Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Aizsargjoslu likumā

Izdarīt Aizsargjoslu likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 6.nr.; 2002, 7.nr.; 2003, 15.nr.; 2005, 15.nr.; 2008, 8.nr.; 2009, 12.nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 205.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.panta 13.punktu šādā redakcijā:

"13) sarkanā līnija - līnija, kas norobežo ceļa, ielas vai piebrauktuves (arī inženierkomunikāciju koridoru) izbūvei nepieciešamo teritoriju, kurā nekustamā īpašuma lietošanas tiesības aprobežotas saskaņā ar normatīvajiem aktiem, no apbūvējamās vai citādā veidā izmantojamās teritorijas un ko normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā nosaka vietējā pašvaldība;".

2. Izteikt 13.panta otrās daļas 1.punktu šādā redakcijā:

"1) pilsētās un ciemos gar ielām un autoceļiem - lokālplānojumos vai detālplānojumos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un atzīmē zemes gabalu robežplānos kā sarkano līniju (esoša vai projektēta ielas robeža);".

3. 21.pantā:

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Satiksmes ministrija izstrādā metodiku projektus, pēc kurām nosaka:

1) aizsargjoslas ap navigācijas tehniskajiem līdzekļiem kuģošanas drošības nodrošināšanai;

2) aizsargjoslas ap navigācijas tehniskajiem līdzekļiem civilās aviācijas gaisa kuģu lidojumu drošības nodrošināšanai.";

papildināt pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Aizsardzības ministrija izstrādā metodikas projektu, pēc kuras nosaka aizsargjoslas ap valsts aizsardzības vajadzībām paredzētajiem navigācijas tehniskajiem līdzekļiem."

4. Aizstāt 29. un 32.1 pantā vārdus "vēja ģeneratori" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "vēja elektrostacijas" (attiecīgā locījumā).

5. 36.pantā:

izteikt pirmās daļas 2.punktu šādā redakcijā:

"2) ārpus pilsētām un ciemiem uz katra zemes īpašuma atļauts izvietot vienu viensētu ar palīgēkām, viesnīcu un tai līdzīga lietojuma ēku, tūrismam nepieciešamo skatu torni, šajā pantā minēto infrastruktūras vai inženierkomunikāciju būvi atbilstoši vietējās pašvaldības teritorijas plānojumam. Sadalot zemes gabalu vairākos zemes gabalos, katra zemes gabala platība nedrīkst būt mazāka par trim hektāriem, izņemot gadījumus, kad atdalāmais zemes gabals ir nepieciešams šajā pantā minētās infrastruktūras vai inženierkomunikāciju būvniecībai vai uzturēšanai un tā apbūves nosacījumus paredz vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā;";

izteikt ceturtās daļas 2.punktu šādā redakcijā:

"2) mežā veikt būvniecību, parku, mežaparku un lauksaimniecībā izmantojamās zemes ierīkošanu, kuras rezultātā platība tiek atmežota, un laucēs veikt būvniecību, parku, mežaparku un lauksaimniecībā izmantojamās zemes ierīkošanu bez Ministru kabineta ikreizēja rīkojuma. Koku ciršanas kārtību krasta kāpu aizsargjoslā esošā mežā šajā punktā minēto darbību īstenošanai nosaka Ministru kabinets;".

6. 37.panta pirmajā daļā:

papildināt 1.punktu pēc vārdiem "teritoriju plānojumos" ar vārdiem "vai lokālplānojumos";

aizstāt 5.punkta "h" apakšpunktā vārdus "veikt meža zemju transformāciju, ja tā nav saistīta" ar vārdiem "veikt teritorijas atmežošanu, ja tā nav saistīta".

7. 39.pantā:

papildināt 2.punkta "a" apakšpunktu pēc vārdiem "teritoriju plānojumos" ar vārdiem "vai lokālplānojumos";

izteikt 4.punkta "a" apakšpunktu šādā redakcijā:

"a) veikt meža un lauksaimniecībā izmantojamās zemes lietošanas kategorijas maiņu, izņemot zemes lietošanas kategorijas maiņu esošo ciemu teritorijās un ēku un būvju būvniecībai viensētās ārpus ciema teritorijas robežām, kā arī gadījumos, kad tas nepieciešams ūdensapgādes būvju būvniecībai,".

8. Papildināt 41.panta 1.punktu pēc vārdiem "teritoriju plānojumos" ar vārdiem "vai lokālplānojumos".

9. 42.panta pirmās daļas 1.punktā:

izteikt "a" apakšpunktu šādā redakcijā:

"a) 30 metru joslā no valsts autoceļa ass uz katru pusi cirst kokus, ja nav saņemts valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts ceļi" rakstveida saskaņojums koku ciršanai. Atbilde uz saskaņojuma pieprasījumu sniedzama divu nedēļu laikā no saskaņojuma pieprasījuma iesniegšanas dienas,";

papildināt punktu ar jaunu "b" apakšpunktu šādā redakcijā:

"b) ceļu zemes nodalījuma joslā ieaudzēt mežu, kā arī izvietot kokmateriālu krautuves, ja nav saņemts autoceļa īpašnieka rakstveida saskaņojums kokmateriālu izvietošanai. Atbilde uz saskaņojuma pieprasījumu sniedzama divu nedēļu laikā no saskaņojuma pieprasījuma iesniegšanas dienas,";

uzskatīt līdzšinējo "b" apakšpunktu par "c" apakšpunktu.

10. Papildināt 50.panta 1.punktu pēc vārdiem "teritoriju plānojumos" ar vārdiem "vai lokālplānojumos".

11. Papildināt 51.panta 3.punktu pēc vārdiem "teritoriju plānojumos" ar vārdiem "vai lokālplānojumos".

12. Papildināt 52.panta otro daļu pēc vārdiem "teritoriju plānojumos" ar vārdiem "vai lokālplānojumos".

13. Aizstāt 58.1 pantā vārdus "vēja ģenerators" (attiecīgā skaitlī un locījumā) ar vārdiem "vēja elektrostacija" (attiecīgā skaitlī un locījumā).

14. Papildināt pārejas noteikumus ar 18., 19. un 20.punktu šādā redakcijā:

"18. Līdz šā likuma 21.panta otrajā un trešajā daļā paredzēto metodiku spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2012.gada 30.jūnijam piemērojami Ministru kabineta 2002.gada 10.septembra noteikumi Nr.412 "Noteikumi par navigācijas tehnisko līdzekļu ekspluatācijas aizsargjoslu noteikšanas metodiku", ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

19. Šā likuma 36.panta ceturtās daļas 2.punkta un 39.panta 4.punkta "a" apakšpunkta jaunā redakcija, kā arī grozījumi 37.panta pirmās daļas 5.punkta "h" apakšpunktā stājas spēkā 2013.gada 1.janvārī.

20. Šā likuma 13.panta otrās daļas 1.punkta jaunā redakcija un grozījumi 37.panta pirmās daļas 1.punktā, 39.panta 2.punkta "a" apakšpunktā, 41.panta 1.punktā, 50.panta 1.punktā, 51.panta 3.punktā un 52.panta otrajā daļā (kas attiecas uz teritorijas attīstības plānošanas dokumentu - lokālplānojumu) stājas spēkā vienlaikus ar Teritorijas attīstības plānošanas likumu."

Likums Saeimā pieņemts 2011.gada 13.oktobrī.

Valsts prezidents A.Bērziņš

Rīgā 2011.gada 26.oktobrī

09.11.2011