Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu"

Izdarīt likumā "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995, 24.nr.; 1999, 23.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 5.pantu šādā redakcijā:

"5.pants. (1) Valsts prezidenta kanceleja (turpmāk - Kanceleja) ir patstāvīga institūcija, kas kārto ar amatā esošā Valsts prezidenta darbību saistītās lietas un pārzina Valsts prezidenta lietvedību.

(2) Kanceleja pārzina arī jaunievēlētā Valsts prezidenta lietvedību un līdz viņa amatā stāšanās brīdim atbalsta jaunievēlētā Valsts prezidenta darbību.

(3) Kanceleja pārzina tās personas lietvedību, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu.

(4) Kancelejas struktūru un iekšējās darbības noteikumus reglamentē nolikums, kuru apstiprina Valsts prezidents. Kancelejai ir zīmogs ar Latvijas Republikas papildinātā mazā valsts ģerboņa attēlu un pilnu nosaukumu."

2. 6.pantā:

papildināt pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Darba līgumu ar Kancelejas vadītāju, viņa vietniekiem un Valsts prezidenta padomniekiem slēdz uz noteiktu laiku, ne garāku par Valsts prezidenta pilnvaru laiku. Uz minētajām amatpersonām neattiecas Darba likuma 45.panta pirmajā daļā noteiktais darba līguma termiņa ierobežojums.";

uzskatīt līdzšinējo tekstu par panta pirmo daļu.

3. Papildināt likumu ar 7.1 pantu šādā redakcijā:

"7.1 pants. (1) Valsts prezidents ir tiesīgs izveidot pastāvīgu vai pagaidu konsultatīvu vai pētniecisku komisiju valstisku jautājumu risināšanai. Ja šāda komisija tiek izveidota, Valsts prezidents nosaka tās funkcijas, uzdevumus un komisijas locekļu pilnvaru laiku, kā arī apstiprina komisijas sastāvu.

(2) Komisijas struktūru, darbības un lēmumu pieņemšanas kārtību reglamentē komisijas nolikums, kuru apstiprina Valsts prezidents.

(3) Kanceleja pārzina Valsts prezidenta izveidoto komisiju lietvedību.

(4) Komisijas, izņemot Valsts Heraldikas komisiju, tiek izveidotas uz Valsts prezidenta pilnvaru laiku."

4. Izteikt 8.pantu šādā redakcijā:

"8.pants. (1) Amata pilnvaru laikā Valsts prezidentam nodrošina valsts aizsardzību (apsardzi).

(2) Jaunievēlētajam Valsts prezidentam laikposmā no ievēlēšanas brīža līdz svinīgā solījuma došanai nodrošina valsts aizsardzību (apsardzi)."

5. 10.pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus "persona, kas bijusi ievēlēta par Valsts prezidentu" ar vārdiem "persona, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu";

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Valsts drošības iestādes informē personu, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu, par tās drošību, un šai personai ir tiesības uz valsts nodrošinātu aizsardzību (apsardzi) četrus gadus pēc Valsts prezidenta amata atstāšanas. Par aizsardzības (apsardzes) nepieciešamību pēc šā termiņa beigām katrā atsevišķā gadījumā lemj Ministru kabinets, ņemot vērā valsts drošības iestāžu sniegto informāciju un uzklausot personu, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu."

6. 11.pantā:

aizstāt vārdus "persona, kas bijusi ievēlēta par Valsts prezidentu" ar vārdiem "persona, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu";

papildināt pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Kārtību, kādā tiek īstenotas šā likuma 10.panta pirmajā daļā minētās garantijas, nosaka Ministru kabinets.";

uzskatīt līdzšinējo tekstu par panta pirmo daļu.

7. Aizstāt 12.pantā vārdus "personas, kas bijusi ievēlēta par Valsts prezidentu" ar vārdiem "personas, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu".

8. Aizstāt 14.pantā vārdus "Persona, kas bijusi ievēlēta par Valsts prezidentu" ar vārdiem "Persona, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu".

Likums Saeimā pieņemts 2011.gada 24.martā.

Valsts prezidenta vietā
Saeimas priekšsēdētāja S.Āboltiņa

Rīgā 2011.gada 8.aprīlī

22.04.2011