Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.101

Rīgā 2010.gada 23.novembrī (prot. Nr.46, 10.§)

Grozījumi Rīgas domes 2005.gada 27.septembra saistošajos noteikumos Nr.18 "Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu, kas atrodas ielu sarkano līniju robežās, apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
15.panta pirmās daļas 2.punktu, 21.panta pirmās daļas 14.punkta
a) apakšpunktu un 43.panta trešo daļu un 2000.gada 23.marta
likuma "Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā"
pārejas noteikumu 5.punktu

1. Izdarīt Rīgas domes 2005.gada 27.septembra saistošajos noteikumos Nr.18 "Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu, kas atrodas ielu sarkano līniju robežās, apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi" šādus grozījumus:

1.1. aizstāt 1.6., 1.7., 4.5., 4.6.punktā un 4.7.1.apakšpunktā tekstu "4.4.4.apakšpunktā" ar tekstu "4.4.5.apakšpunktā";

1.2. aizstāt 4.4.5.apakšpunktā tekstu "par pirmo maksas autostāvvietas lietošanas stundu - Ls 5, bet par katru nākamo maksas autostāvvietas lietošanas stundu - Ls 8 stundā" ar tekstu "par pirmo maksas autostāvvietas lietošanas stundu - Ls 3, bet par katru nākamo maksas autostāvvietas lietošanas stundu - Ls 5 stundā".

2. Saistošie noteikumi publicējami laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas.

3. Rīgas domes Satiksmes departaments ir atbildīgs par saistošo noteikumu izpildes novērošanu.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

Rīgā 2010.gada 26.novembrī



 

Paskaidrojuma raksts Rīgas domes 2010.gada 23.novembra saistošajiem noteikumiem Nr.101 "Grozījumi Rīgas domes 2005.gada 27.septembra saistošajos noteikumos Nr.18 "Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu, kas atrodas ielu sarkano līniju robežās, apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Rīgas domes 2005.gada 27.septembra saistošie noteikumi Nr.18 "Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu, kas atrodas ielu sarkano līniju robežās, apsaimniekošanas un lietošanas noteikumi" nosaka Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu, kas atrodas ielu sarkano līniju robežās, lietošanas kārtību.

Šobrīd minētā lietošanas kārtība Vecrīgas teritorijā paredz ievērojami augstāku stundas tarifa likmi par autostāvvietas lietošanu nekā citviet Rīgā, kur ierīkotas maksas autostāvvietas.

Par Vecrīgas teritorijā esošo maksas autostāvvietu lietošanu netiek pārdoti mēneša abonementi (samaksa avansā par maksas autostāvvietu lietošanu) un lietotāja kartes (nedzīvojamo telpu īpašniekiem un vai nomniekiem īpaši rezervētas stāvvietas lietošanai) kā citviet Rīgā, kur ierīkotas maksas autostāvvietas. Iedzīvotāji, kuru dzīvesvieta ir deklarēta Vecrīgas teritorijā, var iegādāties iedzīvotāja karti par maksas autostāvvietas lietošanu Vecrīgā.

Ar grozījumiem paredzēts samazināt noteikto maksu par Vecrīgas teritorijā esošo autostāvvietu lietošanu, kā arī paplašināt minēto autostāvvietu lietošanas pieejamību Rīgas iedzīvotājiem, uzņēmējiem un iestādēm, nosakot mēneša abonementu un lietotāju karšu izsniegšanu Vecrīgas teritorijā.

Vecrīgas teritorijā esošo maksas autostāvvietu skaits netiks palielināts. Arī turpmāk netiks pieļauta tranzīta kustība cauri Vecrīgai un tiks nodrošināta gājēju prioritāte, neveicot izmaiņas esošajā transporta kustības shēmā.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Saskaņā ar maksas autostāvvietu pārvaldnieka - Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" - sniegto informāciju pēdējā laikā ir saņemti vairāki iedzīvotāju un uzņēmēju priekšlikumi par Vecrīgas teritorijā esošo maksas autostāvvietu darbību, kas galvenokārt saistīti ar iedzīvotāju un uzņēmēju ienākumu samazināšanos un pašreizējo ekonomisko situāciju valstī. Turklāt Vecrīgas teritorijā ir ierobežotas iespējas nedzīvojamo telpu īpašniekiem vai nomniekiem novietot transportlīdzekļus pie ēkām.

Izvērtējot minētos priekšlikumus, Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" ierosina veikt grozījumus saistošajos noteikumos, kas iekļauti grozījumu projektā.

Šobrīd Vecrīgas teritorijā ir 427 maksas autostāvvietas. Līdz šim par Vecrīgas teritorijā esošo maksas autostāvvietu lietošanu bija iespējams iegādāties tikai iedzīvotāju kartes. Vidēji mēnesī tiek izsniegtas vai pagarinātas aptuveni 100 iedzīvotāju kartes, kas paredzētas tikai ¼ no Vecrīgas teritorijā esošajām maksas autostāvvietām (šī gada oktobrī ir izsniegtas vai pagarinātas 112 derīgas iedzīvotāju kartes).

Izvērtējot Vecrīgā esošo autostāvvietu izmantošanas statistiku kopsakarā ar saņemtajiem iedzīvotāju un uzņēmēju priekšlikumiem, konstatēts, ka Vecrīgā esošās maksas autostāvvietas tiek lietotas ievērojami mazāk nekā citas maksas autostāvvietas Rīgā augstās maksas par autostāvvietas lietošanu dēļ.

Kopš 2009.gada sākuma, kad tika atcelta īpašā režīma zona Vecrīgā un Vecrīgas teritorija (tajā esošās autostāvvietas) tika iekļauta teritorijās, kurās ierīkotas maksas autostāvvietas, ekonomiskā situācijā valstī ir mainījusies. Šobrīd noteiktā tarifa likme Vecrīgā ir ievērojami augstāka salīdzinājumā ar citām teritorijām Rīgā, kur ierīkotas maksas autostāvvietas. Ar grozījumiem paredzēts stundas tarifa likmi Vecrīgā samazināt no Ls 8 līdz Ls 5 (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis), kas joprojām būtu pietiekami augsta, taču atbilstoša pašreizējai ekonomiskajai situācijai valstī.

Palielinot to teritoriju skaitu, kurās esošās autostāvvietas ir tiesības lietot mēneša abonementu īpašniekiem, un iekļaujot šajās teritorijās arī Vecrīgas teritoriju, tiks noteikta vienota abonementu izmantošanas kārtība visām pašvaldības maksas autostāvvietām pilsētā, nemainot saistošo noteikumu 4.6.punktā noteikto mēneša abonementa maksu
Ls 150 (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis).

Paredzot lietotāju karšu izsniegšanu un rezervētu autostāvvietu lietošanu arī Vecrīgā, tiks atvieglota transportlīdzekļu novietošana maksas autostāvvietās nedzīvojamo telpu īpašniekiem vai nomniekiem (galvenokārt uzņēmējiem un iestādēm). Samaksa par lietotāja karti Vecrīgā tiks noteikta saskaņā ar saistošo noteikumu 4.5.punktā paredzēto vispārīgo kārtību, samaksu aprēķinot par deviņām autostāvvietas lietošanas stundām dienā pēc teritorijā noteiktās stundas tarifa likmes.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Nav tiešas ietekmes uz pašvaldības budžetu.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Uzlabos uzņēmējdarbības vidi, jo uzņēmējiem, kuru īpašumi vai nomātās telpas atrodas Vecrīgā, tiks nodrošināta iespēja novietot transportlīdzekļus tuvu uzņēmējdarbības veikšanas vietai.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Administratīvās procedūras netiek mainītas.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas ar privātpersonām par konkrētajiem saistošajiem noteikumiem nav veiktas, taču, izstrādājot projektu, ņemti vērā Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" saņemtie iedzīvotāju un uzņēmēju priekšlikumi par Vecrīgas teritorijā esošajām maksas autostāvvietām noteiktās tarifa likmes samazināšanu un minēto autostāvvietu lietošanas pieejamību.

 

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

12.01.2011