Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.95

Rīgā 2010.gada 5.oktobrī (prot. Nr.40, 2.§)

Grozījumi Rīgas domes 2007.gada 11.septembra saistošajos noteikumos Nr.88 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta ceturto daļu
un likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5.panta trešo un ceturto daļu

1. Izdarīt Rīgas domes 2007.gada 11.septembra saistošajos noteikumos Nr.88 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā" šādus grozījumus:

1.1. izteikt pirmās nodaļas nosaukumu šādā redakcijā: "I. Vispārīgie jautājumi";

1.2. aizstāt 4.1. un 4.2.apakšpunktā vārdus "Rīgas priekšpilsētas (rajona) Sociālā dienesta" ar vārdiem "Rīgas Sociālā dienesta";

1.3. papildināt 4.3., 4.4., 4.5. un 4.6.apakšpunktu aiz vārdiem "par zemi" ar vārdiem "un vienģimenes un divģimeņu dzīvojamām mājām, daudzdzīvokļu mājām (to daļām) neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos";

1.4. izteikt 4.10.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.10. personām par zemi vai zemesgabala daļu, kas tiek izmantota pašvaldības izglītības, sporta, kultūras un sociālo iestāžu darbības nodrošināšanai - 70%;";

1.5. papildināt saistošos noteikumus ar 4.11., 4.12. un 4.13.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.11. personām par pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, kas iznomāta mazdārziņa vajadzībām - 50%;

4.12. personām, kurām ir trīs vai vairāk bērni, kuri nepārsniedz 19 gadu vecumu un ar kuriem ir kopīga deklarētā dzīvesvieta, par zemi un vienģimenes un divģimeņu dzīvojamām mājām, daudzdzīvokļu mājām (to daļām) neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļa īpašumos - 50%;

4.13. personām, kurām ir bērns ar invaliditāti, kurš nepārsniedz 19 gadu vecumu un ar kuru ir kopīga deklarētā dzīvesvieta, par zemi un vienģimenes un divģimeņu dzīvojamām mājām, daudzdzīvokļu mājām (to daļām) neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļa īpašumos - 50%.";

1.6. papildināt 5.punktu aiz teksta "4.3.-4.6.apakšpunktā" ar tekstu "un 4.12., 4.13.apakšpunktā";

1.7. papildināt 5.2.apakšpunktu aiz vārdiem "valdījumā esošais nekustamais īpašums" ar vārdiem "Rīgas pilsētā";

1.8. svītrot 6.punktu;

1.9. izteikt 11.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.3. nekustamā īpašuma nodokļa maksātājam jautājuma par atvieglojumu piešķiršanu izskatīšanas brīdī ir Rīgas pilsētas pašvaldības budžetā ieskaitāmo nodokļu parādi vai nomas maksas parādi par nomāto pašvaldības īpašumu, izņemot gadījumus, ja nekustamā īpašuma nodokļa parāds nepārsniedz piešķiramo nodokļa atvieglojumu apmēru.";

1.10. papildināt 13.punktu aiz teksta "4.10." ar tekstu "-4.13.";

1.11. aizstāt 14.punktā tekstu "4.3., 4.4. un 4.5." ar tekstu "4.3.-4.5.apakšpunktā un 4.13.";

1.12. izteikt 15.punktu šādā redakcijā:

"15. Pārvalde, saņemot personas, kura pieprasa piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, un personas, ar kuru ir kopīga deklarētā dzīvesvieta (4.4. un 4.5.apakšpunktā noteiktajos gadījumos), parakstītu pieteikumu, uzskata to par apliecinājumu, kas dod Pārvaldei atļauju iepazīties ar minēto personu (4.12. un 4.13.apakšpunktā paredzētajos gadījumos - arī ar minēto personu bērnu) personas datiem, kas nepieciešami lēmuma par atvieglojumu piešķiršanu pieņemšanai.";

1.13. papildināt 24.2.apakšpunktu aiz teksta "4.3.-4.6.apakšpunktā" ar tekstu "un 4.12., 4.13.apakšpunktā";

1.14. papildināt saistošos noteikumus ar 24.6.apakšpunktu šādā redakcijā:

"24.6. šo saistošo noteikumu 4.11.apakšpunktā minētā nomas līguma izbeigšanās.";

1.15. izteikt nodaļas "Noslēguma jautājumi" nosaukumu šādā redakcijā: "V. Noslēguma jautājumi".

2. Rīgas domes Finanšu departaments ir atbildīgs par šo saistošo noteikumu izpildes novērošanu.

3. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2011.gada 1.janvārī.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

Rīgā 2010.gada 7.oktobrī

 



 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2010.gada 5.oktobra saistošajiem noteikumiem Nr.95
Grozījumi Rīgas domes 2007.gada 11.septembra saistošajos noteikumos Nr.88 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā"

1. Īss projekta satura izklāsts

Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību reglamentē Rīgas domes 2007.gada 11.septembra saistošie noteikumi Nr.88 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā" (turpmāk - saistošie noteikumi Nr.88), kas izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5.panta trešo daļu. Saistošie noteikumi Nr.88 nosaka nodokļa maksātāju kategorijas, kurām piešķirami nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi, kā arī apmēru, kādā tie piešķirami.

2010.gadā Rīgas domē saņemti vairāki iesniegumi no nodokļa maksātājiem (daudzbērnu ģimenēm, ģimenēm ar bērniem-invalīdiem, kā arī personām, kas nomā pašvaldības zemi mazdārziņu vajadzībām, piemēram, ģimenes dārziņu apvienības "Jumpravsala" 2010.gada 30.marta iesniegumi, kas adresēti Rīgas domes priekšsēdētājam, Rīgas pilsētas izpilddirektoram, deputātiem) ar lūgumu veikt grozījumus saistošajos noteikumos Nr.88, paredzot noteikt nodokļa atvieglojumus arī šīm nodokļa maksātāju kategorijām, lūgumu pamatojot ar objektīvām grūtībām nomaksāt aprēķināto nekustamā īpašuma nodokli.

Lai samazinātu nekustamā īpašuma nodokļa slogu nodokļa maksātājiem, saistošo noteikumu projektā papildus tiek noteiktas nodokļa maksātāju kategorijas, kurām jāpiešķir nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi: personām par pašvaldības īpašumā esošo vai piekritīgo zemi, kas iznomāta mazdārziņu vajadzībām; personām, kurām ir trīs vai vairāk bērni; personām, kurām ir bērns ar invaliditāti; personām par zemi, kas tiek izmantota pašvaldības sporta, kultūras un sociālo iestāžu darbības nodrošināšanai.

2. Projekta nepieciešamības pamatojums

Ņemot vērā slikto ekonomisko situāciju valstī un no tās izrietošās objektīvās grūtības savlaicīgi un pilnā apmērā nomaksāt aprēķināto nekustamā īpašuma nodokļa summu, būtu nepieciešams papildināt to nodokļa maksātāju kategoriju uzskaitījumu, kurām šādi atvieglojumi piešķirami.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

3.1. Ņemot vērā likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5.panta piektajā daļā noteikto, ka tie nodokļa atvieglojumi, kurus nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem piešķīrusi pašvaldība, netiek ņemti vērā, nosakot nekustamā īpašuma nodokļa prognozi, papildu nodokļa atvieglojumi būtu piešķirami tādā apjomā, kas netraucētu nekustamā īpašuma nodokļa prognozes izpildi.

3.2. Nosakot nodokļa atvieglojumus 50% apmērā personām par pašvaldības īpašumā esošo vai piekritīgo zemi, kas iznomāta mazdārziņu vajadzībām, iespējamā ietekme uz pašvaldības budžetu - Ls 16 000.

3.3. Nosakot nodokļa atvieglojumus 50% apmērā personām, kurām ir trīs vai vairāk bērni, kuri pieteikuma izskatīšanas brīdī nepārsniedz 19 gadu vecumu un ar kuriem ir kopīga deklarētā dzīvesvieta, iespējamā ietekme uz budžetu - Ls 10 000.

3.4. Nosakot nodokļa atvieglojumus 50% apmērā personām, kurām ir bērns ar invaliditāti un ar kuru ir kopīga deklarētā dzīvesvieta, iespējamā ietekme uz budžetu - Ls 8000.

3.5. Nosakot nodokļa atvieglojumus 70% apmērā personām par zemi vai zemesgabala daļu, kas tiek izmantota pašvaldības sporta, kultūras un sociālo iestāžu darbības nodrošināšanai, iespējamā ietekme uz budžetu - Ls 25 600.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Saistošo noteikumu projekts uzņēmējdarbības vidi neietekmē.

5. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošo noteikumu Nr.88 izpildi nodrošina Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Sarakste ar ģimenes dārziņu apvienību "Jumpravsala" par nepieciešamo papildinājumu veikšanu Saistošajos noteikumos Nr.88.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

01.01.2011