Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Daugavpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.11

Daugavpilī 2013.gada 11.jūnijā (prot. Nr.14, 9.§)

Grozījumi Daugavpils pilsētas domes 2010.gada 28.janvāra saistošajos noteikumos Nr.4 "Atbalsts mazaizsargātajām personām"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43.panta trešo daļu, likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
26.panta otro daļu

1. Izdarīt Daugavpils pilsētas domes 2010.gada 28.janvāra saistošajos noteikumos Nr.4 "Atbalsts mazaizsargātajām personām" (Latvijas Vēstnesis, 32 (4224), 25.02.2010.) šādus grozījumus:

1.1. Papildināt noteikumus ar 7.1 un 7.2 punktiem šādā redakcijā:

"7.1 Pacēlājs - speciāla inženiertehniska ierīce, kas nodrošina vides pieejamību atbilstoši personas ar invaliditāti vajadzībām un tiek uzstādīta personas dzīvesvietā ārpus dzīvojamām telpām (kāpņu telpā).

7.2 Panduss (uzbrauktuve) - braukšanai riteņkrēslā piemērota slīpne divu dažādu līmeņu savienošanai.

1.2. Papildināt noteikumu 8.punktu ar 8.11.apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.11. Atbalsts personām ar invaliditāti, vides pieejamības nodrošināšanai."

1.3. Papildināt noteikumu 14.punktu aiz vārdiem "paziņo mutvārdos" ar vārdiem iekavās "(izņemot šo noteikumu XIII.1 nodaļā noteiktos gadījumus)".

1.4. Papildināt noteikumus ar XIII.1 nodaļu šādā redakcijā:

"XIII.1 Atbalsts personām ar invaliditāti vides pieejamības nodrošināšanai

63. 1 Tiesības saņemt atbalstu vides pieejamības nodrošināšanai (turpmāk - Atbalsts) ir personām, kurām noteikta invaliditāte un kuras pārvietojas riteņkrēslā (turpmāk - Personas).

63.2 Atbalsta mērķis ir padarīt mājokļa vidi pieejamu Personai, paaugstināt Personas aktivitāšu veikšanas spējas un mazināt atkarību no citu personu palīdzības.

63.3 Atbalstu piešķir tāda mājokļa vides pieejamības nodrošināšanai, kas ir:

63.3 1. Personas deklarētā un pastāvīgā dzīvesvieta;

63.3 2. Personas vai tās ģimenes locekļa īpašumā, valdījumā vai lietošanā atbilstoši īres līgumam, uz termiņu, kas nav īsāks par 5 gadiem.

63.4 Atbalsts vides pieejamības nodrošināšanai tiek piešķirts:

63.4 1. mājokļa pielāgošanai;

63.4 2. pandusa ierīkošanai;

63.4 3. pacēlāja ierīkošanai;

63.4 4. atbalsta saņemšanai vajadzīgo dokumentu sagatavošanas izdevumu segšanai.

63.5 Persona nav tiesīga saņemt atbalstu gan pandusa, gan pacēlāja ierīkošanai vienlaicīgi.

63.6 Atbalsta apmērs ir šāds:

63.6 1. mājokļa pielāgošanai līdz Ls 1500,00;

63.6 2. pandusa ierīkošanai līdz Ls 2000,00;

63.6 3. pacēlāja ierīkošanai līdz Ls 3000,00.

63.6 4. atbalsta saņemšanai vajadzīgo dokumentu sagatavošanas izdevumu segšanai līdz Ls 250,00.

63.7 Atbalsta saņemšanai persona vai tās likumiskais pārstāvis iesniedz Sociālo lietu pārvaldē rakstisku iesniegumu un uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

63.8 Iesniegumā norāda personas vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīvesvietas adresi, personas tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi. Iesniegumam pievieno:

63.8 1. invaliditāti apliecinoša dokumenta kopiju (uzrādot oriģinālu);

63.8 2. ģimenes ārsta izsniegtu izrakstu no ambulatorā slimnieka medicīniskās kartes (veidlapa Nr. 027/u) ar rekomendācijām mājokļa pielāgošanai un personas funkcionālo spēju uzlabošanai;

63.8 3. ergoterapeita atzinumu par nepieciešamajiem pielāgojumiem;

63.8 4. īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu vai īres līguma kopiju (uzrādot oriģinālu);

63.8 5. mājokļa īpašnieka rakstisku piekrišanu mājokļa pielāgošanai, ja persona nav mājokļa īpašnieks.

63.9 Pēc noteikumu 63.8 punktā minēto dokumentu saņemšanas, Sociālo lietu pārvalde piecpadsmit dienu laikā:

63.9 1. izskata iesniegtos dokumentus, apseko Personu dzīvesvietā un novērtē Personas pašaprūpes spējas;

63.9 2. vajadzības gadījumā saņem būvvaldes un mājās pārvaldnieka atzinumu par Personas ieceres īstenošanas iespējamību;

63.9 3. pieņem lēmumu par Personas atbilstību atbalsta saņēmēju kategorijai un atbalsta saņemšanai vajadzīgo dokumentu sagatavošanas izdevumu segšanu vai lēmumu par atteikumu sniegt atbalstu;

63.9 4. rakstiski paziņo Personai pieņemto lēmumu;

63.9 5. iekļauj personu atbalsta saņēmēju reģistrā un piešķir kārtas numuru.

63.10 Atbalstu vajadzīgo dokumentu sagatavošanas izdevumu segšanai Sociālo lietu pārvalde izmaksā Personai pamatojoties uz līgumu. Līgumā nosaka pušu tiesības, pienākumus, atbalsta izmaksas kārtību, veidu, apmēru un citus tiesiskus nosacījumus. Līguma tipveida projektu saskaņo Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs.

63.11 Pēc līguma noslēgšanas, Persona vai tās likumiskais pārstāvis, sadarbībā ar Sociālo lietu pārvaldes atbildīgajiem speciālistiem, īsteno nepieciešamos pasākumus būvniecību reglamentējošajos normatīvajos aktos noteikto dokumentu un saskaņojumu saņemšanai (ja ieplānoti būvniecības darbi) un iesniedz Sociālo lietu pārvaldē:

63.11 1. akceptētu būvprojektu vai saskaņotu vienkāršotās rekonstrukcijas vai renovācijas apliecinājuma karti (izņemot normatīvajos noteiktos izņēmuma gadījumus);

63.11 2. sertificēta speciālista sastādītu izdevumu aprēķinu (tāmi).

63.12 Ja paredzēts iegādāties mājokļa pielāgošanas aprīkojumu, Persona iesniedz aprīkojuma piegādes un uzstādīšanas izdevumu aprēķinu (tāmi).

63.13 Sociālo lietu pārvalde piecu darba dienu laikā izskata 63.11 punktā noteiktos dokumentus un pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu un atbalsta apmēru, vai atteikumu piešķirt atbalstu, ja nav ievērotas šo noteikumu prasības.

63.14 Pamatojoties uz šo noteikumu 63.13 punktā minēto lēmumu, Sociālo lietu pārvalde, Persona vai tās likumiskais pārstāvis, mājokļa īpašnieks (ja persona nav mājokļa īpašnieks) un Personas izvēlēts komersants slēdz attiecīgu līgumu par darbu izpildi vai aprīkojuma piegādi.

63.15 Līguma ietvaros izpildītā darba vai piegādātā aprīkojuma pieņemšanā piedalās un pieņemšanas un nodošanas aktu paraksta:

63.15 1. Persona vai tās likumiskais pārstāvis;

63.15 2. mājokļa īpašnieks (ja persona nav mājokļa īpašnieks);

63.15 3. komersants;

63.15 4. Sociālo lietu pārvaldes pārstāvis.

63.16 Sociālo lietu pārvalde piecu darba dienu laikā pēc darbu izpildes vai aprīkojuma saņemšanas personai pienākošos atbalstu izmaksā tieši komersantam.

63.17 Atbalstu piešķir apstiprinātā pašvaldības gadskārtējā budžetā paredzētā finansējuma ietvaros, ievērojot atbalsta pieprasītāju reģistra secību."

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Ž.Kulakova



 

Daugavpils pilsētas domes saistošo noteikumu projekta "Grozījumi Daugavpils pilsētas domes 2010.gada 28.janvāra saistošajos noteikumos Nr.4 "Atbalsts mazaizsargātajām personām""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

Likuma "Par pašvaldībām" 43.panta trešā daļa nosaka domes kompetenci pieņemt saistošos noteikumus arī, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi. Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 12.pantam pašvaldības attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi realizēt savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē vai arī ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu.

Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvalde ir saņēmusi vairāku personu ar invaliditāti, kuras pārvietojas riteņkrēslā, iesniegumus ar lūgumu izvērtēt iespēju pielāgot mājokli viņu vajadzībām. Šīm personām ir nepieciešams pašvaldības atbalsts vides pieejamības nodrošināšanai, kas nav iespējams par personas rīcībā esošiem līdzekļiem. Atbilstoši Ministru kabineta 2005.gada 11.janvāra noteikumiem Nr.32 "Noteikumi par sociāli mazaizsargāto personu grupām" personas ar invaliditāti atbilst sociāli mazaizsargāto personu grupas statusam.

Personu, kuras pārvietojas invalīdu riteņkrēslā (1. un 2.grupas invalīdi, bērni - invalīdi), skaits Daugavpils pilsētā ir apmēram 150. Apmēram 50 no tiem ir nepieciešams atbalsts mājokļa pielāgošanai, t. sk. pandusu vai pacēlāju ierīkošanai.

Pašreizējā situācijā valsts atbalstu personām ar invaliditāti nosaka Ministru kabineta 21.12.2010. noteikumi Nr.1170 "Noteikumi par kārtību, kādā personas ar invaliditāti saņem atbalstu mājokļa pielāgošanai, un atbalsta saņemšanas nosacījumiem". Situācijās, kad personu ienākumi nav pietiekami un nav iespēju veikt kredīta pamatsummas atmaksu, mājoklis netiek pielāgots un netiek mazināta invaliditātes ietekme uz pašaprūpes un integrācijas iespējām. Pašvaldības atbalsts mājokļa pielāgošanai personām, kuras pārvietojas riteņkrēslā, veicinās mājokļa pielāgošanu, aprīkošanu ar nepieciešamajām palīgierīcēm, t.sk. pacēlājiem un pandusiem, un sniegs iespēju personām ar invaliditāti pilnvērtīgi pārvietoties gan mājoklī, gan ārpus mājokļa.

2. Īss projekta izklāsts

Grozījumu projekts paredz ieviest atbalstu personām ar invaliditāti, kuras pārvietojas invalīdu riteņkrēslā, mājokļa pielāgošanai, t. sk. mājokļa aprīkošanai ar nepieciešamajām palīgierīcēm, kā arī pandusu un pacēlāju ierīkošanai ārpus mājokļa, nodrošināt personai pilnvērtīgu vides pieejamību.

Grozījumu mērķis ir pašvaldības iespēju robežās padarīt pieejamu vidi personām ar pārvietošanas traucējumiem un paaugstināt šo personu aktivitāšu veikšanas spējas un mazināt atkarību no citu personu palīdzības.

Atbalsts paredz arī vajadzīgo dokumentu sagatavošanas izdevumu kompensēšanu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Grozījumu saistošajos noteikumos ieviešanai nepieciešamo līdzekļu apjoms ir atkarīgs no personu pieprasījuma atbalsta saņemšanai.

Prognozēts, ka 2013.gadā atbalsts mājokļa pielāgošanai, pandusu vai pacēlāju uzstādīšanai tiks piešķirts vismaz 5 personām.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Grozījumi saistošajos noteikumos uzņēmējdarbības vidi neietekmē.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Noteikumu izpildi nodrošinās Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvalde.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Sociālo lietu pārvaldes speciālisti, personas ar invaliditāti.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Ž.Kulakova

18.07.2013