Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.120

Rīgā 2012.gada 9.maijā (prot. Nr.18, 10.p.)

Par konkursa izsludināšanu universālā pasta pakalpojuma sniedzēja noteikšanai

Pasta likuma 27.panta trešā daļa paredz, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk - Komisija) rīko konkursu saskaņā ar pašas apstiprinātu nolikumu, lai noteiktu pasta komersantu, kas sniedz universālo pasta pakalpojumu. Komisija konkursa uzvarētājam nosaka pienākumu sniegt universālo pasta pakalpojumu ekonomiski izdevīgākajā veidā, nodrošinot, ka lietotājiem visā Latvijas Republikas teritorijā ir vienādas iespējas saņemt universālajā pasta pakalpojumā ietvertos pakalpojumus. Uz konkursa norisi nav attiecināms Publisko iepirkumu likums.

Lai nodrošinātu universālā pasta pakalpojuma pieejamību,

Komisija konstatē:    

1. Pasta likuma 27.panta pirmā daļa paredz, lai Latvijas Republikas teritorijā nodrošinātu universālā pasta pakalpojuma sniegšanu, Komisija pasta komersantam nosaka universālā pasta pakalpojuma saistības.

2. Pasta likuma 27.panta otrā daļa paredz, ka Komisija, nosakot universālā pasta pakalpojuma saistības, reglamentē universālā pasta pakalpojuma apjomu un izveido universālajā pasta pakalpojumā ietilpstošo pasta pakalpojumu sarakstu, iekļaujot tajā vismaz šādus pasta pakalpojumus:

1) tādu iekšzemes un pārrobežu vēstuļu korespondences sūtījumu (tajā skaitā ierakstītu un apdrošinātu sūtījumu) savākšana, šķirošana, pārvadāšana un piegāde, kuru svars nepārsniedz divus kilogramus;

2) tādu iekšzemes un pārrobežu pasta paku sūtījumu (tajā skaitā apdrošinātu sūtījumu) savākšana, šķirošana, pārvadāšana un piegāde, kuru svars nepārsniedz divdesmit kilogramus;

3) abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumi.

3. Komisija saskaņā ar Pasta likuma 27.panto otro daļu 2009.gada 27.septembrī pieņēma lēmumu Nr.1/3 "Noteikumi par universālā pasta pakalpojuma sarakstu".

4. Pasta likuma 27.panta ceturtā daļa paredz, ka Komisija nodrošina vienlīdzīgu attieksmi pret visiem konkursa dalībniekiem. Komisija nevienam konkursa dalībniekam nerada labvēlīgākus apstākļus.

5. Pasta likuma 27.panta piektā daļa paredz, ka Komisija pasta komersantam nosaka universālā pasta pakalpojuma saistības, paredzot šādus nosacījumus:

1) kvalitātes prasības attiecībā uz pasta sūtījumu savākšanu, šķirošanu, pārvadāšanu un piegādi (biežumu, ātrumu, regularitāti);

2) kvalitātes prasības attiecībā uz pasta tīkla piekļuves punktu blīvumu un skaitu;

3) prasību nodrošināt pasta pakalpojumu lietotājiem iespēju izmantot universālajā pasta pakalpojumā ietilpstošos pasta pakalpojumus par vienotu tarifu visā Latvijas Republikas teritorijā.

6. Pasta likuma 31.panta pirmā daļa paredz, ka universālā pasta pakalpojuma saistību izpildes tīrās izmaksas kompensē atbilstoši kārtībai, kuru nosaka Ministru kabinets.

7. Pasta likuma Pārejas noteikumu 5.punkts nosaka, ka Ministru kabinets Pasta likuma 31.panta pirmajā daļā paredzētos noteikumus izdod līdz 2012.gada 31.decembrim.

8. Pasta likuma Pārejas noteikumu 9.punkts nosaka, ka līdz 2012.gada 31.decembrim Komisija saskaņā ar šā likuma 27.panta trešo daļu, rīkojot konkursu, nosaka pasta komersantu, kurš sniegs universālo pasta pakalpojumu pēc 2012.gada 31.decembra.

Komisija secina:

1. Komisijai saskaņā ar Pasta likuma 27.panta trešo daļu ir jāizsludina konkurss saskaņā ar Komisijas apstiprinātu nolikumu, lai noteiktu pasta komersantu, kas sniegs universālo pasta pakalpojumu no 2013.gada 1.janvāra.

2. Komisija paredz, ka konkursa uzvarētājam būs nepieciešams veikt ieguldījumus pasta tīkla izveidošanā vai arī tā pilnveidošanā. Līdz ar to universālā pasta pakalpojuma saistības jānosaka uz pieciem gadiem, lai nodrošinātu universālā pasta pakalpojuma nepārtrauktību un pieejamību, tādējādi, lai pasta komersants, kurš vēlas sniegt universālo pasta pakalpojumu, var plānot savu darbību, universālā pasta pakalpojuma izmaksas un rentabilitāti.

3. Komisijai ir jānosaka nodrošinājuma nauda 75 000 LVL (septiņdesmit pieci tūkstoši latu) apmērā, lai veicinātu, ka konkursā piedalās tādi pasta komersanti, kas var nodrošināt universālā pasta pakalpojuma saistību izpildi, kā arī lai nodrošinātu, ka konkursa uzvarētājs izpilda konkursa nolikumā noteiktās prasības. Komisija nosaka arī to, ka tiem konkursa dalībniekiem, kuri neuzvarēs konkursā, tiks veikta nodrošinājuma naudas atmaksa, bet konkursa uzvarētājam atmaksās nodrošinājuma naudu tikai tādā gadījumā, ja tas izpilda universālā pasta pakalpojuma saistības.

4. Ņemot vērā iepriekš minētos secinājumus, Komisijai, izsludinot konkursu, konkursa nolikumā jānosaka konkursa priekšmets, konkursa norises kārtība un konkursa principi.

Ņemot vērā Komisijas 2009.gada 17.septembra lēmumu Nr.1/3 "Noteikumi par universālā pasta pakalpojumu sarakstu" un pamatojoties uz Pasta likuma 2.panta 5.punktu, 6.panta pirmo daļu, 27.panta pirmo, otro, trešo, ceturto un piekto daļu un likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 5.pantu un 9.panta otro daļu,

padome nolemj:

Izsludināt konkursu universālā pasta pakalpojuma sniedzēja noteikšanai saskaņā ar šī konkursa nolikumā noteikto konkursa priekšmetu, konkursa norises kārtību un konkursa principiem ar šī konkursa nolikuma spēkā stāšanās brīdi.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs V.Lokenbahs

09.05.2012