Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem"

Izdarīt likumā "Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995, 10.nr.; 1997, 14.nr.; 1998, 15.nr.; 1999, 8.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 2.panta pirmajā daļā vārdus "Latvijas, Igaunijas un Lietuvas pilsoņi" ar vārdiem "esošie un bijušie Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas un Polijas pilsoņi".

2. 9.pantā:

izteikt otro teikumu šādā redakcijā:

"Politiski represētajām personām saskaņā ar normatīvajiem aktiem tiek garantēti atvieglojumi nodokļu un nodevu maksāšanā. Atvieglojumi pensijas piešķiršanā, bezmaksas medicīniskā aprūpe un atvieglojumi sabiedriskā transporta izmantošanā tiek segti no valsts pamatbudžeta kopējiem ienākumiem.";

papildināt pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Politiski represētajām personām, kuras reabilitētas, pamatojoties uz likumu "Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju", ir tiesības saņemt kompensāciju, dzēšot par atņemto mantu piešķirtos īpašuma kompensācijas sertifikātus. Kompensācija izmaksājama tādā pašā kārtībā, kāda noteikta kompensācijas izmaksai, dzēšot īpašuma kompensācijas sertifikātus par administratīvi nepamatoti izsūtītajām personām atņemto mantu."

3. 11.pantā:

papildināt pantu ar jaunu otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Latvijas pilsoņiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir ārvalstīs, politiski represētās personas statusu piešķir Totalitāro režīmu noziegumu izvērtēšanas komisija.";

uzskatīt līdzšinējo otro daļu par trešo daļu.

4. Papildināt pārejas noteikumus ar 4. un 5.punktu šādā redakcijā:

"4. Grozījums likuma 2.pantā stājas spēkā 2002.gada 1.janvārī.

5. Grozījumi likuma 9.pantā par izmaksu segšanu no valsts pamatbudžeta stājas spēkā 2002.gada 1.janvārī."

Likums Saeimā pieņemts 2001.gada 13.jūnijā.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2001.gada 22.jūnijā

06.07.2001