Ministru kabineta noteikumi Nr.510
Rīgā 2011.gada 28.jūnijā (prot. Nr.40 29.§)
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta divpadsmito daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumos Nr.663 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2008, 129.nr.; 2009, 113., 200.nr.; 2010, 67.nr.) šādus grozījumus:
1. Papildināt noteikumus ar 7.7.apakšpunktu šādā redakcijā:
"7.7. šo noteikumu 9.pielikumā - olām, putnu gaļai un tās produktiem."
2. Aizstāt 1.pielikuma 8.punktā vārdus "divas reizes" ar vārdiem un skaitli "par 48 stundām".
3. Svītrot 1.pielikuma 11. un 13.punktu.
4. Izteikt 1.pielikuma 14. un 15.punktu šādā redakcijā:
"14. Cūkām nodrošina pastaigu laukumu ar iespēju rakties vai dzīvnieku mītnē cūku nodarbināšanai aizgaldā ievieto kādu no veselībai nekaitīgiem materiāliem - salmus, sienu, koksni, zāģu skaidas, sēņu kompostu, kūdru vai šo materiālu sajaukumu.
15. Nobarojamai cūkai aizgaldā nodrošina vismaz 0,85 kvadrātmetrus lielu kopējo grīdas platību un spraugas platumu redeļu grīdā ne lielāku par 18 milimetriem."
5. Aizstāt 1.pielikuma 24.punktā skaitli "4" ar skaitli "6".
6. Svītrot 1.pielikuma 31.punktu.
7. Papildināt 3.pielikuma 7.punktu aiz vārda "Kultūraugu" ar vārdu "aktīvās".
8. Papildināt 3.pielikuma 11.punktu aiz vārda "vēsturē" ar vārdiem "kuras saturs noteikts normatīvajos aktos par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroli".
9. Svītrot 3.pielikuma 16.punktu.
10. Izteikt 3.pielikuma 1.tabulas 5.punktu šādā redakcijā:
"5. | Rapšu sēklas | erukskābes saturs, % | līdz 2 | Kontroli veic operators katrai graudu partijai, pieņemot graudus pārstrādei" |
bāzes mitrums, % | līdz 8 | |||
pieļaujamā netīrība, % | līdz 2 |
11. Papildināt 3.pielikuma 1.tabulu ar 6.punktu šādā redakcijā:
"6. | Auzas | mitrums, % | ne vairāk kā 14 | Kontroli veic operators katrai graudu partijai, pieņemot graudus pārstrādei" |
tilpummasa, g/l | 500-600 | |||
tīrība (citi augi vai piemaisījumi), % | maks. 2,0 | |||
kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama |
12. Aizstāt 3.pielikuma 2.tabulas 2.punkta ailē "Rādītāja lielums" skaitļus "120-220" ar skaitļiem "120-250".
13. Aizstāt 3.pielikuma 2.tabulas 4.punkta ailē "Rādītāja lielums" skaitli "12,0" ar skaitļiem "10,0-14,0".
14. Papildināt 4.pielikuma 1.tabulu ar 13.punktu šādā redakcijā:
"13. Skābenes | Organoleptiskie rādītāji | Svaigas, sausas, stingras jaunās lapiņas, zaļā krāsā, ar svaigi atspirdzinoši skābu garšu pēc sakošļāšanas, svaigām skābenēm raksturīgu aromātu |
Kontroli veic, pieņemot katru partiju
|
Kvalitātes rādītāji | Lapiņas nogrieztas aktīvās veģetācijas periodā pirms ziedēšanas laika, bez piemaisījumiem. Lapas nav saulē izkarsušas, bez slimību un kaitēkļu bojājumiem, sulīgas, ar botāniskai šķirnei raksturīgu lapu formu. Nav pieļaujamas stiegrainas, nodzeltējušas, ar ziedkātu klātbūtni vai apsalušas skābeņu lapas |
" |
15. Aizstāt 4.pielikuma 5.punktā vārdu "konserviem" ar vārdiem "konservētām skābenēm".
16. Papildināt 4.pielikuma 9.punktu aiz vārdiem "Konservētās zupas" ar vārdiem "un konservētās skābenes".
17. Aizstāt 4.pielikuma 2.tabulas 8.punkta ailē "Rādītāja lielums" skaitļus "1,2-2,0" ar skaitļiem "0,8-2,0".
18. Izteikt 4.pielikuma 3.tabulu šādā redakcijā:
"3.tabula
Kvalitātes rādītāji konservētām zupām un skābenēm
Nr.p.k. |
Produkts |
Rādītājs |
Rādītāja lielums |
1. |
Aukstā biešu zupa | Titr. skābju masas daļa, %, ne vairāk |
0,4-0,7 |
Hlorīdu masas daļa, % |
1,2-2,6 |
||
2. |
Svaigu kāpostu borščs, sēņu soļanka, rasoļņiks | Titr. skābju masas daļa, %, ne vairāk |
0,6 |
Hlorīdu masas daļa, % |
1,5-2,5 |
||
3. |
Skābu kāpostu borščs | Titr. skābju masas daļa, %, ne vairāk |
0,9 |
Hlorīdu masas daļa, % |
1,5-2,5 |
||
4. |
Skābu kāpostu zupa | Titr. skābju masas daļa, %, ne vairāk |
1,0 |
Hlorīdu masas daļa, % |
1,5-2,5 |
||
5. |
Zirņu zupa, pupiņu zupa | Hlorīdu masas daļa, % |
1,0-2,5 |
6. |
Konservētas skābenes | Hlorīdu masas daļa, % |
0,8-1,2" |
19. Aizstāt 4.pielikuma 4.tabulas 1.punkta ailē "Rādītāja lielums" skaitļus "1,2-2,0" ar skaitļiem "0,8-2,0".
20. Aizstāt 4.pielikuma 4.tabulas 2.punkta ailē "Rādītāja lielums" skaitļus "1,5-2,5" ar skaitļiem "0,8-2,5".
21. Izteikt 5.pielikuma 1. un 2.tabulu šādā redakcijā:
"1.tabula
Augļu un ogu ievārījumu un nektāru kvalitātes rādītāji
Nr.p.k. |
Nosaukums |
Mikrobioloģiskie un ķīmiskie rādītāji |
Augļu saturs produktos ne mazāks kā, % |
Sausnas saturs, % |
pH |
1. |
Augļu un ogu ievārījumi | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 5 x 103 kvv/1 g |
40 |
47,0-59,0 |
2,6-3,5 |
Patogēnie mikroorganismi un zarnu grupas baktērijas 1 g nav pieļaujamas | |||||
Pelējumi un raugi ne vairāk kā 50 kvv/1 g | |||||
2. |
Augļu un ogu ievārījumi ar samazinātu kaloriju daudzumu | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 5 x 103 kvv/1 g |
40 |
28,0-32,0 |
2,6-3,4 |
Patogēnie mikroorganismi un zarnu grupas baktērijas 1 g nav pieļaujamas | |||||
Pelējumi un raugi ne vairāk kā 50 kvv/1 g | |||||
3. |
Augļu nektāri | Pelējumu sēnītes un raugu šūnas nav pieļaujamas |
_ |
ne mazāk kā 11 |
ne vairāk kā 4,0 |
Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz ābolskābi) 0,3-0,9 |
2.tabula
Kvalitātes rādītāji sulām
1. | Smiltsērkšķu sula | Organoleptiskie rādītāji |
Sula ir ar viendabīgi sadalītu mīkstumu, bez blakus
piemaisījumiem. Atļauta sulas noslāņošanās līdz 40 % no
iepakojuma augšdaļas.
Garša un smarža ir atbilstoša smiltsērkšķu ogām, bez blakus piegaršas un smaržas. Pieļaujama tumši oranža nokrāsa līdz dzeltenīgi saulainai nokrāsai |
Sulas raksturojums | Smiltsērkšķu augļu sula un mīkstums bez sēklām | ||
2. | Ābolu sula, iegūta no svaigiem āboliem | Organoleptiskie rādītāji | Garša un smarža raksturīga āboliem, nedzidrinātai sulai pieļaujamas nogulsnes |
Sausnas masas daļa, % | Ne mazāk kā 10 | ||
Titrējamo skābju masas daļa, % (rēķinot uz ābolskābi) | 0,2-1,2 | ||
Nosēdumu masas daļa nedzidrinātai sulai, % | Ne vairāk kā 0,9 | ||
Nosēdumu masas daļa dzidrinātai sulai, % | Ne vairāk kā 0,2 | ||
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas | Nav pieļaujami 1 g | ||
Patulīna saturs | Ne lielāks par 10 μg/kg | ||
E.coli nepasterizētā sulā | Nav pieļaujami uz 25 g produkta | ||
3. | Ābolu un smiltsērkšķu sula | Organoleptiskie rādītāji |
Garša un smarža ir atbilstoša smiltsērkšķu ogām, bez
blakus piegaršas un smaržas.
Pieļaujama tumši oranža nokrāsa līdz dzeltenīgi saulainai nokrāsai. Skāba, ar raksturīgu, smiltsērkšķu sulai piemītošu skābumu, var saturēt nedaudz smiltsērkšķu eļļas |
Sulas raksturojums |
Sula ar viendabīgi sadalītu mīkstumu, bez blakus
piemaisījumiem. Atļauta sulas noslāņošanās līdz 40 %
no iepakojuma augšdaļas.
Smiltsērkšķu augļu sula un mīkstums bez sēklām" |
22. Papildināt noteikumus ar 9.pielikumu šādā redakcijā:
"9.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 18.augusta
noteikumiem Nr.663
I. Putnu audzēšana
1. Putnus nodrošina ar pilnvērtīgu, sabalansētu barību, pamatojoties uz katrai putnu sugai un grupai izstrādātām barības devām, kurās norāda katrai konkrētai putnu sugai un grupai pietiekamo barības daudzumu dienai un barības sastāvu.
2. Ja putnu barošanai izmanto rūpnieciski ražotu vai no cita operatora iepirktu putnu barību, nepieciešams barības kvalitāti apliecinošs sertifikāts vai kvalitātes apliecība.
3. Putniem izmantotā turēšanas metode: brīvā vai turēšana kūtī. Būros vai sprostos atļauts turēt paipalas.
4. Strausiem nodrošina iespēju uzturēties āra aplokā.
II. Olas un to produktu ražošana
5. Olu kvalitāte atbilst šā pielikuma tabulā minētajām prasībām.
Tabula
Olu kvalitātes prasības
Nr.p.k. |
Rādītājs |
Noteiktās prasības |
Kontrole |
1. | Olu vizuāla novērtēšana | Olas ir tīras, sausas, ar nebojātu čaumalu, bez plankumiem un ieplaisājuma pazīmēm | Kontroli veic operators katrai partijai |
2. | Olas forma un izmērs | Putnu sugai un šķirnei un putnu vecumam raksturīga olu forma, čaumalas biezums un čaumalas krāsojums | Kontroli veic operators katrai partijai |
3. | Olas raksturojums |
Jēlā veidā olas dzeltenums ir dzeltenā krāsā ar
dažādiem toņiem un krāsas intensitāti.
Olas baltums ir stingrs un dzidri caurspīdīgs. Olas dzeltenuma lielums attiecībā pret baltumu raksturīgs putnu sugai, barošanas specifikai un atbilst svaigi dētas olas konsistencei |
Kontroli veic operators pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā vienu reizi putnu dēšanas sezonā |
III. Putnu gaļa un tās produktu ražošana
6. Putnu gaļu atdzesē aukstuma telpās līdz temperatūrai, kas nav augstāka par 4 ○C.
7. Atdzesētu putnu gaļu uzglabā temperatūrā, kas nav zemāka par 1 ○C un augstāka par 6 ○C.
8. Saldētu putnu gaļu iegūst atbilstoši lietotajai saldēšanas tehnoloģijai. Gaļas uzglabāšanas laikā nodrošina pastāvīgi nemainīgu saldēšanas tehnoloģijā paredzēto temperatūras režīmu.
9. Putnu gaļas un gaļas produktu ražošanā aizliegts izmantot:
9.1. mehāniski atkaulotu gaļu;
9.2. augu izcelsmes olbaltumu;
9.3. tauku un ādu emulsiju;
9.4. pārtikas piedevas uzglabāšanas laika pagarināšanai un vēlamo mikrobioloģisko īpašību nodrošināšanai, biezinātājus, recinātājus un stabilizētājus."
Ministru prezidents V.Dombrovskis
Zemkopības ministra vietā
−
satiksmes ministrs U.Augulis