērt Naktspatversmē pagaidu uzturēšanās vietas. Uzturēšanās Naktspatversmē pagaidu vietā ir bez maksas."

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs



Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes pilsētas domes saistošajiem noteikumiem Nr.57 "Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 2011.gada 23.decembra saistošajos noteikumos Nr.28"Par sociālajiem pakalpojumiem Rēzeknes pilsētas pašvaldībā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Pašreizējās situācijas raksturojums Rēzeknes pilsētas domes 2011.gada 23.decembra saistošie noteikumi Nr.28 "Par sociālajiem pakalpojumiem Rēzeknes pilsētas pašvaldībā" (turpmāk - saistošie noteikumi) nosaka Rēzeknes pilsētas pašvaldībā (turpmāk - Pašvaldība) pieejamo sociālo pakalpojumu veidus, to piešķiršanas un saņemšanas kārtību.
2. Saistošo noteikumu projekta nepieciešamības raksturojums, dokumenta būtība 1. Ir nepieciešamas precizēt terminoloģiju atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumam.

2. Lai novērstu gadījumus, kad personu veselība un dzīvība tiek apdraudēta, piemēram, nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā, ir nepieciešams paredzēt Rēzeknes pilsētas domes pārvaldes "Sociālā dienesta" (turpmāk - Pārvalde) vadītāja tiesības ārkārtas situācijā mainīt iestāžu darba laiku un pakalpojuma apjomu.

3. Atbilstoši Pārvaldē veiktajiem saimnieciskajiem un organizatoriskajiem pasākumiem, ir mainīta Pārvaldes Aprūpes mājas biroja adrese no Rēznas ielā 41, uz Viļānu ielā 10, Rēzeknē;

4. Saskaņā ar saistošo noteikumu 21.punktu klientam, iesniedzot iesniegumu, ir tiesības pārtraukt aprūpes mājās pakalpojumu. Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 1.pantu aprūpe mājās ir pakalpojumi mājās pamatvajadzību apmierināšanai personām, kuras objektīvu apstākļu dēļ nevar sevi aprūpēt. Ja persona vēlas pārtraukt pakalpojumu, tas nozīmē, ka tā, izvērtējot savas vajadzības, ir izlēmusi, ka šāds pakalpojums tai nav nepieciešams. Šajā gadījumā nav pamata saglabāt līgumu par aprūpes mājās pakalpojuma sniegšanu šai personai. Ņemot vērā minēto, saistošo noteikumu 21.punktu ir nepieciešams svītrot.

5. Ņemot vērā, ka no 2014.gada aprīļa skolas vecuma bērniem ar funkcionāliem traucējumiem ir iespēja saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus Rēzeknes logopēdiskajā internātskolā, ir nepieciešams precizēt sociālā pakalpojuma - sociālā aprūpe un sociālā rehabilitācija bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, saņēmēju loku, pakalpojuma saņemšanai iesniedzamos dokumentus un pakalpojuma izbeigšanas gadījumus.

6. Nepieciešams svītrot normas par pienākumu personai iesniegt izziņu par deklarēto dzīvesvietu, jo šāda informācija ir pieejama valsts un pašvaldību informācijas sistēmās.

7. Vienlaikus, ņemot vērā Naktspatversmes pakalpojuma saņēmēju sociālo un materiālo stāvokli, ir nepieciešamas precizēt Naktspatversmes pakalpojuma samaksas nosacījumus. Gadījumā, ja persona uzturas Naktspatversmē līdz lēmuma pieņemšanas (tas ir, ne vairāk kā 7 dienas), bet ar lēmumu personai atsaka pakalpojuma piešķiršanu, tad personai par minēto laiku samaksa netiks pieprasīta.

8. Sociālais pakalpojums Naktspatversmē ietver naktsmītni, vakariņas, brokastis, personiskās higiēnas iespējas, sociālā darbinieka konsultācijas. Tomēr ne visos gadījumos personām ir tiesības saņemt šo pakalpojumu, turklāt bez maksas. Ņemot vērā minēto, nolūkā nodrošināt bezpajumtniekiem palīdzību nelabvēlīgos laika apstākļos un citos ārkārtas apstākļos, ir nepieciešams noteikt Pārvaldes vadītājam tiesības noteiktos apstākļus uz noteiktu laiku atvērt Naktspatversmē bezmaksas pagaidu uzturēšanās vietas.

3. Īss saistošo noteikumu projekta satura izklāsts Veicot grozījumus saistošajos noteikumos, tiek atrisinātas paskaidrojuma raksta 2.punktā norādītās problēmas.
4. Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu Neietekmē.
5. Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Neietekmē.
6. Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz administratīvajām procedūrām Neietekmē.
7. Normatīvie akti, saskaņā ar kuriem saistošie noteikumi sagatavoti Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums, Ministru kabineta noteikumi Nr.275 "Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta", likums "Par pašvaldībām".
8. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām saistībā ar saistošo noteikumu projektu Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts ir ievietots Rēzeknes pilsētas pašvaldības mājaslapā internetā www.rezekne.lv, sadaļā "Saistošo noteikumu projekti".

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs

24.12.2014