Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.68

Rīgā 2014.gada 4.februārī (prot. Nr.7 22.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 14.decembra noteikumos Nr.1121 "Noteikumi par kārtību, kādā izsniedz dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu veterināros (veselības) sertifikātus, un vispārīgajām veterinārajām prasībām dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu apritei"

Izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma
25.panta 1. un 7.punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2010. gada 14. decembra noteikumos Nr. 1211 "Noteikumi par kārtību, kādā izsniedz dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu veterināros (veselības) sertifikātus, un vispārīgajām veterinārajām prasībām dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu apritei" (Latvijas Vēstnesis, 2010, 200. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1. pielikuma 4. punktu šādā redakcijā:

"4. Kuiļu sperma Ministru kabineta 2006. gada 28. marta noteikumi Nr. 235 "Veterinārās prasības cūku sugas dzīvnieku spermas tirdzniecībai citās Eiropas Savienības dalībvalstīs un ievešanai no trešajām valstīm, kā arī mājas cūku sugas dzīvnieku spermas sagatavošanas centra reģistrācijas kārtība""

2. Izteikt 1. pielikuma 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Visas dzīvnieku grupas 1) Padomes 2004. gada 22. decembra Regula (EK) Nr. 1/2005 par dzīvnieku aizsardzību pārvadāšanas un saistīto darbību laikā un grozījumu izdarīšanu Direktīvās 64/432/EEK un 93/119/EK un Regulā (EK) Nr. 1255/97;

2) Ministru kabineta 2013. gada 18. jūnija noteikumi Nr. 322 "Dzīvnieku pārvadāšanas noteikumi""

3. Izteikt 1. pielikuma 15. punktu šādā redakcijā:

"15. Dzīvnieku izcelsmes blakusprodukti un atvasināti produkti, kuri nav paredzēti cilvēku patēriņam 1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 21. oktobra Regula (EK) Nr. 1069/2009, ar ko nosaka veselības aizsardzības noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem un atvasinātajiem produktiem, kuri nav paredzēti cilvēku patēriņam, un ar ko atceļ Regulu (EK) Nr. 1774/2002 (Dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu regula);

2) Komisijas 2011. gada 25. februāra Regula (ES) Nr. 142/2011, ar kuru īsteno Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (EK) Nr. 1069/2009, ar ko nosaka veselības aizsardzības noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem un atvasinātajiem produktiem, kuri nav paredzēti cilvēku patēriņam, un īsteno Padomes Direktīvu 97/78/EK attiecībā uz dažiem paraugiem un precēm, kam uz robežas neveic veterinārās pārbaudes atbilstīgi minētajai direktīvai"

4. Izteikt 2. pielikumu šādā redakcijā:

"2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 14.decembra
noteikumiem Nr.1121

Dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu apstrāde

Nr. p.k.

Dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu apstrādes veids

Infekcijas slimība

mutes un nagu sērga

klasiskais cūku mēris

cūku vezikulārā slimība

Āfrikas cūku mēris

govju mēris

Ņūkāslas slimība

putnu gripa

mazo atgremotāju mēris

Gaļas apstrāde

Svaigas gaļas apstrāde1
1. Termiska apstrāde hermētiski noslēgtā traukā ar F0 vērtību 3,00 vai vairāk2

+

+

+

+

+

+

+

+

2. Termiska apstrāde pie minimālās temperatūras 70 °C, kuras laikā produkta iekšējā temperatūra sasniedz ne mazāk par 70 °C

+

+

+

0

+

+

+

+

3. Atkaulotas un attaukotas gaļas pilnīga apstrāde, kuras laikā produkta iekšējā temperatūra sasniedz ne mazāk par 70 °C un tāda saglabājas ne mazāk kā 30 minūtes

+

0

0

0

0

0

0

0

4. Termiska apstrāde vismaz 80 °C temperatūrā. Produkta iekšējā temperatūra apstrādes laikā sasniedz ne mazāk par 80 °C

+

+

+

+

+

+

+

+

5. Termiska apstrāde hermētiski noslēgtā traukā vismaz 60 °C temperatūrā. Apstrādes ilgums nav mazāks par 4 stundām, un vismaz 30 minūtes produkta iekšējā temperatūra sasniedz ne mazāk par 70 °C

+

+

+

+

+

-

-

+

6. Atkaulotai gaļai - vismaz deviņus mēnešus ilga dabiskā fermentācija un nogatavināšana, pēc kuras produkta ūdens aktivitāte (aw) nav augstāka par 0,93 vai vides reakcija (pH) nav lielāka par 6,0

+

+

+

+

+

0

0

0

7. Neatkaulotai gaļai - vismaz deviņus mēnešus ilga dabiskā fermentācija un nogatavināšana, pēc kuras produkta ūdens aktivitāte (aw) nav augstāka par 0,93 vai vides reakcija (pH) nav lielāka par 6,01

+

+

+

0

0

0

0

0

8. Salami - apstrādes kritērijus nosaka Eiropas Komisija

+

+

+

0

+

0

0

0

9. Šķiņķim un filejai - apstrāde, kas ietver dabisku fermentāciju un nogatavināšanu (šķiņķim - ne mazāk par 190 dienām, filejai - ne mazāk par 140 dienām)

0

0

0

+

0

0

0

0

10. Termiska apstrāde, kuras laikā produkta iekšējā temperatūra sasniedz ne mazāk par 65 °C. Šāda temperatūra sasniegta laika posmā, kāds nepieciešams, lai nodrošinātu pasterizācijas līmeni (pv), kas ekvivalents vai lielāks par 40 pasterizācijas vienībām

+

0

0

0

0

0

0

+

Piena apstrāde

Piens un piena produkti (arī krējums)
11. Apstrāde ultraaugstā temperatūrā, kas nav zemāka par 132 °C, ne mazāk kā vienu sekundi

+

0

0

0

0

0

0

0

12. Īslaicīga pasterizācija augstā temperatūrā (ja pienam pH mazāks par 7,0)

+

0

0

0

0

0

0

0

13. Divkārša īslaicīga pasterizācija augstā temperatūrā (ja pienam pH ir 7,0 vai lielāks par 7,0)

+

0

0

0

0

0

0

0

Piezīmes.

1. 1 Ievēro nepieciešamos drošības pasākumus, lai novērstu produkta piesārņošanas risku.

2. 2 F0 vērtību raksturo apstrādes efekts, kas nodrošina baktēriju sporu iznīcināšanu. F0 vērtība 3,00 nozīmē, ka produkta aukstākajā punktā apstrāde ir bijusi pietiekama, lai nodrošinātu līdzvērtīgu efektu, kādu iegūst, produktu apstrādājot 121 °C temperatūrā trīs minūtes ar tūlītēju karsēšanu un atvēsināšanu.

3.  + - efektivitāte nodrošināta.

4.  0 - efektivitāte nav nodrošināta."

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs

07.02.2014