Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2002. gada 29. oktobra noteikumus Nr. 485 "Par Latvijas būvnormatīvu LBN 242-02 “Gāzes sadales un lietotāju ārējie tīkli”".

Ministru kabineta noteikumi Nr.150

Rīgā 1999.gada 27.aprīlī (prot. Nr. 23 5.§)

Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 249-99 "Polietilēna gāzes vadi"

Izdoti saskaņā ar Būvniecības likuma 2.panta ceturto daļu

 

1. Šie noteikumi apstiprina Latvijas būvnormatīvu LBN 249-99 "Polietilēna gāzes vadi".

2. Ar 1999.gada 10.maiju Latvijas teritorijā netiek piemērotas bijušās PSRS Celtniecības normu un noteikumu SNiP 2.04.08-87 "Gāzes apgāde" (apstiprināti ar bijušās PSRS Valsts celtniecības lietu komitejas 1987.gada 16.marta lēmumu Nr.54) 4.nodaļas apakšnodaļa "Gāzes vadi no polietilēna caurulēm" (4.82.-4.101.apakšpunkts) un 11.nodaļas apakšnodaļa "Polietilēna caurules un veidgabali" (11.23.-11.26.apakšpunkts), kā arī SNiP 3.05.02-88 "Gāzes apgāde" (apstiprināti ar bijušās PSRS Valsts celtniecības lietu komitejas 1988.gada 17.marta lēmumu Nr.39) 8.nodaļa "Polietilēna gāzes vadu izbūves īpatnības".

3. Būvprojektiem, kuru būvdarbi likumā noteiktajā kārtībā uzsākti līdz 1999.gada 9.maijam un kuru tehniskie risinājumi atbilst attiecīgajā laikposmā piemēroto normatīvo aktu prasībām, būvprojektu pārstrāde atbilstoši Latvijas būvnormatīvam LBN 249-99 "Polietilēna gāzes vadi" nav obligāta.

4. Noteikumi stājas spēkā ar 1999.gada 10.maiju.

 

Ministru prezidents V.Krištopans

  Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs V.Balodis

 

Apstiprināts ar
Ministru kabineta
1999.gada 27.aprīļa noteikumiem Nr.150

Latvijas būvnormatīvs LBN 249-99 "Polietilēna gāzes vadi"

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šis būvnormatīvs nosaka papildu prasības, kas jāievēro, projektējot un izbūvējot jaunus vai rekonstruējot esošos pazemes gāzes vadus no polietilēna caurulēm (turpmāk - polietilēna gāzes vadi), kā arī rekonstruējot vecos (nolietotos) tērauda pazemes gāzes vadus - ievelkot tajos polietilēna caurules vai to posmus.

2. Projektējot un izbūvējot jaunus vai rekonstruējot esošos polietilēna gāzes vadus un tērauda pazemes gāzes vadus, jāievēro Aizsargjoslu likums, šis būvnormatīvs un citi normatīvie akti.

II. Projektēšana

3. Jauniem un rekonstruējamiem gāzes vadiem polietilēna caurules izvēlas atkarībā no transportējamās gāzes spiediena un sastāva atbilstoši tabulai.

Gāzes spiediens MPA
(kgf/cm2)
Polietilēna cauruļu lietojums Transportējamā gāze
0,3 (3) polietilēna gāzes vados, kas atrodas pilsētās un citās apdzīvotās vietās, kā arī rekonstruējamos tērauda pazemes gāzes vados, kuros tiek ievilktas polietilēna caurules dabas gāze, kā arī gāzu maisījumi, kas nesatur aromātiskos un hlorētos ogļūdeņražus
0,6 (6) gāzes vados, kas atrodas ārpus apdzīvotām vietām dabas gāze, kā arī gāzu maisījumi, kas nesatur aromātiskos un hlorētos ogļūdeņražus

4. Apdzīvotās vietās polietilēna gāzes vadi izbūvējami no rituļos vai spolēs satītām garām polietilēna caurulēm (turpmāk - garās caurules). Atļauts lietot arī īsākas caurules, kas atbilst standartam, kuru laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicējusi valsts bezpeļņas sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas standarts" (turpmāk - standarta garuma caurules), un kuru savienošanai izmantotas uzmavas ar sildelementiem (turpmāk - elektrouzmavas). Atsevišķos gadījumos caurules var savienot ar sadurmetināšanu, ja minētais paņēmiens ir tehniski pamatots. Visi metinātie savienojumi jāpārbauda ar fizikālās kontroles metodēm.

5. Nav pieļaujama polietilēna gāzes vadu izbūve:

5.1. karsta zonā;

5.2. II nosēduma tipa gruntīs;

5.3. ēkās, tuneļos, kolektoros un kanālos;

5.4. virs zemes;

5.5. jaunprojektējamos pāreju posmos, kas šķērso dabīgos un mākslīgos šķēršļus, kuri norādīti šī būvnormatīva 15.punktā.

6. Stipri rūgstošās gruntīs polietilēna gāzes vadus iegulda zemāk par zemes sasalšanas dziļumu.

7. Obligāti veicami polietilēna gāzes vadu hidrauliskie aprēķini.

8. Rekonstruējot zema spiediena tērauda pazemes gāzes vadu, tajā var ierīkot gan zema, gan vidēja spiediena polietilēna gāzes vadu saskaņā ar aprēķinu.

9. Minimālais horizontālais attālums no polietilēna gāzes vadiem līdz ēkām un būvēm ir tāds pats kā tērauda gāzes vadiem. Atsevišķos posmos, kur ir apgrūtināti izbūves apstākļi, pieļaujams attiecīgo attālumu samazināt līdz 50 %, ja pietuvošanās posmos 5 m attālumā uz katru pusi no polietilēna gāzes vada (no zema spiediena gāzes vada - 2 m attālumā) tiek ievērota viena no šādām prasībām:

9.1. lietotas garās caurules bez savienojumiem;

9.2. lietotas standarta garuma caurules, kas savienotas ar elektrouzmavām;

9.3. standarta garuma caurules ievietotas tērauda apvalkcaurulē.

10. Pietuvošanās posmos atklāti guldītās polietilēna caurules jāaizsargā no mehāniskiem bojājumiem (piemēram, ar tērauda apvalkcaurulēm, sietiem, dzelzsbetona platēm).

11. Ja rekonstruējamā zema spiediena tērauda gāzes vadā ievelk vidēja spiediena polietilēna gāzes vadu (līdz 0,3 MPa), minimālais attālums līdz ēkām un būvēm ir tāds pats kā zema spiediena tērauda gāzes vadam, ja metinātie un citi savienojumi un atklāti ieguldītie posmi atrodas ne tuvāk par 5 m no ēkām un būvēm.

12. Minimālie vertikālie attālumi starp polietilēna gāzes vadiem un citām pazemes komunikācijām, izņemot siltumtīklus, jāizvēlas saskaņā ar normām, kādas noteiktas tērauda gāzes vadiem. No siltumtīkliem minētais attālums nosakāms, ievērojot konkrētajai polietilēna markai pieļaujamo sasilšanas temperatūru.

13. Polietilēna gāzes vada ieguldīšanas dziļums līdz caurules augšējai virsmai ir ne mazāks par vienu metru. Ja rekonstruējamā tērauda pazemes gāzes vadā ievelk polietilēna caurules, jāievēro tērauda gāzes vada ieguldīšanas dziļuma normas.

14. Polietilēna gāzes vadu nav pieļaujams ieguldīt vietā, kuras slīpums ir 1:2 un lielāks. Ja polietilēna gāzes vadu iegulda vietā, kuras slīpums ir 1:5 un lielāks, jānovērš tranšejas izskalošana.

15. Zem vispārējās nozīmes dzelzceļiem, valsts galvenajiem autoceļiem, I un II šķiras autoceļiem, kā arī zem ūdensšķēršļiem, kas zemākajā ūdens līmenī ir platāki par 25 m, un zem III tipa purviem veido gāzes vadu pārejas no tērauda caurulēm (atbilstoši maģistrālo cauruļvadu klasifikācijai).

16. Rekonstruējamos tērauda gāzes vados, kas ieguldīti zem valsts galvenajiem autoceļiem, I un II šķiras autoceļiem, kā arī zem ūdensšķēršļiem, kas zemākajā ūdens līmenī ir platāki par 25 m, un zem III tipa purviem, ir atļauts ievilkt polietilēna caurules, izņemot tās pārejas, kurām normatīvi neparedz apvalkcauruļu ierīkošanu.

17. Zem uzņēmumu dzelzceļa pievedceļiem, autoceļiem (izņemot I un II šķiras autoceļus), tramvaju līnijām, kā arī šķērsojot kolektorus, tuneļus, kanālus un gāzes vada akas, veido gāzes vadu pārejas no tērauda apvalkcaurulēm. Rekonstruējamos tērauda gāzes vados papildu apvalkcauruļu ierīkošana nav nepieciešama.

18. Pārejās zem I un II šķiras autoceļiem un citas nozīmes ceļiem pieļaujams ieguldīt polietilēna caurules tērauda apvalkcaurulēs, ja tiek izmantotas gara izmēra caurules, kas izgatavotas no polietilēna, kura blīvums nav zemāks par vidējo, bez metinātiem vai cita veida savienojumiem pārejas vietās.

19. Polietilēna gāzes vadiem pārejās un šķērsošanas vietās apvalkcaurules galu garums, ieguldīšanas dziļums un citi parametri ir tādi paši kā tērauda gāzes vadiem. Polietilēna gāzes vada ieguldīšanas dziļums ir ne mazāks par 1 m no caurules augšējās virsmas. Ja tiek šķērsota gāzes vada aka, apvalkcaurules galus izvada ne mazāk kā 2 cm attālumā no šķērsojamās virsmas abās tās pusēs.

20. Polietilēna gāzes vadiem nedrīkst būt metinātu un citu savienojumu posmos, kur polietilēna caurules ir ievietotas apvalkcaurulēs, 5 m uz katru pusi no minēto posmu galiem, kā arī posmos, kur polietilēna caurules ievilktas vecos tērauda pazemes gāzes vados. Ja vecos tērauda pazemes gāzes vados nav iespējams ievilkt garās caurules, lieto standarta garuma caurules, ko savieno ar elektrouzmavām vai, ja tas nav iespējams, savieno ar sadurmetināšanu un pārbauda visas šuves ar fizikālās kontroles metodēm.

21. Nav pieļaujama sakaru, telemehānikas, telefona, elektroaizsardzības un drenāžas kabeļu ievietošana telpā starp tērauda un polietilēna caurulēm. Minētās komunikācijas var atrasties telpā starp rekonstruējamo tērauda gāzes vadu un tā apvalkcauruli.

22. Bezkanāla pazemes inženierkomunikāciju šķērsošanas vietās vai zem bezkategorijas zemes ceļiem (arī lauku apdzīvotās vietās) apvalkcauruļu nepieciešamību un to konstrukciju nosaka projektētājs. Lietojamas apvalkcaurules no azbestcementa vai polietilēna, un to ieguldīšanas dziļums zem ceļiem nedrīkst būt mazāks par 1,5 m.

23. Polietilēna gāzes vadiem nepieciešama tāda pati armatūra un iekārta kā tērauda gāzes vadiem. Metāla noslēgierīces atļauts uzstādīt gruntī ar izvadu aizsargkapē, neierīkojot aku.

24. Polietilēna gāzes vadu pievadus ēkām ierīko no tērauda caurulēm. Attālumam no ēkas pamata līdz polietilēna gāzes vadam jābūt ne mazākam par 1 m zema spiediena gāzes vadam un ne mazākam par 2 m vidēja spiediena gāzes vadam.

25. Gāzes vadu ievadus ēku cokolā līdz ievadu pievienošanai skapjveida regulēšanas punktiem un kombinētiem spiediena regulatoriem atļauts izveidot no polietilēna caurulēm. Atļauts pievienot polietilēna caurules virszemes metāla gāzes vadiem, ja polietilēna gāzes vada izeju veido līdz 0,8 m no zemes virsmas un ja gāzes vads un savienojuma mezgls tiek ievietots tērauda apvalkcaurulē.

26. Projektā izstrādā ievada konstrukcijas individuālu risinājumu vai norāda tipveida risinājumu.

27. Atļauta divu vai vairāku polietilēna gāzes vadu, kā arī polietilēna gāzes vada un tērauda gāzes vada ieguldīšana (izbūve) vienā tranšejā. Attālumam starp minētajiem gāzes vadiem jābūt tādam, lai nodrošinātu to montāžu, remontu un ekspluatāciju.

28. Polietilēna caurules savieno ar elektrouzmavām vai sadurmetināšanu, izmantojot metināšanas iekārtas. Atļauts izmantot sadurmetināšanu, ja cauruļu sieniņu biezums nav mazāks par 5 mm.

29. Pieļaujami citi polietilēna cauruļu savienošanas paņēmieni, kas atbilst normatīvo aktu prasībām.

30. Pievienojumam pie polietilēna gāzes vada izmanto standartam atbilstošus polietilēna veidgabalus.

31. Polietilēna cauruļu diametru pārejām un līkumiem izmanto standartam atbilstošus polietilēna veidgabalus.

32. Ja polietilēna gāzes vadam ārpus apdzīvotām vietām nav atzarojumu, kā arī ja gāzes vada diametrs ir 63 mm un mazāks (neatkarīgi no polietilēna gāzes vada izbūves vietas), pieļaujams elastīgs gāzes vada liekums, kura rādiuss nav mazāks par caurules 25 ārējiem diametriem (ja izgatavotājs nav paredzējis citus nosacījumus).

33. Ja gāzes vads izbūvējams zem dzelzceļa, tramvaja līnijas, autoceļa vai kanāla vai ja tas šķērso kolektoru vai tuneli, kontrolcaurulīte izvadāma polietilēna gāzes vada metāla apvalkcaurules vienā galā vai tās rekonstruējamā tērauda pazemes gāzes vada sekcijas galā, kurā ievelk polietilēna gāzes vadu. Ja rekonstruējamā tērauda pazemes gāzes vadā ievelk polietilēna cauruli bez metinātiem savienojumiem un ja sekcijas garums nav lielāks par 150 m, kontrolcaurulīti var neievietot.

34. Ieguldot gāzes vadus placīgās gruntīs, vidēji rūgstošās gruntīs un gruntīs ar šķembu vai akmeņu piejaukumu, kā arī atklātās polietilēna cauruļu ieguldīšanas vietās (ārpus tērauda gāzes vada), ja tiek rekonstruēti tērauda gāzes vadi, izveido ne mazāk kā 10 cm biezu gultni no smiltīm vai citas nerūgstošas grunts, kas satur nelielus (ne lielākus par 2 cm) piemaisījumus, un aizber ar tādu pašu grunti 20 cm augstumā.

35. Ārpus apdzīvotām vietām polietilēna gāzes vada trasei nepieciešamas pazīšanas zīmes, kuras izvieto 1 m attālumā no gāzes vada ass polietilēna gāzes vada labajā pusē gāzes plūsmas virzienā ne tālāk par 500 m vienu no otras, kā arī pagriezienos, atzarojumu un kontrolcaurulīšu uzstādīšanas vietās. Ja nav pastāvīgu pazīšanas zīmju, blakus gāzes vadam iegulda izolētu alumīnija vai vara vadu ar šķērsgriezumu 2,5-4 mm2.

36. Ja blakus polietilēna gāzes vada trasei ieguldīts alumīnija vai vara vads, pazīšanas zīmes izvieto vietās, kur izolētais vads tiek izvadīts virs zemes, un kontrolcaurulīšu uzstādīšanas vietās.

37. Ja tērauda pazemes gāzes vadu rekonstruē, ievelkot tajā polietilēna caurules, to sadala atsevišķos posmos (sekcijās), kuru garums nedrīkst pārsniegt 150 m. Posmu (sekciju) galus starp polietilēna un tērauda caurulēm aizdrīvē. Aizdrīvēšanas veidu nosaka projektā.

38. Atkarībā no gāzes vada trases izvietojuma apstākļiem, gāzes vada rekonstrukcijas tehnoloģijas, apbūves blīvuma, ēku stāvu skaita un citiem faktoriem pieļaujama posma (sekcijas) garuma palielināšana līdz 500 m, ja tiek izmantotas gara izmēra caurules, kam ir ne vairāk par trim metinātiem savienojumiem, vai izgatavotāja tehniskajos noteikumos noteiktā garuma caurules, kas savienotas ar elektrouzmavām vai ar sadurmetināšanu un kuru metinātie savienojumi pārbaudīti ar fizikālās kontroles metodēm. Ja posmi (sekcijas) ir garāki par 150 m, ieteicams uzstādīt piegāzētības signalizatorus.

39. No jauna projektējamiem polietilēna gāzes vadiem un rekonstruējamo gāzes vadu atklātiem posmiem (ārpus tērauda pazemes gāzes vada) pilsētas teritorijā jāparedz tehnisks risinājums, lai brīdinātu zemes darbu veicējus, ka attiecīgajā posmā atrodas polietilēna gāzes vads. Piemēram, 0,25 m virs cauruļvada novieto dzeltenu polietilēna signāllenti ar nenomazgājamu uzrakstu "gāze". Minētā prasība ir obligāta visās vietās, kur gāzes vads šķērso inženierkomunikācijas.

40. Vietās, kur atklāto polietilēna gāzes vada posmu ieguldīšanas dziļums ir mazāks par vienu metru, tie jāaizsargā no mehāniskiem bojājumiem zemes darbu veikšanas laikā. Aizsardzības veidu paredz projektā.

41. Starpība starp polietilēna caurules ārējo diametru un tērauda gāzes vada iekšējo diametru nedrīkst būt mazāka par 20 mm, ja attiecīgajā cauruļvada posmā nav metinājuma vietu, un par 40 mm, ja cauruļvada posms sametināts no atsevišķām caurulēm.

42. Tērauda pazemes gāzes vada rekonstrukcijas projektā paredz jaunizbūvējamā polietilēna gāzes vada atsevišķu tērauda ieliktņu, ievadu un citu metāla posmu aizsardzību pret elektroķīmisko koroziju. Nepieciešamību saglabāt rekonstruējamā gāzes vada aktīvo aizsardzību pret elektroķīmisko koroziju nosaka projektētājs atkarībā no gāzes vada trases izvietojuma apstākļiem, kopīgās aktīvās aizsardzības un tās ietekmes uz citām pazemes komunikācijām, no atsevišķu gāzes vada posmu nozīmības un tehniskā stāvokļa.

43. Pazemes gāzes vadu būvei lieto atbilstoši standartiem izgatavotas gāzes vadiem paredzētas polietilēna caurules, kuru lietošana atļauta normatīvajos aktos.

44. Polietilēna caurules izvēlas atbilstoši darba spiedienam gāzes vadā.

45. Polietilēna cauruļu veidgabaliem jābūt izgatavotiem atbilstoši standartiem vai tehniskajiem noteikumiem, kas saskaņoti ar cauruļu standartiem. Veidgabaliem jābūt piemērotiem attiecīgo cauruļu parametriem atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

III. Būvniecība

46. Līdz polietilēna cauruļu metināšanas uzsākšanai precizē metināšanas procesa tehnoloģiskos parametrus, sametinot vismaz piecus sadurmetinājumus un veicot to mehāniskās pārbaudes saskaņā ar šī būvnormatīva 47.punktu. Metināšanu veic gaisa temperatūrā no -15 °C līdz +40 °C vai citā gaisa temperatūras diapazonā, kas noteikts tehniskajos noteikumos, standartos un sertifikātos. Katrs sametinātais savienojums ir marķējams, norādot metinātāja šifru, šuves numuru un metināšanas datumu.

47. Visus polietilēna gāzes vadu metinājumus, neatkarīgi no izpildes veida, pārbauda vizuāli. Sadurmetinājumu kvalitāti pārbauda ar fizikālās kontroles metodēm, kā arī vienam procentam metinājumu (bet ne mazāk kā pieciem metinājumiem no kopējā viena metinātāja sametināto metinājumu skaita attiecīgajā būvobjektā) veic mehāniskās pārbaudes.

48. Polietilēna caurulēm, kas paredzētas ievilkšanai tērauda vados, visus sadurmetinājumus pārbauda vizuāli un ar fizikālās kontroles metodi, bet ar mehānisko metodi - vienu procentu metinājumu.

49. Vizuālajā pārbaudē izbrāķētie sadurmetinājumi nav labojami un ir izgriežami. Sadurmetinājuma šuves ārējam izskatam jāatbilst šādām prasībām:

49.1. šuves valnītis ir vienmērīgs visā caurules aplocē, un tā augstums ir:

49.1.1. caurulēm ar sieniņas biezumu virs 5 mm līdz 6 mm (ieskaitot) - 1,5-3,0 mm;

49.1.2. caurulēm ar sieniņas biezumu virs 6 mm līdz 10 mm (ieskaitot) - 2,5-4,5 mm;

49.1.3. caurulēm ar sieniņas biezumu virs 10 mm līdz 15 mm (ieskaitot) - 3,0-5,0 mm;

49.1.4. caurulēm ar sieniņas biezumu virs 15 mm līdz 20,5 mm (ieskaitot) - 3,5-6,5 mm;

49.2. šuves valnītis ir tādā pašā krāsā kā caurule un bez plaisām;

49.3. cauruļu galu nobīde nav lielāka par 10 % no caurules sieniņas biezuma.

50. Lai izvairītos no starpgabalu iemetināšanas, metinātos savienojumus mehāniskām pārbaudēm izgriež darbu veikšanas laikā. Izbrāķētos metinātos savienojumus izgriež un to vietā iemetina starpgabalu, kam jābūt ne īsākam par 500 mm.

51. Mehāniskajām statiskās raušanas pārbaudēm no katras kontrolsaduras metinājuma izgatavo ne mazāk kā piecus II tipa paraugus atbilstoši standartam. Kontrolparauga šuvei jāatrodas parauga vidū. Sadurmetinājuma mehāniskās pārbaudes atbilstoši normatīvu prasībām veic ne agrāk kā diennakti pēc metināšanas.

52. Polietilēna gāzes vadu metinātās saduras ir izturējušas mehānisko pārbaudi, ja no katras izgrieztās sadurmetinājuma šuves ne mazāk kā 80 % sagatavoto paraugu ir plastisks pamatmateriāla sabrukuma raksturs ar stiepes plūstamības robežu, kas nav mazāka par 19 MPa (190 kgf/cm2), un relatīvo pagarinājumu, kas nav mazāks par 350 %. Pārējiem paraugiem stiepes plūstamības robežai jābūt ne mazākai par 19 MPa (190 kgf/cm2) un relatīvajam pagarinājumam - ne mazākam par 50 % katram paraugam. Trausls šuves pārrāvums nav pieļaujams. Pārbaudes rezultātus noformē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

53. Ja mehānisko pārbaudi nav izturējis kaut viens metinātais savienojums, atkārtoti pārbauda divreiz lielāku sadurmetinājumu skaitu, ko sametinājis attiecīgais metinātājs. Ja kaut viens metinātais savienojums nav izturējis atkārtotu pārbaudi, brāķējami visi metinājumi, ko sametinājis attiecīgais metinātājs vienā būvobjektā. Metinātājs drīkst atsākt darbu tikai pēc tam, kad veikta vēl viena pārbaude un tās rezultāts ir pozitīvs.

54. Pirms polietilēna cauruļu ievilkšanas tērauda pazemes gāzes vadā tā ieejā un izejā uzstāda gludas platgalu bukses, bet polietilēna caurules ievilkšanas laikā pasargā no skrāpējumiem un citiem mehāniskiem bojājumiem. Platgalu bukšu izgatavošanas un uzstādīšanas tehnisko risinājumu, kā arī polietilēna cauruļu aizsardzību no skrāpējumiem un citiem mehāniskiem bojājumiem paredz projektā. Pirms polietilēna gāzes cauruļu ievilkšanas tērauda pazemes gāzes vada iekšpusi iztīra, izvelkot tam cauri metāla suku ("ezi") un izpūšot ar gaisu. Tērauda pazemes gāzes vada gatavību polietilēna gāzes vada ievilkšanai un tīrības pakāpi nosaka, izvelkot cauri tērauda pazemes gāzes vadam polietilēna caurules kontrolgabalu, kas nav īsāks par 3 m un kura diametrs ir tāds pats kā ievelkamās caurules diametrs.

55. Polietilēna gāzes vadus iegulda čūskveidīgi un aizber vasarā diennakts vēsākajā laikā, bet ziemā - diennakts siltākajā laikā. Gāzes vadus aizber atbilstoši būvnormatīva "Zemes būves. Pamatnes un pamati" prasībām.

56. Cauruļu veidgabalus lieto atbilstoši gazifikācijas projekta dokumentācijai.

57. Būvējot jaunus polietilēna gāzes vadus, to stiprību un hermētiskumu pārbauda atbilstoši attiecīgo būvnormatīvu prasībām.

58. Pirms polietilēna cauruļu (arī no rituļa vai spoles) ievilkšanas rekonstruējamos tērauda pazemes gāzes vados nepieciešams pārbaudīt cauruļu stiprību, 20 minūtes pakļaujot tās 0,6 MPa spiedienam. Nepieciešamību pārbaudīt gāzes vada stiprību nosaka projektā. Pēc polietilēna cauruļu ievilkšanas pārbauda gāzes vada hermētiskumu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs V.Balodis

10.05.1999