Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi DNS nacionālās datu bāzes izveidošanas un izmantošanas likumā

Izdarīt DNS nacionālās datu bāzes izveidošanas un izmantošanas likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2004, 14.nr.; 2006, 8.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 2.pantu pēc vārda "atklāšanā" ar vārdiem "pazudušu personu meklēšanā un neatpazītu līķu (līķa materiālu) identificēšanā".

2. Papildināt 9.panta ievaddaļu pēc vārda "pēdas" ar vārdiem "un noteikta DNS ekspertīze".

3. Papildināt 16.pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Kriminālistikas pārvalde rakstveidā informē ekspertīzes noteicēju par DNS nacionālajā datu bāzē konstatētajām sakritībām, kuras noteiktas bioloģiskā materiāla un bioloģiskas izcelsmes pēdu DNS ģenētiskajā izpētes procesā ekspertīžu gaitā."

4. Aizstāt 17.panta pirmajā daļā vārdus "ko paredz Latvijas Republikai saistoši starptautiskie līgumi" ar vārdiem "ko paredz Latvijas Republikai saistoši starptautiskie līgumi vai Eiropas Savienības tiesību akti".

5. Izteikt 18.pantu šādā redakcijā:

"18.pants. (1) DNS profilus un ziņas par aizdomās turētajām vai apsūdzētajām personām, ja kriminālprocess tiek izbeigts kopumā vai pret konkrēto personu uz reabilitējošu apstākļu pamata vai arī tiek atcelts lēmums, ar kuru attiecīgā persona atzīta par aizdomās turēto vai apsūdzēto uz tāda paša pamata, kā arī tad, ja stājies spēkā personu attaisnojošs spriedums, DNS nacionālajā datu bāzē glabā 10 gadus no dienas, kad Kriminālistikas pārvalde saņēmusi lēmumu vai spriedumu, vai minēto informāciju dzēš no DNS nacionālās datu bāzes pēc tam, kad Kriminālistikas pārvalde saņēmusi attiecīgās personas rakstveida iesniegumu.

(2) DNS profilus un ziņas par personām, kuras sodītas par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kā arī par personām, kuras notiesātas par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, atbrīvojot no soda, un par personām, kuras sauktas pie kriminālatbildības par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, izņemot gadījumus, kad attiecīgās personas sauktas pie kriminālatbildības, bet kriminālprocess pret tām izbeigts uz reabilitējoša pamata, DNS nacionālajā datu bāzē glabā 75 gadus.

(3) DNS profilus un ziņas par neatpazītiem līķiem un pazudušām personām DNS nacionālajā datu bāzē glabā 75 gadus vai līdz brīdim, kad līķi vai personas tiek identificētas.

(4) DNS profilus un ziņas par bioloģiskas izcelsmes pēdām DNS nacionālajā datu bāzē glabā 75 gadus vai līdz brīdim, kad bioloģiskas izcelsmes pēdas tiek identificētas.

(5) Pēc glabāšanas termiņa beigām DNS profilus un ziņas iznīcina un par to sastāda aktu."

Likums Saeimā pieņemts 2010.gada 16.jūnijā.

Valsts prezidents V.Zatlers

Rīgā 2010.gada 6.jūlijā

20.07.2010