Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Labklājības ministrijas rīkojums Nr.311

Rīgā 1998.gada 11.decembrī

Par "Metodiku, kādā veicami norēķini par ārvalstniekiem sniegtajiem ārstnieciskajiem pakalpojumiem"

Izdots saskaņā ar Ministru kabineta 1998.gada 12.maija noteikumu Nr.176
"Valsts obligātās veselības apdrošināšanas centrālā fonda nolikums" 5.5.4.punktu

Apstiprināt "Metodiku, kādā veicami norēķini par ārvalstniekiem sniegtajiem ārstnieciskajiem pakalpojumiem".

Labklājības ministrs V.Makarovs

 

Metodika, kādā veicami norēķini par ārvalstniekiem sniegtajiem ārstnieciskajiem pakalpojumiem

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šī metodika nosaka kārtību, kādā Latvijas Republikas ārstniecības iestādēm tiek kompensēti izdevumi, kas radušies sniedzot ārstnieciskos pakalpojumus ārvalstniekiem.

II. Ārstnieciskās palīdzības sniegšana

2. Ārstniecības iestādei ir jāsniedz neatliekamā medicīniskā palīdzība ikvienam.

3. Ārvalstniekiem no valstīm, ar kurām Latvijas Republika ir noslēgusi starpvalstu līgumus par ārstnieciskās palīdzības sniegšanu un apmaksu, ārstniecības iestādei ir jāsniedz ārstnieciskie pakalpojumi tādā pašā kārtībā, kādā Latvijas Republikas iedzīvotājiem, un tādā apjomā, kāds ir noteikts starpvalstu līgumā, iekasējot Latvijas normatīvajos aktos paredzētās pacienta iemaksas.

III. Ārstniecisko pakalpojumu, kas sniegti saskaņā ar starpvalstu līgumiem, apmaksa

4. Rēķinu par veikto konkrēto ārstniecisko pakalpojumu, kurš saskaņā ar starpvalstu līgumu ārvalstniekiem sniedzams bez maksas, ārstniecības iestāde iesniedz slimokasei pēc ārstniecības iestādes atrašanās vietas.

5. Slimokase pēc ārstniecības iestādes iesniegtā rēķina pamatotības pārbaudes apmaksā sniegtos pakalpojumus no veselības aprūpes pakalpojumu minimuma apmaksai paredzētajiem līdzekļiem.

6. Slimokasei ir jāapmaksā iesniegtais rēķins vai arī rakstiskā veidā jāsniedz motivēts atteikums viena mēneša laikā no rēķina saņemšanas dienas.

7. Slimokase reizi pusgadā apkopo informāciju par ārvalstniekiem sniegtajiem un apmaksātajiem ārstnieciskajiem pakalpojumiem un līdz katra gada 15.janvārim un 15.jūlijam iesniedz atskaiti (veidlapa pielikumā) Valsts obligātās veselības apdrošināšanas centrālajam fondam.

8. Valsts obligātās veselības apdrošināšanas centrālais fonds kompensē slimokasei radušos izdevumus no Valsts obligātās veselības apdrošināšanas centrālā fonda rezerves fonda līdzekļiem.

9. Valsts obligātās veselības apdrošināšanas centrālais fonds veic starpvalstu norēķinus par sniegtajiem ārstnieciskajiem pakalpojumiem starpvalstu līgumos noteiktajā kārtībā.

IV. Ārstniecisko pakalpojumu apmaksa ārvalstniekiem no valstīm, ar kurām nav noslēgts starpvalstu līgums par ārstniecisko pakalpojumu apmaksu

10. Izdevums par ārstniecības un tiesu medicīniskās ekspertīzes pakalpojumiem, ko Latvijas Republikas teritorijā saņēmuši ārvalstnieki un bezvalstnieki, kuri nav reģistrēti Iedzīvotāju reģistrā un par kuru ārstniecības pakalpojumu apmaksu nav noslēgts starpvalstu līgums, sedz paši ārvalstnieki un bezvalstnieki vai attiecīgā apdrošināšanas sabiedrība, vai tā fiziskā vai juridiskā persona, kura, parakstot ielūgumu, lai attiecīgais ārvalstnieks saņemtu ieceļošanas vīzu, galvojis, ka segs nepieciešamos ārvalstnieka vai bezvalstnieka ārstniecības pakalpojumu izdevumus.

Valsts obligātās veselības apdrošināšanas centrālā fonda direktore I.Bluķe

 

Pielikums

ARVARST.JPG (39079 BYTES)

 

 

 

11.12.1998