Tiesību akts: spēkā esošs
Attēlotā redakcija: 01.07.2022. - ... / Spēkā esošā
Ministru kabineta noteikumi Nr.219

Rīgā 2011.gada 22.martā (prot. Nr.18 8.§)
Kārtība, kādā diplomāti, diplomātiskā un konsulārā dienesta amatpersonas (darbinieki), specializētie atašeji, sakaru virsnieki, karavīri, tiešās pārvaldes iestādes amatpersonas (darbinieki) un valsts drošības iestādes amatpersonas (darbinieki) tiek norīkoti dienestā (darbā) starptautiskajās organizācijās ārvalstīs, un atlīdzības piešķiršanas kārtība
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību:

1.1. kādā diplomāti, diplomātiskā un konsulārā dienesta amatpersonas (darbinieki), specializētie atašeji, sakaru virsnieki, karavīri, tiešās pārvaldes iestādes amatpersonas (darbinieki) un valsts drošības iestādes amatpersonas (darbinieki) (turpmāk – nacionālais eksperts) tiek norīkoti dienestā (darbā) starptautiskajā organizācijā vai tās dalībvalsts institūcijā ārvalstīs;

1.2. kādā nacionālajiem ekspertiem piešķir atlīdzību, un atlīdzības piešķiršanas nosacījumus.

2. Nacionālais eksperts tiek norīkots dienestā (darbā) starptautiskajā organizācijā vai tās dalībvalsts institūcijā ārvalstīs saskaņā ar šiem noteikumiem, ievērojot starptautiskās organizācijas vai tās dalībvalsts tiesību aktus.

3. Nacionālais eksperts, ja to paredz starptautiskie tiesību akti, atrodoties dienestā (darbā) starptautiskajā organizācijā vai tās dalībvalsts institūcijā ārvalstīs, lēmumu pieņemšanā ir neatkarīgs no nosūtītājiestādes un rīkojas tikai starptautiskās organizācijas vai tās dalībvalsts institūcijas interesēs.

4. Kad nacionālais eksperts atgriežas no dienesta (darba) starptautiskajā organizācijā vai tās dalībvalsts institūcijā, nosūtītājiestāde viņam nodrošina iespēju ieņemt iepriekšējo vai līdzvērtīgu amatu.

5. Ārlietu ministrija ir atbildīga par tās informācijas apriti un koordināciju, kas saistīta ar nacionālā eksperta norīkošanu darbā Eiropas Savienības institūcijās.

II. Norīkošana dienestā (darbā) starptautiskajā organizācijā vai tās dalībvalsts institūcijā

6. Nacionālā eksperta kandidatūru dienestam (darbam) starptautiskajā organizācijā vai tās dalībvalsts institūcijā izvirza par nozari atbildīgā ministrija vai tās padotībā esoša institūcija.

7. Nacionālo ekspertu dienestam (darbam) starptautiskajā organizācijā vai tās dalībvalsts institūcijā norīko, ja nacionālā eksperta kvalifikācija atbilst konkrētā amata prasībām.

8. Ja nacionālais eksperts atbilst valsts noslēpuma, Ziemeļatlantijas līguma organizācijas, Eiropas Savienības un ārvalstu institūciju klasificētās informācijas aizsardzību regulējošos normatīvajos aktos noteiktajiem kritērijiem, viņš (ja nepieciešams) saņem attiecīga līmeņa speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam un sertifikātu darbam ar Ziemeļatlantijas līguma organizācijas vai Eiropas Savienības klasificēto informāciju.

9. Kandidātu atlases kārtību vai kārtību, kādā rīkojams konkurss nacionālā eksperta amatam, nosaka nosūtītājiestādes vadītājs.

9.1 Nosūtītājiestāde ar nacionālo ekspertu slēdz līgumu par norīkošanu dienestā (darbā) starptautiskajā organizācijā vai tās dalībvalsts institūcijā ārvalstīs. Līgumā norāda:

9.11. valsti vai valstis un starptautisko organizāciju vai tās dalībvalsts institūciju, uz kuru norīko, kā arī amatu;

9.12. dienesta (darba) uzsākšanas datumu un paredzamo dienesta (darba) veikšanas ilgumu;

9.13. atlīdzības apmēru un izmaksas kārtību, kā arī informāciju par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanu;

9.14. valūtu, kādā izmaksās atlīdzību;

9.15. nacionālā eksperta saistības;

9.16. informāciju par dienas vai nedēļas darba laiku;

9.17. informāciju par koplīgumiem (ja tādi ir);

9.18. apmaksātā atvaļinājuma ilgumu;

9.19. tiesības uz apmācībām, ja tādas nodrošina;

9.110. informāciju par to, vai ir paredzēta repatriācija, un tās kārtību, ja tā tiek nodrošināta.

(MK 21.06.2022. noteikumu Nr. 372 redakcijā)

III. Atsaukšana no dienesta (darba) starptautiskajā organizācijā vai tās dalībvalsts institūcijā

10. Nacionālo ekspertu nosūtītājiestādes vadītājs atsauc no dienesta (darba) starptautiskā organizācijā vai tās dalībvalsts institūcijā:

10.1. ja atsaukšana ir saistīta ar nosūtītājiestādes būtiskām interesēm;

10.2. ja nacionālais eksperts, atrodoties dienestā (darbā) starptautiskajā organizācijā vai tās dalībvalsts institūcijā, ir izdarījis noziedzīgu nodarījumu, kas ir sodāms saskaņā ar Krimināllikumu;

10.3. ja nacionālais eksperts ir izdarījis pārkāpumu, kas nav savienojams ar turpmāko dienestu (darbu) starptautiskajā organizācijā vai tās dalībvalsts institūcijā;

10.4. ja nacionālā eksperta atsaukšanu lūdz starptautiskā organizācija vai tās dalībvalsts institūcija;

10.5. saskaņā ar starptautiskās organizācijas vai tās dalībvalsts institūcijas apstiprinātajiem tiesību aktiem;

10.6. citu objektīvu apstākļu dēļ, saskaņojot to ar starptautisko organizāciju vai tās dalībvalsts institūciju;

10.7. pēc paša vēlēšanās, par to brīdinot nosūtītājiestādi vienu mēnesi iepriekš.

IV. Atlīdzības piešķiršana

11. Laikā, kad nacionālais eksperts pilda dienestu (darbu) starptautiskajā organizācijā vai tās dalībvalsts institūcijā ārvalstīs, nosūtītājiestāde nacionālajam ekspertam:

11.1. izmaksā visu normatīvajos aktos paredzēto atlīdzību, ja starptautiskā organizācija vai tās dalībvalsts institūcija nesedz nacionālā eksperta izdevumus vai to daļu;

11.2. izmaksā tikai to atlīdzības daļu, kuru nesedz starptautiskā organizācija vai tās dalībvalsts institūcija;

11.3. neizmaksā vai tikai daļēji izmaksā to atlīdzības daļu, kuru nesedz starptautiskā organizācija vai tās dalībvalsts institūcija, ja tas ir abpusēji izdevīgi un par to ir noslēgta rakstiska vienošanās ar nacionālo ekspertu.

12. Lai saņemtu šo noteikumu 11.2.apakšpunktā minēto atlīdzību, eksperts iesniedz nosūtītājiestādē dokumentus, kas apliecina starptautiskās organizācijas izmaksājamās atlīdzības apmēru un veidu, ja nosūtītājiestādei nav iespējams iegūt šo informāciju.

13. (Svītrots ar MK 21.06.2022. noteikumiem Nr. 372)

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

(MK 21.06.2022. noteikumu Nr. 372 redakcijā)

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūnija Direktīvas (ES) 2019/1152 par pārredzamiem un paredzamiem darba apstākļiem Eiropas Savienībā.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs A.Pabriks
01.07.2022