Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 01.01.2014. - 28.02.2015. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2015. gada 24. februāra noteikumus Nr. 88 "Kārtība, kādā iemaksā un izmaksā depozītu juridiskās un fiziskās personas maksātnespējas procesā".
Ministru kabineta noteikumi Nr.992

Rīgā 2010.gada 26.oktobrī (prot. Nr.55 33.§)
Kārtība, kādā iemaksā un izmaksā juridiskās personas maksātnespējas procesa depozītu juridiskās personas maksātnespējas procesā
Izdoti saskaņā ar Maksātnespējas likuma 62.panta astoto daļu
I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā juridiskās personas maksātnespējas procesa depozītu (turpmāk – depozīts) iemaksā valsts aģentūras "Maksātnespējas administrācija" (turpmāk – Maksātnespējas administrācija) deponēto līdzekļu kontā Valsts kasē un izmaksā juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma (turpmāk – maksātnespējas procesa pieteikums) iesniedzējam vai maksātnespējas procesa administratoram (turpmāk – administrators) vai ieskaita valsts budžeta ieņēmumos.

II. Depozīta iemaksas kārtība

2. Maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējs iemaksā depozītu Maksātnespējas administrācijas deponēto līdzekļu kontā Valsts kasē.

3. Veicot maksājumu, par maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzēju maksājuma rīkojumā norāda šādu informāciju:

3.1. ja maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējs ir juridiskā persona:

3.1.1. firma (nosaukums);

3.1.2. reģistrācijas numurs;

3.2. ja maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējs ir fiziskā persona:

3.2.1. vārds, uzvārds;

3.2.2. personas kods.

4. Veicot maksājumu, par juridisko personu, pret kuru tiek iesniegts maksātnespējas procesa pieteikums, maksājuma rīkojumā norāda šādu informāciju:

4.1. firma (nosaukums);

4.2. reģistrācijas numurs.

III. Depozīta izmaksas kārtība maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējam

5. Maksātnespējas administrācija, pamatojoties uz maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzēja iesniegumu, Maksātnespējas likumā noteiktajos gadījumos pieņem lēmumu par depozīta izmaksu.

6. Kreditors, kurš iesniedzis maksātnespējas procesa pieteikumu, šo noteikumu 5.punktā minēto iesniegumu (1.pielikums) iesniedz Maksātnespējas administrācijā pēc tam, kad ir iestājies kāds no šādiem apstākļiem:

6.1. stājies spēkā tiesas lēmums par lietas par juridiskās personas maksātnespējas procesu izbeigšanu, ja juridiskās personas maksātnespējas process netiek pasludināts;

6.2. beidzies parādnieka mantas pārdošanas plāna saskaņošanas termiņš, ja juridiskās personas maksātnespējas process tiek finansēts no parādnieka līdzekļiem;

6.3. beidzies ziņojuma par mantas neesamību saskaņošanas termiņš, ja kreditori nolēmuši turpināt juridiskās personas maksātnespējas procesu, izmantojot citu finansēšanas avotu.

7. Ja kreditors, kurš iesniedzis maksātnespējas procesa pieteikumu, pieprasa izmaksāt depozītu, pamatojoties uz to, ka juridiskās personas maksātnespējas process tiek finansēts no parādnieka līdzekļiem, šo noteikumu 5.punktā minētajam iesniegumam pievieno parādnieka mantas pārdošanas plānu.

8. Ja kreditors, kurš iesniedzis maksātnespējas procesa pieteikumu, pieprasa izmaksāt depozītu, pamatojoties uz to, ka kreditori nolēmuši turpināt juridiskās personas maksātnespējas procesu, izmantojot citu finansēšanas avotu, šo noteikumu 5.punktā minētajam iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

8.1. ziņojumu par mantas neesamību parādnieka uzņēmumā;

8.2. vienošanos par maksātnespējas procesa finansēšanas avotu (Maksātnespējas likuma 168.panta trešā daļa) vai citus dokumentus, kas apliecina, ka juridiskās personas maksātnespējas process tiek turpināts pēc ziņojuma saņemšanas par mantas neesamību parādnieka uzņēmumā.

9. Ja juridiskās personas maksātnespējas process pasludināts saskaņā ar parādnieka maksātnespējas procesa pieteikumu un juridiskās personas maksātnespējas process tiek finansēts no parādnieka līdzekļiem, šo noteikumu 5.punktā minēto iesniegumu Maksātnespējas administrācijā iesniedz administrators (2.pielikums). Depozīts ieskaitāms parādnieka kontā, kuru administrators izmanto pēc juridiskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas.

10. Šo noteikumu 9.punktā minētajā gadījumā iesniegumu par depozīta izmaksu administrators iesniedz Maksātnespējas administrācijā pēc juridiskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas.

11. Lēmumu par depozīta izmaksu Maksātnespējas administrācija pieņem mēneša laikā pēc šo noteikumu 5.punktā minētā iesnieguma un attiecīgo dokumentu saņemšanas.

12. Ja saskaņā ar vairāku kreditoru maksātnespējas procesa pieteikumiem ierosinātās lietas par juridiskās personas maksātnespējas procesu ir apvienotas vienā tiesvedībā un depozīts Maksātnespējas likumā noteiktajā apmērā izmaksājams administratoram, katram maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējam izmaksājamās depozīta daļas apmēru nosaka, atņemot no kopējās iemaksātās depozīta summas Maksātnespējas likuma 62.panta pirmajā daļā noteikto depozīta apmēru un sadalot atlikušo summu ar maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzēju skaitu.

13. 15 dienu laikā pēc šo noteikumu 11.punktā minētā lēmuma apstrīdēšanas termiņa beigām Maksātnespējas administrācija pārskaita depozītu šo noteikumu 5.punktā minētajā iesniegumā norādītajā kontā.

IV. Depozīta izmaksas kārtība administratoram

14. Maksātnespējas administrācija, pamatojoties uz administratora iesniegumu (3.pielikums), Maksātnespējas likumā noteiktajos gadījumos pieņem lēmumu par depozīta izmaksu.

15. Administrators ir tiesīgs saņemt depozītu, ja viņš ir reģistrējies Valsts ieņēmumu dienestā kā nodokļu maksātājs.

16. Šo noteikumu 14.punktā minētajam iesniegumam administrators pievieno ziņojumu par parādnieka mantas neesamību.

17. Šo noteikumu 14.punktā minēto iesniegumu administrators iesniedz Maksātnespējas administrācijā pēc parādnieka izslēgšanas no attiecīgā publiskā reģistra.

18. Ja parādniekam ir manta, kuras apmērs ir mazāks par depozīta apmēru, administratoram izmaksājamās depozīta daļas apmēru nosaka, atņemot no Maksātnespējas likuma 62.panta pirmajā daļā noteiktā depozīta apmēra parādnieka mantas apmēru, kas norādīts ziņojumā par parādnieka mantas neesamību.

19. Šo noteikumu 18.punktā minētajā gadījumā atlikusī naudas summa izmaksājama maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējam.

20. Lēmumu par depozīta izmaksu Maksātnespējas administrācija pieņem mēneša laikā pēc šo noteikumu 14.punktā minētā iesnieguma un attiecīgo dokumentu saņemšanas.

21. 15 dienu laikā pēc šo noteikumu 14.punktā minētā lēmuma apstrīdēšanas termiņa beigām Maksātnespējas administrācija pārskaita depozītu administratoram šo noteikumu 14.punktā minētajā iesniegumā norādītajā kontā un šo noteikumu 19.punktā minētajā gadījumā – maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējam šo noteikumu 14.punktā minētajā iesniegumā norādītajā maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzēja kontā.

V. Depozīta iemaksas kārtība valsts budžetā

22. Ja gada laikā pēc šo noteikumu 6.punktā minēto apstākļu iestāšanās maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējs vai pēc šo noteikumu 10. un 17.punktā minēto apstākļu iestāšanās administrators neiesniedz Maksātnespējas administrācijā iesniegumu par depozīta izmaksu, Maksātnespējas administrācija ir atbildīga par minētā depozīta pārskaitīšanu valsts budžeta ieņēmumos.

23. Maksātnespējas administrācija nodrošina depozīta pārskaitīšanu valsts budžeta ieņēmumos triju mēnešu laikā pēc:

23.1. tiesas nolēmuma saņemšanas Maksātnespējas likuma 62.panta piektajā daļā noteiktajos gadījumos;

23.2. šo noteikumu 22.punktā minētā termiņa beigām šo noteikumu 22.punktā minētajos gadījumos.

VI. Noslēguma jautājums

24. Noteikumi stājas spēkā 2010.gada 1.novembrī.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Aizsardzības ministrs, tieslietu ministra pienākumu izpildītājs I.V.Lieģis
1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 26.oktobra noteikumiem Nr.992

(Pielikums grozīts ar MK 29.10.2013. noteikumiem Nr.1228)

Aizsardzības ministrs, tieslietu ministra pienākumu izpildītājs I.V.Lieģis
2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 26.oktobra noteikumiem Nr.992

(Pielikums grozīts ar MK 29.10.2013. noteikumiem Nr.1228)

Aizsardzības ministrs, tieslietu ministra pienākumu izpildītājs I.V.Lieģis
3.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 26.oktobra noteikumiem Nr.992

(Pielikums grozīts ar MK 29.10.2013. noteikumiem Nr.1228)

Aizsardzības ministrs, tieslietu ministra pienākumu izpildītājs I.V.Lieģis
01.01.2014