Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 187

Rīgā 1999.gada 25.maijā (prot. Nr. 27, 5.§)

Kārtība, kādā piešķiramas valsts mērķdotācijas pašvaldību teritorijas attīstības plānu izstrādāšanai

Izdoti saskaņā ar Teritorijas attīstības plānošanas likuma 12.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķiramas valsts mērķdotācijas pašvaldību teritorijas attīstības plānu izstrādāšanai.

2. Vienai pagasta padomei vai pilsētas domei valsts mērķdotāciju budžeta gada ietvaros piešķir ne vairāk par 7000 latu un vienai rajona padomei vai republikas pilsētas domei ne vairāk par 15000 latu un nosaka, ka valsts mērķdotācijas saņēmēja līdzfinansējuma apmērs nav mazāks par 20 % no dotējamo plānošanas pasākumu kopējām izmaksām.

3. Pasākums šo noteikumu izpratnē ir ar teritorijas attīstības plānošanu saistīta darbība, kuras izpildei tiek pieprasīta valsts mērķdotācija un kuru pabeidzot ir sagaidāms reāls galaprodukts, par kuru sniedzams pārskats šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

4. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs izveido teritorijas attīstības plānošanas valsts mērķdotāciju piešķiršanas komisiju (turpmāk - komisija), apstiprina tās nolikumu un ieceļ komisijas priekšsēdētāju.

5. Komisija sniedz pārskatus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, kā arī publicē tos laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un Latvijas Pašvaldību savienības izdevumā "Logs".

6. Valsts mērķdotāciju attiecīgajai pašvaldībai piešķir un izmaksā, pamatojoties uz komisijas lēmumu, ko apstiprina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs. Lēmumā tiek noteikts, kādiem pasākumiem un kādā apmērā tiek piešķirta valsts mērķdotācija un izmaksāts avanss, kā arī tiek noteikti pārskatu iesniegšanas termiņi. Valsts mērķdotācija izlietojama tikai komisijas lēmumā minētajiem pasākumiem.

II. Valsts mērķdotācijas piešķiršanas kārtība

7. Lai saņemtu valsts mērķdotāciju, pašvaldība iesniedz komisijā pieprasījumu valsts mērķdotācijas saņemšanai (1.pielikums).

8. Komisija izvērtē iesniegtos pieprasījumus to reģistrācijas kārtībā un sagatavo lēmumu par valsts mērķdotācijas piešķiršanu un avansa apjomu. Minēto lēmumu apstiprina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs. Pieprasījumi, kuri ir nepilnīgi noformēti, tiek nosūtīti iesniedzējam papildināšanai.

9. Pieprasījumi komisijā netiek pieņemti no tām pašvaldībām, kurām valsts mērķdotācijas ir piešķirtas iepriekšējā budžeta gadā, bet kuras nav vēl pabeigušas noteiktos pasākumus.

10. Valsts mērķdotācija pašvaldībai netiek piešķirta, ja pieprasījumā minētie pasākumi nav saistīti ar attiecīgās pašvaldības teritorijas attīstības plāna izstrādāšanu.

11. Ja komisija nolemj nepiešķirt valsts mērķdotāciju, tā nosūta pašvaldībai motivētu atteikumu. Ja pašvaldību neapmierina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra apstiprinātais komisijas lēmums par atteikumu piešķirt valsts mērķdotāciju, tā var iesniegt iebildumus vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram.

12. Lēmumu par valsts mērķdotācijas piešķiršanu nosūta attiecīgajai pašvaldībai un Valsts kasei.

13. Visu plānoto pasākumu uzsākšanai valsts mērķdotācijas saņēmējam izmaksā avansu 75 % apmērā no kopējā piešķirtā valsts mērķdotācijas apmēra. Atlikušo piešķirtās valsts mērķdotācijas daļu pašvaldībām izmaksā vienā reizē - pēc visu pasākumu pabeigšanas.

14. Pašvaldībām var piešķirt papildu valsts mērķdotāciju līdz 10000 latu teritorijas plānojuma un attīstības plānu izstrādāšanai, ja tie aptver vairākas pašvaldības un plānošanas procesu koordinē vai vada pašvaldību kopīgi izveidota institūcija. Papildu valsts mērķdotāciju pašvaldībām piešķir saskaņā ar pašvaldību vienošanos un nosaka, ka kopējais valsts mērķdotācijas līdzfinansējuma apmērs nav mazāks par 20 % no dotējamo plānošanas pasākumu kopējām izmaksām.

15. Pašvaldībām, kuras izveidojušās, apvienojoties divām vai vairākām pašvaldībām, valsts mērķdotāciju piešķir neatkarīgi no tā, vai attiecīgās pašvaldības ir saņēmušas valsts mērķdotāciju līdz to apvienošanās laikam.

16. Finansu operācijas, kas saistītas ar valsts mērķdotācijas izmaksu, veic Valsts kase. Finansu ministrija iesniedz komisijā apstiprināto valsts mērķdotācijas finansēšanas un avansa izmaksāšanas plānu, kurā noteikts līdzekļu sadalījums pa mēnešiem. Valsts kase, nepārsniedzot valsts mērķdotāciju finansēšanas plānā apstiprinātās summas, ne vēlāk kā divas nedēļas pēc komisijas lēmuma saņemšanas nodrošina valsts mērķdotācijas ieskaitīšanu valsts mērķdotācijas saņēmēja budžetā.

III. Pārskats par valsts mērķdotācijas un pašvaldību līdzfinansējuma izlietojumu

17. Lai saņemtu atlikušo valsts mērķdotācijas daļu, pašvaldība komisijā iesniedz pārskatu par realizētajiem pasākumiem, kā arī piešķirtās valsts mērķdotācijas un pašvaldību līdzfinansējuma izlietojumu (2.pielikums).

18. Komisija izskata šo noteikumu 17.punktā minēto pārskatu un sagatavo lēmumu par atlikušās valsts mērķdotācijas daļas izmaksu. Lēmumu apstiprina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.

19. Ja pašvaldība konstatē, ka nepieciešams mainīt pasākumus, kas noteikti vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra apstiprinātajā komisijas lēmumā un kuriem ir paredzēts finansējums, tā informē komisiju par nepieciešamajām izmaiņām. Komisija izskata iesniegtos argumentus un divu mēnešu laikā pēc pašvaldības sniegtās informācijas saņemšanas pieņem attiecīgu lēmumu.

20. Ja pašvaldībai piešķirtās valsts mērķdotācijas izlietojums saistīts ar pasūtījuma veikšanu, pasūtījumus piešķir saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību pasūtījumu".

IV. Noslēguma jautājumi

21. Valsts mērķdotāciju pieprasītāji, kuri pieprasījumu valsts mērķdotācijas saņemšanai ir iesnieguši 1998.gadā, bet nav to saņēmuši, noformē pieprasījumu atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumam un iesniedz komisijā mēneša laikā pēc šo noteikumu stāšanās spēkā. Ja pieprasījums iesniegts noteiktajā termiņā, tas saglabā 1998.gada reģistrācijas numuru. Tie pieprasījumi, kuri ir iesniegti pēc noteiktā termiņa, tiek izskatīti to iesniegšanas kārtībā.

22. Pašvaldības, kurām ir piešķirta valsts mērķdotācija, teritorijas attīstības plānu izstrādāšanai var saņemt atbalstu arī no citiem finansu avotiem.

23. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1997.gada 15.aprīļa noteikumus Nr.144 "Kārtība, kādā piešķiramas mērķdotācijas teritoriālplānošanai un attīstības projektu izstrādāšanai 1997.gadam" (Latvijas Vēstnesis, 1997, 99.nr.).  

Ministru prezidents V.Krištopans  

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs V.Balodis

1_1187~1.JPG (118903 BYTES)

1_2187~1.JPG (92584 BYTES)

1_3187~1.JPG (115710 BYTES)

2187~1.JPG (119631 BYTES)

 

29.05.1999