Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Jelgavas pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.12-6

Jelgavā 2012.gada 23.februārī

Grozījumi Jelgavas pilsētas pašvaldības 2005.gada 17.februāra saistošajos noteikumos Nr.89 "Sociālo pabalstu piešķiršanas noteikumi"

Apstiprināti ar Jelgavas pilsētas domes 23.02.2012. lēmumu Nr.3/4

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta pirmās daļas 13.punktu,
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3.panta otro daļu, 35.panta ceturto daļu

Izdarīt Jelgavas pilsētas pašvaldības 2005.gada 17.februāra saistošajos noteikumos Nr.89 "Sociālo pabalstu piešķiršanas noteikumi" (apstiprināti ar Jelgavas domes 17.02.2005. lēmumu Nr. 2/36) (turpmāk - noteikumi) šādus grozījumus:

1. Aizstāt noteikumu 2.punktā skaitļus un vārdu "5., 15., 17.punktā" ar skaitļiem un vārdu "5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 13., 14., 15., 17.punktos ".

2. Papildināt noteikumu 3.1 punktu aiz vārdiem "par līdzdarbību" ar vārdiem " un līguma par darba un sociālo prasmju saglabāšanu, atjaunošanu un apgūšanu", aiz vārdiem "līdzdarbības pienākumu" ar vārdiem "un līguma nosacījumu", aiz skaitļa "6" ar vārdu "(sešiem)".

3. Papildināt noteikumus ar 18.1 punktu šādā redakcijā:

"18.1 Vienreizējs pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā".

4. Izteikt noteikumu 37.punktu šādā redakcijā:

"37. Šo noteikumu punktos 36.1.1. - 36.1.3. minēto pabalstu aprēķināšanas periods ir 6 (seši) mēneši".

5. Izteikt noteikumu 39.punktu šādā redakcijā:

"39. Dzīvokļa pabalsts tiek pārskaitīts attiecīgo pakalpojumu sniedzējiem katru mēnesī".

6. Papildināt noteikumus ar 41.4. punktu šādā redakcijā:

"41.4. kuri mācās Jelgavas speciālajā pamatskolā".

7. Papildināt noteikumus ar nodaļu "XIII.1 Vienreizējs pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā" šādā redakcijā:

"XIII.1 Vienreizējs pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā

43.1 Vienreizēju pabalstu sakarā ar bērna piedzimšanu (turpmāk - piedzimšanas pabalsts) Ls 50 (piecdesmit lati) apmērā par katru bērnu piešķir, lai veicinātu dzimstību Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā.

43.2 Ja ģimenē piedzimst trīs un vairāk bērni vienās dzemdībās, pašvaldība piešķir vienreizēju pabalstu Ls 2000 (divi tūkstoši) apmērā, neizmaksājot 43.1punktā minēto piedzimšanas pabalstu.

43.3 Piedzimšanas pabalsta saņemšanai vecāks (aizbildnis), uzrādot personu apliecinošu dokumentu, JSLP vai Jelgavas pilsētas domes administrācijas Administratīvās pārvaldes Informācijas aģentūrā iesniedz iesniegumu un klāt pievieno šādu dokumentu kopijas (uzrādot oriģinālu):

43.3 1. bērna dzimšanas apliecību;

43.3 2. aizbildnim - bāriņtiesas lēmumu, kas apliecina aizbildnības nodibināšanas faktu.

43.4 Tiesības saņemt piedzimšanas pabalstu ir vienam no vecākiem (aizbildņiem), ja bērns ir deklarēts Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorija.

43.5 Piedzimšanas pabalsts tiek piešķirts par bērniem, kuri dzimuši no 2012.gada 1.janvāra un to var pieprasīt 6 (sešu) mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas.

43.6 JSLP izskata personas iesniegumu, 10 (desmit) darba dienu laikā pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt un paziņo par to personai.

43.7 Piedzimšanas pabalstu nepiešķir, ja bērns ievietots valsts vai pašvaldības bērnu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā".

8. Aizstāt noteikumu 51.punktā skaitļus un vārdu "6.-12.punktā" ar skaitļiem un vārdu "6.-12.; 41.4., 43.1, 43.2 punktos".

9. Papildināt noteikumus ar 51.3.punktu šādā redakcijā:

"51.3. Darbspējīgas personas, kuras saņem sociālo palīdzību vismaz trīs mēnešus pēc kārtas, saskaņā ar normatīvajiem aktiem, tiek iesaistītas darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumos (līdz divpadsmit stundām nedēļā, sadalot tās pa vairākām nedēļas dienām), kas rada labumu sabiedrībai un neaizvieto pašvaldības funkciju veicējus".

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs A.Rāviņš



 

Jelgavas pilsētas pašvaldības 2012.gada 23.februāra saistošo noteikumu Nr.12-6 "Grozījumi Jelgavas pilsētas pašvaldības 2005.gada 17.februāra saistošajos noteikumos Nr.89 "Sociālo pabalstu piešķiršanas noteikumi""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

Jelgavas pilsētas pašvaldības 2005.gada 17.februāra saistošajos noteikumos Nr.89 "Sociālo pabalstu piešķiršanas noteikumi" (turpmāk - noteikumi) ir paredzēti pabalsti, kurus piešķir, neizvērtējot ienākumus: vienreizējs pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā un pabalsts skolēnu ēdināšanai Jelgavas speciālajā skolā. Noteikumi paredz piedzimšanas pabalsta apjomu, piešķiršanas un saņemšanas kārtību.

Veikti precizējumi sakarā ar dzīvokļa pabalsta aprēķināšanu un izmaiņām normatīvajos aktos par darbspējas vecuma klientu iesaistīšanu darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumos.

2. Īss projekta satura izklāsts

Saistošie noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43.panta pirmās daļas 13.punktu un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3.panta otro daļu.

Ar grozījumiem ir precizēti darbspējas vecuma klientu līdzdarbības pienākumi - piedalīšanās sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumos, precizēta dzīvokļa pabalsta aprēķināšanas un pārskaitīšanas kartība pa daļām katru mēnesi. Ir paredzēti jauni pabalsti, kurus piešķir, neizvērtējot ienākumus: vienreizējs pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā un pabalsts skolēnu ēdināšanai Jelgavas speciālajā skolā. Noteikumi paredz piedzimšanas pabalsta apjomu, piešķiršanas un saņemšanas kārtību.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz budžetu Noteikumu īstenošanai no pašvaldības budžeta gadā ir nepieciešams paredzēt: pabalstam bērna piedzimšanas gadījumā Ls 26100 (pabalsts Ls 50 x 580 bērni), pabalsta skolēnu ēdināšanai speciālajā skolā Ls 18360 ( 72 skolēni x Ls 1,50 dienā x 170 mācību dienas), vienreizējam trīs un vairāk vienās dzemdībās dzimušo bērnu pabalstam Ls 4000 ( pabalsts Ls 2000 x 2 bērni)

Noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas vai veidot jaunas amatu vietas, bet nepieciešams paplašināt esošo institūciju kompetenci un veikt darbinieku pienākumu pārdali.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Noteikumu izpildi nodrošinās pašvaldības iestāde "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" un pašvaldības institūcijas, kas iesaista darbspējas vecuma klientus darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumos.

Persona pašvaldības iestādes "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" administratīvo aktu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Jelgavas pilsētas domē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Ierosinātie grozījumi konceptuāli apspriesti un atbalstīti Jelgavas pilsētas domes sociālo lietu konsultatīvajā komisijā.

Noteikumu projekts un paskaidrojumu raksts ievietoti Jelgavas pilsētas pašvaldības mājas lapā www.jelgava.lv un pašvaldības iestādes "Jelgavas sociālo lietu pārvalde" mājas lapā www.soc.jelgava.lv sadaļā "Dokumenti".

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs A.Rāviņš

31.03.2012