Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.361

Rīgā 2013.gada 2.jūlijā (prot. Nr.37 19.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 1.novembra noteikumos Nr.1026 "Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam "Lauku saimniecību modernizācija""

Izdoti saskaņā ar Lauksaimniecības un lauku attīstības likuma
5.panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2010.gada 1.novembra noteikumos Nr.1026 "Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam "Lauku saimniecību modernizācija";" (Latvijas Vēstnesis, 2010, 176.nr.; 2011, 16., 32., 97.nr.; 2012, 15.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 5. un 6.punktu šādā redakcijā:

"5. Atbalsta pretendents ir juridiska vai fiziska persona (turpmāk - saimniecība), kas ražo Līguma par Eiropas Savienības darbību I pielikumā minētos nepārstrādātos lauksaimniecības produktus (turpmāk - lauksaimniecības produkti), izņemot zivsaimniecības produktu ražošanu, kā arī mājas (istabas) dzīvnieku un tādu dzīvnieku audzēšanu, uz kuriem neattiecas Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums.

6. Pasākumā atbalstāmās aktivitātes ir:

6.1. investīcijas tādu jaunu iekārtu, tehnikas un aprīkojuma iegādei un uzstādīšanai, kas paredzēts lauksaimniecības produktu ražošanai;

6.2. jaunu kūtsmēslu krātuvju un kautuvju būvniecība, esošo kūtsmēslu krātuvju un kautuvju rekonstrukcija un nepieciešamo būvmateriālu iegāde."

2. Izteikt 8.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.3. projekta iesniegumā apliecina atbalsta pretendenta ekonomisko dzīvotspēju atbilstoši šo noteikumu 10.punktā minētajām prasībām;".

3. Svītrot 8.5.apakšpunktu.

4. Izteikt 10.punktu šādā redakcijā:

"10. Projekta iesniegumam pievieno:

10.1. vienkāršotu biznesa plānu, kas ietver naudas plūsmas pārskatu pa gadiem projekta iesnieguma iesniegšanas gadā, turpmākajos gados līdz projekta īstenošanas beigām un gadā pēc projekta īstenošanas;

10.2. pierādījumu apkopojumu par atbalsta pretendenta ekonomisko dzīvotspēju, ražošanas apjomu un izmaksām. Ekonomisko dzīvotspēju apliecina pozitīva naudas plūsma pārskatā projekta iesnieguma iesniegšanas gadā, visos projekta īstenošanas gados un gadā pēc projekta īstenošanas. Naudas plūsmas pārskatā naudas atlikums katra gada beigās ir pozitīvs. Projekta iesniegumam pievienotais naudas plūsmas pārskats, ražošanas apjoms un izmaksas projekta iesnieguma iesniegšanas gadā, visos projekta īstenošanas gados un gadā pēc projekta īstenošanas atspoguļo iespēju īstenot projektu un sasniegt projekta mērķi. Gadā pēc projekta īstenošanas ieņēmumi no lauksaimniecības produktu ražošanas palielinās vismaz par trijiem procentiem vai izdevumi samazinās par trijiem procentiem salīdzinājumā ar projekta iesniegšanas gadu."

5. Svītrot 11., 12., 13., 14., 15. un 17.punktu.

6. Izteikt 18.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"18.3. kopā ar projekta iesniegumu vai viena mēneša laikā pēc tam, kad stājies spēkā Lauku atbalsta dienesta lēmums par projekta iesnieguma apstiprināšanu, ja īsteno šo noteikumu 6.1.apakšpunktā minēto aktivitāti, un trīs mēnešu laikā, ja īsteno šo noteikumu 6.2.apakšpunktā minēto aktivitāti, - kredītiestādes, līzinga sabiedrības vai krājaizdevumu sabiedrības lēmumu par kredīta piešķiršanu, ja projekta īstenošanai tiks ņemts kredīts, vai dokumentus, kas pierāda naudas līdzekļu pieejamību, ja atbalsta pretendents projekta īstenošanā plāno ieguldīt privātos (izņemot kredītu) naudas līdzekļus;".

7. Izteikt 18.6.apakšpunktu šādā redakcijā:

"18.6. par jaunu būvniecību, rekonstrukciju vai stacionāro pamatlīdzekļu iegādi - zemesgrāmatu nodaļas izdota nostiprinājuma uzraksta kopiju (uzrāda oriģinālu) vai zemesgrāmatas apliecības par nekustamo īpašumu kopiju (uzrāda oriģinālu), vai tāda ilgtermiņa nomas līguma kopiju (uzrāda oriģinālu), kas reģistrēts zemesgrāmatā vismaz uz septiņiem gadiem no projekta iesnieguma iesniegšanas dienas, par nekustamo īpašumu, kurā, īstenojot projektu, paredzēts būvēt jaunas būves, rekonstruēt esošās būves vai uzstādīt stacionāros pamatlīdzekļus;".

8. Svītrot 18.7. un 18.10.apakšpunktu.

9. Izteikt 19.punktu šādā redakcijā:

"19. Pretendējot uz finansējumu jaunai būvniecībai, rekonstrukcijai, būvmateriālu iegādei vai stacionārajām iekārtām un to aprīkojumam, kas ir uzrādīts tehniskajā projektā vai tehnoloģiskajā daļā, šo noteikumu 18.9.apakšpunktā minētos būvniecības dokumentus, kā arī iepirkuma dokumentus iesniedz kopā ar projekta iesniegumu vai triju mēnešu laikā (izņemot apliecinājuma karti un plānošanas un arhitektūras uzdevumu) pēc tam, kad stājies spēkā Lauku atbalsta dienesta lēmums par projekta iesnieguma apstiprināšanu."

10. Izteikt 22. un 22.1 punktu šādā redakcijā:

"22. Vērtējot projektu iesniegumus saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas nosaka kārtību, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku un zivsaimniecības attīstībai, Lauku atbalsta dienests novērtē projektu iesniegumu atbilstību galvenajiem atbalsta saņemšanas nosacījumiem, kas noteikti šo noteikumu 3. un 5.punktā, kā arī 10.2.apakšpunktā.

22.1 Ja šo noteikumu 18.3.apakšpunktā vai 19.punktā minētie dokumenti nav iesniegti kopā ar projekta iesniegumu, Lauku atbalsta dienests, pieņemot lēmumu par projekta iesnieguma apstiprināšanu, tajā iekļauj nosacījumu šo noteikumu 18.3.apakšpunktā vai 19.punktā noteiktajā termiņā iesniegt apliecinājumu par projekta īstenošanai pieejamiem finanšu resursiem. Ja minētie dokumenti netiek iesniegti noteiktajā termiņā, lēmums par projekta iesnieguma apstiprināšanu zaudē spēku."

11. Izteikt 23.punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Ja ir vienāds gan punktu skaits, gan koeficients, priekšroka saņemt publisko finansējumu ir atbalsta pretendentam, kam pēdējā noslēgtajā gadā ir lielāki ieņēmumi no lauksaimniecības produktu ražošanas."

12. Izteikt 26.punktu šādā redakcijā:

"26. Atbalsta intensitāti nosaka katras aktivitātes izmaksām atsevišķi:

26.1. 25 procentus no attiecināmajām izmaksām, kuras saistītas ar investīcijām tādu jaunu iekārtu, tehnikas un aprīkojuma iegādei un uzstādīšanai, kas paredzēti lauksaimniecības produktu ražošanai un vispārējām izmaksām;

26.2. 40 procentus no attiecināmajām izmaksām, kas saistītas ar investīcijām jaunu lauksaimniecības produktu ražošanas būvju būvniecībai, rekonstrukcijai, nepieciešamo būvmateriālu iegādei, kā arī šajās būvēs uzstādāmo stacionāro iekārtu un to aprīkojuma iegādei, ja tas ir uzrādīts tehniskajā projektā vai tehnoloģiskajā daļā, un vispārējām izmaksām."

13. Aizstāt 27.punktā skaitli "10" ar skaitli "5".

14. Izteikt 28.punktu šādā redakcijā:

"28. Atbalsta pretendentam, kas investīcijas iegulda normatīvajos aktos par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu lauku attīstībai, vides un lauku ainavas uzlabošanai noteiktos mazāk labvēlīgos apvidos, šo noteikumu 26.2.apakšpunktā noteikto atbalsta intensitāti palielina par 10 procentiem, ja, īstenojot šo noteikumu 6.2.apakšpunktā minēto aktivitāti, pēc projekta pabeigšanas lauksaimniecības produktu ražošanas būve atrodas mazāk labvēlīgos apvidos."

15. Aizstāt 28.1 punktā skaitli "26.5." ar skaitli "26.2.".

16. Izteikt 30.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"30. Programmēšanas periodā vienam atbalsta pretendentam kopējā attiecināmo izmaksu summa nav lielāka par 2 800 000 latu un var pārsniegt tā ieņēmumus no lauksaimniecības produktu ražošanas pēdējā noslēgtajā gadā pirms projekta iesnieguma iesniegšanas:".

17. Izteikt 32.punktu šādā redakcijā:

"32. Vienam atbalsta pretendentam atlases kārtā attiecināmo izmaksu summa nepārsniedz 210 841 latu."

18. Svītrot 33.punktu.

19. Izteikt 35.punktu šādā redakcijā:

"35. Šo noteikumu 6.1.apakšpunktā minēto aktivitāšu īstenošanu atbalsta pretendents uzsāk ne vēlāk kā triju mēnešu laikā, bet šo noteikumu 6.2.apakšpunktā minēto aktivitāšu īstenošanu - ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc tam, kad stājies spēkā lēmums par projekta iesnieguma apstiprināšanu."

20. Izteikt 36.punktu šādā redakcijā:

"36. Pasākumā ir noteiktas šādas attiecināmās izmaksas:

36.1. šādu jaunu ražošanas pamatlīdzekļu iegāde:

36.1.1. graudaugu, eļļas augu, šķiedraugu novākšanas pašgājēja tehnika, kartupeļu, augļu un dārzeņu novākšanas tehnika;

36.1.2. traktoram piekabināmas vai uzkarināmas zāles lopbarības preses, ietinēji lopkopības saimniecībām;

36.1.3. pašgājēji vai traktoram piekabināmi vai uzkarināmi zāles lopbarības zaļās masas smalcinātāji un savācējpiekabes lopbarības novākšanai no lauka lopkopības saimniecībām (izņemot parastās piekabes);

36.1.4. kūtsmēslu krātuvju un kautuvju stacionāras mehanizācijas iekārtas;

36.1.5. piena dzesēšanas iekārtas, ja projekta iesniegšanas dienā saimniecībā ir no 15 līdz 50 govīm un pretendents nav saņēmis atbalstu šādu iekārtu iegādei;

36.2. jaunas būvniecības un rekonstrukcijas izmaksas, pamatojoties uz līgumiem ar trešajām personām, kas atbildīgas par darbu veikšanu, bet nepārsniedzot šo noteikumu 5.pielikumā minētās izmaksas;

36.3. būvmateriālu iegāde, pamatojoties uz akceptētu būvprojektu vai atbalsta pretendenta sastādītu tāmi vienkāršotai rekonstrukcijai, nepārsniedzot šo noteikumu 5.pielikumā minētās izmaksas;

36.4. vispārējās izmaksas (tai skaitā arhitektu, inženieru un konsultantu honorāri, juridiskie pakalpojumi, tehniski ekonomiskie pamatojumi, patentu un licenču saņemšanas izmaksas), kas tieši saistītas ar projekta sagatavošanu vai īstenošanu un nepārsniedz astoņus procentus no kopējām izmaksām, kas minētas šo noteikumu 36.1., 36.2. un 36.3.apakšpunktā, tai skaitā:

36.4.1. divus procentus no izmaksām, kas minētas šo noteikumu 36.1.apakšpunktā;

36.4.2. astoņus procentus no izmaksām, kas minētas šo noteikumu 36.2. un 36.3.apakšpunktā."

21. Svītrot 37. un 37.1 punktu.

22. Izteikt 44.9.apakšpunktu šādā redakcijā:

"44.9. izmaksas par vispārējas nozīmes transportlīdzekļiem;".

23. Izteikt 1.pielikuma C un D daļu šādā redakcijā:

24. Aizstāt 2.pielikuma 1.tabulas 1.punktā vārdu "sešu" ar vārdu "triju".

25. Svītrot 2.pielikuma 2.tabulu.

26. Papildināt 5.pielikumu ar 11.punktu šādā redakcijā:

"11. Kūtsmēslu krātuves

Ls/m3

35

-

"

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Zemkopības ministra vietā -
aizsardzības ministrs Artis Pabriks

10.07.2013