Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.751

Rīgā 2010.gada 10.augustā (prot. Nr.41 30.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 31.marta noteikumos Nr.279 "Noteikumi par kārtību, kādā personas saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus sociālās rehabilitācijas institūcijās, un prasībām sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējiem"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3.panta otro daļu, 13.panta pirmās daļas 6.punktu un 17.panta pirmo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2009.gada 31.marta noteikumos Nr.279 "Noteikumi par kārtību, kādā personas saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus sociālās rehabilitācijas institūcijās, un prasībām sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējiem" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 53.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt noteikumu tekstā vārdus "Sociālo pakalpojumu pārvalde" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Sociālās integrācijas valsts aģentūra" (attiecīgā locījumā).

2. Izteikt 3., 4. un 5.punktu šādā redakcijā:

"3. Ja personas funkcionālās spējas samazinās, šo noteikumu 2.1.apakšpunktā minētās personas pakalpojumus var saņemt atkārtoti, bet ne agrāk kā divus gadus pēc iepriekšējo pakalpojumu saņemšanas pabeigšanas, izņemot gadījumu, ja persona pakalpojumus pieprasa vai ir saņēmusi steidzamības kārtā. Pakalpojumus atkārtoti var saņemt 14 dienas (izņemot personas, kurām saskaņā ar Starptautisko statistisko slimību un veselības problēmu klasifikācijas 10.redakciju (turpmāk - SSK-10) ārsta atzinumā pamatdiagnozē norādīti diagnožu kodi G35, G80-G83.9, I69.8, T90.5, T90.8-T90.9, T91-T93.9, T95-T95.9). Ja funkcionālās spējas pazeminās šo noteikumu 2.2. vai 2.3.apakšpunktā minētajām personām, tās var saņemt pakalpojumus arī saskaņā ar šo noteikumu 4., 5., 9. un 10.punktu.

4. Šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minētās personas pakalpojumus var saņemt reizi trijos gados, atkārtoti - ne agrāk kā trīs gadus pēc iepriekšējo pakalpojumu saņemšanas pabeigšanas.

5. Šo noteikumu 2.3.apakšpunktā minētās personas pakalpojumus var saņemt reizi gadā, atkārtoti - ne agrāk kā gadu pēc iepriekšējo pakalpojumu saņemšanas pabeigšanas."

3. Aizstāt 6.punktā vārdus "kārtas numuru" ar vārdiem "reģistrācijas numuru".

4. Papildināt noteikumus ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"6.1 Ja persona nav ieradusies sociālās rehabilitācijas institūcijā pakalpojumu saņemšanai šo noteikumu 14.1.1. un 14.1.2.apakšpunktā minētajā lēmumā norādītajā laikā, izņemot šo noteikumu 18.2.apakšpunktā minētos gadījumus, sociālo pakalpojumu sniedzējs atsaka personai sociālās rehabilitācijas pakalpojumu un svītro personu no pakalpojumu saņēmēju rindas."

5. Papildināt I nodaļu ar 8.1 un 8.2 punktu šādā redakcijā:

"8.1 Ja pakalpojumus piešķir bērnam, pašvaldības sociālais dienests lēmumā par pakalpojumu piešķiršanu papildus norāda šādu informāciju:

8.1 1. vai sociālās rehabilitācijas institūcijā kopā ar bērnu jāuzturas arī bērna likumiskajam pārstāvim vai personai, kas bērnu aprūpē. Šādā gadījumā norāda:

8.1 1.1. bērna likumiskā pārstāvja vai tās personas uzturēšanās finansēšanas avotu, kas bērnu aprūpē;

8.1 1.2. rakstisku apliecinājumu par gatavību segt ar uzturēšanos sociālās rehabilitācijas institūcijā saistītos izdevumus, ja bērna likumiskais pārstāvis vai persona, kas bērnu aprūpē, uzturēšanos sociālās rehabilitācijas institūcijā paredz segt no personīgiem līdzekļiem;

8.1 2. rakstisku bērna likumiskā pārstāvja atļauju sniegt pakalpojumus bērnam, ja bērns pakalpojumu saņemšanai ieradīsies viens pats.

8.2 Bērna likumiskais pārstāvis vai persona, kas bērnu aprūpē, pakalpojumu saņem vienlaikus ar bērnu un to sedz no valsts budžeta līdzekļiem, ja likumiskais pārstāvis vai persona, kas bērnu aprūpē, atbilst šo noteikumu 2.1., 2.2. vai 2.3.apakšpunktā noteiktajam statusam."

6. Izteikt 9.1.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.1.3. saņemtās medicīniskās rehabilitācijas laiku, pirmreizējās saslimšanas diagnozes kodu, kas izraisījusi funkcionālos traucējumus, kā arī izraksta kopiju par saņemto medicīnisko rehabilitāciju;".

7. Papildināt noteikumus ar 9.1 punktu šādā redakcijā:

"9.1 Pieprasot pakalpojumus atkārtoti, persona iesniegumā norāda, kādas darbības tā veikusi pēc pakalpojuma saņemšanas pabeigšanas, lai saglabātu vai uzlabotu savas funkcionālās spējas."

8. Izteikt 10.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.3. ārstniecības iestāde nosūta Sociālās integrācijas valsts aģentūrai šo noteikumu 10.1.apakšpunktā minētos dokumentus un 3.pielikumā minēto novērtējuma protokolu, izrakstu par saņemto medicīnisko rehabilitāciju un personas iesniegumu par pakalpojumu piešķiršanu. Ja persona dokumentu nosūtīšanas laikā vēl turpina ārstēties ārstniecības iestādē, izrakstu par saņemto medicīnisko rehabilitāciju aizstāj ar ārstējošā ārsta izziņu, kurā norādīta šo noteikumu 9.1.2. un 9.1.3.apakšpunktā minētā informācija. Izrakstu par saņemto medicīnisko rehabilitāciju persona iesniedz, iestājoties rehabilitācijas institūcijā."

9. Papildināt 11.1.apakšpunktu aiz vārdiem "attiecīgās personas klātbūtnē" ar vārdiem "viņas dzīvesvietā".

10. Izteikt 11.2.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.2.1. par nepieciešamību piešķirt pakalpojumus, ja personas pašaprūpes, mobilitātes un ar mājas dzīvi saistīto darbību funkcionālo traucējumu smaguma pakāpe atbilstoši Bartela indeksam ir novērtēta no 0 līdz 19 punktiem. Ja personas pašaprūpes, mobilitātes un ar mājas dzīvi saistīto darbību funkcionālo traucējumu smaguma pakāpe atbilstoši Bartela indeksam ir novērtēta no 0 līdz 6 punktiem, lēmumā norāda pavadošo personu un ar tās uzturēšanos sociālās rehabilitācijas institūcijā saistīto izdevumu finansēšanas avotu. Ja pavadošā persona ar uzturēšanos sociālās rehabilitācijas institūcijā saistītos izdevumus sedz no personīgiem līdzekļiem, lēmumam pievieno rakstisku attiecīgās personas apliecinājumu par gatavību segt minētos izdevumus;".

11. Papildināt 11.2.2.2.apakšpunktu aiz vārdiem "maksimālo punktu skaitu" ar vārdiem un skaitļiem "vai 0 punktu 2., 3. un 10.punktā".

12. Izteikt 11.2.2.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.2.2.4. persona atkārtoti pieprasa pakalpojumus, bet viņas funkcionālās spējas nav pazeminājušās kopš pēdējā pašvaldības sociālā dienesta vērtējuma viņas dzīvesvietā, izņemot gadījumu, ja persona pakalpojumus pieprasa vai ir saņēmusi steidzamības kārtā;".

13. Svītrot 13.3.2.apakšpunktu.

14. Izteikt 14.1.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.1.4. par personas uzņemšanu pakalpojumu saņēmēju rindā. Persona var tikt vienlaikus uzņemta un atrasties vienā pakalpojumu saņēmēju rindā, ko atsevišķi veido atkarībā no personas statusa, pakalpojumu saņemšanas periodiskuma un paredzētā pakalpojuma ilguma;".

15. Papildināt noteikumus ar 14.1 punktu šādā redakcijā:

"14.1 Ja persona jau atrodas pakalpojumu saņēmēju rindā, bet ir iesniegusi iesniegumu par vēlmi mainīt pakalpojumu saņēmēja statusu atbilstoši šo noteikumu 2.1., 2.2. un 2.3.apakšpunktam, personai tiek saglabāts reģistrācijas numurs rindā."

16. Aizstāt 16.1.apakšpunktā vārdu "stacionārā" ar vārdiem "ārstniecības iestādē, ko apliecina ārstniecības iestādes izsniegts dokuments".

17. Papildināt noteikumus ar 16.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.3. ja paredzētajā pakalpojuma saņemšanas laikā persona apgūst kādu izglītības programmu."

18. Papildināt 18.2.1.apakšpunktu aiz vārda "atsāk" ar vārdiem "nekavējoties vai ārsta atzinumā par vēlamo pakalpojuma saņemšanas laiku norādītajā laikā".

19. Izteikt 3.pielikumu šādā redakcijā:

"3.pielikums
Ministru kabineta
2009.gada 31.marta
noteikumiem Nr.279

Personas ar funkcionāliem traucējumiem novērtējuma protokols sociālās rehabilitācijas pakalpojuma saņemšanai

Vārds, uzvārds  
Personas kods  
Dzīvesvietas adrese  
Diagnoze (atbilstoši medicīniskās diagnozes kodam)  
Personas individuālais sociālās rehabilitācijas mērķis  

 

Nr.p.k.

Darbības atbilstoši Bartela indeksam

Punktu skaits*

Darbības, kurās nepieciešama asistēšana

1. Ēšana
2. Pārvietošanās (no gultas uz krēslu un atpakaļ)
3. Kustīgums
4. Kāpšana pa kāpnēm un citiem alternatīviem
augstuma pārvarēšanas ceļiem
5. Ģērbšanās
6. Rūpes par izskatu
7. Vannošanās
8. Vēdera izeja
9. Urinācija
10. Tualetes lietošana

Punktu skaits kopā

Indikācija pakalpojuma saņemšanai

0-19

Piezīme. * Persona, kuras spējas tabulas 2., 3. un 10.punktā novērtētas ar 0 punktiem vai kuras spējas tabulas 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. un 10.punktā novērtētas ar maksimālo punktu skaitu, neatbilst Ministru kabineta 2009.gada 31.marta noteikumos Nr.279 ''Noteikumi par kārtību, kādā personas saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus sociālās rehabilitācijas institūcijās, un prasībām sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējiem'' noteiktajām prasībām par sociālās rehabilitācijas pakalpojumu piešķiršanu.

Secinājumi  
   

 

Sociālais darbinieks vai ārsts  
Novērtējamās personas paraksts  
Datums

"

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Labklājības ministrs U.Augulis

14.08.2010