Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.161

Rīgā 2012.gada 17.janvārī (prot. Nr.75, 1.§)
Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1.panta otrās daļas 9.1punktu, 2.1daļu, 3.panta 1.4daļu,
9.panta otro daļu, pārejas noteikumu 40. un 41.punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā 2012.gadā piemēro nekustamā īpašuma nodokļa pieauguma ierobežojumu, un kārtību, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli tiek apliktas dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 m2 (izņemot garāžas), inženierbūves – laukumi, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, un vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves, kā arī nosaka nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu.

2. Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu izdošanu un nekustamā īpašuma nodokļa parādu piedziņu atbilstoši šo saistošo noteikumu nosacījumiem veic Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde (turpmāk – Pārvalde).

3. Nekustamā īpašuma nodokļa apmērs atsevišķi par katru zemes vienību 2012.gadā nedrīkst pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto nodokļa apmēru (neņemot vērā atvieglojumus) vairāk nekā par 25%.

4. Ja nekustamā īpašuma objekts kļūst par nekustamā īpašuma nodokļa objektu 2012.gadā (ja 2011.gadā objekts bija ar nekustamā īpašuma nodokli neapliekams objekts vai ir izveidots jauns nekustamā īpašuma objekts), tad nekustamā īpašuma nodoklis zemei 2012.gadam tiek aprēķināts, nepiemērojot nodokļa pieauguma ierobežojumu.

5. Ja 2012.gadā ir mainījusies zemes vienības platība salīdzinājumā ar platību, par kuru nekustamā īpašuma nodoklis tika aprēķināts 2011.gadā, nekustamā īpašuma nodokli aprēķina, ņemot vērā 2011.gadā aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa apmēru par vienu kvadrātmetru.

6. Dzīvojamo māju palīgēkas (to daļas), kuru platība pārsniedz 25 m2 un kas netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai (izņemot garāžas), ar nekustamā īpašuma nodokli 2012.gadā neapliek.

7. Inženierbūves – laukumi, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, 2012.gadā tiek aplikti ar nekustamā īpašuma nodokli, nosakot nodokļa likmi 1,5% no inženierbūves kadastrālās vērtības.

8. Šo saistošo noteikumu 7.punktā minēto inženierbūvju īpašniekam vai, ja tāda nav, tiesiskajam valdītājam, vai, ja tāda nav, lietotājam ir pienākums ierosināt šīs būves noteikšanu vai kadastra datu aktualizāciju normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā 3 mēnešu laikā no šo saistošo noteikumu stāšanās spēkā.

9. Nodokļa maksāšanas pienākums attiecībā uz tām inženierbūvēm – laukumiem, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi no 2012.gada 1.janvāra, neatkarīgi no to reģistrācijas laika Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (turpmāk – Kadastra informācijas sistēma) rodas ar 2012.gada 1.janvāri, citos gadījumos – ar nākamo mēnesi pēc tam, kad ir uzsākts izmantot inženierbūvi kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumu.

10. Kadastra informācijas sistēmā nereģistrētas inženierbūves – laukumus, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, sākot ar 2012.gada 1.jūliju apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no inženierbūvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.

11. Maksāšanas paziņojumi par šo saistošo noteikumu 7.punktā minētajām inženierbūvēm, kas reģistrētas Kadastra informācijas sistēmā, tiek izsūtīti nodokļa maksātājiem līdz 2012.gada 1.augustam vai, ja inženierbūve Kadastra informācijas sistēmā līdz 2012.gada 1.jūlijam nav reģistrēta, maksāšanas paziņojums tiek izsūtīts viena mēneša laikā no brīža, kad pašvaldība konstatē, ka inženierbūve tiek izmantota kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukums.

12. Būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības, sākot ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā.

13. Maksāšanas paziņojumu par būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, Pārvalde nosūta nodokļa maksātājam viena mēneša laikā no dienas, kad administratīvais akts par būves klasificēšanu attiecīgajā kategorijā ir kļuvis neapstrīdams vai ir beidzies termiņš augstākās iestādes izdotā administratīvā akta, ar kuru atstāts spēkā sākotnējais lēmums, pārsūdzēšanai un tas nav pārsūdzēts.

14. Nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu par būvi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā kārtībā veic, sākot ar nākamo mēnesi pēc lēmuma par šo saistošo noteikumu 12.punktā minētā būves statusa atcelšanu stāšanās spēkā.

15. Ja nodokļa maksātāja parāda summa ir mazāka par Ls 1000, maksāšanas paziņojuma piespiedu izpilde uzsākama ne vēlāk kā 7 gadu laikā, citos gadījumos piespiedu izpilde uzsākama ne vēlāk kā 3 gadu laikā no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

16. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to parakstīšanas.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs
Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2012.gada 17.janvāra saistošajiem noteikumiem Nr.161 "Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā 2012.gadā"

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" grozījumi, kas stājās spēkā 2012.gada 1.janvārī, piešķir pašvaldībām tiesības 2012.gadā, izdodot attiecīgus saistošos noteikumus, lemt par nekustamā īpašuma nodokļa pieauguma ierobežojuma piemērošanu savā administratīvajā teritorijā, par dzīvojamo ēku palīgēku neaplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli, par inženierbūvju – laukumu, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, aplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli, par vidi degradējošu, sagruvušu un cilvēku drošību apdraudošu būvju aplikšanu ar paaugstinātu nodokļa likmi, kā arī par termiņu, kādā tiek veikta maksāšanas paziņojumu par nekustamā īpašuma nodokli piespiedu izpilde. Saistošo noteikumu projektā noteikts:

1.1. 2012.gadā Rīgā tiek piemērots nekustamā īpašuma nodokļa pieauguma ierobežojums 25% apmērā zemes vienībām, to daļām, par kurām nekustamā īpašuma nodoklis aprēķināts 2011.gadā, neatkarīgi no tā, vai ir vai nav notikusi lietošanas mērķa maiņa.

1.2. Dzīvojamo ēku palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 m2 (izņemot garāžas), ar nekustamā īpašuma nodokli 2012.gadā netiks apliktas.

1.3. Inženierbūves – laukumi, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, 2012.gadā tiks aplikti ar nekustamā īpašuma nodokli.

1.4. 2012.gadā ar paaugstinātu nodokļa likmi – 3% apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības – tiks apliktas vidi degradējošas, sagruvušas un cilvēku drošību apdraudošas būves.

1.5. Noteikts, ka maksāšanas paziņojumu piespiedu izpilde veicama 7 gadu laikā, ja parāda summa nepārsniedz Ls 1000, un citos gadījumos – 3 gadu laikā.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

2.1. Lai nepieļautu būtisku nekustamā īpašuma nodokļa sloga pieaugumu nodokļa maksātājiem 2012.gadā, saistošo noteikumu projektā noteikts, ka 2012.gadā tiek piemērots nodokļa pieauguma ierobežojums 25% apmērā.

2.2. Ņemot vērā, ka daudzos gadījumos Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētie dati par dzīvojamo ēku palīgēkām neatbilst stāvoklim dabā, kā arī ņemot vērā šo objektu skaitu (Rīgā konstatētas 11 614 palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 m2) un kadastrālo vērtību, saistošajos noteikumos noteikts, ka 2012.gadā dzīvojamo ēku palīgēkas (izņemot garāžas) ar nekustamā īpašuma nodokli netiks apliktas.

2.3. Ņemot vērā, ka līdz šim ar nekustamā īpašuma nodokli netika apliktas inženierbūves – laukumi, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, t.i., tika izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai, tad, lai novērstu nevienlīdzīgu situāciju attiecībā pret citiem saimnieciskās darbības veicējiem, Rīgā 2012.gadā maksas stāvlaukumi tiks aplikti ar nekustamā īpašuma nodokli.

2.4. Vidi degradējošas, sagruvušas un cilvēku drošību apdraudošas būves tiks apliktas ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli, lai veicinātu to sakārtošanu vai nojaukšanu, kā arī novērstu cilvēku drošības apdraudējumu un pilsētas ainavas bojāšanu.

2.5. Sakarā ar būtisku nekustamā īpašuma nodokļa parādnieku skaita un parāda summas pieaugumu, lai lietderīgi izmantotu pašvaldības administratīvo resursu, saistošajos noteikumos noteikts, ka maksāšanas paziņojumu piespiedu izpilde veicama 7 gadu laikā, ja parāda summa nepārsniedz Ls 1000, un citos gadījumos – 3 gadu laikā.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

3.1. Nekustamā īpašuma nodokļa par zemi budžeta plāns 2012.gadam sastādīts, ņemot vērā nodokļa pieauguma ierobežojuma 25% apmērā piemērošanas ietekmi Ls 8 693 224 apmērā.

3.2. Dzīvojamo ēku palīgēku neaplikšanas ar nekustamā īpašuma nodokli ietekme uz budžetu plānota Ls 31 729 apmērā.

3.3. Apliekot ar nekustamā īpašuma nodokli transportlīdzekļu maksas stāvlaukumus, plānots papildus iekasēt Ls 10 500.

3.4. Apliekot ar paaugstinātu nodokli vidi degradējošas, sagruvušas un cilvēku drošību apdraudošas būves, plānots papildus iekasēt Ls 350 240.

3.5. Maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņa noteikšana uz pašvaldības budžetu ietekmi neatstāj.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Saistošie noteikumi uzņēmējdarbības vidi ietekmēs pozitīvi, jo tiek novērsts būtisks nodokļa sloga pieaugums, kā arī līdz šim pastāvošā nevienlīdzīgā situācija, un ar nodokli tiek aplikti arī transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Rīgas domes saistošo noteikumu "Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā 2012.gadā" izpildi nodrošina Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Ir notikusi sarakste ar Mežaparka attīstības biedrību.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs
21.01.2012