Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Tiesībsarga likumā

Izdarīt Tiesībsarga likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2006, 10.nr.; 2008, 13.nr.; 2009, 2., 14.nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 193.nr.; 2011, 103.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 3.panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Tiesībsargam ir savs zīmogs ar lielo valsts ģerboni."

2. 5.pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Tiesībsargu ne mazāk kā pēc piecu Saeimas deputātu ierosinājuma amatā apstiprina Saeima. Iesniegumam par tiesībsarga amata kandidātu pievienojami šādi izvirzītā tiesībsarga amata kandidāta parakstīti dokumenti: piekrišana kandidēt uz tiesībsarga amatu un priekšlikumi par cilvēktiesību un labas pārvaldības jomā nepieciešamiem risinājumiem.";

papildināt pantu ar trešo un ceturto daļu šādā redakcijā:

"(3) Iesniegums par tiesībsarga amata kandidātu iesniedzams Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 50 dienas un ne vēlāk kā 40 dienas pirms esošā tiesībsarga pilnvaru termiņa beigām.

(4) Kārtējai tiesībsarga apstiprināšanai amatā Saeimas Prezidijs sasauc Saeimas sēdi ne agrāk kā 20 dienas un ne vēlāk kā 10 dienas pirms esošā tiesībsarga pilnvaru termiņa beigām."

3.10.pantā:

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Lai izvērtētu šā panta pirmās daļas 2., 3. un 4.punktā minētos apstākļus tiesībsarga atbrīvošanai no amata, izveidojama parlamentārās izmeklēšanas komisija.";

papildināt pantu ar trešo un ceturto daļu šādā redakcijā:

"(3) Ja no parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojuma secinājumiem izriet, ka ir konstatēti šā likuma 10.panta pirmās daļas 2., 3. vai 4.punktā minētie apstākļi, tiesībsarga atbrīvošanu no amata var ierosināt ne mazāk kā viena trešdaļa Saeimas deputātu.

(4) Šā panta pirmās daļas 1. un 5.punktā noteiktajos gadījumos tiesībsargs iesniedz atbilstošu iesniegumu Saeimas Prezidijam."

4. Papildināt pārejas noteikumus ar 8.punktu šādā redakcijā:

"8. Grozījumi šā likuma 10.pantā par otrās daļas izteikšanu jaunā redakcijā un panta papildināšanu ar trešo un ceturto daļu stājas spēkā vienlaikus ar atbilstošiem grozījumiem Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likumā."

Likums stājas spēkā 2015.gada 1.janvārī.

Likums Saeimā pieņemts 2014.gada 25.septembrī.

Valsts prezidents A.Bērziņš

Rīgā 2014.gada 8.oktobrī

01.01.2015