Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Vekseļu likumā

Izdarīt Vekseļu likumā (Likumu un noteikumu krātuve, 1938, 38.nr.; Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 37./38.nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 68.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 1.panta pirmās daļas 6.punktu ar teikumu šādā redakcijā:

"Juridiskajai personai norāda tās nosaukumu, juridisko adresi un reģistrācijas numuru."

2. 48.panta otrajā daļā:

izteikt otro teikumu šādā redakcijā:

"Diskontu aprēķina, piemērojot likumisko procentu likmi.";

papildināt daļu ar trešo teikumu šādā redakcijā:

"Ja Latvijas Bankas noteiktā refinansēšanas likme pārsniedz likumisko procentu likmi, tad piemērojama regresa dienā spēkā esošā Latvijas Bankas noteiktā refinansēšanas likme."

3. Papildināt 75.panta trešās daļas 7.punktu ar teikumu šādā redakcijā:

"Juridiskajai personai norāda tās nosaukumu, juridisko adresi un reģistrācijas numuru."

4. Papildināt likumu ar otro "A" nodaļu šādā redakcijā:

"OTRĀ "A" NODAĻA
Elektroniskais vekselis

78.1 Elektroniskais vekselis ir vērtspapīrs, kas dod tā turētājam tiesības prasīt no vekseļa devēja vai akceptētāja samaksāt noteiktu naudas summu noteiktā termiņā un vietā un ir noformēts atbilstoši elektronisko dokumentu izstrādāšanu un noformēšanu reglamentējošo normatīvo aktu prasībām.

78.2 Elektroniskajā vekselī jābūt:

1) apzīmējumam, kas izteic, ka akts ir elektroniskais vekselis. Apzīmējumu izsaka tajā valodā, kurā akts uzrakstīts;

2) beznosacījuma solījumam maksāt noteiktu naudas summu;

3) maksāšanas termiņam;

4) maksāšanas vietas apzīmējumam. Elektroniskajā vekselī norāda maksāšanas vietas pilnu adresi un, ja elektronisko vekseli samaksā bankā, - arī bankas nosaukumu un konta numuru;

5) tās personas vārdam, uzvārdam un personas kodam, kurai vai uz kuras ordera izdarāma samaksa. Ja personai nav personas koda, norāda tās dzimšanas gadu, mēnesi, dienu un vietu. Juridiskajai personai norāda tās nosaukumu, juridisko adresi un reģistrācijas numuru;

6) elektroniskā vekseļa parakstīšanas laikam. Elektroniskā vekseļa parakstīšanas laiks ir laika zīmoga pievienošanas datums un laiks;

7) drošam elektroniskajam parakstam.

78.3 Elektroniskajam vekselim pievieno dokumentu par valsts nodevas samaksu.

78.4 Akts, kurā trūkst kāda no šā likuma 78.2 pantā paredzētajām sastāvdaļām vai kuram nav pievienots šā likuma 78.3 pantā minētais dokuments par valsts nodevas samaksu, nav spēkā.

78.5 Elektroniskajam vekselim piemērojami tratai paredzētie noteikumi, izņemot noteikumus par:

parakstīšanos trasanta vietā (1.p. otrā daļa),

pieņemšanu (akceptu) (21.p. otrā daļa un 25.p. otrā daļa),

dublikātiem (64.-66.p.).

78.6 Visas atzīmes, uzrakstus un apstiprinājumus elektroniskajam vekselim izstrādā un pievieno atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu izstrādāšanu un noformēšanu vai kā atsevišķu datni, kuru paraksta kopā ar elektronisko vekseli.

78.7 Elektroniskā vekseļa devējs atbild tādā pašā veidā kā tratas pieņēmējs."

5. Papildināt 80.pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

"Elektroniskā vekseļa protesta aktu sastāda kā elektronisku dokumentu atbilstoši šā likuma un elektronisko dokumentu izstrādāšanu un noformēšanu reglamentējošo normatīvo aktu prasībām."

6. Papildināt likumu ar 80.1 pantu šādā redakcijā:

"80.1 Rakstisku lūgumu izdarīt protestu un vekseli notāram iesniedz vekseļa turētājs vai viņa pārstāvis. Lūgumu izdarīt elektroniskā vekseļa protestu notāram var iesniegt elektroniski, parakstot lūgumu ar drošu elektronisko parakstu un pievienojot laika zīmogu."

7. Papildināt 81.panta trešo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Protesta aktu, kas sastādīts kā elektronisks dokuments, notārs paraksta ar drošu elektronisko parakstu un pievieno laika zīmogu. Šāda protesta izdarīšanas datums un laiks ir laika zīmogā norādītais datums un laiks."

8. Papildināt likumu ar 82.1 pantu šādā redakcijā:

"82.1 Protesta aktu, kas sastādīts kā elektronisks dokuments atbilstoši šā likuma un elektronisko dokumentu izstrādāšanu un noformēšanu reglamentējošo normatīvo aktu prasībām, noformē kā atsevišķu datni, kuru paraksta kopā ar elektronisko vekseli."

9. Izteikt 87.pantu šādā redakcijā:

"87. Protesta akta un vekseļa apliecinātu norakstu glabā vekseļu protesta aktu grāmatā. Elektroniskā vekseļa protesta aktam sagatavo un glabā papīra formā elektroniskā vekseļa apliecinātu norakstu un elektroniskā vekseļa protesta akta norakstu."

Likums Saeimā pieņemts 2013.gada 9.maijā.

Valsts prezidents A.Bērziņš

Rīgā 2013.gada 22.maijā

05.06.2013