Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2012. gada 26. jūnija noteikumus Nr. 450 "Noteikumi par invaliditāti apliecinoša dokumenta paraugu, dokumenta izsniegšanas un uzskaites kārtību".
Ministru kabineta noteikumi Nr.1169

Rīgā 2010.gada 21.decembrī (prot. Nr.74 58.§)
Noteikumi par invaliditāti apliecinoša dokumenta paraugu, tā izsniegšanas un uzskaites kārtību
Izdoti saskaņā ar Invaliditātes likuma 5.panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka invaliditāti apliecinoša dokumenta paraugu, kā arī tā izsniegšanas un uzskaites kārtību.

2. Invaliditāti apliecinošs dokuments ir invalīda apliecība (1.pielikums).

3. Invalīda apliecība ir numurēts stingrās uzskaites dokuments.

4. Invalīda apliecības saņemšanai persona komisijā iesniedz fotogrāfiju (3 x 4 cm), pēc kuras personu var identificēt un kas izgatavota ne agrāk kā pirms diviem gadiem.

5. Invalīda apliecību izsniedz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (turpmāk – komisija) dienā, kad pieņemts lēmums par invaliditātes noteikšanu, vai nosūta ierakstītā pasta sūtījumā piecu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas. Ja personas fotogrāfija komisijā nav iesniegta, komisija invalīda apliecību izsniedz vai nosūta ierakstītā pasta sūtījumā piecu darbdienu laikā pēc personas fotogrāfijas saņemšanas.

6. Ja invalīda apliecību izsniedz bērnam, kas vēl nav sasniedzis triju gadu vecumu, fotogrāfija komisijā nav jāiesniedz.

7. Invalīda apliecību izsniedz bez maksas.

8. Invalīda apliecību izsniedz atkārtoti, ja tā nozaudēta, bojāta, iznīcināta, prettiesiski atsavināta vai mainījušies personas dati, kā arī tad, ja beidzies apliecības derīguma termiņš saskaņā ar šo noteikumu 15.punktu.

9. Lai saņemtu invalīda apliecību atkārtoti, persona vai tās likumiskais pārstāvis jebkurā komisijas struktūrvienībā iesniedz fotogrāfiju un iesniegumu ar lūgumu izsniegt apliecību. Iesniegumā norāda šādu informāciju:

9.1. vārds, uzvārds;

9.2. personas kods;

9.3. faktiskā dzīvesvietas adrese (ja atšķiras no deklarētās dzīvesvietas adreses);

9.4. tālruņa numurs un elektroniskā pasta adrese.

10. Iesniedzot šo noteikumu 9.punktā minēto iesniegumu, persona vai tās likumiskais pārstāvis norāda to saziņas veidu, kuram ir priekšroka turpmākajā saziņā (deklarētās dzīvesvietas adresi, faktiskās dzīvesvietas adresi, tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi).

11. Lai atkārtoti saņemtu invalīda apliecību saistībā ar personas datu maiņu, derīguma termiņa izbeigšanos vai apliecības sabojāšanu, persona vai tās likumiskais pārstāvis šo noteikumu 9.punktā minētajam iesniegumam pievieno arī iepriekš izsniegto invalīda apliecību.

12. Lai atkārtoti saņemtu invalīda apliecību saistībā ar tās nozaudēšanu, iznīcināšanu vai prettiesisku atsavināšanu, persona vai tās likumiskais pārstāvis šo noteikumu 9.punktā minētajā iesniegumā papildus pamato atkārtotas apliecības izsniegšanas nepieciešamību.

13. Šo noteikumu 9.punktā minēto iesniegumu komisijai var iesniegt arī elektroniski atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu un apriti vai nosūtīt iesniegumu pa pastu.

14. Personai, kurai invaliditāte noteikta uz laiku, invalīda apliecības derīguma termiņš ir datums, līdz kuram personai noteikta invaliditāte. Ja invalīda apliecību izsniedz šo noteikumu 6.punktā minētajai personai, invalīda apliecības derīguma termiņš ir datums, līdz kuram noteikta invaliditāte.

15. Personai, kurai invaliditāte noteikta bez atkārtota ekspertīzes termiņa (uz mūžu), izsniegtās apliecības derīguma termiņš ir 10 gadu.

16. Personai izsniegto invalīda apliecību valsts komisija reģistrē invalīda apliecību uzskaites žurnālā (2.pielikums).

17. Saņemot invalīda apliecību personiski, tās saņēmējs parakstās invalīda apliecību uzskaites žurnālā. Ja invalīda apliecība nosūtīta pa pastu ierakstītā vēstulē, par invalīda apliecības izsniegšanu atbildīgā persona invalīda apliecību uzskaites žurnālā attiecīgā invalīda parakstam paredzētajā vietā norāda ierakstītās vēstules nosūtīšanas datumu un pasta nodaļas izsniegtās kvīts numuru.

18. Komisijai nodotās apliecības reģistrē invalīda apliecību uzskaites žurnālā.

19. Invalīda apliecību uzskaites žurnāla lapas numurē, caurauklo un apzīmogo ar komisijas zīmogu.

20. Invalīda apliecību uzskaites žurnālu komisija glabā atbilstoši apstiprinātajai lietu nomenklatūrai.

21. Šo noteikumu 11.punktā minētās iepriekš izsniegtās invalīda apliecības un citas par nederīgām atzītās invalīda apliecības komisija iznīcina.

22. Pēc invalīda apliecības saņemšanas fakta apliecināšanas informāciju par izsniegto apliecību iekļauj invaliditātes informatīvajā sistēmā, kuras pārzinis ir komisija.

23. Invalīda apliecības, kas izsniegtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir derīgas līdz apliecībās norādītā derīguma termiņa beigām.

24. Noteikumi stājas spēkā 2011.gada 1.janvārī.

Ministru prezidents, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs V.Dombrovskis

Labklājības ministre I.Jurševska
1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 21.decembra noteikumiem Nr.1169
Invalīda apliecības paraugs

1. Invalīda apliecība ir laminēta noteikta izmēra (90 x 60 mm) kartīte uz apdrukātas pamatnes (uz pelēka fona baltā krāsā rindās viens zem otra izkārtots simbols – ābele ar vienu balstu).

Invalīda apliecības priekšpuse (averss)

2. Invalīda apliecības priekšpusē (aversā) ir šāda informācija:

2.1. dokumenta nosaukums – "Invalīda apliecība". Personai ar I un II grupas invaliditāti dokumenta nosaukums iespiests sarkanā krāsā, personai ar III grupas invaliditāti – melnā krāsā, bērnam ar invaliditāti – sarkanā krāsā;

2.2. dokumenta sešzīmju kārtas numurs. Personai ar I un II grupas invaliditāti dokumenta numurs iespiests sarkanā krāsā, personai ar III grupas invaliditāti – melnā krāsā, bērnam ar invaliditāti – sarkanā krāsā;

2.3. vārds;

2.4. uzvārds;

2.5. personas kods;

2.6. invaliditātes grupa;

2.7. invalīda apliecības derīguma termiņš;

2.8. personas fotogrāfija.

3. Uz fotogrāfijas kreisā stūra ir uzlīmēta apaļas formas pašsabrūkoša hologramma 17 mm diametrā ar iestrādātu uzrakstu "Invalīda apliecība", otrajā plānā – komisijas logo "VDEĀVK":

3.1. hologrammas krāsas mainās spektrā no sarkanās uz zilo. Mainot hologrammas apskates leņķi par 5–7 grādiem, mainās krāsas un attiecīgi parādās viens no plāniem ar šai pozīcijai atbilstošu krāsu izvietojumu;

3.2. plānu skaits – divi:

3.2.1. pirmais plāns (fons) ir spogulis;

3.2.2. otrais plāns ir uzraksts "Invalīda apliecība", kurš aizņem apmēram 2/3 no hologrammas diametra un kura krāsas mainās spektrā no sarkanās uz zilo.

Invalīda apliecības otra puse (reverss)

4. Invalīda apliecības otrā pusē (reversā) ir šāda informācija:

4.1.  iestāde, kas izdevusi apliecību, – Latvijas Republikas Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija;

4.2. komisijas struktūrvienība;

4.3. apliecības izsniegšanas datums.

 5. Apliecības veidlapas kreisajā stūrī ir iestrādāta karstspiedes hologramma četrstūra formā (18 x 18 mm). Pirmajā plānā iestrādāts simbols – ābele ar vienu balstu, otrajā plānā – komisijas logo "VDEĀVK":

5.1. hologrammas krāsas mainās spektrā no sarkanās uz zilo. Mainot hologrammas apskates leņķi par 5–7 grādiem, mainās krāsas un attiecīgi parādās viens no plāniem ar šai pozīcijai atbilstošu krāsu izvietojumu;

5.2. plānu skaits – četri:

5.2.1. pirmais plāns ir sarkans fons ar neizteiktu simbolu, uz kura izteikti izceļas pieci melni āboli;

5.2.2. otrais plāns ir zils fons, uz kura izteikti izceļas zaļganzils simbols un divi āboli tādā pašā krāsā;

5.2.3. trešais plāns ir zaļš fons, uz kura izceļas simbola – ābeles – lapas oranžā krāsā un pieci melni āboli;

5.2.4. ceturtais plāns ir balta kontūra apkārt visos plānos redzamajiem āboliem. Tā ir redzama neatkarīgi no hologrammas apskates leņķa un gaismas, kas uz to krīt.

Labklājības ministre I.Jurševska
2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 21.decembra noteikumiem Nr.1169
Invalīda apliecību uzskaites žurnāls

Nr.
p.k.

Persona ar invaliditāti

Lēmums par invaliditātes noteikšanu

Invalīda apliecība

Nodotās invalīda apliecības numurs

Likumiskā pārstāvja personas dati
(ja apliecību saņem cita persona)

Personas vai likumiskā pārstāvja paraksts par apliecības saņemšanu vai norāde par apliecības nosūtīšanu pa pastu

VDEĀVK atbildīgā amatpersona

vārds, uzvārds

personas kods

 datums numurs

numurs

izsniegšanas datums

vārds, uzvārds

paraksts


      

      
Labklājības ministre I.Jurševska
01.01.2011