Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr.596

Rīgā 2013.gada 20.augustā (prot. Nr.45 78.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 25.marta noteikumos Nr.213 "Ceļu satiksmes drošības direkcijā reģistrējamo kuģošanas līdzekļu reģistrācijas kārtība"

Izdoti saskaņā ar Jūras kodeksa 8.panta trešo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2008.gada 25.marta noteikumos Nr.213 "Ceļu satiksmes drošības direkcijā reģistrējamo kuģošanas līdzekļu reģistrācijas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2008, 49., 190.nr.) šādus grozījumus:

1. Svītrot 2.4.apakšpunktā vārdus "neatkarīgi no garuma".

2. Papildināt noteikumus ar 2.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.5. specializētos kuģošanas līdzekļus (kuģošanas līdzeklis, kas pēc konstrukcijas neatbilst laivas, kutera vai ūdensmotocikla aprakstam un paredzēts braukšanai, galvenokārt izmantojot mehānisko dzinēju)."

3. Izteikt 6.punktu šādā redakcijā:

"6. Reģistrējot mazizmēra kuģošanas līdzekli, Ceļu satiksmes drošības direkcija tam piešķir valsts reģistrācijas numuru un nosaka valsts standartam LVS 413:2002 "Mazizmēra kuģošanas līdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmes" atbilstošu numura zīmes tipu, kā arī izsniedz reģistrācijas apliecību (1.pielikums). Ceļu satiksmes drošības direkcija, pamatojoties uz mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka iesniegumu, izsniedz divus vienādus valsts reģistrācijas numurus uzlīmes vai trafareta veidā."

4. Papildināt noteikumus ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"6.1 Reģistrējot kuģošanas līdzekli īpašumā vai veicot valsts reģistrācijas numura maiņu, valsts reģistrācijas numuru var izvēlēties no attiecīgās Ceļu satiksmes drošības direkcijas nodaļas rīcībā esošajām numura zīmēm."

5. Papildināt 11.punkta pirmo teikumu aiz vārda "izdruka" ar vārdiem "kas pārklāta ar aizsargplēvi (laminēta)".

6. Izteikt 12., 13. un 14.punktu šādā redakcijā:

"12. Norakstot mazizmēra kuģošanas līdzekli, Ceļu satiksmes drošības direkcija, pamatojoties uz mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka iesniegumu, izsniedz apliecinājumu par mazizmēra kuģošanas līdzekļa norakstīšanu (turpmāk - apliecinājums par norakstīšanu).

13. Apliecinājums par norakstīšanu ir valsts valodā aizpildīta reģistra izdruka.

14. Valsts reģistrācijas numuru, kas piešķirts atbilstoši noteiktajam numura tipam un valsts standartam LVS 413:2002 "Mazizmēra kuģošanas līdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmes", mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieks (valdītājs) uzkrāso (uzlīmē) uz abiem bortiem kuģošanas līdzekļa priekšgalā."

7. Izteikt 17. un 18.punktu šādā redakcijā:

"17. Mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru reģistrē:

17.1. Latvijas Republikas pilsoņu un nepilsoņu, Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomikas zonas valstu un Šveices Konfederācijas pilsoņu, kā arī to ārzemnieku īpašumā, valdījumā vai turējumā, kuriem saskaņā ar Imigrācijas likumu atļauts ieceļot un uzturēties Latvijā, ja tie ir:

17.1.1. pilngadību sasniegušas personas;

17.1.2. nepilngadīgas personas vai personas, pār kurām nodibināta aizgādnība, ja tie ir vienīgie mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora mantinieki. Mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru reģistrē šādas personas īpašumā vai valdījumā un reģistrācijas dokumentā norāda datus par tās aizbildni vai aizgādni;

17.1.3. nepilngadīgas personas, kas sasniegušas 16 gadu vecumu, ja kuģošanas līdzekli ir atļauts vadīt no 14 gadu vecuma. Reģistrējot mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru šādai personai, nepieciešama vismaz viena tās vecāka (aizbildņa) piekrišana;

17.2. Latvijā noteiktā kārtībā reģistrētu juridisku personu, to filiāļu, tai skaitā Latvijā reģistrētu ārvalstu komersantu un organizāciju filiāļu vai pārstāvniecību, līgumsabiedrību, tiešās vai pastarpinātās pārvaldes iestāžu (turpmāk - juridiskā persona) īpašumā, valdījumā vai turējumā;

17.3. to ārzemnieku īpašumā, kuriem saskaņā ar Imigrācijas likumu nav atļauts ieceļot un uzturēties Latvijā, kā arī to ārvalsts juridisku personu īpašumā, kuru atrašanās vieta nav Latvijā, ja par turētāju reģistrē kādu no šo noteikumu 17.1.1. vai 17.2.apakšpunktā minētajām personām, iesniedzot turējumu apliecinošu dokumentu, vai nereģistrējot turētāju, ja mazizmēra kuģošanas līdzekli vienlaikus noņem no uzskaites izvešanai no valsts.

18. Ja persona nav Latvijas pilsonis vai nepilsonis un nav saņēmusi Latvijā izdotu reģistrācijas apliecību, pastāvīgās uzturēšanās apliecību vai uzturēšanās atļauju, mazizmēra kuģošanas līdzekli Latvijā var reģistrēt uz laiku līdz sešiem mēnešiem."

8. Aizstāt 19.punktā vārdu "apliecība" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "dokuments" (attiecīgā locījumā).

9. Aizstāt 20.punkta ievaddaļā vārdus "Latvijas Republikas transportlīdzekļa vadītāja apliecību, vai Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegtu mazizmēra kuģošanas līdzekļa vadītāja apliecību" ar vārdiem "Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegtu vadītāja apliecību".

10. Izteikt 20.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"20.2. mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora īpašnieka vai valdītāja - juridiskās personas - pilnvarotā persona, iesniedzot juridiskās personas izsniegtu un ar atbildīgās personas parakstu apliecinātu pilnvaru reģistrēt mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru. Pilnvara nav nepieciešama, ja reģistrā ir mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora īpašnieka izdarīta atzīme par personai piešķirto pilnvarojumu;".

11. Izteikt 20.7. un 20.8.apakšpunktu šādā redakcijā:

"20.7. mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora izgatavotāja (vai tā oficiālā pārstāvja Latvijā, kurš noslēdzis sadarbības līgumu par informācijas apmaiņu ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (turpmāk - oficiālais pārstāvis Latvijā)) pilnvarotā persona, ja pilngadīgai fiziskai personai reģistrē mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru, ko pārdevis oficiālais pārstāvis Latvijā. Šādā gadījumā pilnvarotā persona iesniedz attiecīgā oficiālā pārstāvja Latvijā izdotu pilnvaru, kuru paraksta arī mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora īpašnieks oficiālā pārstāvja Latvijā pilnvarotās personas klātbūtnē, uzrādot personu apliecinošu dokumentu vai Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegtu vadītāja apliecību vai mācību braukšanas atļauju;

20.8. reģistrācijas dokumentā norādītais mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora turētājs. Noņemšanu no uzskaites, īpašnieka maiņu, īpašnieka norādītā turētāja maiņas reģistrāciju vai turētāja dzēšanu un reģistrācijas apliecības derīguma termiņa pagarināšanu turētājs var veikt, iesniedzot attiecīgi apliecinātu īpašnieka pilnvarojumu šo darbību veikšanai;".

12. Papildināt 20.9.apakšpunktu aiz vārdiem "Noņemšanu no uzskaites" ar vārdiem "atsavināšanai Latvijā un izvešanai no Latvijas".

13. Izteikt 20.12.apakšpunktu šādā redakcijā:

"20.12. jebkura pilngadīga fiziskā persona, ja:

20.12.1. mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru uzrāda agregātu numuru salīdzināšanai;

20.12.2. reģistrē adreses maiņu vai izmaiņas informācijā par īpašnieku (valdītāju, turētāju) un ziņas par adresi vai īpašnieku (valdītāju, turētāju) ir pieejamas publiskajos reģistros;

20.12.3. reģistrē valsts reģistrācijas numura vai vārda maiņu;

20.12.4. veic bojāta reģistrācijas dokumenta maiņu;

20.12.5. pagarina šo noteikumu 69.punktā minēto termiņu;

20.12.6. konstatē tehnisku kļūdu reģistrācijas dokumentā norādītajos datos."

14. Izteikt 23.punktu šādā redakcijā:

"23. Agregātu numuru salīdzināšana ir nepieciešama:

23.1. veicot ūdensmotocikla, kutera, motorlaivas vai specializētā kuģošanas līdzekļa pirmreizējo reģistrāciju Latvijā, ja reģistrācijai neiesniedz oficiālā pārstāvja Latvijā izdotu mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzskaites tehniskos datus un īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu - pieņemšanas un nodošanas aktu (turpmāk - mazizmēra kuģošanas līdzekļa pieņemšanas un nodošanas akts) (4.pielikums);

23.2. veicot uzkarināmā motora pirmreizējo reģistrāciju Latvijā, ja reģistrācijai neiesniedz oficiālā pārstāvja Latvijā izdotu mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzkarināmā motora uzskaites tehniskos datus un īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu - pieņemšanas un nodošanas aktu (turpmāk - motora pieņemšanas un nodošanas akts) (5.pielikums);

23.3. veicot tāda ūdensmotocikla, kutera, motorlaivas vai specializētā kuģošanas līdzekļa reģistrāciju, kuram nav identifikācijas numura, vai reģistrējot identifikācijas numura vai uzkarināmā motora numura maiņu;

23.4. pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas darbinieka pieprasījuma, ja reģistrā trūkst nepieciešamo uzskaites tehnisko datu vai radušās šaubas par datu atbilstību;

23.5. reģistrējot motorlaivas, kutera, ūdensmotocikla, specializētā kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora īpašnieka maiņu, izņemot gadījumu, ja minētajam kuģošanas līdzeklim vai motoram ir identifikācijas numurs un ieguvējs ir pārliecinājies par mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora uzskaites tehnisko datu atbilstību reģistrācijas dokumentā norādītajiem datiem. Ieguvējs datu atbilstību un atteikšanos no agregātu numuru salīdzināšanas apliecina ar parakstu iesniegumā."

15. Izteikt 28.punktu šādā redakcijā:

"28. Mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora turētāju reģistrē turētāja klātbūtnē vai iesniedzot turētāja izdotu pilnvaru (fiziskas personas izdotai pilnvarai nepieciešams zvērināta notāra vai citas Civillikuma 1474.pantā norādītās personas apliecinājums). Turētājs vai tā pilnvarotā persona uzrāda derīgu personu apliecinošu dokumentu, Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegtu vadītāja apliecību vai mācību braukšanas atļauju. Reģistrējot turētāju, reģistrācijas dokumenta sadaļā "Piezīmes" norāda turētāja vārdu, uzvārdu vai nosaukumu, bet sadaļā "Adrese" - turētāja adresi."

16. Papildināt noteikumus ar 28.1 punktu šādā redakcijā:

"28.1 Ja Latvijā reģistrēta kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora reģistrācijai nepieciešama vairāku personu klātbūtne, personas var iesniegt reģistrācijai nepieciešamos dokumentus vai apliecināt pilnvarojumu reģistrācijai dažādās Ceļu satiksmes drošības direkcijas nodaļās. Ceļu satiksmes drošības direkcija pārbauda visu reģistrācijas procesā iesaistīto personu identitāti un par iesniegtajiem dokumentiem izdara atzīmi reģistrā. Atzīme derīga 30 dienas. Ja kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru nereģistrē minētajā termiņā, reģistrācijas procesu pārtrauc. Dokumentus 30 dienu laikā pēc termiņa beigām var saņemt tajā nodaļā, kurā tie iesniegti. Neizņemtos dokumentus arhivē. Atzīmi uzskata par nederīgu, ja dokumentu iesniedzējs līdz procedūras pabeigšanai iesniedz iesniegumu par citas reģistrācijas darbības veikšanu vai uzsāktās reģistrācijas darbības anulēšanu. Ja rodas juridiski šķēršļi reģistrācijas procesa pabeigšanai, reģistrāciju atsaka līdz juridisko šķēršļu novēršanai."

17. Izteikt 29.punkta trešo teikumu šādā redakcijā:

"Dokumentus mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora reģistrācijai neiesniedz, ja nepieciešamie dati ir pieejami publiskā Ceļu satiksmes drošības direkcijai pieejamā reģistrā."

18. Papildināt noteikumus ar 32.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"32.3. komercķīlas atzīmi reģistrē, pamatojoties uz komercķīlas devēja un komercķīlas ņēmēja pieteikuma norakstu, izrakstu vai kopiju, kas saņemta no komercķīlu reģistra pārziņa. Atzīmi reģistrē, ja nav juridisku šķēršļu attiecīgā mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora ieķīlāšanai. Ieķīlāto mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru aizliegts noņemt no uzskaites vai reģistrēt tā īpašnieka maiņu bez komercķīlas ņēmēja piekrišanas (informāciju pieprasa no komercķīlu reģistra pārziņa), pamatojoties tikai uz īpašnieka iesniegumu. Komercķīlas atzīmi dzēš, pamatojoties uz komercķīlu reģistra pārziņa paziņojumu."

19. Izteikt 34. un 35.punktu šādā redakcijā:

"34. Ja reģistrā ir informācija, ka mazizmēra kuģošanas līdzeklis vai uzkarināmais motors izsludināts meklēšanā, vai ir pamatotas aizdomas, ka mazizmēra kuģošanas līdzekļa identifikācijas numurs, uzkarināmā motora numurs vai iesniegtie dokumenti ir viltoti, Ceļu satiksmes drošības direkcija atsaka reģistrāciju un par pieņemto lēmumu un tā pamatojumu nekavējoties informē Valsts policiju, kā arī nodod Valsts policijā reģistrācijai iesniegtos dokumentus. Valsts policija veic pārbaudi un informē Ceļu satiksmes drošības direkciju par to, vai attiecīgo mazizmēra kuģošanas līdzekli vai uzkarināmo motoru ir tiesības reģistrēt reģistrā.

35. Pirms mazizmēra kuģošanas līdzekļa reģistrācijas samaksā normatīvajos aktos noteikto nodevu."

20. Izteikt 43.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"43.3. līgumu vai pieņemšanas un nodošanas aktu par atsavinātājam piederoša mazizmēra kuģošanas līdzekļa nodošanu īpašumā (tajā norāda, ka īpašuma tiesības ir nodotas ieguvējam). Šajā dokumentā norāda atsavinātāja un ieguvēja vārdu un uzvārdu (nosaukumu), adresi un mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzskaites tehniskos datus apjomā, kas ļauj identificēt konkrēto mazizmēra kuģošanas līdzekli. Dokumentu apliecina ar atsavinātāja (tā atbildīgās personas) parakstu. Ja tiek izmantotas komercķīlas tiesības, aktu par mazizmēra kuģošanas līdzekļa nodošanu īpašumā sastāda komercķīlas ņēmējs."

21. Papildināt noteikumus ar 43.1 punktu šādā redakcijā:

"43.1 Lai reģistrētu mazizmēra kuģošanas līdzekļa īpašnieka maiņu, pamatojoties uz reģistra atzīmi par mazizmēra kuģošanas līdzekļa nodošanu īpašumā ieguvējam, ja šo atzīmi izdarījis atsavinātājs - juridiska persona, kura noslēgusi sadarbības līgumu ar Ceļu satiksmes drošības direkciju par īpašnieka atzīmju izdarīšanu reģistrā -, iesniedz šādus dokumentus:

43.1 1. iesniegumu;

43.1 2. reģistrācijas apliecību."

22. Izteikt 47.punktu šādā redakcijā:

"47. Pirms mantojuma tiesības apliecinoša dokumenta saņemšanas iespējamais mantinieks, uzrādot mantojuma atklāšanās faktu un iespējamā mantinieka statusu apliecinošus dokumentus (piemēram, miršanas apliecību, dzimšanas apliecību, laulības apliecību, testamentu), iesniedzot to kopijas un apliecinot šo faktu ar parakstu iesniegumā, var reģistrēt mazizmēra kuģošanas līdzekli uz sava vārda kā mazizmēra kuģošanas līdzekļa valdītājs. Līdz mantojuma tiesības apliecinoša dokumenta saņemšanai aizliegta šā mazizmēra kuģošanas līdzekļa atsavināšana, bet reģistrētais valdītājs mazizmēra kuģošanas līdzekli var norakstīt. Reģistrācijas apliecības sadaļā "Piezīmes" norāda "Aizliegts atsavināt līdz apstiprināšanai mantojuma tiesībās", kā arī informāciju par mantojuma atstājēju. Ja iespējamie mantinieki ir vairāki, tie var vienoties, kurš no viņiem būs mazizmēra kuģošanas līdzekļa valdītājs. Šo vienošanos var parakstīt Ceļu satiksmes drošības direkcijā visu iespējamo mantinieku klātbūtnē vai iesniegt zvērināta notāra vai citas Civillikuma 1474.pantā minētās personas apliecinātu iespējamo mantinieku rakstisku vienošanos. Ja vienošanās oriģinālu iesniegt nav iespējams, iesniedz tās kopiju (uzrāda oriģinālu) vai zvērināta notāra vai citas Civillikuma 1474.pantā minētās personas apliecinātu vienošanās norakstu."

23. Papildināt VII nodaļu ar 52.1 punktu šādā redakcijā:

"52.1 Pirms mazizmēra kuģošanas līdzekļa atsavināšanas mazizmēra kuģošanas līdzekli noņem no uzskaites. Noņemšanu no uzskaites var veikt vienlaikus ar īpašnieka maiņas reģistrāciju."

24. Papildināt noteikumus ar 54.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"54.3. izmaiņas apliecinoša dokumenta kopiju (uzrāda oriģinālu)."

25. Izteikt 60.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"60.3. kādu no šādiem īpašuma tiesības apliecinošiem dokumentiem, ja motora īpašnieks nav norādīts šo noteikumu 60.2.apakšpunktā minētajos dokumentos:

60.3.1. ārvalstī vai muitas zonā izdotu uzkarināmā motora īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu;

60.3.2. aktu par juridiskai personai piederoša uzkarināmā motora nodošanu īpašumā;

60.3.3. zvērināta notāra vai citas Civillikuma 1474.pantā minētas personas apliecinātu līgumu par uzkarināmā motora nodošanu īpašumā."

26. Papildināt X nodaļu ar 62.1 punktu šādā redakcijā:

"62.1 Uzkarināmo motoru noraksta, pamatojoties uz īpašnieka iesniegumu."

27. Papildināt noteikumus ar 63.1 punktu šādā redakcijā:

"63.1 Ja mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora zudušais reģistrācijas dokuments pirms nomaiņas tiek atrasts un nodots Ceļu satiksmes drošības direkcijā, reģistrā izdara atzīmi par atrasto dokumentu. Dokumentu iznīcina, ja atrastais dokuments sešu mēnešu laikā netiek nomainīts vai īpašnieks nav vērsies Ceļu satiksmes drošības direkcijā, lai to saņemtu."

28. Izteikt 64.punktu šādā redakcijā:

"64. Izsniedzot jaunu reģistrācijas dokumentu zudušā vietā, reģistrā izdara atzīmi par to, ka iepriekšējais reģistrācijas dokuments uzskatāms par nederīgu."

29. Papildināt noteikumus ar 86.punktu šādā redakcijā:

"86. Šo noteikumu 2.5.apakšpunktā minētos specializētos kuģošanas līdzekļus to īpašnieki reģistrē līdz 2014.gada 1.jūnijam."

30. Svītrot 3.pielikumu.

31. Izteikt 4.pielikumu šādā redakcijā:

"4.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 25.marta
noteikumiem Nr.213

Pieņemšanas un nodošanas akts

________________________________________________

(akta sastādīšanas vieta)

Nr._________

    .     .        

(datums)

 


(juridiskās personas nosaukums)

 
 

(reģistrācijas numurs, adrese)

 


, kuru pārstāv


 


(amats, vārds, uzvārds)

 

nodod īpašumā un

 

(vārds, uzvārds un personas kods vai juridiskās personas nosaukums un reģistrācijas numurs)

 

(adrese)

pieņem īpašumā jaunu, agrāk nereģistrētu kuģošanas līdzekli

Marka, modelis  
Izlaiduma gads  
Identifikācijas Nr.  
Krāsa  
Korpusa materiāls

(atbilstošo materiālu (materiālus) atzīmēt ar X)

  Alumīnijs   Plastmasa
  Gumija   PVC
  Koks   Saplāksnis
  Metāls   Stiklplasts
Garums (m)   Platums (m)  
Kravnesība (kg)   Vietu skaits  
Tips (atbilstošo tipu atzīmēt ar X)   Ūdensmotocikls   Motorlaiva
  Kuteris   Airu laiva
  Specializētais kuģošanas līdzeklis
Motors 1 marka, modelis   Tips (atbilstošo motora tipu atzīmēt ar X)   iebūvēts
numurs   jauda (kW)     uzkarināms
Motors 2 marka, modelis   Tips (atbilstošo motora tipu atzīmēt ar X)   iebūvēts
numurs   jauda (kW)     uzkarināms

Kuģošanas līdzeklim ir Eiropas Savienības preces statuss (norāda, ja kuģošanas līdzeklis izgatavots vai iegādāts Eiropas Savienības muitas teritorijā)

Nodeva      
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

Pieņēma      
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

Piezīme. Rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu."

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss

23.08.2013