Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.425

Rīgā 2012.gada 19.jūnijā (prot. Nr.34 27.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 2.augusta noteikumos Nr.613 "Noteikumi par mezanīna aizdevumiem saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai"

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma
31.panta pirmās daļas 3.punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2011.gada 2.augusta noteikumos Nr.613 "Noteikumi par mezanīna aizdevumiem saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai" (Latvijas Vēstnesis, 2011, 129., 168.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Tas ir subordinēts attiecībā pret kredītiestādes vai tās meitas sabiedrības sniegto ilgtermiņa kredītu vai finanšu līzingu un ir pastiprināts ar zemāku nodrošinājuma kārtu nekā kredītiestādes vai tās meitas sabiedrības sniegtais ilgtermiņa kredīts vai finanšu līzings."

2. Izteikt 8.punktu šādā redakcijā:

"8. Aizdevumu izsniegšanas kārtību nosaka saskaņā ar civiltiesiskajiem līgumiem, kas noslēgti starp Latvijas Garantiju aģentūru, saimnieciskās darbības veicēju un kredītiestādi vai tās meitas sabiedrību."

3. Izteikt 9.8.apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.8. operācijām ar nekustamo īpašumu, izņemot ieguldījumus esošo nekustamo īpašumu energoefektivitātes veicināšanā;".

4. Svītrot 9.12., 9.13., 9.14., 9.15., 9.16., 9.17. un 9.18.apakšpunktu.

5. Izteikt 10.4., 10.5. un 10.6.apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.4. saimnieciskās darbības veicējam, kam uz aizdevuma iesnieguma iesniegšanas dienu zaudējumi pārsniedz pusi no pamatkapitāla un pēdējo 12 mēnešu zaudējumi - ceturtdaļu no pamatkapitāla, un konstatējamas šo noteikumu 10.6.apakšpunktā minētās pazīmes;

10.5. saimnieciskās darbības veicējam, kam saskaņā ar pēdējo divu noslēgto finanšu gadu pārskatiem un pēdējo pieejamo operatīvo finanšu pārskatu uz aizdevuma iesnieguma iesniegšanas dienu ir novērojamas grūtībās nonākuša saimnieciskās darbības veicēja pazīmes - zaudējumu pieaugums, apgrozījuma samazināšanās, naudas plūsmas samazināšanās, parādu pieaugums, procentu maksājumu celšanās, gatavās produkcijas krājumu pieaugums, zems likviditātes koeficients, krītoša vai nulles aktīvu vērtība un konstatējamas šo noteikumu 10.6. apakšpunktā minētās pazīmes;

10.6. saimnieciskās darbības veicējam, kam nav iespēju segt zaudējumus no saviem līdzekļiem vai ar līdzekļiem, ko tas spēj iegūt no saviem biedriem, akcionāriem, dalībniekiem vai kreditoriem, un tas nespēj apturēt zaudējumus, kuri bez valsts iestāžu ārējās iejaukšanās īstermiņā vai vidējā termiņā izraisīs saimnieciskās darbības veicēja nespēju turpināt darbību."

6. Izteikt 17. un 18.punktu šādā redakcijā:

"17. Aizdevuma maksimālais apmērs ir 700 000 latu, un tas nepārsniedz 40 % no ieguldījumu projekta attiecināmajām izmaksām.

18. Saimnieciskās darbības veicējs nodrošina finansiālo ieguldījumu (ieskaitot kredītiestādes vai tās meitas sabiedrības izsniegtu ilgtermiņa kredītu vai finanšu līzingu) vismaz 25 % apmērā no ieguldījumu projekta attiecināmajām izmaksām, un tas netiek segts no valsts atbalsta līdzekļiem."

7. Izteikt 20. un 21.punktu šādā redakcijā:

"20. Aizdevumu piešķir ar nosacījumu, ka ieguldījumu projekta izmaksas tiek finansētas ar kredītiestādes vai tās meitas sabiedrības izsniegtu ilgtermiņa kredītu vai finanšu līzingu, kura summa nav mazāka par aizdevuma apmēru un kura pamatsummas atmaksas atliktais termiņš nepārsniedz divus gadus.

21. Aizdevuma gada procentu likme ir vienāda ar kredītiestādes vai tās meitas sabiedrības ilgtermiņa kredīta vai finanšu līzinga procentu likmei pieskaitītu palielinājuma likmi (pielikums) atbilstoši saimnieciskās darbības veicēja un ieguldījumu projekta novērtējuma kategorijai un nodrošinājuma līmenim, kas ir noteikti saskaņā ar Latvijas Garantiju aģentūras kredīta kvalitātes novērtēšanas sistēmu. Aizdevuma pirmajos divos gados palielinājuma likme tiek samazināta par 50 %."

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Ekonomikas ministrs D.Pavļuts

28.06.2012