Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru"

Izdarīt likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1990, 49.nr.; 1991, 27./28.nr.; 1992, 18./19.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1996, 1.nr.; 1997, 5., 11.nr.; 1998, 1.nr.; 1999, 24.nr.; 2001, 15.nr.; 2002, 23.nr.; 2003, 14.nr.; 2004, 4., 8., 22.nr.; 2005, 7.nr.; 2006, 14.nr.; 2007, 24.nr.; 2008, 8.nr.; 2009, 3., 9., 22.nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 183.nr.; 2012, 199.nr.; 2013, 97., 228.nr.) šādus grozījumus:

1. Izslēgt 2.panta sesto daļu.

2. Izslēgt 2.9 pantu.

3. 4.pantā:

papildināt pantu ar 2.1 punktu šādā redakcijā:

"21) nodokļu jomu regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā reģistrējot Uzņēmumu reģistrā reģistrējamos tiesību subjektus kā nodokļu maksātājus, piešķir tiem katram individuālu vienotās euro maksājumu telpas maksājuma saņēmēja identifikatoru;";

izslēgt 5.3 punktā vārdus "arodbiedrību reģistrā";

papildināt pantu ar 5.8 punktu šādā redakcijā:

"58) izsniedz Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros reģistrētajam tiesību subjektam reģistrācijas apliecību, ja tiesību subjekts rakstveidā to pieprasījis, kā arī samaksājis normatīvajos aktos noteikto maksu par Uzņēmumu reģistra sniegtajiem pakalpojumiem;".

4. 4.1 pantā:

aizstāt sestās daļas 4.punktā vārdus "personas kodu un dzīvesvietu" ar vārdiem "un personas kodu";

izteikt septīto daļu šādā redakcijā:

"Uzņēmumu reģistra amatpersona var atteikt paraksta apliecināšanu, ja persona nav pilngadīga, ja tā nevar apliecināt savu identitāti un gribas īstumu vai arī amatpersona negūst pārliecību par personas identitāti vai gribas īstumu. Uzņēmumu reģistra amatpersona atsaka paraksta apliecināšanu, ja persona rīkojas pretēji tiesas noteiktajam rīcībspējas ierobežojuma apjomam vai ja tiesa personai ir ierobežojusi rīcībspēju un normatīvajos aktos ir noteikts, ka konkrētas darbības ir tiesīga veikt tikai pilngadīga persona, kurai tiesa nav ierobežojusi rīcībspēju."

5. Izslēgt 4.10 panta ceturto daļu.

6. Papildināt likumu ar jaunu 4.11 pantu šādā redakcijā:

"4.11 pants. Uzņēmumu reģistra mājaslapā internetā publicējamā informācija

Uzņēmumu reģistrs nodrošina, ka tā mājaslapā internetā par Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros reģistrētajiem tiesību subjektiem bez maksas ir pieejama šāda informācija:

1) tiesību subjekta veids;

2) juridiskā adrese;

3) jaunais (aktuālais) nosaukums (firma) un iepriekš reģistrētais (vēsturiskais) nosaukums (firma);

4) reģistrācijas numurs;

5) vienotās euro maksājumu telpas maksājuma saņēmēja identifikators (ja tāds tiek piešķirts);

6) reģistrācijas datums;

7) datums, kad tiesību subjekts izslēgts no reģistra (vai reorganizācijas datums, ja tiesību subjekta izslēgšanas iemesls ir reorganizācija);

8) to reliģisko organizāciju reģistrācijas termiņš, kuras veic pārreģistrāciju.

Uzņēmumu reģistrs nodrošina, ka tā mājaslapā internetā bez maksas ir pieejami visi Maksātnespējas likumā noteiktie maksātnespējas reģistra ieraksti, kā arī kreditoru sapulces darba kārtība un administratora paziņojums kreditoriem par kreditoru sapulci."

7. Uzskatīt līdzšinējo 4.11 pantu par 4.12 pantu.

8.  6.pantā:

izslēgt pirmās daļas 8. un 9.punktā, otrās daļas 3.punktā un trešās daļas 1.punktā vārdu "adrese";

aizstāt piektās daļas 1.punktā vārdus "personas kodu, prakses vietu" ar vārdiem "un personas kodu (ja personai nav personas koda, - dzimšanas datumu, personu apliecinoša dokumenta numuru un izdošanas datumu, valsti un institūciju, kas dokumentu izdevusi)";

aizstāt piektās daļas 3.punktā vārdus "personas kods, adrese un paraksta tiesības" ar vārdiem "personas kods un paraksta tiesības";

izteikt piektās daļas 5.punktu šādā redakcijā:

"5) aizbildņa vārds, uzvārds un personas kods (ja personai nav personas koda, - dzimšanas datums, personu apliecinoša dokumenta numurs un izdošanas datums, valsts un institūcija, kas dokumentu izdevusi), kā arī ziņas par aizgādnības nodibināšanu, ja tiesa personai noteikusi rīcībspējas ierobežojumu;".

9.  7.pantā:

izteikt pirmās daļas pirmo un otro teikumu šādā redakcijā:

"Uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) reģistrācijai iesniedzams pieteikums, visi dokumenti, kas norādīti likumā "Par uzņēmējdarbību" un likumos, kuri reglamentē uzņēmējdarbības formas un veidus, kā arī to personu parakstu paraugi, kurām uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) piešķirtas paraksta tiesības, un, ja uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) dibinātājs ir ārvalstī reģistrēta juridiskā persona, dokuments, kas apliecina juridiskās personas reģistrāciju attiecīgajā ārvalstī. Likumā noteiktais personas paraksta paraugs iesniedzams arī grozījumu gadījumos.";

papildināt pantu ar vienpadsmito daļu šādā redakcijā:

"Pieteikumā Uzņēmumu reģistram persona var norādīt adresi, kurā tā ir sasniedzama. Ja personai saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra ziņām nav deklarētās dzīvesvietas vai norādītās adreses ārvalstī, persona pieteikumā Uzņēmumu reģistram norāda adresi, kurā tā ir sasniedzama. Ziņas par pieteikumā norādīto adresi Uzņēmumu reģistrs sniedz pēc informācijas pieprasītāja pamatota pieprasījuma."

10. Papildināt 9.1 panta otro daļu ar 3.punktu šādā redakcijā:

"3) tiesu ekspertīžu iestāde ekspertīzes izdarīšanai, ja tiesu ekspertīžu iestādei ekspertīzi pieprasa Uzņēmumu reģistrā reģistrēts tiesību subjekts vai persona, kuras tiesības ir vai var tikt aizskartas."

11. Izteikt 18.13 panta otro daļu šādā redakcijā:

"Ierakstu reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrā izdara uz pieteikuma, likuma "Par Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līgumu" l.2 pantā noteiktā paziņojuma (turpmāk - paziņojums) vai tiesas nolēmuma pamata. Pieteikuma un paziņojuma veidlapas apstiprina Ministru kabinets."

12. 18.14 pantā:

izteikt pirmās daļas otro un trešo teikumu šādā redakcijā:

"Lēmumu par cita ieraksta izdarīšanu reģistrā, atteikumu izdarīt ierakstu vai ieraksta izdarīšanas atlikšanu Uzņēmumu reģistra valsts notārs pieņem septiņu dienu laikā pēc pieteikuma vai paziņojuma saņemšanas. Tādā pašā termiņā Uzņēmumu reģistra valsts notārs pieņem lēmumu par ieraksta izdarīšanu reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrā uz paziņojuma vai tiesas nolēmuma pamata;";

papildināt otro daļu ar 7.punktu šādā redakcijā:

"7) paziņojums neatbilst normatīvo aktu prasībām."

13. 18.15 pantā:

izteikt panta nosaukumu un pirmo daļu šādā redakcijā:

"18.15 pants. Reliģiskās organizācijas vai tās iestādes reģistrācijas numurs un reģistrācijas lieta

Reliģiskajai organizācijai vai tās iestādei, kuru ieraksta reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrā, piešķir reģistrācijas numuru.";

izslēgt otro un trešo daļu.

14. Papildināt pārejas noteikumus ar 17., 18., 19., 20., 21. un 22.punktu šādā redakcijā:

"17. Grozījumi šā likuma 6.panta pirmās daļas 8. un 9.punktā, otrās daļas 3.punktā, trešās daļas 1.punktā un piektās daļas 3.punktā, kuri noteic, ka informācija par personas dzīvesvietu nav Uzņēmumu reģistra žurnālā ierakstāma ziņa, stājas spēkā 2014.gada 1.aprīlī.

18. Sākot ar 2014.gada 1.aprīli, kad stājas spēkā grozījumi šā likuma 6.panta pirmās daļas 8. un 9.punktā, otrās daļas 3.punktā, trešās daļas 1.punktā un piektās daļas 3.punktā, kuri noteic, ka informācija par personas dzīvesvietu nav Uzņēmumu reģistra žurnālā ierakstāma ziņa, Uzņēmumu reģistra amatpersona, nepieņemot atsevišķu lēmumu, Uzņēmumu reģistra žurnālā izdara ierakstu par tādu ziņu izslēgšanu no Uzņēmumu reģistra žurnāla, kuras satur informāciju par personas dzīvesvietu.

19. Grozījumi šā likuma 6.panta piektās daļas 5.punktā par aizgādnības nodibināšanu stājas spēkā 2014.gada 1.septembrī.

20. Uzņēmumu reģistrs līdz 2014.gada 1.oktobrim, nepieņemot atsevišķu lēmumu, aktualizē līdz 2014.gada 31.augustam Uzņēmumu reģistra žurnālā ierakstītās ziņas, aizstājot aizgādņa vārdu un uzvārdu ar ziņām par aizgādnības nodibināšanu.

21. Katram Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros reģistrētajam tiesību subjektam, kuru tas nodokļu jomu regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir reģistrējis kā nodokļu maksātāju līdz 2014.gada 16. februārim (izņemot tos tiesību subjektus, kuru darbība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir izbeigta), Uzņēmumu reģistrs 2014.gada l7.februārī piešķir vienotās euro maksājumu telpas maksājuma saņēmēja identifikatoru, nepieņemot par to atsevišķu lēmumu. Ierakstus, kuros norādīts attiecīgā tiesību subjekta nosaukums, reģistrācijas numurs un vienotās euro maksājumu telpas maksājuma saņēmēja identifikators, bez maksas izsludina vienā apvienotā publikācijā oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", ja normatīvajos aktos ir paredzēta ierakstu izsludināšana.

22. Grozījumi attiecībā uz 2.9 panta izslēgšanu, kā arī grozījumi šā likuma 4.panta 5.3 punktā attiecībā uz tiesību subjekta nosaukuma (firmas) un no arodbiedrību reģistrā ierakstīto vai ierakstīšanai pieteikto nosaukumu atšķiramības pārbaudes izslēgšanu stājas spēkā vienlaikus ar Arodbiedrību likuma spēkā stāšanos."

15. Izteikt informatīvās atsauces uz Eiropas Savienības direktīvām 1.punktu šādā redakcijā:

"1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 16.septembra direktīvas 2009/101/EK par to, kā vienādošanas nolūkā koordinēt nodrošinājumus, ko dalībvalstis prasa no sabiedrībām Līguma 48.panta otrās daļas nozīmē, lai aizsargātu sabiedrību dalībnieku un trešo personu intereses;".

Likums stājas spēkā 2014.gada 17.februārī.

Likums Saeimā pieņemts 2014.gada 16.janvārī.

Valsts prezidents A.Bērziņš

Rīgā 2014.gada 5.februārī

17.02.2014