Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.129

Rīgā 2011.gada 7.jūnijā (prot. Nr.59, 5.§)

Grozījumi Rīgas domes 2010.gada 24.augusta saistošajos noteikumos Nr.89 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
15.panta pirmās daļas 19.punktu un 43.panta trešo daļu un
Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14.panta trešo daļu

1. Izdarīt Rīgas domes 2010.gada 24.augusta saistošajos noteikumos Nr.89 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā" šādus grozījumus:

1.1. izteikt 2.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.4. personas, kurām noteikta I vai II invaliditātes grupa, personas līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti un persona, kas pavada personu, kurai noteikta I invaliditātes grupa vai personu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti (turpmāk tekstā - personas ar invaliditāti) - braukšanas maksas atvieglojums 100% apmērā no biļetes cenas;";

1.2. svītrot 2.8., 2.9. un 2.10.apakšpunktā vārdus "mēneša abonementa";

1.3. izteikt 6.punktu šādā redakcijā:

"6. Personām ar invaliditāti, nelietojot personalizēto viedkarti, ir tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumu 100% apmērā no vienreizējās biļetes cenas, uzrādot transportlīdzekļa vadītājam invaliditāti apliecinošu dokumentu un saņemot vienreizējo bezmaksas biļeti.";

1.4. svītrot 9.punktu;

1.5. papildināt ar 9.1punktu šādā redakcijā:

"9.1 Saistošajos noteikumos noteiktie braukšanas maksas atvieglojumi neattiecas uz personām, kuras izmanto paaugstināta servisa pārvadājumus (ceļā pavadītā laika būtiska samazināšana, pasažierim nodrošinātas papildu ērtības u.tml.), izņemot personas ar invaliditāti."

2. Saistošie noteikumi publicējami laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas, izņemot 1.4.apakšpunktu, kas stājas spēkā 2012.gada 1.janvārī.

Rīgas domes priekšsēdētāja p.i. A.Ameriks



 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2011.gada 7.jūnija saistošajiem noteikumiem Nr.129 "Grozījumi Rīgas domes 2010.gada 24.augusta saistošajos noteikumos Nr.89 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi sagatavoti, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 15.panta pirmās daļas 19.punktu un  43.panta trešo daļu un Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14.panta trešo daļu.

Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14.panta trešā daļa paredz, ka pašvaldībām ir tiesības noteikt braukšanas maksas atvieglojumus savā administratīvajā teritorijā, ja ar šo braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu pārvadātājam radītos zaudējumus pilnībā kompensē no pašvaldības budžeta.

Saistošie noteikumi sagatavoti, lai nodrošinātu Rīgas domes 14.12.2010. lēmuma Nr.2310 "Par tiesību sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus Rīgas pilsētas maršrutu tīklā no 01.01.2012. piešķiršanu Rīgas pašvaldības sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Rīgas satiksme"" izpildi, kas paredz no 2012.gada 1.janvāra piešķirt RP SIA "Rīgas satiksme" tiesības sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus visā Rīgas pilsētas maršrutu tīklā (tajā skaitā maršrutos, kuri šobrīd tiek apkalpoti atbilstoši komerciāliem principiem, pārvadājumus veicot ar mikroautobusiem).

Saistošie noteikumi paredz, ka uz personām, kuras izmanto paaugstināta servisa pārvadājumus (ceļā pavadītā laika būtiska samazināšana, pasažierim nodrošinātas papildu ērtības u.tml.), neattieksies Rīgas domes noteiktie braukšanas maksas atvieglojumi, izņemot personas, kurām noteikta I vai II invaliditātes grupa, personas līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti un personu, kas pavada personu, kurai noteikta I invaliditātes grupa, vai personu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti (turpmāk tekstā - personas ar invaliditāti), kurām tiesības izmantot sabiedrisko transportu bez maksas ir paredzētas Invaliditātes likuma 12.panta pirmās daļas 7.punktā. Tāpat saistošie noteikumi paredz izslēgt punktu par braukšanas maksas atvieglojumiem maršrutu tīkla daļā, kura tiek apkalpota atbilstoši komerciāliem principiem.

Ar saistošajiem noteikumiem tiek precizēta terminoloģija atbilstoši Invaliditātes likumam un veikti redakcionāli precizējumi, nemainot tiesību normu būtību.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Saskaņā ar Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma pārejas noteikumu 10.punktu maršrutu tīkla daļas apkalpošana uz komerciāliem principiem ir pieļaujama ne ilgāk kā līdz 2011.gada 31.decembrim. Šobrīd Rīgas pilsētas maršrutu tīklā sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu papildus RP SIA "Rīgas satiksme" nodrošina arī astoņi privātie pārvadātāji, kuri pārvadājumus veic atbilstoši komerciāliem principiem (ar mikroautobusiem) un kopumā apkalpo 37 autobusu maršrutus. Attiecībā uz šiem maršrutiem netiek piemēroti valsts un Rīgas pašvaldības noteiktie braukšanas maksas atvieglojumi. Plānots, ka no 2012.gada 1.janvāra visu Rīgas pilsētas maršruta tīklu apkalpos RP SIA "Rīgas satiksme", kā arī tiek plānots izveidot īpašus maršrutus, kuros tiks piedāvāti paaugstināta servisa pakalpojumi. Ar paaugstināta servisa pārvadājumiem galvenokārt paredzēts aizstāt esošos mikroautobusu pārvadājumus, perspektīvā ieviešot arī citus jaunus pārvadājumus, piemēram, nakts maršrutus vai maršrutus ar ierobežotu pieturvietu skaitu, kas nodrošinātu būtiski ātrāku nokļūšanu no sākumpunkta līdz galamērķim. Saistošajos noteikumos iekļautās normas nepieciešamas, lai minētos pārvadājumus būtu iespējams realizēt bez papildu Rīgas domes budžeta līdzekļu piesaistīšanas braukšanas maksas atvieglojumu kompensēšanai.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Šo jomu neskar. Saskaņā ar Invaliditātes likuma 12.panta pirmās daļas 7.punktu personām ar invaliditāti tiesības izmantot visu veidu sabiedrisko transportu tiek nodrošinātas par valsts budžeta līdzekļiem.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Nav būtiskas ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Iesākumā plānots, ka personām ar invaliditāti par braucienu sabiedriskā transporta maršrutā ar paaugstinātu servisu tiks izsniegta vienreizējā bezmaksas biļete, bet perspektīvā plānots ieviest iespēju braucienu reģistrēt arī ar e-talonu (viedkarti).

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Nav notikušas.


Rīgas domes priekšsēdētāja p.i. A.Ameriks

11.06.2011