Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2009. gada 1. septembra noteikumus Nr. 983 "Ar lietas izskatīšanu saistīto izdevumu aprēķināšanas kārtība".
Ministru kabineta noteikumi Nr.154

Rīgā 1999.gada 27.aprīlī (prot. Nr.23 26.§)
Kārtība, kādā civillietās aprēķināmas lieciniekiem un ekspertiem izmaksājamās summas un ar atbildētāja meklēšanu saistītie izdevumi
Izdoti saskaņā ar Civilprocesa likuma 39.panta otro daļu

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā civillietās aprēķināmas lieciniekiem un ekspertiem izmaksājamās summas un ar atbildētāja meklēšanu saistītie izdevumi.

2. Šie noteikumi neregulē izdevumu atlīdzināšanu un darba samaksu ekspertiem, kuri strādā valsts ekspertīžu iestādēs.

3. Lieciniekiem un ekspertiem, kurus tiesa aicina sniegt liecības, sniegt eksperta atzinumus vai veikt citas darbības civillietās, ir tiesības no tiesas saņemt atlīdzību par šādiem izdevumiem:

3.1. par braucienu no dzīvesvietas līdz vietai, uz kuru tiesa aicina ierasties lieciniekus vai ekspertus, un atpakaļ atbilstoši kopējās lietošanas transportlīdzekļu (dzelzceļa transporta, ūdenstransporta un autotransporta) tarifiem (izdevumi, kas saistīti ar gaisa transportlīdzekļu izmantošanu, tiek atlīdzināti ar speciālu tiesas atļauju);

3.2. par dzīvojamo telpu īri, ja lieciniekiem vai ekspertiem vietā, uz kuru tiesa aicina ierasties attiecīgās personas, jādzīvo ilgāk par vienu diennakti, kā arī dienas naudu.

4. Šo noteikumu 3.punktā minētie izdevumi atlīdzināmi atbilstoši Ministru kabineta 1996.gada 25.jūnija noteikumiem Nr.233 "Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem un darbinieku darba braucieniem saistītie izdevumi".

5. Šo noteikumu 3.punktā minētajām personām atbilstoši laikam, ko pēc izsaukuma tās pavadījušas tiesas rīcībā, saskaņā ar normatīvajiem aktiem tiek garantēta samaksa atbilstoši vidējai izpeļņai darbavietā, kuru izmaksā darba devējs un nosūta rēķinu attiecīgajai tiesai.

6. Pēc rēķina saņemšanas tiesa atlīdzina no attiecīgajām vajadzībām paredzētajiem tiesu budžeta līdzekļiem darba devējam šo noteikumu 5.punktā minētos izdevumus.

7. Ekspertiem, kuri pēc tiesas aicinājuma pildījuši uzdevumu no pamatdarba brīvajā laikā vai kuri nestrādā algotu darbu, ir tiesības saņemt atlīdzību par tiesas uzdevumā veikto darbu. Atlīdzības apmēru tiesa nosaka pēc stundas tarifa likmes, ņemot vērā ekspertu un tulku kvalifikāciju, darba sarežģītību, darba veikšanai nepieciešamo laiku, kā arī ievērojot Ministru kabineta 1996.gada 10.septembra noteikumus Nr.351 "Noteikumi par darba samaksas sistēmu atsevišķu no budžeta finansējamo iestāžu darbiniekiem".

8. Pēc tam kad šo noteikumu 3.punktā minētās personas ir izpildījušas savus pienākumus un tiesā ir saņemts viņu iesniegums par izdevumu atlīdzināšanu un tam pievienotie aprēķiniem nepieciešamie attaisnojuma dokumenti, tiesa izmaksā šo noteikumu 3.1. un 3.2.apakšpunktā noteikto atlīdzību saskaņā ar tiesas apstiprinātu tāmi no līdzekļiem, kas paredzēti minētajām vajadzībām.

9. Atbildētāja meklēšanas izdevumi atlīdzināmi no tiesu budžeta līdzekļiem tai policijas iestādei, kura veikusi meklēšanu, atbilstoši izdevumu faktiskajam apmēram saskaņā ar policijas iestādes iesniegto tāmi.

Ministru prezidents V.Krištopans

Tieslietu ministre I.Labucka
01.05.1999