Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ekonomikas ministrijas rīkojums Nr.332

1994.gada 7.decembrī

Par kārtību, kādā izsniedzamas atļaujas juridisko personu sertifikātu Kontu atvēršanai un apkalpošanai Latvijas Republikā reģistrētajās bankās

1. Šis rīkojums reglamentē kārtību, kādā kredītiestādes (tālāk tekstā - bankas) saņem atļauju un atver, apkalpo un slēdz juridisko personu sertifikātu kontus atbilstoši Ministru kabineta 19?4. gada 23. augusta noteikumiem Nr.179 "Par privatizācijas sertifikātiem".

2. Noteikt, ka:

2.1. Ar šī rīkojuma izpildi saistītos lēmumus pieņem Ekonomikas ministrijas izveidotā privatizācijas sertifikātu starpniecības uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) licencēšanas komisija (tālāk tekstā - "licencēšanas komisija").

2.2. Lai nodrošinātu šī rīkojuma izpildi, licencēšanas komisija var izmantot jebkuras fiziskas personas, iestādes vai uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) ekspertu slēdzienus. Līgumu par ekspertu darba apmaksu slēdz Ekonomikas ministrija.

3. Apstiprināt:

3.1. pievienoto "Kārtību, kādā Latvijas Republikā reģistrētās bankas atver, apkalpo un slēdz juridisko personu sertifikātu kontus";

3.2. pievienotos ieteikumus "Statistiskā informācija un atskaites par sertifikātu kontiem bankās, kuras atver juridisko personu sertifikātu kontus".

4. Par šā rīkojuma izpildi atbild EM Privatizācijas sertifikātu departamenta direktors A.Bernāns.

Valsts privatizācijas ministrs D.Skulte

KARTĪBA,
kādā Latvijas Republikā reģistrētās bankas atver, apkalpo un slēdz juridisko personu sertifikātu kontus

Apstiprināts ar
Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas
1994.gada 7.decembra rīkojumu Nr.332

I. Vispārīga daļa

1. Bankām ir tiesībai uzsākt darbību ar Uzņēmumu reģistri reģistrēto uzņēmējsabiedrību un uzņēmumu, kā ari valsts un pašvaldību iestāžu (tālāk tekstā - "juridisko personu") sertifikātu kontiem (tālāk tekstā - "kontiem"), tikai pēc Ekonomikas ministrijas atļaujas saņemšanas.

2. Atļauju bankām atvērt un apkalpot juridisko personu sertifikātu kontus saskaņā ar Ministru kabineta 1994.gada 23.augusta noteikumiem Nr. 179 "Par privatizācijas sertifikātiem" izsniedz, aptur un anulē Ekonomikas ministrijas izveidotā privatizācijas sertifikātu starpniecības uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) licencēšanas komisija (tālāk tekstā - "licencēšanas komisija").

3. Bankai, kura ir saņēmusi atļauju atvērt un apkalpot juridisko personu kontus, (tālāk tekstā - "banka") nav tiesīga apkalpot savus sertifikātu kontus.

4. Līgumi par juridisko personu kontu atvēršanu un apkalpošanu slēdzami rakstveidā. Pirms līguma slēgšanas banka nodrošina iespēju juridiskās personas pārstāvim .iepazīties ar bankas pakalpojumu tarifiem operācijām ar privatizācijas sertifikātiem (tālāk tekstā - "sertifikātiem") un bankas iekšējās kārtības noteikumiem (instrukcijām) par kontu apkalpošanu.

Līgumu par darījumiem ar sertifikātiem bankas vārdā var slēgt tikai pilnvarotai fiziskas personas, kurām ir licence profesionālai darbībai vērtspapīru tirgū (tālāk tekstā - "licencētas fiziskas personas"), noslēgti darba līgumi ar banku un par kurām ir paziņots licencēšanas komisijai. Līgumu bankas vārdā var parakstīt pilnvarota persona bez minētās licences, ja tiek slēgts tipveida līgums, kura pāraugi ir apstiprināti licencēšanas komisijā.

5. Lai banka varētu veikt operācijas ar juridisko personu sertifikātu kontiem, tajā ir jāstrādā vismaz divām licencētām fiziskām personām. Lai bankas nodaļas (filiāles) vārē tu veikt operācijas ar juridisko personu kontiem, katrā šādā nodaļā (filiālē) jāstrādā vismaz vienai licencētai fiziskai personai.

6. Ja bankas vainas dēļ nepareizi tiek debetēts vai kreditēts juridiskās personas sertifikātu konts, tad visi arto saistītie zaudējumi ir jāuzņemas bankai.

Ja tas notiek atkārtoti, tad juridiskā persona (bankas klients) var ierosināt apturēt Ekonomikas ministrijas izsniegto atļauju.

7. Bankai ir pienākums:

7.1. par veiklajām operācijām sniegt normatīvos aktos noteikto informāciju un nedēļas laikā pārskaitīt Ekonomikas ministrijas noteikto maksas daļu par kontu atvēršanu Privatizācijas un sertifikācijas informatīvā nodrošinājuma centram (turpmāk tekstā - Informācijas centram).

7.2. pēc atļaujas saņemšanas noslēgt līgumus ar visām bankām, kurām ir tiesības apkalpot fizisko un juridisko personu privatizācijas un sertifikātu konts, un Informācijas centru par savstarpējiem norēķiniem par operācijām ar sertifikātiem un paziņot par to licencēšanas komisijai.

Maksājums Korespondējošai bankai par sertifikātu ieskaitīšanu privatizācijas kontā un uzkrāšanas kontā nedrīkst būt mazāks par 40% no Ekonomikas ministrijas akceptētā pakalpojumu tarifa par sertifikātu pārskaitījumu uz citu privatizācijas kontu tajā pašā bankas iestādē (sektorā).

7.3. pēc Ekonomikas ministrijas pieprasījuma iesniegt licencēšanas komisijai visus nepieciešamos dokumentus, kas aptieciņa bankas darbības atbilstību Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem.

7.4. nekavējoties paziņot licencēšanas komisijai par visām izmaiņām vadošo darbinieku un licencēto fizisko personu sastāvā, kā ari par kontu atvērtas un apkalpošanas uzsākšanu vai izbeigšanu nodaļās (filiālēs), un grozījumiem kārtībā, kādā tiek veiktas operācijās ar klienta kontiem.

8. Bankas operācijas ar sertifikātiem, sadarbojoties ar Latvijas Banku, uzrauga un kontrolē Ekonomikas ministrijas Privatizācijas sertifikātu departaments^ kuram ir tiesības ierosināt izsniegto atļauju apturēšanu.

9. Bankas pienākumi, apkalpojot juridisko personu (tālāk tekstā - klients):

9.1. veicot operācijas ar kontiem, ievērot šo operāciju atbilstību likumiem. Ministru kabineta noteikumiem. Ekonomikas ministrijas rīkojumiem un ieteikumiem, kā ari bankas iekšējiem dokumentiem, kuri reglamentē ar sertifikātiem veikto operāciju norisi;

9.2. pārskaiti! sertifikātus no klienta konta uz citu kontu;

9.3. sniegt visas nepieciešamās ziņas trešajām personām par klienta sertifikātu konta stāvokli tikai gadījumos, kuri ir paredzēti Latvijas Republikas normatīvajos aktos;

9.4. beidzoties līguma termiņam, bankai ir jāpārskaita visi klienta sertifikāti uz tā norādītiem kontiem;

9.5. pēc līguma termiņa beigām atlīdzināt klientam visus zaudējumus, kas, veicot operācijas ar klienta sertifikātiem, radušies bankas vainas dēļ;

9.6. reģistrēt visas ar klienta sertifikātiem veiktās operācijas. Ieraksti par operācijām ar sertifikātiem tiek izdarīti hronoloģiskā secībā kontos darījumu uzskaites grāmatās un/ vai elektroniskajos informācijas nesējos.

Ja ieraksti par operācijām ar sertifikātiem tiek veikti uz elektroniskajiem informācijas nesējiem, bankai ir jānodrošina šo ierakstu saglabāšana, konfidencialitāte un programmnodrošinājums, kurt ļauj normatīvajos aktos noteiktajām iestādēm iepazīties ar šo ierakstu satura.

9.7. strīdus starp klientu un banku, kā ari savstarpējos strīdus starp bankām izskatu Latvijas komercbanku asociācijas Šķīrējtiesā, ja līgumos starp klientu un banku vai starp bankām nav paredzēta citāda strīdu izskatīšanas kārtība;

9.8. saskaņā ar vienošanos starp banku un klientu, izsniegt klientam sertifikātu maksājuma garantijas rakstu, iesaldējot attiecīgo sertifikātu skaitu;

9.9. klienta uzdevumā reģistrēt sertifikātu ķīlas līgumu;

9.10. iekasēt valsts nodevu par sertifikātu pārdošanu un dāvināšanu un nedēļas laikā pārskaitīt to uz attiecīgās valsts iestādes norādīto kontu;

9.11. ja banka nevar izpildīt klienta doto uzdevumu, tad informēt klientu saskaņā ar bankas un klienta noslēgto vienošanos.

10. Līgumā starp banka un klientu var paredzēt, ka banka:

10.1. izpildot klienta doto uzdevumu par darījumu veikšanu ar sertifikātiem, paziņo tam par uzdevuma izpildi telefoniski vai par papildus samaksu, izmantojot elektroniskos informācijas nesējus;

10.2. saskaņā ar klienta doto uzdevumu atvērs sertifikātu kontu apakškontus;

10.3. klienta uzdevumā veiks citas kontu apkalpošanas operācijas, kuru izpildes kārtība noteikta bankas instrukcijās un ir paziņota licencēšanas komisijai.

11. Bankai ir tiesības:

11.1. saņemt atlīdzību par veiktajām operācijām ar klienta kontiem atbilstoši līguma noteikumiem, un saskaņā ar bankas pakalpojumu tarifiem operācijās ar sertifikātiem;

11.2. pēc līguma termiņa beigām saņemt no klienta visu maksu par veiktajām operācijām ar klienta sertifikātiem. Kamēr nav samaksāts par jau izdarītajām bankas operācijām ar klienta sertifikātiem, banka var iesaldēt klienta sertifikātu kontus;

11.3. ņemt klienta sertifikātus ķīlā, noslēdzot par to līgumu.

II. Banku Iekšējās kartības noteikumi (instrukcijas) par juridisko personu kontu atvēršanu, apkalpošanu un slēgšanu

12. Banku iekšējās kārtības noteikumu (instrukcijas) saturs par kontu atvēršanu, apkalpošanu un slēgšanu:

12.1. Kontu atvēršana:

12.1.1. juridisko personu kontu veidi, kuri tiks atvērti bankā;

12.1.2. kontu atvēršanai nepieciešamie dokumenti, to iesniegšanas un konta noformēšanas kārtība;

12.1.3. kontu numura piešķiršanas kārtība;

12.1.4. kontu dokumentu uzglabāšana.

12.2. Kontu apkalpošana:

12.2.1. apkalpošanas operācijas, kuras veic banka;

12.2.2. sertifikātu pārskaitījumu/ieskaitījumu operācijas, to noformēšanas kārtība;

12.2.3. nepieciešamās kontroles nodrošināšana aizliegtajām operācijām;

12.2.4. sertifikātu maksājuma garantijas raksta izsniegšana, iesaldējot sertifikātus;

12.2.5. ķīlas līguma reģistrācija un izpilde;

12.2.6. valsts nodevas nomaksa;

12.2.7. citas operācijas ar klienta kontiem.

12.3. Kontu slēgšana un sertifikātu dzēšana:

12.3.1. kontu slēgšanai un sertifikātu dzēšanai nepieciešamie dokumenti;

12.3.2. kontu slēgšanas un sertifikātu dzēšanas kārtība bankā;

12.3.3. dokumentu arhivēšana;

12.3.4. nelikumīgi atvērto kontu slēgšana.

12.4. Operāciju pārtraukšana un atjaunošana:

12.4.1. apturot bankas atļauju atvērt kontus;

12.4.2. apturot vai ierobežojot Klienta tiesības rūcoties ar kontu.

12.5. Nepareizo pārvedumu uzskaite un atpakaļieskaitīšana.

12.6. Informācijas Sniegšana par sertifikātu kontiem un operācijām artiem:

12.6.1. ikdienas pārskatu iegūšana un kontrole bankas filiālēs un centrā;

12.6.2. iknedēļas pārskatu iesniegšanas kārtība;

12.6.3. ikmēneša statistiskajam pārskatam par privatizācijas sertifikātu kontiem un operācijām ar sertifikātiem nepieciešamo datu iegūšana (kodējot operāciju veidus), to pārbaude un iesniegšanas kārtība.

12.7. Šo noteikumu pielikumi:

12.7.1. dienas pārskata veidlapa (tabula);

12.7.2. tipveida līgumu, veidlapu un citu dokumentu paraugi.

III. Kārtība, kādā Iesniedzami pieteikumi atļaujas saņemšanai, lai banka varētu atvērt un apkalpot juridisko personu kontus

13. Atļaujas saņemšanai bankas iesniedz Ekonomikas ministrijas Privatizācijas sertifikātu departamentā šādus dokumentus:

1) Ekonomikas ministrijai adresēts pieteikums atļaujas saņemšanai (skat pielikumu nr.1);

2) Latvijas Bankas izsniegtās licences noraksts, kurā paredzētas operācijas ar vērtspapīriem;

3) bankas reģistrācijas apliecības noraksts;

4) Latvijas Bankas izsniegtā uzziņa par bankas un tās filiāļu (nodaļu) rīcībspēju darbībā ar vērtspapīriem;

5) bankas operāciju ar juridisko personu sertifikātu kontiem tarifu saraksts;

6) izstrādātie tipveida līgumi starp banku un juridiskām personām (klientiem), kuros ir ietvertas šajā kārtībā un Ekonomikas ministrijas ieteikumos minētās prasības;

7) ziņas par bankas amatpersonām:

a) bankas vadošo darbinieku saraksts, kuri organizē un vada operācijas ar klientu kontiem, un to parakstītās izziņas (skat. pielikumu Nr.2);

b) bankas darbinieku licences noraksts profesionālai darbībai vērtspapīru tirgū; dokuments par valsts valodas prasmi (saskaņā ar LR Valodu likumu un LR MP 1992. gada 25 .maija lēmumu nr.189);

c) izziņa (skat. pielikumu nr.2) un pases kopija.

8) līguma paraugs banku savstarpējiem norēķiniem par operācijām ar sertifikātiem;

9) bankas iekšējās kārtības noteikumi (instrukcija) par juridisko personu kontu atvēršanu, apkalpošanu un slēgšanu.

14. Bankas iesniegtie dokumenti tiek reģistrēti šim nolūkam sagatavotā (cauršūti, apzīmogotā) grāmatā.

15. Ekonomikas ministrijas Privatizācijas sertifikātu departaments izsniedz izziņu par dokumentu pieņemšanu un paziņo pieteikuma izskatīšanas datumu.

IV. Iesniegumu izskatīšanas kārtība

16. Iesniegums jāizskata četru nedēļu laikā pēc visu dokumentu saņemšanas un to reģistrēšanas Ekonomikas ministrijā, šo termiņu var pagarināt vēl par vienu mēnesi, ja ir nepieciešama iesniegto dokumentu pārbaude.

17. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekami daudz ziņu jautājuma objektīvai izlemšanai. Ekonomikas ministrija vienas nedēļas laikā nosūta bankai attiecīgu paziņojumu, kurā pieprasa vajadzīgās ziņas un dokumentus. Ja 15 dienu laikā pēc minētā paziņojuma izsūtīšanas pieteicējs nav iesniedzis vajadzīgos dokumentus, tad pieteikums netiek izskatīts un iesniegtā dokumentu pakete tiek atdota atpakaļ pieteicējam.

18. Atļauja tiek izsniegta uz 1 gadu un tiek pagarināta, ja bankas darbība ar juridisko personu privatizācijas sertifikātu kontiem atbilst šiem noteikumiem.

V. Atļauju apturēšanas un anulēšanas kārtība

19. Ekonomikas ministrija aptur vai anulē atļaujas darbību, ja banka neievēro likumus. Ministru kabineta noteikumus un rīkojumus, kā ari Ekonomikas ministrijas rīkojumus un ieteikumus, kas attiecas uz operācijām ar sertifikātiem, un atjauno atļaujas darbību, kad pārkāpumi ir novērsti.

20. Atļaujas tiek apturētas, ja:

- nav sniegta vai sniegta nepareiza informācija par bankas operācijām ar klientu kontiem un citas ziņas gadījumos, kas paredzēti Latvijas Republikas normatīvajos aktos;

- ir stājies spēkā tiesas spriedums par bankas apzinātas rīcības vai nolaidības dēļ, veicot operācijas ar kontiem, klientam vai trešajām personām ir radīto finansiālo zaudējumu piedziņu;

- Latvijas Banka ir anulējusi atļauju veikt darījumus ar vērtspapīriem;

- citos šajā Kārtībā minētājos gadījumos.

21. Ja mainās šī Kārtība, tad bankai mēneša laikā ir jāiesniedz pierādījumi par atbilstību izdarītajiem grozījumiem, pretējā gadījumā atļauju aptur.

22. Ja atļauja tiek apturēta, tad banka turpina atvērto kontu apkalpošanu, bet nav tiesīga slēgt līgumus ar jauniem klientiem par kontu atvēršanu un apkalpošanu.

23. Atļaujas tiek anulētas, ja:

- tās ir apturētas pēc tiesas sprieduma par bankas apzinātas rīcības vai nolaidības dēļ, veicot operācijas ar kontiem, klientam vai trešajām personām radīto finansiālo zaudējumu piedziņu un viena mēneša laikā pēc atļaujas apturēšanas licencēšanas komisijai nav iesniegtas ziņas, ka minētie zaudējumi ir atlīdzināti pilni apmēri;

- banka ar tiesas spriedumu atzīta par maksātnespējīgu;

- citos šajā Kārtībā minētajos gadījumos.

24. Ja bankai anulē licenci, tad tai viena mēneša laikā jālauž visi līgumi ar klientiem par kontu atvēršanu un apkalpošanu, jānosūta sertifikāti uz klientu norādītajiem kontiem citās bankās. Par minēto prasību izpildi nedēļas laikā jāpaziņo licencēšanas komisijai.

25. Banka var atkārtoti saņemt atļauju ne ātrāk kā sešus mēnešus pēc licences anulēšanas.

26. Ekonomikas ministrija sniedz informāciju "Latvijas Vēstnesi" par atļauju piešķiršanu, apturēšanu un anulēšanu.

 

 

07.12.1994