Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.31

Rīgā 2014.gada 21.janvārī (prot. Nr.3 5.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 6.decembra noteikumos Nr.928 "Noteikumi par ieroču, munīcijas un speciālo līdzekļu komerciālo apriti un ieroču un munīcijas marķēšanas kārtību"

Izdoti saskaņā ar Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma
44.panta trešo un desmito daļu, 46.panta trešo daļu
un 48.panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2011. gada 6. decembra noteikumos Nr. 928 "Noteikumi par ieroču, munīcijas un speciālo līdzekļu komerciālo apriti un ieroču un munīcijas marķēšanas kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 2011, 193. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt norādi, uz kāda likuma pamata noteikumi izdoti, šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma 44. panta trešo un desmito daļu, 46. panta trešo daļu un 48. panta ceturto daļu".

2. Papildināt noteikumus ar 1.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.4. kārtību, kādā komersants sniedz informāciju Iekšlietu ministrijas Informācijas centram."

3. Aizstāt 9. punktā vārdus "šaujamieroču maināmos stobrus" ar vārdiem "šaujamieroču maināmā stobra un aizslēga komplektus, šaujamieroču maināmos stobrus, kalibra maiņai paredzētos ieliekamos stobrus un adapterus (turpmāk - šaujamieroču maināmie stobri)".

4. Izteikt 15. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"15. Komersants Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktajā termiņā pēc šaujamieroča, tā maināmā stobra, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča vai gāzes pistoles (revolvera) iegādes vai, ja ierocis importēts, pēc tā ievešanas Latvijā sniedz Iekšlietu ministrijas Informācijas centram šādas ziņas:".

5. Izteikt 19.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"19.2. glabātavas telpas ārsienu izturība ir ekvivalenta tādu ķieģeļu ārsienu izturībai, kuru biezums ir vismaz 510 mm, griestu izturība ir ekvivalenta saliekamu dzelzsbetona pārsegumu izturībai, grīdas izturība ir ekvivalenta tādu betona grīdu izturībai, kuru biezums ir vismaz 200 mm, to iekšējo sienu izturība, kuras glabātavu atdala no pārējām telpām, ir ekvivalenta tādu ķieģeļu sienu izturībai, kuru biezums ir vismaz 380 mm, vai arī glabātava no veikala tirdzniecības zāles un citām telpām ir atdalīta atbilstoši ugunsdrošības prasībām, kas piemērojamas U1a ugunsnoturības pakāpes būvēm;".

6. Izteikt 22. punktu šādā redakcijā:

"22. Ieroču veikala tirdzniecības zālē ierīko īpašus stendus (plauktus vai letes), kuros komersantam veikala darba laikā atļauts izvietot vienu katras kategorijas un markas (sistēmas) un modeļa šaujamieroča, tā maināmā stobra un lielas enerģijas pneimatiskā ieroča eksemplāru, kā arī munīcijas paraugus. Ieročus un munīciju, kā arī speciālos līdzekļus, kuri iegādāti pēc valsts vai pašvaldības iestāžu pasūtījuma un nav klasificēti medību, sporta vai pašaizsardzības lietojuma veidam vai kuri aprīkoti ar šāviena trokšņa slāpētāju (klusinātāju), un atsevišķus šāviena trokšņa slāpētājus (klusinātājus) ir aizliegts izvietot veikala tirdzniecības zālē."

7. Izteikt 29. punktu šādā redakcijā:

"29. Ieroču veikala glabātavā glabā ne vairāk kā 30 kilogramu šaujampulvera. Šaujampulveri glabā rūpnieciskajā iepakojumā un izvieto plauktos tā, lai samazinātu sprādzienbīstamības iespēju, nodrošinot, ka tas nenokļūst nepiederošas personas rokās. Mazumtirdzniecībai paredzētos šaujampulvera rūpnieciskos iesaiņojumus, bet kopā ne vairāk kā trīs kilogramus šaujampulvera, var izvietot ieroču veikala tirdzniecības zālē šo noteikumu 22., 23. un 24. punktā minētajā kārtībā."

8. Papildināt 36. punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Noliktavas glabātavas daļā atsevišķi no ieročiem, munīcijas, to sastāvdaļām un speciālajiem līdzekļiem var glabāt arī cita veida rūpniecības preces (izņemot oksidējošas, īpaši viegli un viegli uzliesmojošas vielas un materiālus)."

9. Izteikt 37. punktu šādā redakcijā:

"37. Komersants noliktavas glabātavā var glabāt vairāk nekā 30 kilogramu šaujampulvera, ja noliktava atbilst šādiem papildu nosacījumiem:

37.1. noliktava ir sausa un labi vēdināma, tās grīdas un sienas ir gludas un piemērotas mitrai uzkopšanai;

37.2. noliktavas grīdas segums ir dzirksteļdrošs, un noliktavai ir zibens aizsardzība;

37.3. noliktava atrodas drošā attālumā no dzīvojamām mājām, publiskām ēkām un būvēm, ugunsbīstamiem un sprādzienbīstamiem objektiem, kā arī mežiem (turpmāk - aizsargājamie objekti) un valsts galvenajiem autoceļiem."

10. Papildināt 2.2. apakšnodaļu ar 37.1, 37.2, 37.3, 37.4, 37.5 un 37.6 punktu šādā redakcijā:

"37.1 Šaujampulveri noliktavas glabātavā glabā tādā daudzumā, lai netiktu pārsniegts drošais attālums no aizsargājamiem objektiem, un noliktava atrodas ne tuvāk par 40 m no valsts galvenajiem autoceļiem.

37.2 Drošo attālumu līdz aizsargājamiem objektiem (R) aprēķina, izmantojot šādu formulu:

  , kur

Q - noliktavā esošais šaujampulvera daudzums (kg).

37.3 Ja noliktavas glabātavā šaujampulveri glabā kopā ar uguņošanas ierīcēm un skatuves pirotehniskajiem izstrādājumiem, drošo attālumu aprēķina, ņemot vērā kopējo šaujampulvera un uguņošanas ierīču un skatuves pirotehnisko izstrādājumu propelenta masas daudzumu.

37.4 Šaujampulveri noliktavas glabātavā glabā rūpnieciskajā iepakojumā un izvieto plauktos tā, lai samazinātu sprādzienbīstamības iespēju, nodrošinot, ka tas nenokļūst nepiederošas personas rokās.

37.5 Neatkarīgi no platības noliktavā, kurā glabā šaujampulveri, ir vismaz divi pārnēsājamie ugunsdzēsības aparāti, kuru minimālais tilpums ir seši kilogrami, un viens pārvietojamais ugunsdzēsības aparāts, kura minimālais tilpums ir 20 kg.

37.6 Noliktavas sildīšanai izmanto ūdens tvaika, eļļas vai gaisa apkuri. Lietotās sildvirsmas ir viegli tīrāmas, ārējās virsmas temperatūra nedrīkst pārsniegt 60 °C."

11. Aizstāt 73. punktā vārdus "to sastāvdaļas un lielas enerģijas pneimatisko ieroci" ar vārdiem "to sastāvdaļas, lielas enerģijas pneimatisko ieroci, gāzes pistoli (revolveri) un to patronas".

12. Izteikt 76. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"76. Komersants Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā noteiktajā termiņā pēc šaujamieroča, tā maināmā stobra, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča vai gāzes pistoles (revolvera) realizācijas sniedz Iekšlietu ministrijas Informācijas centram šādas ziņas:".

13. Izteikt 83. punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Šaujampulveri komersants glabā noliktavas glabātavā atbilstoši šo noteikumu 31., 32., 33., 34., 35., 37., 37.1, 37.4, 37.5 un 37.6 punktā minētajām prasībām."

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis

24.01.2014