Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.15

Rēzeknē 2011.gada 10.jūnijā (prot. Nr.14, 6.p.)

Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 2009.gada 27.novembra saistošajos noteikumos Nr.14 "Par sociālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma
35.panta trešo, ceturto un piekto daļu;
Ministru kabineta 15.12.2009. noteikumu Nr.1489
"Noteikumi par garantēto minimālo ienākumu līmeni" 3punktu;
Ministru kabineta 17.06.2009. noteikumiem Nr.550
"Kārtība, kādā aprēķināms, piešķirams un izmaksājams pabalsts
garantētā minimālā ienākuma līmeņa nodrošināšanai
un slēdzama vienošanās par līdzdarbību";
likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
14.panta sesto daļu

1. Izdarīt Rēzeknes pilsētas domes 2009.gada 27.novembra saistošajos noteikumos Nr.14 "Par sociālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā" ("Latvijas Vēstnesis", 205(4191), 30.12.2009.) šādus grozījumus:

1.1. papildināt norādi uz noteikumu izdošanas tiesisko pamatu ar vārdiem "likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 14.panta sesto daļu";

1.2. svītrot 2.3.punktā 2.3.1. līdz 2.3.5.apakšpunktu un līdzšinējo 2.3.punkta ievaddaļu uzskatīt par 2.3.punktu;

1.3. aizstāt 2.4.5.apakšpunktā vārdus "pēdējiem 12 mēnešiem" ar vārdiem "laikaposmu no iepriekšējā gada 1.janvāra līdz 31.decembrim";

1.4. izteikt 2.10.punktu šādā redakcijā:

"2.10. Ģimene (persona) atzīstama par trūcīgu vai maznodrošinātu, atbilstoši normatīvajos aktos par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošās personas atzīšanu par trūcīgu noteiktajam ienākumu un materiālā stāvokļa līmenim, kā arī kārtībai, kādā novērtējami ģimenes (personas) ienākumi un materiālais stāvoklis."

1.5. aizstāt 2.11.1.apakšpunktā vārdu "trim" ar vārdu "sešiem";

1.6. aizstāt 2.11.2.apakšpunktā vārdu "sešiem" ar vārdu "divpadsmit";

1.7. izteikt 4.2.punktu šādā redakcijā:

"4.2. Pabalsts tiek piešķirts, ievērojot normatīvo aktu par kārtību, kādā aprēķināms, piešķirams, izmaksājams pabalsts garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai un slēdzama vienošanās par līdzdarbību.";

1.8. svītrot 4.4.punktu.

2. Ar šo noteikumu spēkā stāšanas brīdi spēku zaudē Rēzeknes pilsētas domes 2009.gada 22.maija saistošie noteikumi Nr.10 "Par trūcīgās vai maznodrošinātās ģimenes (personas) statusa noteikšanu Rēzeknes pilsētas pašvaldībā" ("Latvijas Vēstnesis", 105(4091), 07.07.2009.).

3. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs

 

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes pilsētas domes saistošajiem noteikumiem Nr.15 "Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes 2009.gada 27.novembra saistošajos noteikumos Nr.14 "Par sociālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums 1. Rēzeknes pilsētas dome 2009.gada 22.maijā pieņēma saistošos noteikumus Nr.10 "Par trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusu noteikšanu Rēzeknes pilsētas pašvaldībā" (turpmāk - saistošie noteikumi Nr.10), šo noteikumu izdošanas pamats ir:
1) likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 14.panta sestā daļa, kas nosaka, ka par maznodrošinātu atzīstama persona, kuras ienākumi un materiālais stāvoklis nepārsniedz attiecīgās pašvaldības domes noteikto līmeni, kas savukārt nedrīkst būt zemāks par trūcīgas personas ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, kādu, pamatojoties uz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu, noteicis Ministru kabinets",
2) Ministru kabineta (turpmāk - MK) 2009.gada 3.marta noteikumi Nr.214 "Noteikumi par ģimenes vai personas atzīšanu par trūcīgu" (turpmāk - noteikumi Nr.214).
Saistošajos noteikumos Nr.10 Rēzeknes pilsētas pašvaldība ir noteikusi, ka maznodrošinātas personas ienākumu un materiālais stāvoklis ir vienāds ar trūcīgas personas ienākumu un materiālo stāvokli, turklāt ģimenes (personas) ienākumu un materiālais stāvoklis ir novērtējams atbilstoši MK noteikumiem Nr.214. Saistošajos noteikumos ietvertais regulējums atbilst MK noteikumos Nr.214 noteiktajam regulējumam.
Tā kā MK noteikumi Nr.214 zaudēja spēku 2010.gada 1.aprīlī un spēkā stājās MK 2010.gada 30.marta noteikumi Nr.299 "Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu" (turpmāk - noteikumi Nr.299), tad lielākā daļa saistošo noteikumu normu ir pretrunā MK noteikumiem Nr.299.
Līdz ar to, ņemot vērā iepriekš norādīto, saistošos noteikumus Nr.10 ir nepieciešams atzīt par spēku zaudējušiem un vienlaikus citā Rēzeknes pilsētas domes normatīvā aktā noteikt ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, kuru nepārsniedzot persona ir atzīstama par maznodrošinātu.
2. 2009.gada 27.novembī Rēzeknes pilsētas dome pieņēma saistošos noteikumus Nr.14 "Par sociālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā" (turpmāk - saistošie noteikumi Nr.14). Saistošo noteikumu Nr.14 2.1.punkts cita starpā nosaka, ka tiesības saņemt sociālo palīdzību ir Rēzeknes pilsētas pašvaldības trūcīgām ģimenēm vai atsevišķi dzīvojošām personām, līdz ar to saistošajos noteikumos ir ietvertas normas, kas piemērojamas, nosakot trūcīgās vai maznodrošinātas personas statusu.
Saistošo noteikumu normas dublē MK noteikumos Nr.214 ietverto normatīvo regulējumu, bet MK noteikumi Nr.214 ir zaudējuši spēku. Līdz ar to saistošo noteikumu normas ir pretrunā ar MK noteikumiem Nr.299.
2. Īss projekta satura izklāsts Veicot grozījumus saistošajos noteikumos Nr.14, tiks atrisinātas paskaidrojuma raksta 1.punktā norādītās problēmas:
1) tiks novērstas pretrunas starp saistošajos noteikumos un augstāka spēka normatīvā akta tiesību normās ietverto regulējumu;
2) tiks noteikts ienākumu un materiālā stāvokļa līmenis, kuru nepārsniedzot persona ir atzīstama par maznodrošinātu, un tas būs vienāds ar ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, kuru nepārsniedzot persona atzīstama par trūcīgu.
Ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, kuru nepārsniedzot persona atzīstama par trūcīgu, savukārt nosaka MK noteikumi Nr.299.
MK noteikumi Nr.299 nosaka arī kārtību, kādā novērtējami ģimenes (personas) ienākumi un materiālais stāvoklis ģimenes (personas) atzīšanai par trūcīgu, šo kārtību piemēro arī novērtējot ģimenes (personas) ienākumus un materiālo stāvokli ģimenes (personas) atzīšanai par maznodrošinātu;
3) tiks atzīti par spēku zaudējušiem saistošie noteikumi Nr.10.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Neietekmē.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Neietekmē.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Administratīvās procedūras nemainīsies. Trūcīgas un maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa, kā arī sociālās palīdzības saņemšanai personas var vērsties Rēzeknes pilsētas domes Sociālās aprūpes pārvaldē.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs

21.07.2011